Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Včera přišel ten Pomp de Lux a jsem tak nadšená! Je ještě krásnější než na těch fotkách z katalogu, kvalitní látky, skvělé střihy, perfektní ušití, certifikát Ekotex, oblečení nesmrdí, fakt kvalitka.
Ta tunička je teda vytažená z pytlíku a nevyžehlená, to musím napravit:D
A takto Jasmí běhala po zahradě dneska, v lednu:D
@medvi11 no vidíš 😀 Já jsem nad tím špekulovala, když jsem pletala každé jinak, tak abych to sjednotila a zkoušela jsem obé a takhle se mi to líbilo víc. To je to celé moje "tvořím z pocitu" 😀 😀 😀 Vadí to něčemu kromě toho, že jsem za diletanta? Je to jen o estetice nebo to má nějaké nevýhody, skryté háčky?
Ale nechápu, že si toho máma nevšimla 😀
hihi, jsem to teď zkoumala a mě to takhle přijde praktičtější v tom, že míň fouká dovnitř 😀 😀 😀 Má to menší díry 😀 😀 😀 Ale možná to takhle dá víc práce plést křižmo? No, asi to prohlásím za Caramillí pletací styl a bude 😀
ahoj holky, mam nesici fotaz na vas fotici...
@caramilla @animal a asi i dalsi?
zvazujeme koupi zrcadlovky (kdyz budou penize, hehe) a koukame zatim nejvazneji po Nikon D5100 , konkretne asi nejaky takovy set s timto objektivem, tak by me zajimaly vase nazory...
http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-D5100---18-105...
nebo ta levnejsi D3100 http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/nikon-d...
predem diiiky🙂
@aerin já tedy nejsem žádný fotograf,ale chtěla jsem taky zrcadlovku a kamarád fotograf mi doporučil tento http://www.alza.cz/canon-eos-550d-objektivy-ef-...
@veronik77 děkujůůůů 🙂
@piecee hele náš malej doma nespal tak od 2 let a pak ve školce začal spát úplně v pohodě 😉 jinak bych se asi zkusila zeptat učitelek ve vaší MŠ jaké mají zkušenosti s dětma co tam nechtějí a plačou 😉 připadně se pokusit seznámit a skamarádim malýho s nějakým chlapečkem co tam už chodí 🙂
@sufik1 jůůů parádní souprava 😵 piráti se můžou jít klouzat 😀
@caramilla svatřík náhodou krááásnej 😵 😵 na to že je to tvoje svetrová prvotina tak super 😉 já tu mam rozpletený svetřík na Honzíka už skoro 3 roky 😅 😀 😀 😀 počítám že už nebude ani tomu mladšímu 😀
@vianne krásný výtvory 😵
já si dneska dodělala softku pro sebe 😉 pak vyfotím-docela z ní mam radost 😎 jo a taky jsem kývla paní že jí udělám sftkový kalhoty na lyže 😅 tak jsem zvědavá jak se mi to povede 😕 asi budu muset naklusat někam do sportu a kouknout se jak to vlastně vypadá 😀 😀
@katka82 diky za tipy🙂uvidíme...škoda v mateřským centru kam chodíme je pár známých se kt. se tam pravidelně potkáváme ale většinou jdou do jiné školky nebo jsou mladší 🙂
DANĚ btw:holky blíží se čas podání daň.přiznání 🙂 našla jsem super shrnutí ohledně vrácení daní konkrétně sleva na manželku (třeba taky někomu pomůže jako mě se v tom trochu vyznat) http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=11371 chtěla jsem se zeptat..máte některá zkušenosti s kontrolou z finančáku?mi trochu překračujeme tu hranici vydělaných 68tis/rok co můžu přividělat a tak nás napadlo jestli to zkusit podat to přiznání jestli to bude někdo kontrlovat🙂
@sinala Jo, tak já pletu anglicky hladce a ani o tom nevím 😀 😀 😀 😀
@piecee Já bych do toho nešla, pokud jsi vydělala přes 68 tisíc, tak musíš mít přijmy zdaněné a to není fakt těžké se podívat, ono ti to možná ani na finančáku neproleze a slevu neuznají. Jak to přesně je, to nevím, ale manžel si na mě chtěl automaticky uplatnit min. rok slevu a naštěstí se mě zeptal a na poslední chvíli své mzdové volal, ať to vyhodí.
Já bych radši měla klidné spaní. Ale zkušenost s tím nemám.
@aerin v digizrcadlovkách se dle mého názoru už moc vymyslet nedá, podle mě vše podstatné mají i ty základní modely, klidně i Canon 350D z 2. ruky. To základní na zrcadlovce dělá objektiv, ne to tělo! Ten má totiž ta skla, která dělají fotky. A druhou složkou jsou ruce, talent a zkušenost. I foťákem za 50 tisíc dobrou fotku nevyfotí někdo, kdo prostě nemá talent nebo jen minimální zkušenosti.
Já bych šla do nejlevnějšího těla a kopila k tomu třeba dva pořádné objektivy. Na ty si vždycky najdi recenze, ideálně dvě až tři, abys měla srovnání. Platí, že čím menší rozsah ohniskové vzdálenosti to umí (čím méně zoomovat), tak tím jsou objektivy lepší. Každé posuvné zařízení v objektivu dělá kazy na optice. Takže zde platí skoro 100% "čím méně, tím lépe". Já mám víceméně pevné objektivy a nebo s malým rozpětím. Pevnou padesátku, pevnou 100 a pak širokoúhlý 10 - 20mm, cca tak nějak. Takové ty objektivy vše v jednom, od širokáče, přes zoom na 350mm, tak to je objektiv do koše. Dělá to optické chyby. A pak ti nefotí dobře nic. Takové ty "čudlíčky" na makro a podobně.
Objektivy dělá dobré Canon a Sigma. Sem tam je i výjimka. Ty od Nikon neznám, tak tam nevím, ty jsou asi taky dobré, ale na můj Canon nejdou.
Základem focení zrcadlovkou je, že furt neustále a dokola měníš objektivy, taháš s sebou tašku a když jsi líná, tak nemůžeš fotit vše, ale jen to, na co máš zrovna objektiv. Setovým objektivem u Canonu se dá vyfotit celkem dost, ale fotky jsou takové nic moc. Na druhou stranu měla jsem v ruce i drahou verzi setového objektivu od Sigmy a fotky nebyly o nic extra lepší, pozná se to až na velkoplošném tisku a ten já nedělám 😀 Takže se seťákem se vystačit pro nás amatéry dá.
Já doporučuju za sebe Canon, brácha má Canon i Nikon, srovnatelné modely (z profi řady) a říkal mi teď, že Nikn je fotoaparát určený pro speciální potřeby focení, třeba astronomických desek, fotek do mikroskopu atp. Každá značka má prý své. Co vím, tak Nikon starší řady (Ale to je tak 2 roky zpět), měly problém se zpožděnou závěrkou a počtem fotek na minutu. Prostě mu to prý šlo pomalu, měl ho náš farář a nadával jak špaček. Jak to mají nové modely, nevím. Já mám Canon 450D a jsem spokojená. Některé funkce tohoto těla jsou ale zbytečné - má třeba ostření na display a to fakt nepoužívám, je to šíleně krkolomné. Zdraclo prostě je zrcadlo a nemá cenu z toho dělat víc. Takže by stačil třeba 400D nebo i nižší, myslím...
A jinak fotit zrcadlovkou na "auto", jak už tu někdo psal je trochu k smíchu, na druhou stranu ta "poctivá optika" dělá opravdu své a i amatér na auto udělá při dobrém světle dobrou fotku a je hezčí než z kompaktu (a tím myslím i takové ty "velké lumixy"). Mám srovnání Canonu a Lumixu, který vyhrával asi před 5ti lety testy mezi atrapami zrcadlovek a je to nebe a dudy, absolutně nepoměřitelné.
Auto ale moc dobře nefungue, všude strká hroně dlouhé časy a člověk to pak neudrží, takže doporučuji se s tím radši naučit 😉
@piecee jo a ještě to je tak, že ta sleva na manželku by měla být vlastně sleva na poplatníka, jestli jsem to dobře pochopila a když si ty vyděláš těch 68 + tisíc, tak si tu slevu uplatníš ve svém DAP, takže je to jedno. Alespoň tak nějak jsem to pochopila, ale jsem učetnický diletant... tak možná myslíš úplně něco jiného než já. Já jen vím, že minulý rok jsem to řešila se svou učetní a snad i byly obě možnosti nebo co a domluvily jsme si, že já si uplatním slevu na poplatníka a manžel nic.
a tohle je fakt vtipné, že je to 68 tisíc výdělek v hrubém, ale u osvč se to počítá jako " příjmy před odečtením výdajů". Copak jsou příjmy výdělek? 😀 😀 😀 Třeba taková hromada - příjem 150 tisíc a zisk třeba pět 😀 😀 😀 😀
@caramilla jj to jsem se taky dočetla že si můžu podat daň.pžiznání za sebe ale i manžel na mě..což je v tomto směru asi teda blbost když jsem vydělala 68tis a víc to by mu neuznali...sakr škoda to mi nedošlo :( mohli jsme se s účetní v manželové práci (pracuju pro ně externě jako grafik) domluvit aby výplatu posílala manželovi:( což by měl asi zase vyšší daň..tak nic😀 zase z toho státu asi nic nevytáhnu 😀 😀
@piecee no, mě by bylo divný, že kdo vydělá třeba 67 tisíc, tak by si odečetl slevu na poplatníka a ještě k tomu tu na manželku? To je divné ne? Ale tady se nedá divit asi ničemu 😀
Jinak si myslím, že je to nula od nuly...
I když očurat se stát dá někdy celkem slušně, moje švagrová měla všechny příjmy naopak psané na sebe i ty bráchovy, taky pracovali ve stejné firmě, a pak měla nejvyšší možnou mateřskou. Tak vysokou, jako sama ani za boha nevydělala... Mě to přišlo nemorální, ale já jsem strašná poctivka. Asi musíš umět brát, když stát dává. Je pravda, že brácha platí poctivě daně ze všeho a nic nešmelí, tak on si to zaslouží 😎
@aerin no přečetla jsem si prvním asi 3 věty od Car a jsem stejného názoru, já osobně bych si šla jedině koupit samotné tělo a zvlášť bych dokupovala objektivy. A opravdu jak píše Péťa, ono se to opravdu moc vymyslet nedá, to že nějaký foťák má ISO nevím kolik- je mě osobně u pr.... jelikož neuznávám zvyšování ISA, to raději nefotím, vždycky se to dá obejít. na domácí focení mám objektiv 18-70mm Nikon + mi byl přikoupen externí blesk, který se využívá nejen v exteriéru (využiješ i venku, když jsou velké světelné kontrasty - hlavně, když fotíš v tu nejdebilnější dobu jako je pravé poledne 30°C) 😀 na ven mám objektiv 70-300mm značky Tamron. Foťák máme nikon a externí bles značky Nissin. Jakou značku zvolíš Canon, Nikon je šumák - jde o zvyk, každá firma jen jinak řešené menu, origoš značkové objektivy apod. nekupujeme je to docela předražené, takže podle recenzí..... srovnáme stejně kvalitní náhražku. Dobré jsou objektivy Sigma taky. No a dále bych chtěla koupit někdy makroobjektiv.
Zrcadlovky máme 2, takže permanentně je na nich daný objektiv a já nemusím objektivy měnit (musí se měnit při příznivých neprašných podmínkách a zacházet opatrně) takže venku se to někdy špatně mění 🙂
další 2 objektivy, které byly součástí koupí foťáků nám leží ladem, takže škoda peněz a koupit rovnou objektiv, který budeš využívat.
@caramilla nn myslela jsem to tak že já si dám daň.přiznání na těch 68.tis a manžel si dá jako odečet na manželku (na mě) do svého přiznání..tak je to psané v tom článku že to jde..ale to bych nemohla vydělat těch 68tis 😀 (teď jdyž nad tím přemýšlím vůbec nevím kam se ty peníze poděly ty jo 🙄 😀 ) já si myslím že z těch mých peněz asi bude prd na vrácení 😕 ale tak třeba aspoň něco🙂
@dagmarkaaa Jj, ten Innov šije hezky, drží si ty stehy stejně široké, ať šiješ rychle nebo pomalu. Jinak já doporučuju otevřenou patku nebo průhlednou (na aplikace). Řasím ručně (jako že si povolím napětí nitě na rovnostehu a pak si to v ruce nařasím jak chci) nebo na OL. Jinak používám obyč, zipovou, knoflíkovou (automatické knoflíky jsou vyloženě bomba) - ty jsou v ceně... A občas kráčející patku na neposlušné materiály nebo přošívání (ale ta dělá docela hluk a manžel mi brble, že neslyší televizi 🙂 )
@caramilla ale to opravdu funguje, že se manželka ve svém DP uplatní slevu na poplatníka a manžel si uplatní slevu na manželku, pokud nepřesáhne ty příjmy.
@piecee
Ani bych to nezkoušela, kontrola na FÚ probíhá automaticky, mají své systémy, které jim vyhodí podezřelá přiznání, i křížem se kontroluje, zas bych je nepodceňovala. 😉 Navíc spadáte oba pod jeden finančák. Mají dost dlouhou lhůtu, kdy to můžou objevit i zpětně a budeš muset vrátit, cos nabyla neprávem a zaplatit pěkné penále navrch.
@caramilla anglicky pletení nevadí ničemu, jen je to míň pružné a takové "kabátkově" pevné. Anglická oka se používají proto, aby bylo něco pevnější - třeba začátek řady. No a asi u toho pletení bude o něco vyšší spotřeba materiálu. BTW tuto přízi mám doma nachystanou taky (je to merino color od Vlnapu, doufám...).
Foťákům nerozumím a daně ... naštěstí to řešit až tak moc nemusím.
já teda taky často pletu hladce anglicky, jak kdy, záleží, jak se mi oka jeví ;)
Potřebovala bych střih na pyžamkové kalhotky pro dcerku, ale chtěla bych nějaké s klínem, vsadkou nebo tak nějak, aby nebyl přímo tam dole mezi nožičkama šev, bo ji to tam hned dráždí :(
@petkasv Jasmí taky 😀 Ale přišla totálně promáčená, v lese je zastihl liák a než přišly domu, ou ou...
@medvi11 No vidiš, tak to jsem vysloveně trefila dobře, protože když máš v zimě čepici nebo svetr a fouká dírama vítr je to hrůza, takto je to takový pevný teplý kabátek, takže vlastně to byl záměr 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Každopádně díky za nové obzory 😀
@animal Tamrony, co jsem viděla recenze, jsou děsné. Kamarád ho měl a rychle se zbavil. Ale měl myslím ještě větší rozsah než těch 70 - 300. Asi je to kus od kusu.
A já teda naopak vysoké iso naopak oceňuju a používám a to hodně! Ono vysoké iso a zrnitost dělá taky svůj efekt a mě se to někde i líbí a naopak já nesnáším blesk. Takže fotím výhradně bez blesku. A když už s bleskem, tak spíš venku než v interiéru. To radši vyšší iso než blesk, fuj. Ale je pravda, že externí blesk je fajn, když je hodně kvalitní a fotí se s ordazem, tak je to paráda. Ale vadí mi, že v bytě ti pak vyleze všechen bordel v pozadí a ta kresba je prostě divná.
Takže já fotím na iso 800 celkem běžně a na 1600 taky občas. Třeba viz níže... (tyhle fotky bych bez 1600 nevyfotila)
JInak to ISO je fakt typ od typu, nevím, jak to mají Nikony, ale co jsem měla Lumix před tím, tak to byl děs, už při 200 to ohavně zrnilo, do šeda a mlhy, fuj. Naopak brácha má 40D nebo nějaký podobný typ a ten i na 1600 dělá krásné fotky.

trochu z povianocneho sitia 🙂 prva suprava zo softu pre drobca, obojstranna bundicka a chlpata pre neter...reflexne prvky este dokoncim, nemam nakupene.