icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lillyzelvicka
25. okt 2012

Ahojky tak jsem Vás trošku dočetla a jdu se pochlubit.Mezi zakázkama jsem se potřebovala odreagovat-šití od nevidím do nevidím a spíchla jsem svojí první kabelku 🙂
Vyztuženo jen vliselinem ty srandy na to nemám 🙂

maroli
25. okt 2012

Super diky uz mi je to jasne 🙂 Vlniaky chcem asi natahovacie.Nakupila som si latky,ale stale to nemam celkom premyslene.Zacala som sit plienky s PULom a potom som zistila,ze makkucke vlnene gate by mohli byt lepsie,tak uvidim.

animal
25. okt 2012

@terezita pokud mám přeplatek, tak mi nic nevracej, pošta stála 43, ale měla jsem 10cm látky navíc víš, tak jestli se do toho vejdu finančně, ale myslím, že jo

beky52
25. okt 2012

@lillyzelvicka ..prekrásna kabelka..si šikovná..super s tými dvoma zipsami hore..máš aj strih ? alebo len tak si strihala?

jemi
25. okt 2012

Holky potřebuji radu, mám ušité 3 trika na OL a teď je chci lemovat na rovnostehu, jedno jsem olemovala a vypadá to blbě-odstává ten lem a jakoby se otáčí a je vidět. U toho trika z ribu nejspíš lem odstřihnu a zkusím znovu, ale chci radu mám ještě další trika, kde už mám to lemování přišité na OL a stačí jen založit a prošít dvoujehlou a nevím jak tomu zabránit. Napadá mě:
a) víc natahovat (co teď už nejde, ale pro příště)
b) šít tou dvoujehlou víc nahoře
c) udělat to lemování užší?
Dnes už to šít nebudu, ale zítra to chci dodělat. (Teď přemýšlím nad aplikacemi).

Jinak jak jsem tady psala, že termo rib z mtx je málo elasticky (detské bodýčko), tak na dámské tričko je v pohodě a je hoodně teplé, jen si nejsem jistá, že bude i dobře prodyšné...

terezita
25. okt 2012

@jemi strihnou ten prouzek na vystrih o kus kratsi.. o takovych 6-8cm.. ted jestli nechces parat tak tam muzes navlict gumku.. jinak ja ten vystrih delam jen na OL a uz neprosivam.
a jestli myslis i lem dole na tricku, tak tam pomaha vic ho zahnout.

sufik1
25. okt 2012

@jemi ten termorib mi to udělal taky. VYpárat a dát patent kolem krku. prostě to nepruží. MOžná by pomohlo výrazně zmenšit to kolečko ribu kolem krku, ale pak se to zas bude blbě oblíkat a stejně se to vytahá.

terezita
25. okt 2012

@sufik1 @jemi aha, to jsem netusila, ze nepruzi.. toz leda jeste olemovat patentem.. 😉

jemi
25. okt 2012

@sufik1
@terezita
takže to triko s climu by to dělat nemuselo a můžu to prošít dvoujehlou (jinak já když jsem lem přišívala, tak jsem natahovala, ten rib na maximum, ale ten clim zas uplne ne, protože mi přišlo, že by to bylo moc)
a začínám přemýšlet jaký patent? aby to nějak vypadalo...

caramilla
25. okt 2012

JAK JSEM BEZ NÍ MOHLA ŽÍT!!!!!!!! 😠 😠 😠
První slova po otevření "no, ty vole" 😀 😀 😀 😀

@crawler tak tvoje šití na kluky jsem vždycky fakt obdivovala a přišlo mi dokonalé, ale to jsem nevěděla, co přijde, až budeš čekat holčičku, to je mazec! Já zbankrotuju 😀 😀 😀 Jsi talent, budu se zase opakovat 😎

caramilla
25. okt 2012

@ivuska.h superžena bez řidičáku, co nerozumí obuvnímu průmyslu! No, styď se 😀 😀 😀 😀

macin73
25. okt 2012

@stassy @sufik1 díky moc, holky, zítra zkusíme s mhd něco vymyslet a dám vědět 😎

zikie
25. okt 2012

Máte některá zkušenost s podložkou pod šicí stroj? Vyplatí se do ní investovat- omezí hlučnost stroje? Případně dá se něčím nahradit? Budu mít nový šicí koutek výrazně blíž místu kde spí drobeček, tak přemýšlím jak by se dalo omezit hluk.

macin73
25. okt 2012

@caramilla To je něco, což? 😀

caramilla
25. okt 2012

@macin73 no, to je jízda!
A hodila jsem tam totálně hnusný, žmolkatý 100letý punčochy, co jsem měla pod kalhoty pro mínu a vyndám je a říkala jsem si "co to je za punčochy ?" já je nepoznala! Stejně tak svoje 100letý ponožky, co jsem je chtěla vyhodit, protože břes žmolky nebyly ty ponožky vidět...
A pak jsem s tím lítala po bytě a ukazovala mhd a volala "řekni mi, jak je to možný, jak to ta sušička dělá? To přece neni možný!" 😀
Já budu muset oželet svůj oblíbený odžmolkovač! 😀
Ale teda kanýrek od šatovky, ten bude muset vidět žehličku a fest! 😝

macin73
25. okt 2012

@caramilla No já jsem teda zatím sušila hlavně plínky, ale i to stojí za to. A ručníky se mi teď nevejdou do skříně, jak jsou nadýchané.... ale je to bomba. Tak trochu se bojím, že pojede i v létě 😀

caramilla
25. okt 2012

@macin73 já se nebojím, já to vím! 😀 A ještě krásně topí, mám v pracovně krásně teplo 😀
Hele a věci jako pyžamo, co nežehlím, tak to je mazec ,najednou tak heboučké! A bude super z toho naše beránkový prostěradlo, co už hrubne...
a ty hedvábní spoďárky z bambusu, co jsem Míně vytáhla, wow! 😀
Ale moc eko to není, protože já teď budu furt všechni špinit a vymýšlet, co vyperu a vysuším 😀 😀 😀

macin73
25. okt 2012

@caramilla To je přesný, už mě svrbí prsty, že bych vyprala komplet povlečení i včetně ochrany matrace, i když mám povlečeno asi 10 dní 😀

bordino
25. okt 2012

Já tu bundu dneska zase nedošiju. Hrůza, oddělávací rukávy a odepínací podšívka je fakt neskutečnej časožrout 😝

caramilla
25. okt 2012

@bordino ale došiješ... třeba v důchodu 😀 Povleceni jsem prala desne nerada a tak az vzdy, kdyz fakt smrdelo hodne 😀 A ted jsem ho uz tyden nechavala hnit na "do susicky" a zitra odpo na nej jdu! 😀 😀 😀
No nic, jdu dat pradlo do pracky, at mam rano co susit, ze! 😀 😀 😀

Já jsem zase te´d hrotila ekocentru povinnosti k monitorovací zprávě OPVK na web 😝 😝 😝 Jsem si zavzpominala na stare dobre casy a nocovky v praci a jsem alespon telepaticky trochu s nima, v noci ve 2, super pocit 😀

vevercam
26. okt 2012

@jemi mně se nejvíce při lemování výstřihu osvědčilo stříhat pásek 3/4 délky než je obvod výstřihu, u dětských a manželových triček našívám proužek složený napůl k líci výstřihu a pak prošívám dvoujehlou (šev skládám do trička ne do lemu) - aby se šev netrhal, tak i u dvoujehly používám elastický šev, dávám délku 4mm
sobě si lemuji trička jednoduchým proužkem našitý lícem k líci a pak přetáčím a prošívám přes lem (jako u bodýček) - tento způsob tolik nepruží, ale na mých tričkách to tak nevadí (mají větší výstřih než dětská 🙂 a líbí se mi to takto více 🙂

vevercam
26. okt 2012

jinak taky jsem v posledním týdnu zateplovala rodinku 🙂
- růžové merino tričko pro mne, do 1m merina se mi nepodařilo narvat 2 dlouhé rukávy, tak jsem střihla 3/4 a nastavila, nakonec při prošití ozdobným stehem to vypadá docela hezky, tak to můžu třeba podávat za záměr 🙂 , střih z posledního dámského Ottobre
- a climayarn kompletky pro kluky, proužkovaný je clim finerib a světlemodrý je clim se spodní vrstvou POP a s ním teda velká spokojenost, vůůůbec nekouše 🙂, kluci jsou z kompletků nadšení, tak mi spadl kámen ze srdce 🙂
za inspiraci na aplikaci děkuji zdejší diskusi, tuším @lucijan 🙂

dankakk
26. okt 2012

@kuna mám ich doma a sú na figu:( ja by som ich znova nekúpila....

piecee
26. okt 2012

@vevercam krásně jsi ušila🙂 teda to růžový triko je nádherný,já si snad koupím dámský ottobre 😀 a komplet taky super...mám mám doma taky clim s POP a co jsem si to jen tak davala na ruku tak se bojím aby to staršího nekousalo :( tak jsem zvědavá

vevercam
26. okt 2012

@piecee našeho Danyho (nejstarší) právě kouše téměř vše, proto jsem ráda, že jsem to takto vychytala 🙂, ten tmavý clim finerib je tkaný pop a clim dohromady, takže ten malinko kouše (jsou vlněné chloupky i na rubu), ale ten světle modrý je vlněný navrchu a vespodu je ta bílá vrstva POP a ta je krásně heboučká nekousavá, měla jsem jen 0,5m a dala jsem ji na kritická místa (hrudník) a super 🙂

lenasss
26. okt 2012

prosím poradte 😅 včera jsem šla normálně spát a ráno jsem nemohla vylést z postele strašně mě bolí hrudník 😖 nemůžu se ani nadechnout,ted se mi k tomu dala i hlava a ramena když se hluboko nadechnu je to strašná bolest ☹ au au au může to být zablokované? nikdy jsem nic podobného neměla ☹ vždy jsem trpěla na oblast kříže ☹

katka82
26. okt 2012

@vevercam teda to je fakt nááádhera 😵 😵 😵

piecee
26. okt 2012

@vevercam super ten tm modrý mám taky tak doufám že u nás to bude taky v pohodě🙂

lenasss
26. okt 2012

tak už vím co mi je 😀 😀 šla jsem za sousedkou je zdravotní sestra 😀 prý to je zablokovaná hrudní páteř no děs udělala mi nějaký chvat mat a je to lepší ale v pondělí letím k doktorovi ať mi napíše rehabku bolí to teda děsně a pak jsem si vzpoměl aže jsem včera lítala po městě a bylo mi děsný horko měla jsem spocená záda a vyslíkla jsem si bundu a s těma spocenýma zádama jsem sedla do auta a jela zase o kus dál už jsem se neoblíkla a to bude ono.Já se z toho picnu na mě vážně sedne každé h....o 😀 😀 😀 😀

animal
26. okt 2012

@lenasss na 90% je to bloknuté 😀 😀 😀 tramtadadá 🙂