icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ucitelka70
2. nov 2012

@jitu22 podla mna sedí veľkosť aj navyše je na šírku, ale závisí od dieťatka, či je tučnučké alebo chudšie...

ucitelka70
2. nov 2012

@zikie ja som ubrala z vrchu kapucne po 1 cm dostratena a takto je dobre, ale fakt závisí aj od veľkosti hlavičky, nášmu čiapočky šijeme 46ky a má 17 mesiacov.... niektoré polročné deti potrebujú väčšie, takže prispôsobiť troška treba....

sinala
2. nov 2012

@briuska já dle toho návodu pletla, plést umím, ale myslím, že je jednoduchý. Jen jeden zádrhel bylo " zipování" - ono je děsně jednoduché, ale nemohla jsem ho pochopit 😀 😀 😀

terezita
2. nov 2012

@bordino hihi, ja vim.. 😀
hele jeste jsem se nekoukala.. o vikendu to projedu, ted musim rychle dosivat, abych stihla odpo poslat mikiny.. 😝

karchinka
2. nov 2012

aby to nevypadalo, že tu jenom kecám a nakupuju látky, tak něco přidám, ale není se čím chlubit, trička a tepláčky podle Ottobre 4/2012 (jiné doma zatím nemám, některé už na OL - šití lemů na OL je taková paráda!!! 🙂) (za kvalitu fotek a šití se omlouvám)
otázka: jak je to s overlokem a napětím nití? já jsem z těch všech koleček a páček na tom OL nervózní, když už to tam krásně nastavím, tak tam pak šoupnu jiný materiál a vůbec netuším, jak s těma kolečkama zatočit 🙂 třeba piké se mi šilo fakt škaredě

sinala
2. nov 2012

@kuna to by mě taky zajímalo s tím kotníkem. Ono to možná může být i vývojově.
Diskuze o obuvi je super, jen mi úplně nabourala to jak co nejlépe obouvat dítě 😀 😀 😀, ale o tom diskuze jsou.
Já jsem byla nešťastná, že nemohu koupit dětem ve 2,5 letech kotníkovou obuv, protože už se v jejich velikostech nevyráběla 😀 😀 😀

Ortoped mi řekl, že jarmilky jsou nejhorší boty, teď přemýšlím, zda je to pravda, co myslíte?

katka82
2. nov 2012

@bordino ty koky ty jsou úúúúžasnýýýý 😵 😵

sinala
2. nov 2012

@karchinka já si píšu u každého materiálu, jak to mám nastavené ( všechno - napětí nití, přítlak patky, šířku i délku stehu), abych se pak nezdržovala a někdy je rozdíl když šiju jednu nebo 2 vrstvy

karchinka
2. nov 2012

@sinala díky za radu, budu muset zavést nějaký sešitek, protože se tu akorát furt nervuju a času moc není, abych mohla furt zkoušet 🙂 a asi znova prostuduju návod... už po tísící
jinak jsem včera poprvé šila knoflíkovou dírku, půl hodiny jsem zírala do návodu a zkoumala, jak se která část patky jmenuje, až jsem se na to po půl hodině vykašlala a prostě sešlápla pedál a ono ji to ušilo samo :D (mám na stroji takovou tu úplně automatickou 🙂) ale dle návodu jsem zjistila jednu věc, a to že páráček je úplně super vynález, proč ho nepoužívám a morduju se vždycky s nůžkama???!!!???

ucitelka70
2. nov 2012

pajcujte dievčatá.... http://nicoleboxer.blogspot.sk/ 😉

terezita
2. nov 2012

@sinala tak o tech jarmilkach by me to taky zajimalo, protoze jsem je porovnavala s backurkama a zadny rozdil jsem nenasla, az na ten v cene, bo jarmilky jsou o 200,- levnejsi.. 😝

sinala
2. nov 2012

@terezita jarmilky jsou úplně rovné a pauče mají klenbu a on myslel to, že jsou rovné.
Snad se někdo tady k tomu vyjádří 😀 😀 😀

vevercam
2. nov 2012

@kuna dětská nožka má cca až do 4 let věku dítěte pod nožními klenbami tukový polštářek, který vlastně plní funkci anatomické vložky a chrání dětskou nohu před možným přetížením, proto také noha u malých dětí sice vypadá jako plochá, ale je to fyziologické
Proto dětské botičky by neměly mít žádnou podporu klenby nebo jen velmi mekkoučkou, jinak by mohla tlačit a bránit dobrému prokrvení nožičky
Pokud by dítko mělo vadné postavení nožičky, pak si myslím, že pevný opatek je rozhodně žádoucí

fionka1711
2. nov 2012

na objednavku 🙂

fionka1711
2. nov 2012

a fotku zabudnem vzdy 🙂

briuska
2. nov 2012

děkuji tetám co pletou za rady...snad to tedy také zvládnu...a máte tu nádherné výtvory holky 🙂

lenasss
2. nov 2012

táááák mám nastříháno 😀 😀 😀 😀 ještě zabalit,ale to za víkend zvládnu a v pondělí začnu nosit první balíčky na poštu 🙂

katka82
2. nov 2012

@lenasss jéééé už se těšííííím 😵 zákaznice čeká na fleecovou mikinku 😅 😀 😀

karchinka
2. nov 2012

@lenasss jak je ti? jsem na tebe myslela!!! (ne kvůli balíčku)

crawler
2. nov 2012

@bordino ty vo...e... 😅 😕 ty kukly jsou ´úžasný!!!

lenasss
2. nov 2012

@katka82 tak já ti to hned v pondělí pošlu 🙂 @karchinka děkuji za optání,už je to dobré včera jsem dokonce byla venku 🙂 kluci už potřebovali vzduch.
Dnes oblítám hřbitovy nemám ráda tento svátek.Lidi si myslí,že celý rok nejdou zapálit svíčku svým blízkým a v ten jeden den to asi vytrhnou.Viz. moje mama má pocit že čím víc plastových kytek dá na hrob tím víc na ně myslí nebo co 😠 celý rok tam nejde a... škoda mluvit jenže když tam dnes nepůjdu bude průůůs.r

kuna
2. nov 2012

@vevercam souhlasím, tak jsem to i myslela. Je jasný, že narvat dítě do pevné, tvrdé, "ortopedicky" vytvarované boty je pro nožku jako vězení, kde nemá možnost se vyvíjet. Ale kotníková bota, která je zároveň měkká, ohebná, má rovnou, netvarovanou stélku, mi pro špatně došlapující nohu přijde minimálně stejně vhodná, jako capáčky pro nohu zdravou 🙂

@caramilla na tebe jsem myslela ráno ve sprše, ale ve vší počestnosti 😀 😀 , konkrétně na ten dlouhý výlet s Jasmínkou. Jak to řešíte v těchto případech s nočníkem, taháš ho s sebou, nebo redukci, nebo se vyčůrá i na velký záchod? Já v tomto teď tápu, Julinka se odplenkovala, ale nikde venku čůrat nechce - na trávu ne, na nočník ne...radši to drží, klidně i tři hodiny, ale nedovedu si to představit na delších trasách.

argo1
2. nov 2012

@macin73 @kuna @sinala ještě k botám. já si občas vzpomenu na našeho profesora anatomie na vejšce, který říkal: "Člověk je určen k chůzi či lehkému běhu v lesostepní krajině." a tam asi naši předci neběhali moc obutý, ale zároveň běhali po trávě, kamínkách, písku....Takže si myslím, že bychom se k takovému stylu života měli co nejvíc přiblížit😀 Jenže v dnešní době plovoucích podlah, asfaltu a betonu se k tomu těžko dopracujeme. Takže všeho s mírou, kdo má zdravý nožky, ať si v létě běhá po zahradě, v zimě v pohodlných botách. A pokud má nějakou deformitu na noze, tak to samozřejmě konzultovat s odborníkem - v dnešní době se hodně rozmohla podiatrie, což si myslím, že je lepší alternativa než ortopedie, kde by vás nejradši zasádrovali nebo rozřezali od hlavy až k patě. 😀

katka82
2. nov 2012

@lenasss děkuju moooc 😉 super že je ti líp 😉

ucitelka70
2. nov 2012

@kuna k odplienkovaniu? môj vnúčik sa odplienkoval v 11m načisto, a všade nosí dcéra nočník, v krásnej envirosax ekologickej taške, aj ked na polhodinu idú von, lebo zákon schválnosti, možno v zime to bude menej potrebovať, ale v lete hrozne veľa tekutín pil, tak bolo treba veľa cikať.... ale nie je problém hocikde aj v obchode posadiť na nočník. Minule sa boli pozrieť v zlatníctve, malý dal najavo, že o ,o, to znamená cikať.... a veru pri pulte so zlatom sa vycikal, potom hľadali vecko, kde vyliať... 🙂

terezita
2. nov 2012

@sinala no co mi rikala rehabilitacni tak se klenba zacina formovat az nejak od tri let veku ditete.. takze do te doby stejne by botky klenbu mit nemely.
ted koukam, ze to sem psala vevercam.. 😀

sinala
2. nov 2012

@terezita to jo, ale já řeším jarmilky u 8 leté holky 😀 😀 😀

terezita
2. nov 2012

@sinala ahaa.. 😀 😀 holt mas tech decek nejak moooc.. 😅

mooncaa
2. nov 2012

@sinala Mě by taky zajímalo jak to je. Můj selský rozum mi říká, že na obyčejnou chůzi nízké boty bez zpevněného kotníku. Na sport taky nízké boty, ale už trochu odpružené (jako lepší podrážka) a nepadající z nohy, jakoby pevnější, ale nízké. Do hor na celodenní tůry těžším terénem, kotníčkové boty, aby tu nohu podržely. Do sněhu vysoké boty, aby tam nepadal sníh a nepromokavé - nemusí mít pevný kotník. Lyžáky, brusle zpevněný kotník.
A ty cvičky, pokud budou dělat balet a běžné cvičení, tak podle mne stačí - to je jak cvičit bos. Ale na běh, míčové hry by to chtělo už spíš tenisky/botasky s lepší podrážkou.

sufik1
2. nov 2012

@lenass hurá! posílej. čekám na lamu jak na smilování. Nánožník už mám ušitý, ale dovnitř chci dát na zateplení lamu, přeci jen už je občas zima.