icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

komisakpd
19. nov 2012

@animal a ta lama je odkial? ked nie z wendy

animal
19. nov 2012

@komisakpd není to ani MTX ani Wendy

sinala
19. nov 2012

@karchinka napětí nití - podle mých zápisků se mi to jeví jako tlustší materiál, napětí o maličko nižší - to je jen orientační

přítlak patky - tenké materiály a pružné - menší přítlak patky - u jednolícu a oboulícu dávám 1 nebo ještě méně
silnější materiály ( nepružné) přítlak 2. Kdybych šila rifle na OL tak dám asi 3

diferenciál - u pružných materiálu, které sešívám ( tj. 2 vrstvy) mám asi 1,5, ale pokud pouze začišťuju jednu vrstvu, tak dávám 1, protože to mám pak utažené
u nepružných materiálů mám R = 1

sinala
19. nov 2012

dávám jedno body z minulého týdne 🙂

ucitelka70
19. nov 2012

prosím Vás baby, aké mliečka dávate 1,5 ročným deťom? Dnes Dr. povedala, že by bolo lepšie nedávať kravské mlieko. Tak ktoré mlieko je dobré aj výhodné?

sinala
19. nov 2012

@ucitelka70 a má nějaké problémy? Moje děti nikdy nedostaly umělé mléko jen kravské, ale byly bez problémů

kuna
19. nov 2012

@ucitelka70 taky mě napadá, jestli má třeba alergii, nebo tak... Já dávala v tomto věku kravské na vaření, občas se ho i napila, na pití před spaním má dodnes UM (což je sice taky kravské, ale upravené). Pokud nemá problémy a nevypije ho přes den litr, tak bych to až tak neřešila, ale to musíte zvážit sami 🙂

anastazieb
19. nov 2012

@ucitelka70 já dávám rýžové (nebo jiné obilné) s calciem z DM... V. má lehkou alergii na mlíko (i když se mi zdá, že už je to lepší poslední dobou) a UM jsem nikdy dávat nechtěla, nepřipadá mi to u takhle velkého dítěte nutné. A o nezbytnosti kr. mléka syrového jen tak taky nejsem přesvědčená, takže dávám jen jogurty, sýry a tak.

veronik77
19. nov 2012

@ucitelka70 a nedávat kravské mléko z obchodu nebo jako takové? Pokud máte zdroj přímo od krávy, tak by to bylo fajn - některým dětem může vadit "krabicové", ale čerstvé snášejí dobře 🙂 Jinak syn dostával kozí , protože měl alergii...

karchinka
19. nov 2012

@sinala moc děkuji, já u toho prostě někdy sedím a zoufale točím kolečky :D teď mám zase o něco víc jasno, ale musím si to hned opsat, protože za hoďku už zase jasno mít nebudu :D zjistila jsem, že je to hodně i materiálem, i na rovnostehu se něco šije líp a něco hůř 🙂 musím se naučit, jak to seřídit na ty tenké materiály, asi to chce čas a zkoušet, jako všechno 🙂
a ještě otázka, jak to na OL děláte s lemy? já vždycky našiju lem a pak sešiju bok, ale je to pro ten OL někdy moc vrstev a v tom místě, kde je našitý lem a je to tam hodně tlusté, mi to dělá neplechu... není na to nějaký fígl?

@ucitelka70 my dáváme nestle junior 1-3 roky - A. už sice táhne na 4, ale svého mlíčka ve flašce se nevzdá :D normální mi moc nechce... a já jsem ráda, že pije alespoň tohle

veronik77
19. nov 2012

@anastazieb tyhle "mlíka" jsme taky dávali 🙂

zojec
19. nov 2012

@ucitelka70 materske, alebo rastlinne 🙂 tie si mozes vyrobit aj doma 😉 ked som bola tehu, mlieko som vobec nemala, b. sa sice pricucavala, ale netieklo, tak nepila ziadne (bielu tekutinu v pohari odmieta doteraz) 😉 je tu, zije a prospieva.. ja by som ziadne ine neriesila, pokial uz tvoja dcera nechce dojcit 😉

mima2011
19. nov 2012

@ucitelka70 @sinala mléko u malého taky řeším a jsem v pokušení dát kravské plnotuk , protože mi nechce vzít umělé, ale i nám dr. říkala, že na pití se ho máme vyvarovat nejméně do dvou let(nejlépe do tří), že příliš zatěžuje ledviny a může malému ublížit do budoucna, ale na vaření je prý ok. Tak si taky nevím rady.

ucitelka70
19. nov 2012

nemá zatiaľ problémy, len má dispozíciu - dcéra mala vo veku 9.mesiacov nábeh na celiakiu, kt. sa ale nepotvrdila, mala poruchu vstrebávania, bola do troch rokov na bezlepkovej diéte, takže dieťa môže mať nábeh, a cez den nechce cici, a v noci sa nechco od cici odtrhnúť, kojí skoro celú noc... aj 10x, tak aspon večerné mliečko pred zaspaním, ale veľakrát pobúcha po chladničke a vraví mnam mnam, to tak volá mliečko, takže si žiada piť mlieko, a nemá problém či z automatu, či také čerstvé zo sáčku z obchodu, alebo aj sušené, čo mala dcéra 2 vzorky, to mu je jedno...

ucitelka70
19. nov 2012

@zojec chce dojčiť, aspon do jari, alebo dvoch rokov - ako sa bude dať, ale treba trošku odľahčiť a rastlinné mlieko ako?

katka82
19. nov 2012

Ahojky tak to tu jdu malinko zaplevelit 😝
tučňáci v akci(mimochodem naše mamka včera povídá jé co to tam máš to jsou kravičky????? 😀 😀 )pak ty dvojčecí trička a plínky na panenky 😅 jen teda takové opravdu obyč 😉 a pak dnešní počinek zateplené nepromokavé šusťáky 😉 jsem se zařekla že fleec se šusťákem už nikdy,ale zase jsem to nedodržela 😝 😀 😀
jinak ad mléko tady náš homeopat ho nedoporučuje na pití ani dospělím 😉 radí třeba ovesné,sojové(tam ale bacha někde jsem četla že může dětem zamávat s hormonama 😕 ) či třeba kukuřičné 😉

ucitelka70
19. nov 2012

a môže také malé dieťa napr. žinčicu?

ucitelka70
19. nov 2012

@katka82 boože, či ji milý ten tvoj synátor, taký na zjedenie, úsmev má ale taký zdravučký.... juj... 😉

veronik77
19. nov 2012

@ucitelka70
@katka82 my dávali rýžové, ovesné (ale tam je i trochu lepku), sója není kvůli složení vhodná pro děti 🙂

veronik77
19. nov 2012

@ucitelka70 jinak zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné než mléko - takže třeba cmar 🙂 , acidofilní mléka, jogurty....

zojec
19. nov 2012

@ucitelka70 hm.. nemyslim, ze ked si vecer da ine mlieko tak v noci bude spinkat ako bubacik a nebude chciet mamine :D skor naopak 😉 ja by som s inym mliekom nevymyslala.. ked ma tak strasne rad mliecne tak mu vecer dajte jogurt 😉
dobre mlieko je mandlove, (alebo ine orechove), popr. ryzove.. ale to nema ziadnu chut 🙂 priprava je jednoducha.
sparis mandle (alebo ich vecer namocis) a osupes, potom rozmixujes s vodou (1salka mandli 4salky vody), nechas postat hodku , potom este raz premixujes a cez sitko (alebo gazu) precedis. to co ti ostane mozes pouzit do kolaca, alebo kase 😉

katka82
19. nov 2012

@ucitelka70 díííky 😀 😀 no byl bez plíny tak byl vysmátej jak lečo😀 😀
@veronik77 aha díky za info 😉 no já asi taky zkusím nějaké ovesné či rýžové 😉 páč malý je furt zahleněnej a to už jsme zcela vynechali jogurty a ostatní mléčné potraviny a navíc je tu UM pěkně předražený 😝

ucitelka70
19. nov 2012

@zojec to znie dobre.... a mandle nie sú alergén? dakde som čítala, že vlašské orechy môžu spôsobiť alergie

ucitelka70
19. nov 2012

@zojec to mandlové isto vyskúšam, dnes kúpim balík mandlí a uvidíme, a ryžové sa ako robí? a ovsené? predpokladám, že ty robievaš všetky...

laeela
19. nov 2012

@ucitelka70 V DM prodávají výborné rýžové mléko.

ucitelka70
19. nov 2012

@laeela raz sme to kúpili, mali sme na to poukaz, no mne to napr. nechutilo ani dcére, tatko to nakoniec zbaštil, aby sa nepokazilo, ale zrejme ide len o zvyk..... a to nie je predražené? mne sa to zdalo dosť drahé.... ale už si nepamätám, to bolo dakedy na jar

laeela
19. nov 2012

@karchinka Já to dělám tak, že napřed sešiju a lemy našíváme nakonec, sesadím lic na líc a jedu overlockem, vrchní mám lem, ten natahuji, je pravda, že třeba dětské rukávy jsou trochu náročnější, ale když jsem to zkoušela obráceně, tak mi to stejně ujíždělo víc.

mima2011
19. nov 2012

@sinala ten měl u krku a kolem nožiček máš šitý na col? Vypadá to úplně proti.

mima2011
19. nov 2012

@sinala to měl být lem píšu na mobilu

sinala
19. nov 2012

@mima2011 ne, je to sit0 dvojjehlou 🙂