icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

veronik77
27. okt 2012

@caramilla asi jo... 🙂

bordino
27. okt 2012

Holky jak skladujete střihy? Dostala jsem k narozkám nový vybavení do pracovního koutu a tohle jediný nemám pořešený.....

aerin
27. okt 2012

@bordino v euroobalech v sanonech rozdelenych podle typu obleceni

veronik77
27. okt 2012

@bordino v šanonu 🙂, ale zcela nesystematicky 😀

medvi11
27. okt 2012

@caramilla Jsem prase, do sušky cpu VŠE (i podprsenky,...softshellky) - ty citlivější věci na šetrný program (vše - i vlněné věci s úpravou superwash). Co trpí, jsou nažehlené reflexní pruhy (5cm pásy jako lampasy apod.) , ale ne ty obrázky, ale ty rovné pásy, ale to by trpělo možná i tak v pračce...ponožky se sice časem srážejí, ale to jen dětem, ale tam je to možná i tím, že jim roste noha 😀 Sušička (ta nová, s tepelným čerpadlem) - mi ještě nic nezničila, ta stará mi zničila při tom, jak odcházela, hodně věcí (zničil se zřejmě termostat a sušilo to na super vysokou teplotu, odešly PULky apod. - odnesla to várka plínek, naštěstí už jsme dolátkovávali...ale suška byla fakt stará a nešetrrná, neeko)

caramilla
27. okt 2012

@veronik77 jj, stejně a zbytek se vali v prachu a bordelu zmuchane na zemi. teda zbytek, vetsina 😀 😀 😀

bordino
27. okt 2012

Tak koukám, že moje změt v krabici od bot bude chtít přerovnat :D

caramilla
27. okt 2012

@medvi11 ježiš, já myslela, že vlněné se tam dávat může jakékoliv... ajajaj mám tam disany a jeden svůj svetr, tak asi vytáhnu prkno... 😖 ale tak stejně jsem ten svetr rok nenosila, protože jsem byla líná ho prád a tahnout 10kg na sušák 😀 tak se přesune z koutu "vyprat" do popelnice 😀 Softky mám zrovna připravené na sušení, já myslela, že tam můžou normálně 😀 Hele a reflexky bude teda problém i ty kytičky a obrázky?
Ale tak soft asi se dá sušit volně, to není tak hrozné jako jiné materiály.
A ještě tchýně chce sušit peřiny - jde tam dát třeba péřovej polštář vysušit?
A nebo klasická deka s dutým vláknem? Vždycky asi 1 ks. Ale chtěla bych je resuscitovat, jde to? 😀
A peří šušit na jaký program, na benettonce je jeden puntík, ale na sušičce nemám puntíky jak na žehličce, jen programy bavlna / syntetika / vlna / boty 😝

caramilla
27. okt 2012

@bordino no, ty to máš v krabici od bot a já na zemi v celé pracovně 😀

animal
27. okt 2012

@lillyzelvicka jůů ta se povedla

barcav
27. okt 2012

@lillyzelvicka moc pěkná bunda 😵 😵

medvi11
27. okt 2012

@caramilla duté vlákno v pohodě...pokud to přežije pračku, pak sušičku určitě. Některé nekvalitní deky v pračce zcuckují...péřové deky pokud vypereš a nebudou odepsané po pračce, sušku přežijí taky. Nažehlené obrázky na softu přežijí. Svetry pokud přežijí klasický program v pračce, přežijí i sušku, ale ty, co nesnesou normální pračku, ale praní v ruce, ty zaplstnatí a srazí se (ty nesuperwash) - i když tam je to otázka, na jakou teplotu sušíš...ale ty sušky s tepelným čerpadlem jsou fakt super, nedám na ně dopustit, to prádlo není vůbec horké po sušení ani v průběhu sušení, tam se to ani tak moc nesráží. Suším vše na bavlnu nejsušší prádlo s "peříčkem" - u mně značka pro šetrné sušení, trvá to asi o 10 minut déle než klasika (z 2:29 na 2:39 h), takto bych sušila možná i to peří...teda možná bych to sušila na ten program pro sportovní věci...teda já bych to sušila na bavlnu, ale ty bys mohla sušit ještě šetrněji 😀

bordino
27. okt 2012

@caramilla nemám pracovnu a z papírů na podlaze v kuchyni by se kočky zbláznily blahem :D Dobře to tam klouže 😀 😀 😀

caramilla
27. okt 2012

tak program "vlna" jsem fakt nepochopila. 3 hodiny v sušičce, pracovna vytopená na 27 st. a po dokončení cyklu byly ty věci stejně mokrý nebo mokřejší než jsem je tam dávala!!! Takže jsem je vyždímala a rozvěsila po bytě a nadávám si do debilů, že jsem to prala a suším to, když venku sněží, jsem fakt kráva 😠 Kdo tady psal, že je sušička super na vlnu? CO dělám špatně? Koš na vlnu, program vlna, prádlo vyždímané jen v ruce, ono se to ani do pračky dávat asi nesmí na ždímání, ne? Měla jsem tam svetr a disany, takže přeplněné to taky nebylo. Jsem nas.... 😠 😠 😠

caramilla
27. okt 2012

@medvi11 s tou vlnou - ono vlně vadí střídání teplot, tzn. pračka je katastrofa, napustí to studenou, pak se ohřeje, vypustí a znova studenou, to vlnu sráží. Pak nesnáší mrskání (točení v bubnu). V sušičce to máš v koši, takže se to nemrská a teplota se podle mě nemění, postupně se to zahřeje na hodně stupňů, takže jediné riziko je to vyndat do chladného vzduchu v místnosti. Máš nějakou konkr. zkušenost, že se ti tam něco z vlny srazilo? Mě to totiž přijde nelogické. Vlna jde totiž i vařit. Když ji dáš do vody 30 st. a postupně přivedeš ke 100 a pak to postupně chladne, tak to vlně neublíží...

macin73
27. okt 2012

Já mám teda u té mé možnost u každého programu ještě "doladit" detaily, jako třeba na kolik to bylo ždímáno, jestli zapnout šetrnější sušení (právě ten jeden puntík) a dokonce i míru usušení. Nejenže mám na výběr mezi "suché k žehlení", "suché do skříně" a "extra suché do skříně", ale u každého ještě intenzitu. Sice asi nejsem schopna poznat rozdíl, ale fakt jsem nadšená. Dokonce jsem manželovi usušila motorkářské hadry, ač na nich bylo napsáno, že nejsou do sušičky. A ty fusekle, ty teda fakt vypadají mrňavé... no ale natáhnou se (zatím 😀). No, ale třeba jsem už vychytala sušení plen. Dávám sušení na vícevrstvou bavlnu, sníženou teplotu, extra suché do skříně a intenzita +3. Sice to nejdřív hodí cifru 3 hodiny 14 minut 😕 , ale nakonec to trvá asi 2 hodiny, protože to má sucherchytrá čidla. Takže i v průběhu mi to hlásí, kdy už je to suché na žehlení. No prostě mazlík největší 😎 😀.

macin73
27. okt 2012

@caramilla Já vlnu peru v ruce, ale dávám ždímat do pračky. Zabalím do ručníku a pustím. A vždy to svetry přežily...

caramilla
27. okt 2012

mmch. super hyde park dneska s Cílkem, pusťte si! 😉

caramilla
27. okt 2012

@macin73 já tam taky mám různé regulace, ale puntíky jsem nenašla ☹

caramilla
27. okt 2012

aha, tak prej se ma vlna vyzdimat na 1200 ot. pred susenim, tak pokus c. 2 😝

laeela
27. okt 2012

@caramilla já o vlně spíš psala že leccost přežilo i to, že jsem je omylem do sušky hodila, takže tak.
Já vlnu běžně teda nedávám, třeba disany bych tam nedala, bála bych se, že se srazí, ale kamašky bundles v pohodě.

laeela
27. okt 2012

@caramilla a dle mého když to nebude pořádně vyždímáný, tak se to nedosuší. Jinak souhlas s Medvi, já vyprala v pračce a vysušila v sušce i péřové vesty od Rakoncaje. 😀 Ale dušičku jsem měla malou, to zas jo. 🤐

katkaela
27. okt 2012

@kofinek prírastok zatial len na váhe 🙂

crawler
27. okt 2012

Holky, taky je u vás sníh? My už máme prvního sněhuláka - asi metr vysokýho a sněhu pořád kupy... 🤐

macin73
27. okt 2012

@caramilla No taky jsem nadávala, proč se nepřizpůsobí tím návodem a popisem programů běžně užívaným symbolům na prádle, ale pak jsem objevila větičku, že ta nižší teplota přesně odpovídá tomu jednomu puntíku. Takže až na ručníky většinou teplotu snižuji, ono to možná trvá o 10 minut déle, ale je to rozhodně šetrnější k prádlu. Takže vždy vyberu program odpovídající typu prádla a pak ještě snížím teplotu. Třeba tam mám i Outdoor, zdá se mi, že by to mělo zvládnout i softshell (moto věci přežily), ale jistá si tedy nejsem...

crawler
27. okt 2012

@macin73 já teda soft sušila normálně na bavlnu na min. teplotu...nevím teda, zda bych poznala, že nepřežil, ale malýmu v ní zima venku nebyla, tak je asi laminace v pořádku... 🤐 😉

macin73
27. okt 2012

@crawler No tak to ten Outdoor bude určitě v poho... a nepromoky s flísem jste někdo suškoval? 😎

caramilla
27. okt 2012

@crawler a kde se tam u nás snižuje teplota? 😕 Já jsem asi fakt návodovej debil 😀 Já tam našla regulaci suchosti, extra delikate a to proti zmačkání prádla ke konci cyklu jinak nic 😠

zojec
27. okt 2012

:D :D tu sa este susi??
@caramilla si povytahovala vsetko zo skrin, aby si vyskusala vsetky materialy?? 😀 😀 😀 😉
disany aj vlnu periem v pracke a zmykam na 400otackach.. vacsinou mi pri krbe do rana uschnu 😉
baby, striha tu este niekto noznicami, alebo uz mate vsetky kolecko?? asi si ho musim zadovazit, lebo sa mi urobil dost bolestivy mozol na prostredniku od noznic.. na strednom clanku 😖 neviem ci preto, ze mam valčeky miesto prstov, alebo tak vela striham, alebo sa to robi kazdej?? 😕

sinala
27. okt 2012

@zojec já už mám kolečko a nemohu si ho vynachválit. Dneska jsem s ním i vyřezávala papírové střihy a to je neskutečná rychlost 🙂 🙂 🙂
Díky této diskuzi mám kráčející patku, řezací kolečko a OL 😀 😀 😀