Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@ucitelka70 a mohla bys napsat kolik máš ty leginy přes boky a kolik máš ty, můžeš i IP 🙂 . Taky se na ně chystám 🙂
@sinala idem pomerať, strihala som podľa starých legín, ale trocha užšie a dlhšie.... nosím 40/42 ky, a hned ti pomeriam: 106 dlžka - mám 170 cm výšku....; cez brucho-zadok 21, v rozkroku 26, sú mi troška voľnejšie, ale iba mierne, aby neboli až tak obtiahnuté.... strihala som predok-zadok v kuse, a aj vykrojenie v sede sú skoro rovnaké, len na prednej časti som potom znižila sed o 7 cm do stratena - odstrihla som až ked bolo ušité.... no ešte pofotím, ale len zajtra, lebo foťák si zobrali deti - majú predlžený víkend na chalupe, využijú toľko snehu.... a malý je nadšený zo sánkovačky
@lenasss
domácí lučina
2velké bílé jogurty (hollandia, choceňský)
1 kelímek smetany (12%, či 33%, může být i na šlenáhí)
sůl
plátýnko (já používám obyč. dětskou plenu)
provázek, či něco na ovázání
Toto smícháte v míse, mezitím si druhou mísu vysteleme plátýnkem, nalijeme směs do plátýnka a provázkem svážeme a dáme na místo odkapat na 24h. (já dávám plenu do cedníku, cedník do misky a nechám v koupelně)
Po 24h rozbalíte a pak už dle vaší fantazie zpracováváte
dále se dá zpracovat i vykapaná syrovátka - např. místo mléka do chleba nebo udělat koktelj - k tomu jsem jěště nedospěla, syrovátku mám zatím v lednici
@ucitelka70 a tebe ještě poprosím jak děláš jogurt? Je potřeba jogurtovač?
Holky, která jste byla v tabulce Ally první, povedlo se mi to nechtě přemazat. Moc se omlouvám...
@ucitelka70 vlastně i s tím chlebem to tak bylo máš pravdu 😀 😀 já teda zatím neexperimentuji chutná nám takový jaký je.Už mám další na schládnutí jen jsem vyměnila hladkou za polohrubou a uvidím jaký bude a těsto jsem udělala ještě o fous tužší tak uvidíme večer jak bude chutnat s domácím tavenákem 😀
@lenasss já dělám domácí jogurt podle MMB: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5253 😉 ale mě by zajímal ten domácí tvaroh 🙂prosím @ucitelka70 jak ho děláš???
@lenasss domáci jogurt - v zime nemusí byť jogurtovač, ale my dávame.... lebo máme, ináč stačí na radiátore alebo v blízkosti tepelného zdroja
1 l mlieka z automatu nechám zovrieť, potom vychladnúť na také príjemné teplo, cca 40 °C, do toho primiešam 1 lyžicu sušeného mlieka a 1-2 jogurty s biokultúrou - alebo probia, alebo activia.... kedy-ako..... neviem, od čoho je to, či od mlieka, niekedy je super husté-krémové, niekedy redšie, ale stále fajn.... cca 4-5 hodín to držíš v teple alebo zapneš jogurtovač, potom zrie v chlade a na druhý den môžeš konzumovať
@katka82 to je veľmi jednoduché, zas musí byť mlieko z automatu alebo čerstvé z obchodu, nie trvanlivé
vylejem zo 4-5 litrov do hrnca s hrubším dnom,najradšej robím v kukte, nechám v kuchyni postáť zo 2 -3 dni, aby bolo z toho také husté kyslé mlieko, ked trošku mykneš- budeš vidieť okolo kyslého mlieka trošku vody- vtedy je dobré.... a na najmenší plyn dám pomaly zohrievať.... nesmie vrieť - približne za 1 hodinu- 2 hodinky sa začína pekne tvoriť tvaroh, jemne pomykám hrncom, aby sa tvaroh pouvoľnoval a nechám voľne vychladnúť.... ak chceš pevnejší tvaroh, treba robiť dlhšie, najlepšie sa to robí na sporáku na pevné palivo - to robievam u svokry - potiahnem kyslé mlieko dozadu celkom a za pár hodín sa perfektný tvaroh urobí, a nechá sa potom vychladnúť.
Ináč veľká aroma ide z toho, treba intenzívne vetrať v kuchyni.... srvátku neviem na čo by som mala využiť, vylievam ju sliepkam...
@ucitelka70 děkujííííí 😉 🙂
idem si dať z toho chleba so syrokrémom, ešte som neobedovala a nemám ani chuť na varené jedlo..... 😉
@terezita nebo se koukáš z okna? Inspirace v počasí?
A já věděla, že jsi on-line 😀 😀 😀
@anastazieb krteček jí ještě je, ale jednak se okoukal a jednak já byla malá kapuce a chtěla jsem s kšiltem, když fouká sníh, tak je kšilt lepší, ale jak vidno ušila jsem další malou kapucu, takže je to ve finále jedno 😠 A taky chcci testovat nový soft 😀
jo a když jsme u těch jogurtů nemáte někdo navíc skleničky od přesnídávek nebo od jogurtů? nebo do čeho to dát?
@katka82 aj ja mám milion presnídavkových pohárov a je vždy málo, ja v tom uskadnujem v mrazáku aj kôpor, nasekanú petržlenovú vnať, aj zellerovú vnať, v tom zaváram ríbezlový lekvár, dávam zomletú miešanú korenovú zeleninu so soľou na zimu, a kadečooooo, dcéra do nich uskadnovala aj MM, mala veľký prebytok a potom to aj zúžitkovala všetkých neviem koľko... zo 50 bolo isto
@caramilla no vcera jeste snezilo, takze to me neinspirovalo..
jojo, jsem online.. a snad se konecne zase pomalu zapojim.. jsem byla 3 tydny s tou chripkou nepouzitelna, ted jsem ji byla v nedeli vylecit na horach na bezkach a snad to i zabralo 😀 ted jen musim debordelizovat a usit resty.. 😝 nejak se mi do toho siti nechce.. ty 4 tydny bez stroje mely taky neco do sebe.. 😅
@veluska8 Mně to připomíná dinosaura 🙂 Ale pro dětskou fantasii je to super, že si pod tím představíš hodně zvířátek 😉
@katka82
@maly_prcek
měl to být koníček pro holčičku... no, pro fantazii je zde prostoru neplánovaně dosti 😀 😀

@lenasss to vieš že aj s tým chlebom sme tak boli.... ja som sem dávala vtedy, ked si mala na prvý zamiesený... ináč chlebík vychladol, je veľmi dobrý...... takže cesto je lepšie také veľmi tuhé..... a ja som dávala aj za hrnček ovsených vločiek okrem ľanových a slnečnicových semiačok