Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 za mě také neprat, já tento typ věcí nové neperu vůbec, ani pro sebe, ani pro dítko. Až po ušpinění 🙂
@snowwitch já bych si stroje teda koupila v tomto pořadí - nový rovnosteh, OL, COL. Já sama COL nemám a ani po něm netoužím, ale myslím, že dobrý rovnosteh je základ a nenahradí ho nic. Opravdu jdou na COL našívat aplikace, tříkroký cikcak na gumu, všívat zip…? A pokud nechceš nový rovnosteh, tak bych šla do OL. Na COL, pokud se nepletu, nemůžeš dělat obnitkované švy.
A ako tak teraz na to pozerám, zabudla som tam našiť štítky 😀
@macin73 Taky neperu zimní bundy... Stějně to hned zaprasí 🙂 Peru věci, co jsou přímo na těle (trika, ...)...
@svela Já dělám soft soupravu 1x bunda a 2x gatě... Davi ty gatě špiní teda častěji. Ono je to sice rychle suché, ale znáš to, náhoda je blbec a zrovna když potřebuješ, tak ty gatě zaprasí. A vzhledem k tomu, že softky nosíme skoro furt, tak je dobré mít jedny v zásobě (nebo jedny takové slušnější, druhé vyloženě na špinění). Na zimu teda máme normoš zimní bundu, ale gatě softky s merino podvlíkačkama, jsou fakt super, nepromokly ani po hodině a půl stavění iglů (takže celou dobu lezení po čtyrech a sezení a plazení).
@macin73 Já myslím, že bez praní se to přežije 😉
Holky, díky všem! Taky na sebe svrchní věci neperu, ale na děti (a teď už i na nás) peru vše, co přijde na holou kůži - což je vlastně skoro vše... U té bundy jsem to trochu řešila kvůli tomu, že dítě mi rádo olizuje vršek mikin a tak, ale snad se pro jednou tolik nestane 😕.
@ucitelka70 je to jen obdélník 😅 podle nahozenách ok bude vysoký a podle toho koli uděláš řad bude široký nahoře a dole jsem jen protáhla vlnu a svázala na jedné straně do mašličky kdyby byla potřeba prát 🙂
Holky, já vím, že jsem hrozná, ale musím opět objednat merino, bambus a další možnosti. Kdyby náhodou někdo měl zájem, napište mi. Objednávám dneska po Vyprávěj 🙂 Dodání cca. za 14 dní.
@snowwitch o tom nahrazení rovnostehu coverlockem jsem včera taky slyšela, ale mě to přijde jako blbost. Podle mě je to tak, že první rovnosteh, pak overlock a až když fakt nevíš, co roupama, tak coverlock. Ze všech svých strojů ho používám absolutně nejméně. Jednou jehlu šije, ano, ale musí se to demontovat, tak upřímnou soustrast. Ale na druhou stranu, přece máš rovnosteh, ne? A OL to podle mě nenahradí. Musela bys mít tu verzi OL-COL a ta už do 10 tisíc asi nevyjde. Leda z 2. ruky a i tam se připrav na přestavování. Prý dobrý ol-col má Bernina, jedna bába povídala 😀
Já bych šla do OL teda a místo col používala dvojjehlu, podle mě to bohatě stačí 😎
@bordino a co potřebuješ vědět, to je z USA? Tak tam se připrav na to, že nad 100 eur se musí platit clo a DPH (naše, bohužel už 21%), na celnici zpravidla balík je 1 - 3 měsíce, chce to urgovat. K balíku ještě platíš poplatek za proclívací službu, poště to bylo 180 Kč ale možná to zvedli. Platit nejlepší do USA paypal a nebo kartou.
Jo a do ceny klubka přijde ještě poštovné, to dělá většinu tak ještě jednou tolik, z USA zdražili od roku 2013 poštovné celkem od dost...
tak jsem tě asi moc nenamotivovala, co...
Kdyžtak se ptej...
@bordino Žádné velké záludnosti v objednávce nejsou, koukám na možnosti platby a je tam kartou, Paypalem, bankovním převodem.. Převod bych nebrala, většina bank za to chce procento z převáděné částky, minimálně 200Kč tuším to bývá. Já mám ráda platbu kartou, z nějakého záhadného důvodu mívá Paypal vždycky trošku jiný kurz - nevýhodnější.
Turecko není členem EU, takže se na zásilku bude vztahovat to, co psala Caramilla výš (stejně jako kdyby to bylo z USA) - DPH, příp. clo apod.

@macin73 taky bych se vykašlala na praní. 😀