Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
a jdu párat, ať se držím tématu. Včera jsem šila tričko pro mamku a v roztržitosti omylem olemovala průramek místo krku 😠 😠 . Tak jdu ten lem zase odpárat, doufám, že tam nezůstanou díry, protože stříhat se mi to moc nehodí, bylo by to úzké.
@lenasss asi ho přiště vezmu já mám sice tent : http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route... a to mi přijde takový tlustý nepoddajný :-/ mládě naštěstí nic neříká že by ho to škrábalo nebo tak (i kdy se divim mě to moc příjemný na kůži není)
@petkasv cvok to ej přesné 😀 ještě jsem se před vánoci pustily do předělávání schodiště to už sice stojí ale vše zapravit a tak a v sobotu jsme malovali a do toho nikdo nechtěl děti a manžel mi v tom největším bordelu oznámil že mu není dobře a odplul do postele s horečkou a já to večer nevydržela a jak děti usnuly tak jsem jen brečela a brečela je toho na mě moc ale nějak to dopadne za chvíly to bude hotové a až vykutám zase šicí stroje z pod bordela budu zase relaxovat u šití 😀 😀 😀 😀 😀
@ucitelka70 já jdu na speciální těhotenskou 😉 a paní mě zná dlouho a dělá i těhotný... rovnou hlásila, že mi na bedra nesahne, jen budem cvičit a udělá jen to, co může
@katka82 jj asi je to potřeba to ze sebe dostat 😀 jsem si vzala k sobě kamaráda (svatomartinské) a vybulela jsem se a bylo zase dobře. 😀 😀
holky pokud budu chtít zase něco objednat prosím vás vymažte mě z tabulky 😀 já na to nemám sílu tomu odolávat a skříň mi praská ve švech 😀 😀 jsem jí zas ted uklízela a hrůza je tam tolik materiálu že to nestihnu vyšít ani do důchodu a navíc když si člověk zpočítá kolik je v tom peněz no hrůůza bych na tu skříň měla dát zámek aby mi jí někdo nevykradl vždyť je to jak trezor 😀 😀 😀 😀 😀
@lenasss takže môžeš urobiť tabuľku a ponúknuť, aby si mala na ďalšie látky aj miesto aj peniažky 😉
@ucitelka70 to není špatný nápad,ale je problém že já vím úplně přesně co z čeho bude 😀 😀 a nechci se toho vzdát 😀 😀 nebo budu víc šít a bude místo hned 😅 jen kde vzít ten čas,ale třeba po vánocích už bude času víc 😎
@sinala ahojky, pri čom treba prosím ťa vybrať vidlicu z OL, pozerám zrýchlene videá a nenašla som, a pričom sa dáva ten tintíček na ozdobný šev? chcem ušiť vnukovi sovičkový záves a nechcem zašívať, len ozdobné lemovanie
@kuna ; @mahafi Díky 😉 Já jsem vystudovala katechetiku, dělala jsem na to diplomku na VŠ teologické a pak ještě na to samé na VOŠ pedagogické, takže to mám pojištěné z obou stran. Specializovala jsem se hlavně na ty malé děti. Takže letos poprvé zkouším teorii v praxi u dvouleťáka. Zatím jsem dělala jen s dětma ve sboru tak cca od 4 let. A fakt čumím jak puk, jak to krásně funguje. Já pracuju metodou pocházející z německého katolického prostředí, u nás má název náboženská pedagogika celistvé výchovy. Vznikla vlastně pro účely křesťanských mateřských škol. Je to prožitková pedagogika, která využívá názorné vyprávění a symboly. A mnoho dalšího. Jde do hloubky a přitom nemusíš nic moc vymýšlet, je to všechno tak jednoduché. Nic se neinterpertuje, prostě se to jen prožije a on si to Hospodin pak interpretuje v každném z nás samostatně 😀
Nedá se to tady moc vysvětlit a hlavně se to moc nedá dělat asi doma s dětmi, aniž by to člověk sám prožil a něco o tom věděl.
Ještě je zajímavé a důležité, že to celé stojí na společenství, hodně se tam klade důraz třeba na symboly kruhu, který všechno spojuje nebo odhalování tajemství společně. Třeba my rozbalivali hvězdičku v šátcích a Jasmínka to chtěla všechno sama, ale musela se přizpůsobit, že vyzve někoho dalšího, kdo se dostane k tajemství blíž než ona. A bylo to pro ni hrozně těžké.
Dělám takové krátké asi 5- 10 minutová povídání. První jsme si povídali o tmě a o tom, že ve tmě se někdo může bát, být smutný ... ale že ve tmě se skrývá světlo a to když zazáří, tak je to světlo naděje... Prostě symboly a kontrasty. Z tmavých šátků jsme pak rozbalovali do světlých a uprostřed byla hvězdička, kterou jsme si ozdobili.
Pak zazpíváme jednu písničku k tématu - o hvězdičce - a pak mám asi tak 10 slovnou modlitbičku🙂 A pak si ještě zpíváme třeba půl hodiny, jak jasmínku baví.
V neděli jsme si povídali o pastýřích. Celé to mám pojaté tak, že je to hvězda, co vyšla na nebi a něco viděla a to teď vypráví. Příští neděli budu mít vyprávění, že se to doslechli 3 králové, 4. adventní budu mít zvěstování Marii a pak 24. se všechny ty figurky sejdou u jesliček a narodí se Ježíšek. Každý ten příběh na konci se říká, že se narodí miminko. A 24. se pak narodí Ježíšek🙂
Můžu to pak zpracovat ale až po Vánocích, na příští rok🙂
Jinak šikovné 2 leté dítě už vydrží poslouchat tak cca 2minutový kratičký příběh, ale názorný, právě ty pastýře, ovečky... A pak je fajn, když si může samo něco v tom obraze uprostřed udělat, hvězdičku nebo něco ozdobit. Jasmí ještě jdou špatně konrétní věci, pro ní je lepší něco abstraktně třeba zdobit.
Na štědrý den jsem tohle dělala už loni a nebylo to až tak hrozné. Rozbalili jsme hvězdičku a pověděli jsme si o narození Ježíška, poslala jsem dokola malého Ježíška a každý si pochoval. Mína to zvládla dobře, bylo jí rok a 4 měsíce. Ale musí to být fakt instantní a jednoduché🙂
Já chci, aby Jasmínka měla advent spojený s příběhem narození Ježíše Krista a ne s výlohama v krámě a je fajn, že díky ní se můžu do toho v rámci možností ponořit taky, jinak si na to moc čas neudělám 😝
Jsem se rozepsala, sorry. Prof. deformace.
No nic, mám zaděláno na linecké, konečně něco!
Ještě dáváme foto dnešního sněhuláka a slibované mikrosoftshellové bundičky 😀
@caramilla Díky, to je fakt pěkné a rozepsané pěkně.. bys pak mohla udělat nějaký koníkovský workshop nebo jak se to jmenuje.., je to opravdu hodně dobrý nápad. Já se snažím Madlíkovi něco vyprávět, stavíme betlém (ušila jsem jí adventní pytlíčky jako adventní kalendář (jak jinak, fialoví tučňáci 😀) a má v nich postavičky z Betléma, tak to stavíme (no stavíme, ona si ty kartičky muchlá a roznáší je po bytě 😀). Já právě vůbec nevím, jak to takhle malým dětem podávat, jelikož jsem konvertita a ty dětské základy mi prostě chybí 😢 (nemám na co vzpomínat, jak to dělali naši a jestli to bylo nebo nebylo dobré).
@sinala myslela som na toto 4,45 min..
https://www.youtube.com/watch?v=WmLlhmzXwtY@sinala vlastne 5,45
@ucitelka70 ahojky nemyslela si s tím hadem na vycházky něco takového 🙂 http://www.slevomat.cz/sleva/ms45449-walkodile-...
líbilo by se mi to ve velkým městě, když jdou děti do divadla nebo tak 🙂
@caramilla taky díky za rozepsání. To je fakt hezké, i ta metoda je zajímavá. Já jsem totiž taky teď uvažovala, že bych ráda doma dětem ty Vánoce přiblížila trochu jinak, než jen nakupování, shon a materialismus 🙂. Ale stejně jako @mahafi nevím, jak to takhle malému dítěti podat. Mně by teda ani nenapadlo vykládat to takhle dvouleťačce, já bych si myslela, že počkat tak do pěti let. Já sama nejsem věřící v pravém slova smyslu, nespojuju se s žádnou církví (nevěřím v Boha přímo tak, jak je to podáno v Bibli), ale mám takovou svou "upravenou" víru. Nicméně jsem jako dítě sama ze své iniciativy chodila dva roky na náboženství (katolické) a myslím, že mi to dost dalo. Podle mě by nějaké základy měl mít každý, bohužel v ČR mi přijde, že jsou buď katolíci, nebo "ateisté" (typu nejsem katolík, tak jsem ateista, protože nic jiného není). No a manžel je věřící víc, než já, dal by se popsat jako "nepraktikující protestant". Do kostela nechodí, ale na rozdíl ode mě se k církvi hlásí. Takže tu výchovu do budoucna budem muset nějak vyřešit. Manžel by děti k protestanství rád vedl, já mu v tom bránit samozřejmě nehodlám. Klidně můžu dětem přiblížit biblické příběhy, jen bude asi problém v okamžiku, kdy začnou pátrat po tom, jestli tomu všemu 100% věřím. Ale zase doufám, že v té době si to už budou schopny přebrat samy a rozhodnout se pro sebe. No uvidíme.
Nicméně do příštího roku si na Vánoce udělám trošku přípravu. A ty tvoje softshellové oblečky jsou super 🙂.
Právě jsem dosmolila linecké, večer budu lepit. Jdu se opět přemístit do kuchyně z důvodu večeře 🙂
@caramilla Peti to je krásný, jedem v něčem podobným, ale nejsme věřící a máme to pojatý jednodušeji a tak že vždycky rozsvítíme jednu svíčku a u ní říkáme krátký příběh 🙂 Bětka to poslouchá a vnímá, jinak jí teda 2 nejsou a už týden před odpoledním spaním a večerním spaním povídám pohádku, měla jsem strach, že to máme tak zajeté, že se mi tam pohádka nikam vejít nebude, ale jednou sem za ní přišla a ona na mě Bylo nebylo 🙂 tak jsem spustila, a v tu chvíli mě napadla jenom Karkulka, takže už týden povídám karkulku a musim říct, že ona už ví nějaký pasáže nazpaměť 🙂 a opakujeje po mě 🙂 a pohádku říkám 10minut a vydrží u ní krásně 🙂
Se tu stalo pěkné katechetické OT 😀 Ty postavičky v adv. kalendáři je super nápad, to jsem nikdy ještě neviděla, to je hezké 😀 Sestra chtěla dělat adventní kalendář z perníkového betléma, že se každý den sní jedna postavička a hádejte, co by se jedlo na 24. 😀 😀 😀
Je fakt zázrak, jak si 2 leté děti pamatují příběhy. Jasmí si pamatovala z minulé neděle, o čem jsme si povídali a dokonce i písničky, o čem byly. To jsem čuměla. Pohádky večer chci taky začít, ale asi až během Vánoc. Koupila jsem jí Bibli pro mrňata, tam jsou obrázky a jednoduchoučké biblické příběhy, tak podle toho chci vyprávět.
Nám máma každý večer četla nebo povídala nějaký biblický příběh a pak se s náma modlila, ale mě říkala, že do 3 je brzy. První jsem si říkala, že to udělám podle ní, jenže Jasmínka je fakt šikovná a vnímavá, kostel vnímá a pohádky a písničky taky, tak mi najednou došlo, že už je fakt čas se s ní začít jednoduše modlit, ale ještě jsem neměla čas to s ní probrat. S mými malými sourozenci jsme se modlili tak, že měli říct, za co by za ten den chtěli poděkovat a dospělý to pak řekl třeba za ně a pak postupně říkali jednoduchoučké děkovné modlitbičky a prosby. Je hezké, jak dítě víru vnímá třeba přes hračky. My jsme se v neděli museli modlit za světélko pro papouška, všechny postavičky z krtečka a třeba taky všechny Jasmínky bratrance. Je to hezké 😎
Jinak si myslím, že příběhy nejsou tlačení žádné víry, ale je to všeobecná znalost, jsou to takové archetypální příběhy, hodně se objevují třeba v umění, takže si myslím, že jejich znalost vůbec není na škodu.
Jinak v Praze je na výběr spoustu křesťanských sborů, které hezky pracují s dětmi, tak třeba zkusit pak nějaké náboženství, kde si dojdete a bude se vám práce s dětmi, jakou dělají, líbit. Pokud chcete nenásilné prostestantské víceméně dost liberální, tak doporučuji určitě evangelíky🙂 Mohla bych se popídit i třeba konkrétně, pražské evangelické faráře a farářky vcelku znám. Ale to je určitě brzy, to až tak v těch 6ti letech, i když třeba na nedělní školičku u nás chodí děti od 3 let, ale to je v rámci bohoslužeb v neděli a chodí tam s nima nejprve i rodiče. Já se tomu pak hodlám věnovat, až Jasmí budou 3 roky. Protože ne všude se to dělá dobře, tak to chci mít pod kontrolou, protože já to dělám nejlíp 😀 😀 😀
jo a už mám linecké a jdu patlat rohlíčky 😀

@kuna 😀 😀 jak model mi posloužil krokodýl i Ikei 😉 ale on blbec kouká nahoru a tak to vypadá blbě 😀 😀 jinak mě vyšel materiálově teb fusak tak maximálně na 3 stovky 😀 flís jsem měla od kamarádky za hubičku,šusťák od mamky zadara a jen teda ten valelín stál asi 70 kč 😎