Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@karchinka napětí nití - podle mých zápisků se mi to jeví jako tlustší materiál, napětí o maličko nižší - to je jen orientační
přítlak patky - tenké materiály a pružné - menší přítlak patky - u jednolícu a oboulícu dávám 1 nebo ještě méně
silnější materiály ( nepružné) přítlak 2. Kdybych šila rifle na OL tak dám asi 3
diferenciál - u pružných materiálu, které sešívám ( tj. 2 vrstvy) mám asi 1,5, ale pokud pouze začišťuju jednu vrstvu, tak dávám 1, protože to mám pak utažené
u nepružných materiálů mám R = 1
prosím Vás baby, aké mliečka dávate 1,5 ročným deťom? Dnes Dr. povedala, že by bolo lepšie nedávať kravské mlieko. Tak ktoré mlieko je dobré aj výhodné?
@ucitelka70 a má nějaké problémy? Moje děti nikdy nedostaly umělé mléko jen kravské, ale byly bez problémů
@ucitelka70 taky mě napadá, jestli má třeba alergii, nebo tak... Já dávala v tomto věku kravské na vaření, občas se ho i napila, na pití před spaním má dodnes UM (což je sice taky kravské, ale upravené). Pokud nemá problémy a nevypije ho přes den litr, tak bych to až tak neřešila, ale to musíte zvážit sami 🙂
@ucitelka70 já dávám rýžové (nebo jiné obilné) s calciem z DM... V. má lehkou alergii na mlíko (i když se mi zdá, že už je to lepší poslední dobou) a UM jsem nikdy dávat nechtěla, nepřipadá mi to u takhle velkého dítěte nutné. A o nezbytnosti kr. mléka syrového jen tak taky nejsem přesvědčená, takže dávám jen jogurty, sýry a tak.
@ucitelka70 a nedávat kravské mléko z obchodu nebo jako takové? Pokud máte zdroj přímo od krávy, tak by to bylo fajn - některým dětem může vadit "krabicové", ale čerstvé snášejí dobře 🙂 Jinak syn dostával kozí , protože měl alergii...
@sinala moc děkuji, já u toho prostě někdy sedím a zoufale točím kolečky :D teď mám zase o něco víc jasno, ale musím si to hned opsat, protože za hoďku už zase jasno mít nebudu :D zjistila jsem, že je to hodně i materiálem, i na rovnostehu se něco šije líp a něco hůř 🙂 musím se naučit, jak to seřídit na ty tenké materiály, asi to chce čas a zkoušet, jako všechno 🙂
a ještě otázka, jak to na OL děláte s lemy? já vždycky našiju lem a pak sešiju bok, ale je to pro ten OL někdy moc vrstev a v tom místě, kde je našitý lem a je to tam hodně tlusté, mi to dělá neplechu... není na to nějaký fígl?
@ucitelka70 my dáváme nestle junior 1-3 roky - A. už sice táhne na 4, ale svého mlíčka ve flašce se nevzdá :D normální mi moc nechce... a já jsem ráda, že pije alespoň tohle
@anastazieb tyhle "mlíka" jsme taky dávali 🙂
@ucitelka70 materske, alebo rastlinne 🙂 tie si mozes vyrobit aj doma 😉 ked som bola tehu, mlieko som vobec nemala, b. sa sice pricucavala, ale netieklo, tak nepila ziadne (bielu tekutinu v pohari odmieta doteraz) 😉 je tu, zije a prospieva.. ja by som ziadne ine neriesila, pokial uz tvoja dcera nechce dojcit 😉
@ucitelka70 @sinala mléko u malého taky řeším a jsem v pokušení dát kravské plnotuk , protože mi nechce vzít umělé, ale i nám dr. říkala, že na pití se ho máme vyvarovat nejméně do dvou let(nejlépe do tří), že příliš zatěžuje ledviny a může malému ublížit do budoucna, ale na vaření je prý ok. Tak si taky nevím rady.
nemá zatiaľ problémy, len má dispozíciu - dcéra mala vo veku 9.mesiacov nábeh na celiakiu, kt. sa ale nepotvrdila, mala poruchu vstrebávania, bola do troch rokov na bezlepkovej diéte, takže dieťa môže mať nábeh, a cez den nechce cici, a v noci sa nechco od cici odtrhnúť, kojí skoro celú noc... aj 10x, tak aspon večerné mliečko pred zaspaním, ale veľakrát pobúcha po chladničke a vraví mnam mnam, to tak volá mliečko, takže si žiada piť mlieko, a nemá problém či z automatu, či také čerstvé zo sáčku z obchodu, alebo aj sušené, čo mala dcéra 2 vzorky, to mu je jedno...
@zojec chce dojčiť, aspon do jari, alebo dvoch rokov - ako sa bude dať, ale treba trošku odľahčiť a rastlinné mlieko ako?
Ahojky tak to tu jdu malinko zaplevelit 😝
tučňáci v akci(mimochodem naše mamka včera povídá jé co to tam máš to jsou kravičky????? 😀 😀 )pak ty dvojčecí trička a plínky na panenky 😅 jen teda takové opravdu obyč 😉 a pak dnešní počinek zateplené nepromokavé šusťáky 😉 jsem se zařekla že fleec se šusťákem už nikdy,ale zase jsem to nedodržela 😝 😀 😀
jinak ad mléko tady náš homeopat ho nedoporučuje na pití ani dospělím 😉 radí třeba ovesné,sojové(tam ale bacha někde jsem četla že může dětem zamávat s hormonama 😕 ) či třeba kukuřičné 😉
a môže také malé dieťa napr. žinčicu?
@katka82 boože, či ji milý ten tvoj synátor, taký na zjedenie, úsmev má ale taký zdravučký.... juj... 😉
@ucitelka70
@katka82 my dávali rýžové, ovesné (ale tam je i trochu lepku), sója není kvůli složení vhodná pro děti 🙂
@ucitelka70 jinak zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné než mléko - takže třeba cmar 🙂 , acidofilní mléka, jogurty....
@ucitelka70 hm.. nemyslim, ze ked si vecer da ine mlieko tak v noci bude spinkat ako bubacik a nebude chciet mamine :D skor naopak 😉 ja by som s inym mliekom nevymyslala.. ked ma tak strasne rad mliecne tak mu vecer dajte jogurt 😉
dobre mlieko je mandlove, (alebo ine orechove), popr. ryzove.. ale to nema ziadnu chut 🙂 priprava je jednoducha.
sparis mandle (alebo ich vecer namocis) a osupes, potom rozmixujes s vodou (1salka mandli 4salky vody), nechas postat hodku , potom este raz premixujes a cez sitko (alebo gazu) precedis. to co ti ostane mozes pouzit do kolaca, alebo kase 😉
@ucitelka70 díííky 😀 😀 no byl bez plíny tak byl vysmátej jak lečo😀 😀
@veronik77 aha díky za info 😉 no já asi taky zkusím nějaké ovesné či rýžové 😉 páč malý je furt zahleněnej a to už jsme zcela vynechali jogurty a ostatní mléčné potraviny a navíc je tu UM pěkně předražený 😝
@zojec to znie dobre.... a mandle nie sú alergén? dakde som čítala, že vlašské orechy môžu spôsobiť alergie
@zojec to mandlové isto vyskúšam, dnes kúpim balík mandlí a uvidíme, a ryžové sa ako robí? a ovsené? predpokladám, že ty robievaš všetky...
@ucitelka70 V DM prodávají výborné rýžové mléko.
@laeela raz sme to kúpili, mali sme na to poukaz, no mne to napr. nechutilo ani dcére, tatko to nakoniec zbaštil, aby sa nepokazilo, ale zrejme ide len o zvyk..... a to nie je predražené? mne sa to zdalo dosť drahé.... ale už si nepamätám, to bolo dakedy na jar

@animal a ta lama je odkial? ked nie z wendy