icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ardila
29. okt 2012

Teď jsem zkoušela ten merino kožich narvat do dětských zimních capáků, ale to je tak tlustý, že to asi nepůjde.. tak jsem myslela, že už mám skoro hotovo a zas musim dumat, čím to zateplit. Ale aspoň mám střih, tak můžu jít v klidu spát 🙂

ardila
29. okt 2012

@mooncaa Pedipedky maj podrážku z hladký kůže, já dávám dolů rubovou stranu a ta neklouže. Nebo pak prodávám Little Blue Lamb (teda už končím, poslední týden je mám v nabídce) a ty maj protiskluzový kolečka v podrážce
Jdu chrnět, dobrou

jemi
29. okt 2012

@ardila little blue lamb máme a super-rozhodně nekloužou, jen oproti klasickým capáčkum vydrží krátce velikostne (teda alespoň ve velikosti 6-12m) ale je to i moje chyba, nedávala jsem jí je hned v 6m, jsem si říkala že počkám až bude lépe stát a budeme je mít na ven , a když jsem jí je chtěla obout na nákupy, tak už jí byli přesně a teď už nám jsou malé(9m)

zikie
29. okt 2012

@jemi @ardila A co ted za botičky na zimu???Já to ted hrozně řeším. Drobeček dělá první sporadické krůčky, předpokládám, že v zimě už chodit bude. Máme kožené capíky na doma, ty jsou skvělé,dále plánuju sněhulky- když pojedeme na hory, válet se do sněhu a tak, ale řeším jestli koupit první botky na chození venku vyloženě vysoké zimní, nebo spíš nezateplené, aby v nich mohl běhat i někde vevnitř, kde na koženáčky bude kosa... 😖

mooncaa
29. okt 2012

@ardila Super, že tvoje nekloužou.

mooncaa
29. okt 2012

@zikie Já měla na loňskou zimu nezateplené boty, kromě teda sněhulí na hory do sněhu. Dítko mi venku běhalo jen krátce, pořádnou chůzi začala trénovat až na jaře venku, navíc u nás ve městě není nikdy pořádná zima (teda kromě této soboty, kdy byl dokonce i sníh). Chodit po bytě začala asi týden před Vánoci (jako přešla pokoj).

zikie
29. okt 2012

@mooncaa Taky to asi udělám tak jak píšeš....

jam3
29. okt 2012

@caramilla
Já chodím doma taky bosky, ale na zimu to něco chce, už mám od @ardila objednané dospělácké a moc se na ně těším. Damík má Nolenky, Mat chodí v ponožkách a asi mu na zimu pořídím další capky. A ven chodím taky v Keenech. 😀

caramilla
30. okt 2012

@jam3 a jéje, tak tuším, že po sušičce se tu budou nakupovat hromadně i boty! 😀 😀 😀 😀 😀
No nic, dobrou...

macin73
30. okt 2012

@ardila Můžu se zeptat, proč s nimi končíte? Malá teď nosí kožené capáčky (ale mají tenkou podrážku), a přiznám se, že na zimu jsem jí pořídila na doma Crocsy 😕. Máme tu zimu a přišlo mi, že budou líp izolovat.

macin73
30. okt 2012

@caramilla Vypadá to tak 😀

kuna
30. okt 2012

@zikie tak já to mám podobně, jako @moonca, J. začla chodit 25.12. Na doma měla tlusté protiskluzové ponožky, potom v lednu jsme koupili boty na doma (jakmile se naučila chodit, tak ji na podlaze nikdo neudržel) a ty jsem jí dávala na střídačku s těma tlustýma ponožkama. Na ven měla softshellové nechodící botičky, ale v dubnu jsme jeli na hory, tak jsem pak pořídila zimní zateplené právě na to válení ve sněhu. A od března měla na ven celokožené Superfity, protože loni bylo na jaře brzy teplo. Já bych to odvíjela od toho, jak moc bude chtít chodit po venku, J. nevadilo být v kočárku.

Jinak zajímavá diskuse, každý to cítí jinak. Já už jsem to tu taky psala, vidím to tak, že chození po venku po trávě naboso je prospěšné, ale po uměle vytvořených , tvrdých površích (dlažba, dřevěná podlaha) už tolik ne. Já nosím boty celoživotně, klenbu mám v pořádku, ale chození naboso je mi v zimě doma nepříjemné, je mi zima na nohy, proto obouvám i dítě. V létě to tolik neřeším 🙂 Myslím, že rozumný je nějaký kompromis, pokud J. nemá studené nohy, tak mi nevadí, že lítá hodinu (nebo v létě dopoledne 😀 ) doma bosky.

A jinak boty samozřejmě měkké a ohebné, ne takové, kde tu podrážku pomalu neohnu rukou ani já.

lenasss
30. okt 2012

ještě to napíšu sem jdu prosit za růžovou lamu je jí o 0,5m víc a já to nemám pro koho,potom potřebuje ubrat
0,5m bagry na nebeské
1,5m fotbalu
0,6berušek jinak budu ubírat poměrově každému tak abyste se potom nedivily.Naposledy jsem ubírala jinak a bylo z toho zle tak teď oznamuji že pokud se nikdo nevzdá přijde vám třeba 0,8m míst 1m 😒

kveta007
30. okt 2012

@ardila My začínáme taky řešit botky - konečně začíná V. obcházet nábytek a tak zrovna nad těmi papučkami na doma taky přemýšlím. Sice bydlíme v paneláku, ale hned nad sklepama, takže sousedi ve sklepech pořád otevírají okýnka, aby se jim nekazila zelenina ze zahrádek... Takže u podlahy taky nemáme žádné velké teplo... Moje dotazy jsou spíš takto - děti si ty boty sami nezouvají? U nás většinou dolů letí i ponožky, tak je musím dávat dovnitř do punčošek. A pak - jsou řešené i pro vysoký nárt? V.má takové malé kopýtko...

katka82
30. okt 2012

@nika jo jo jo je to plátýnko 😵 😵 to by si byla úplně zlatá kdybys mi mohla kousek obětovat 😉 😵 😵 😵
@ardila přesně,když vidím ty malý cvrčky v crosskach tak jen vylím oči 😝 a nejlépe ješty nějaké od vetví za pár šupů 🙄 naši kluci oba chodí doma bosky 😉

katka82
30. okt 2012

@lenasss růžovou lamu si klidně vemu 😉 a pokud jde o ty bagry na nebeské tak jich tu mam ještě mrak tak kdybys chtěla tak ti můžu ušmiknout a poslat 😉

lenasss
30. okt 2012

@katka82 jsi hodná ale já je nepotřebuji spíš potřebuji aby se jich někdo vzdal v tabulce 😀

ardila
30. okt 2012

Ahoj, tak jdu odpovídat.. Jen napřed chci říct, že nejsem doktor, nejsem fyzioterapeut a je to na každém, jak to bude dělat. A kdo si není jistý, tak bych to dělala půl na půl, tím se nic nezkazí. I když já prostě ty bačkůrky nemůžu vidět, hlavně většina dětí co vidím, je má malé, nohy v tom narvané, při sezení na zemi vytočené.. Prostě já bych to doma nedávala.. nebo ještě pevnější sandály. Ale to je jen můj názor..
S fyzioterapeuty spolupracuju, vše konzultuju a sami se na mě obrátili, jestli bych nemohla šít botky i pro větší děti do školky, protože právě z bačkůrek jsou ty časté problémy. Navíc o tom mám hodně nastudováno a přijde mi logické, že když noha nemá možnost pohybu a posílení svalů, nemůže správně fungovat. Nikdy mi nikdo, ani doktoři, nebyl schopný říct, jak přesně pevná boty noze prospívá. Řeknou, že kotník musí být zpevněný. Proč? Aby se zabránilo pohybu do stran. Proč? Prostě proto.. Nikdy jsem se nedopátrala toho, proč..
Tady kopíruju z mailu vyjádřený jedné fyzioterapeutky na dotaz, jestli moje capáčky jsou ok nebo jestli má význam pevná pata (opatek)

Výhoda capáčků je, že se může bez omezení aktivovat chodidlo a to i pata. Bez možnosti pohybu se klenba nohy vevyvíjí. Pokud je i část chodidla držena pasivně zvenku, nemá noha potřebu aktivovat a stabilizovat onen segnent. Pokud se jedná o ortopedicky zdravou nohu (klenba nohy se vytváří po celou dobu růstu, takže plochonoží není adekvátní diagnóza, jen nehotová klenba) a není to vrozená vada nohy typu equinus, equinovarus, tak je škoda nenechat nohu pracovat. U hypermobilních dětí, které si prošlápnou nohy vlivem nedostatečnosti vaziva, pak doporučuji pevnější patu a tvarovanou klenbu, když si nemůžou sednout a odpočinout, když chtějí. Takže na dlouhé pochody, statickou zátěž - návštěva hradu zámku apod. V domácím prostředí ale zase nechat nohu volně. Mám to i ze zkušenosti, spousta puberťáků chodí s rozplácnutýma nohama jen proto, že jim od cca 4-5-ti let dávali podporu nohy. Neumí je ovládat, mají je "spací" - nikdy je totiž nemuseli používat, bota pracovala za ně. A i boční pohyb paty má svůj důvod a vývoj. Za mě tedy hlásím ne pevné patě, obzvlášť u předškolních dětí.

A ještě jeden článek, kde se k tomu vyjadřuje primář rehab. odd. http://www.kntb.cz/pribyva-lidi-s-plochyma-noha...

Omlouvám se za spam, ale chodí mi hodně IP, tak to hodím i sem, třeba to bude zajímat někoho dalšího.

monikajan
autor
30. okt 2012

😅 @ardila tak som sem zabrúsila po dlhšej dobe a hľa: debata o obuvi, takže musím sa spýtať: náš krpec mal práve 4 roky a už rok nosí vložky do topánok (predpísané Mudr. a robené na mieru), má priečne i pozdĺžne plochú nohu. Nosí ich len v papučkách, do topánok mu ich nedávam, lebo má tučné chodidlo a to by som mu musela kúpiť topánky o 2 čísla väčšie, aby tam vopchal nohu aj s vložkou. V lete chodíme obidvaja veľa bosí - po dvore aj po záhrade, ale vnútri máme kosu aj v lete - starý dom... takže tu obutí - on má papučky textilné RAK. Naše prvé topánky boli capačky pediped, v nich sa naučil chodiť. Von obúvam topánky Elefanten, Protetika. Máva studené nohy aj ruky, je to zmrzlík, ako ja. Myslíš, že by capačky boli dobrou voľbou na prezúvky - že by mu to pomohlo aj pri formovaní klenby? Mne sa zdajú tieto prirodzené metódy lepšie, ako tvrdé vložky, ale nechcem zasa ísť hlavou proti múru. Že by mal na doma capačky a v škôlke papuče s vložkami? A fakt nám nebude vnútri od podlahy zima? Ja hľadám pre seba niečo na obutie už skoro 2 roky a chodím doma v šľapkách za 1E od číňana - no hrúza... 😅 Predtým som nosila korkáče.
Sorry, že sa rozpisujem, ale snáď to zaujme viacerých, veď sme tu asi všetky viac alebo menej eko-bio-natur švihnuté... 🙂 . A koľko trvá ušitie na mieru (č.40 pre mňa)?

lenasss
30. okt 2012

jinak dnešní zjištění po úklidu pracovny a to jsem ještě neskončila 😀 mám tunu galanterky,dvě tuny látek.Dva stroje a dvě krabice od bot malých kon a tři velkých kon.kilometry gumy a dva kilometry lemovací 😀 😀 😀 😀 a víte co? Nemám vůbec čas šít hlavně že syslím a syslím a syslím.Bych s tím měla něco udělat.Jen jsem sedla za OL jak jsem si ho tam tak pěkně nainstalovala a za dvě minuty jsem měla ušité prdeláčky,které na normálním stroji šiju skoro hodinu než to vše začistím atd.Ten Ol je zázrak 😀 😀 😀 a už se i já přidávám k názoru že raději vybrat obyč rovnosteh a dokoupit OL protože OL steh se tomu nevyrovná 😠 a ještě jdu s prosbou na kolik nití šijete? 😅

monikajan
autor
30. okt 2012

a ešte: neviem, ako Vy, ale ja musím stúpať na pedál šij. stroja bosá - ináč nemám cit. A tak mi teraz omŕza pravá noha, takže o dôvod viac, nechať si ušiť capačky na chodenie aj šitie 😉 .

... ináč, kráááásne veci šijete. Ja len šijem nie také dokonalé), ale nefotím ☹ . Potrebovala by som takú @caramilla, čo by za mňa pofotila, stiahla, vložila.... 😉

ardila
30. okt 2012

@zikie Já bych řekla, že v zimě venku chodit ještě nebude, že budou stačit nějaké zateplené do kočárku nebo bych brala nějaké co nejohebnější, nejlehčí celoročky, třeba od Superfitu, nezateplené. Ale to až fakt ve chvíli, kdy bude chodit a bude chtít chodit venku. Většinou docela dlouho chodí jen doma. Kamarádky holčička začala chodit nějak touhle dobou a normální boty kupovali až na jaře, právě ty Superfit pro první kroky. Ty mi přijdou z těch běžně dostupných bot nejlepší, měkoučký, krásně ohebný.. I když musí se to zkusit, ne všechny jsou takové.. Nebo i Fare pro první kroky jsou ok.
@macin73 Končím s ostatními značkami, protože se chci už věnovat jen svojí. LBL jsou super, ale je s tím moc práce, ten čas bych mohla věnovat svým capákům, mám v tom peníze, které bych mohla taky vrazit raději do materiálu třeba.. A s těma crocsama je to hlavně můj pocit, že se jim v tom blbě chodí, ta silná podrážka jim neumožňuje vůbec používat chodidlo.. přijdou mi na nic. O té studii jsem jen slyšela od paní, která se tím taky hodně zabývá, ale nečetla jsem, víc nevim, zkusim pohledat..

@kuna Jasný, to jsem myslím i psala, nejzdravější to je po nerovném, přírodním povrchu.. Ale kolik možností takhle chodit, hlavně ve městě je.. Právě s těmi rovnými povrchy jsem dlouho nevěděla, jak to vlastně je.. Ale došla jsem k tomu, že to sice není tak prospěšné jako venku, ale není to škodlivé a i když se nezapojí tolik svalů, nějaké se zapojí, při chůzi i na rovném zapojujeme prsty, rozvíjí se rovnováha.. Dětičky musí mít možnost vyzkoušet, co ty nožky umí, v bačkorách nemají možnost, blbě se jim chodí a ty nohy spí pořád.. Takže za mě venku na nerovném nejlépe, ale i doma raději naboso než v bačkorách..

@kveta007 Mám info od maminek, že děti, co předtím všechno zouvali, tak capáčky nevyzouvají.. Já ten střih hodně dlouho testovala, měnila a snažila se, aby dobře sedly a jen tak snadno nešly zout a myslím, že se to docela povedlo. Jsou děti, které si sundají všechno.. Můj syn ponožky pořád sundává, capáky ne, protože se mu líbí zebra 🙂 A na vysoký nárt většina sedí, já dělám i na míru..

wewe22
30. okt 2012

@ardila
@monikajan ja sa vam tu troska zamotam dufam ze sa nenahnevate mam asi 80rocnu pediatricku a ta mi vzdy prizvukuje aby mala chodila len v ponozkach citujem nakup jej hrube ponozky s protsmikovkou a nech beha, moja mala hrozne spickovala a odkedy chodi vyhradne v ponozkach chodi krasne po celej slape

ardila
30. okt 2012

@monikajan Jak už jsem psala, když to budeš dělat půl na půl, tak nic nezkazíš.. Většinou mi maminky píšou, že dítě nosilo předepsané vložky a nakonec se mu to ještě zhoršilo místo aby to pomohlo..Ona ta vložka problém nevyřeší, sice drží tu klenbu zvednutou, ale už neumí zajistit nápravu a řešit příčinu. Ale zas radit s nějakými diagnostikovanými vadami si netroufám a nemůžu. Já za sebe prostě věřím tomu, že jediné řešení je posílit svaly, takže co nejvíc bez bot.. A nebo varianta doma tak, ve školce tak.. A dospělácké tak do týdne, záleží jaké přesně..

ardila
30. okt 2012

@wewe22 Rozumná paní doktorka 🙂
Když tak bych založila na tohle nějakou novou diskuzi, už jsem o tom uvažovala, ale nakonec jsem nevěděla, jak bych stíhala odpovídat, tak jsem to zatím vzdala

jemi
30. okt 2012

@zikie my dostali jedny celokoženky nezateplené od babičky, tak ty beru sebou do kočárku, když vím, že budu někde čekat a malou chci nechat obcházet kočárek.... (na poštu kde čekám dlouho...), pak mám od kámošky jedny skoro nenošené Ecco s goretexem, ale ty ji budou dobré až na jaře a teď jsem objednala z webu už použité (ale minimálně) zateplené s kožíškem, plánuji je vesměs do kočárku, případně na chvilkové vylezení z kočárku a myslím, že vydrží i případně trochu toho sněhu 🙂 jsem si říkala, že koupim použité, protože toho rozhodně ještě v zimě moc nenachodí

kveta007
30. okt 2012

Chtěla bych požádat o radu ohledně šití sportovního merina úpletu - když budu šít na OL, je třeba nějakého speciálního zacházení než u jiných úpletů? Mám objednaný ten od Terky, tak nevím, jestli potřebuji i jiné jehly než klasické stretch nebo jaké? díky

sinala
30. okt 2012

@lenasss já šiju na 4 nitě a jednou jsem obnitkovávala plátno a to jsem dělala na 3, protože jsem to obkoukala u věcí, co mi šila moje švadlena 🙂

zikie
30. okt 2012

@ardila Díky!!! superfitky mám v merku 🙂
@jemi Děkuju
On právě už drobeček párk kroků po bytě udělá, Tak se právě obávám jak moc rychle se bude učit...
Asi zatím vydržíme s koženými capíky a koupím do kočáru a na případné postávání a poťapkání venku sněhulky a až začne fakt lítat koupím mu nějaké nezateplené superfitky.

ucitelka70
30. okt 2012

@monikajan add ploché nohy..... ja mám, aj moja dcéra - genetika, odmalička nosila stimulačné vložky - taká gorálka tam bola zvrchu našitá, aby to stimulovalo klenbu, a kadejaké vložky... a nenapravilo sa to vôbec - má 25 rokov, nedávno jej zistili, že má jednu nohu kratšiu o pol cm ako druhú, aj chrbticu kadejako povyskakovanú - to všetko od plochých nôh, a veru vtedy neboli ani čínania, nosila iba zdravotnú obuv, celokoženú a fakt som dávala na to pozor, cvičila každý den, chodila roky plávať..... myslím si ale, keby sme nepodstúpili tieto ceremonie, tak zdrav. stav by bol ešte horší,,, ja osobne iné šlapky nenosím, iba korkáče a zdravotné..... nedám na ne dopustiť, v zime si povolím a dám hrubé ponožky....