icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lenasss
18. dec 2012

a ještě jedno pro druhou kamarádku to už je taky pryč 😀

sinala
18. dec 2012

@lenasss ty jsi fakt neuvěřitelná 🙂 tou rychlostí

kryska5
18. dec 2012

@caramilla veľká vďakááááááááá za úplety, práve dorazili, sú parádne 😵

caramilla
18. dec 2012

@kryska5 uf! Tak to bylo docela rychlé. Některé holky z ČR nemají balíčky ze středy ještě doma 😒 A stíháš teda našít? Dá se to?🙂 Už teď vím, jak na to, cedulky mám doma připravené, tak příště odešlu už obratem 😉

caramilla
18. dec 2012

@jitu22 to máš pravdu, já jsem sama zvědavá, zda to budou používat nebo je budou mít jako dekoraci. Mě to přijde i jako dekorace do kuchyně hezké, ale pak tam nemusela být ta hliníková folie 😀

@zojec Nechci tady propagovat teda svůj blog, ale střih je zadarmo, tak snad můžu - kdo by chtěl, je tam i odkaz na to Zaro, co je vespod.
http://ekozahrada.blog.cz/1212/patchworkove-chn...
Vevnitř je termolam z hromadné objednávky. Já vím, Kdo ho prodává, ale na toho jsem tam odkaz nedala a Definitiv má jen Termolín a to je podle mě něco jiného (?). Ale určitě budu dělat po Vánocích někdy 😀 😀 😀 objednávku termolamu pro sebe, už nemám (v minulé hromadě na mě nezbylo skoro nic) a decovilu, tak ti kmenoví z Koňase se budou moci přidat.
A podle mě to nepálení je tou folií, nevím, já mám dvoje kupované z tou folií a nepálí mě ani jedny! A to taky pečeme pizzu na hodně stupňů. Jen nesnáším krátké chňapky, tyto jsou právě prodloužené, chrání to i zápěstí 😀

A ti králové - to jsem relaxovala v neděli. 6 hodin práce. Ale totální relax, bylo mi pak tak krásně! 😀 A ty truhličky to mě tak bavilo, takové pičičovinky 😀 😀 😀

lucijan
18. dec 2012

@caramilla se před vánocema nudí?! 😀 😀
od rána tu dumám, jestli se dá patchwork ušít i na OL, koupila jsem si za 3000 látky na přehoz mámě k narozeninám a ještě jsem nikdy nic podobnýho nešila... A koukám, že dá, zlatě za ekozahradu 🙂 Taky díky za tip na vnitřní obloučky!

caramilla
18. dec 2012

@lucijan a to se nedá? Já právě myslela, že to je výhoda, že ten nůž ti drží přesné šití. ALe já patch. nikdy nešila a ani nikde jsem neviděla jediný návod, tak možná to šiju úplně blbě. Je pravda, že to rozžehlování by asi mělo být správně z rubu a od sebe ty přídavky, co? 😖

Jo a to jsem chtěla vlastně vynadat tady všem - kdo z vás věděl, že ten fígl v šití vnitřních obloučků na OL je v tom, že se vypne ořez nožem??? Kdo to věděl a neřel mi a nechal mě několik let v temnotě? 😠
SI připadám jak Metuzalém, co objevil Ameriku 😠

zojec
18. dec 2012

@caramilla no kryska usit este stiha :D ja uz asi nie.. 🙂 aj ked verim, ze to este do piatku dorazi aj ku mne :D 😉 ak nie, tak sa nezblaznim.. len neviem ako mm vysvetlim medzi sviaktami dalsi balik latok 😕 😒

petkasv
18. dec 2012

@caramilla já chci termolan to by byl super dárek 🙂

janasrub
18. dec 2012

@caramilla Já to s tím ořezem vím už týden, jsem si myslela, že to vědí všichni a nikdo mi to jen neřekl 😲

lucijan
18. dec 2012

@caramilla já právě netuším, co se švama, jak se to rozžehluje, aby tam nebyly boule a šlo to pěkně prošít z lícu..zkoušela jsem najít nějakej rozumnej tutorial na youtube, a všechno na rovnostehu - ale žádný užitečný rady jsem nenašla 😖

kamishek
18. dec 2012

jupííí, OL je doma 😎 akorát prý bude až pod stromem, do té doby mám prý dělat, že o ničem nevím 😅

kamishek
18. dec 2012

@lucijan jo, když to chceš co nejplošší, tak je nejlepší to šít celé na rovnostehu a švy rozžehlovat od sebe...
a nebo pokud chceš sešívat na OL, tak aspoň sežehlovat tak, že 1. řada je sežehlená např. doleva, tak 2. bude doprava, 3. zas doleva a tak furt dokola... takhle se to dělá proto, že když potom 1. a 2. řadu položíš lícem k sobě a zarovnáš tak, aby ti ty sešité švy ležely přesně na sobě, tak ti švové přídavky leží na opačné strany od toho švu a tím by tam pak po sešití neměly být moc velké boule...
jde to pochopit? asi ne, co? 😒

já když šila patchworkovou deku, tak jsem všechno rozžehlovala... přišlo mi to jednodušší, než přemýšlet, co kam zažehlit, aby mi to pak vyšlo, že si ty švové přídavky lehnou na opačné strany švu...

alinn
18. dec 2012

@caramilla @janasrub to s těma obloučkama se tu už psalo 😉 ..že vy to tu vůbec nečtete!? 😀 😀 😀
@lucijan a stejně jako kamishek jsem patchwork taky radši šila na rovnostehu a rozžehlia na OL se mi to hůř sesazovalo

caramilla
18. dec 2012

@alinn a nepáře se to potom, když se to nezačistí. A šijete teda patkou se zarážkou, aby to bylo rovně?
Mě sesazování přišlo v pohodě, tkaná bavlna je tak tenká, že jsem měla klidně dva přídavky na sobě a v pohodě. U mě byla nepřestost určitě spíš ve stříhání 😝

A u toho vnitřního obloučku chci teda stránku 😀 To si chci zpětně přečíst. Kdy se to tu psalo. Jako já bčas pár stránek vynechám, když nestíhám. Takže ve finále tu čtu furt samý blbiny a to nejdůležitější mi uniká.... A kvůli tomu já jsem jeden ten palec asi 7x ožvejkala než mi to došlo! 😀 😠

kamishek
18. dec 2012

@caramilla nepáře - je to uvnitř, obvykle ještě znovu prošité zvenku, není to nijak namáhané... zatím mi všechno drží jak má 🙂
když potřebuju mít hodně přesně rovné šití, např tam, kde je to hodně vidět, tak šiju nějakou patkou s vodičem... ale jinak jsem si hodně zvykla řídit se všema těma ryskama na patce a stehové destičce 😉

kryska5
18. dec 2012

@caramilla ale dá sa to stihnúť, keby ale krapaňa nezmerčila látky 😀 😀 už začala vyberať čo z čoho bude, tak to neviem ako by som vysvetlila že ježiško sadol za šijací stroj 😝 ale mám tu ešte úplet z jehličky tak možno z neho šmiknem 😉 sa teda máme budúci rok na čo tešiť, čo ešte objavíš za látkové krásky 🙂

ešte dotaz do pléna ad stroje, sú lepšie Brothery alebo Janome? Som chcela objednať Innov-is 20 ale ten už nevedia doručiť do Vianoc a ponúkli mi tentokc http://www.sijacie-stroje-patchwork.sk/janome-6..., tak sa neviem rozhodnúť či do neho ísť, či sa držať svojej voľby ☹

palosek
18. dec 2012

@caramilla 😀 😀 😀 nejsi sama...já to šila taky bez vypnutí ořezu 😀 😀 😀 😀 a furt jsem si říkala, jak to ty šikovné švadlenky dělají????? 😀 😀 😀 😀
Snažím se vás dočíst od konce 😀 😀 😀
JInak mezi uklízecím šílenstvím jsem si dala malý relax 😀 😀 😀 cca 15min 😀 😀 😀 A D měla radost celé odpoledne 😅 😅 😅 Ještě ani nezmizel mizící fix 😅 😅 😅

alinn
18. dec 2012

@caramilla jó..tak stránku ti nedám..já si je neukládám a hledat to fákt nebudu 😎 😀 ..ale třeba se tu někdo kdo ví, kde to je najde 🙂
A s tím páráním..ono když šiješ třeba límec tak ty kraje taky nezačišťuješ, by se to mohlo protlačovat ven a bylo by to nehezké..a já to udržím od oka (teda když mám den blbec..tak to neudržím ani na OL - ale tyto dny zásadně nešiji 😎 😀)
A s tím problémem sesadit, to mám spíš proto, že to špatně rozžehlím ...tedy nerozžehlím když je to sešité

caramilla
18. dec 2012

@alinn já za dobu, co tu jsem, jsem ten dotaz na obloučky zaznamenala asi 5x a vždy byla odpověď, že to nejde a že to chce cvik, ale dokonalé to nikdy nebude. Sakra, já čtu 5 odpovědí (teda i dávám 😀 ) a nakonec ta AHAová mi uteče! Kurňa! 😠

alinn
18. dec 2012

@caramilla 😀 já to zaznamenala dvakrát a podruhé se u toho řešil i nůž a bylo to podle mně už před víc jak půl rokem 🙂 A doufám, že se tu najde někdo kdo mi to potvrdí..a že se mi o tom třeba jen nezdálo 😀 😀

sinala
18. dec 2012

@caramilla nevím, zda je to tou folií, protože jednu mám bez a nepálí a druhou mám "s" a pálí 😀 , obě kupované

a super že uděláš hromadu.....

sinala
18. dec 2012

@caramilla @alinn tak já si myslím čtu všechno( skoro 🙂 🙂 🙂 ), ale o vnitřním obloučku slyším poprvé 🙂 a vůbec to nechápu, co mi pomůže vypnutí nože 🙂 . Asi až zkusím, pochopím 🙂

petkasv
18. dec 2012

holky nemáte některá střih na boxerky?

ucitelka70
18. dec 2012

@petkasv ja mám dospelácke od sufik, má asi na blogu.... detské by som aj ja brala, 86 alebo max 92

petkasv
18. dec 2012

@ucitelka70 já jsem koukala na sufi a ta má trenky, já bych chtěla ty boxerky, s dvojitou látkou uprostřed 🙂 a vloženým dílem mezi nohama 🙂 nevim jak to popsat, ale potřebuju dospělácké, právě 🙂

petkon
18. dec 2012

@petkasv někdo tady kdysi dával odkaz na dospělácké boxerky http://underwear.sew-ing.com/boxer.html

petkasv
18. dec 2012

@petkon jééé to je přesný děkuju moc 🙂

laeela
18. dec 2012

@petkasv
@petkon
To jsem dávala já, ale bacha, poměřte si to na manželových boxerkách, páč tyhle mi přijdou jako spíš dámská velikost 🙂.
Každopádně dle mého krátké dole - to jsem prodlužovala, zvyšovala sed a přidala i na šířce.

caramilla
18. dec 2012

@sinala no, já taky čuměla, jakej zázrak ten nůž pryč je. Díky tomu, že ti nůž neřeže do látky, tak můžeš bez obav natočit látku přesně až do krajíčku a povzolna ji točit a ten overlock si to hezky utahne kolem a hezky si to jakoby chytí. Skoro jsem měla pocit, že přesně ví, co má dělat a pomáhá mi 😀 😀 😀 Výjimečně pocit, že stroj spolupracuje.

@petkasv Já zrovna došila jedny Ježíškový trencle, ale taky mám trencle. Ještě budu šít jedny bambusový, zatím jsem zkusmo šila jen z jednolícu, dopřostřed nahoru jsem dala mamafaktory a je to fakt bomba!!! 😀 😀 😀 Už jsou schované před mhd, ale zítra vám je cvaknu, poslední možnost, od čt. má dovču, tak už by je mohl vystopovat, zabavil by je, řekl by, že jsou úchylný a ať je dám pod stromek dědovi 😀