icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

maly_prcek
4. mar 2013

@komisakpd Já jsem šila podložku do kočárku - z jedné strany flís, z druhé plátno (tenké od melluzinky). A pak jsem šila i z beránka, ale to leda pro malé miminko, jak je ta látka světlá... Jinak taky doporučuju něco, co je dobré na údržbu (ne merino), perem docela často...
Vevnitř silný vatelín nebo tenký molitan, rozhodovala bych se podle toho, jak je konstruovaný kočárek, aby to při poloze nasvislo hezky stálo a nesjíždělo (takže když to jde na kočárku navrch nějak přichytit, klidně dej jen vatelín; pokud to nemáš kde přichytit, tak radši molitan nebo jedna vrstva vatelínu navíc...)
Já jsem šila tak, že jsem sešila naruby flís a plátno, potom jsem to otočila, vložila dovnitř vatelín/molitan, zašila díru dole, kterou jsem to cpala a prošila (aby se to nehýbalo) a prošila díry na popruhy.

zojec
4. mar 2013

moje vikendovky 🙂 cim viac sijem tie kapsy, tym mi to nejak dlhsie trva som sa s tym desne prplila cely vikend :D 🙂 a mam noveho modela 😀 😀

katkuz
4. mar 2013

Ahojte, votriem sa vam do diskusie 🙂 rada sa kocham vasimi vytvormi a ste vsetky mojou motivaciou cosi aspon drobne tvorit,takze vdaka 🙂 🙂 🙂 potrebovala by som poradit - chcela by som usit krpcom gate so softu: http://www.detivbavlnke.sk/detivbavlnke2/eshop/...
nejake obycajne do gumy - na co si mam dat pozor pri siti (nikdy som z tohto materialu nesila ) bude mi stacit dlzka + na zalozky tych vecsich (vel 110 a 92) alebo sa mi nezmestia oboje na sirku latky?? a aplikacie nasivate obyc rovnym stehom? nemam overlock iba sijaci stroj (starsiu toyotu). vdaka za vsetky rady a pripomienky 🙂 🙂 🙂

jitu22
4. mar 2013

@daisyr zip mám 70cm, n azáda a vsadku jsem si ho zkracovala podle potřeby, něco přes 50cm. Mám to přes manduku. nevím, jestli na nošení v šátku by nebylo třeba udělat ten otvor na zádech výš. Kapsa je 18cm. Měla jsem jen ty vodoodpudivé, ale u těchhle kapes nejsou nutné, zip je schovaný.
Do šířky jsem nerozšiřovala, nebylo to třeba. Stačily přídavky na švy 1cm (šiju 7mm od kraje), takže malinko se to rozšířilo, ale ne moc.

lenasss
4. mar 2013

když se maminka po obědě nudí 😀 😀 😀 čepička poputuje až do Itálie pro jednu malou právě narozenou slečnu a jedna velikonoční 😀 Kuřátko

veronik77
4. mar 2013

@daisyr já mám délku zipu 75cm 🙂 Ale je až pod zadek... 😉

anastazieb
4. mar 2013

@katkuz jak se ti vejdou na látku neporadím, to si musíš vyzkoušet, ale jinak tam žádné nástrahy nejsou 😉 Soft se šije bezvadně i na obyčejném stroji, jen je potřeba šít pružným stehem (aspoň nohavice, zvenku a zevnitř). Ještě vypadá pěkně, když se švy zvenku ještě jednou prošijí (třeba i kontrastní nití), vypadá to pak profesionálněji, švy si hezky lehnou. Aplikace rovným stehem. Nic dalšího důležitého mě nenapadá 😉

daisyr
4. mar 2013

@katkuz určitě stačí obyč stroj, já je také šila tak, šije se z toho moc dobře, i když nejsi profík, nevím nevím, zda bude 1 délka na oboje stačit, zkus si dát střihy vedle sebe a proměřit. Holky říkají, že u tohoto softu to dávají tak či tak, že se nemusí stříhat jedním směrem (bo to není na látce poznat), takže třeba když jedny budou střihlé tak a druhé naopak, tak to půjde, raději proměř. možná budeš muset koupit 2 délky a zbyde třeba na rukavice atp.

komisakpd
4. mar 2013

@maly_prcek dakujem velmi pekne za popis..aj rady ohladom vatelinu a molitanu..no prichytiti to nemam kde...mam GRACO Trekko..a to sa tam hore neda prichytiti..

zaujimalo by ma z oho je ta original podlozka MOBY od Emitexu ze to drzi v´tvar...

mooncaa
4. mar 2013

@komisakpd Já mám tu original a tam je (podle řezu v dírách) jen jakési rouno, či co, asi 1 cm tlusté a z jedné strany je úplet a z druhé flees.

komisakpd
4. mar 2013

@mooncaa vdaka...to bude asi ten viselin...no ja uz nieco vydumam ako sa u nas hovori :D

mooncaa
4. mar 2013

@komisakpd Já nevím jak se to jmenuje, ale na řezu je to bílé a jsou to drobná vlákna. Ale teda myslela jsem si do dneška, že tam je molitan. Leda, že by byl, ale v tom řezu se schoval.

katkuz
4. mar 2013

@anastazieb @daisyr vdaka za rady, potesili ste ma ze to je "malina" a dobre sa z tohto materialu sije, skusim pomerat a uz len dat sa do toho 🙂 🙂 🙂

komisakpd
4. mar 2013

@mooncaa to bude asi ten vizelin dik

petkasv
4. mar 2013

@jitu22 ta je nádherná 🙂
@zojec krásné 🙂

a_lexa
4. mar 2013

@jitu22 bunda je waaau!!! A věcičky pro malocha taktéž. Podle čeho jsi šila ty capáčky?

ucitelka70
4. mar 2013

@allymally za pár hodín 200 m 😉

a_lexa
4. mar 2013

@komisakpd ahoj, většinou se dává vatelín http://www.gabinka.cz/55-vatelin-300g-150cm-sir... má různou gramáž podle použití. Podložka je potom taková měkká podajná.

komisakpd
4. mar 2013

@a_lexa dakuje..za foto..velmi pomohlo...ja tiez chcem take makke..vsak to nepada za chrbtom? dik..potebovala som vediet tu grmaz..lebo som nasla vatelin..len som nevedela ktory mam kupit..a normalne to das pod stroja presijes?

zabza40
4. mar 2013

@allymally Kde najdu "berušku na bílé" já jí tam prostě nevidím 😠 😠 😠

a_lexa
4. mar 2013

@komisakpd zatím nám nepadá, ale pokud budeš dávat vrchní kšíry, tak by určitě neměla padat. Jinak se do stran dávají pásky suchého zipu a připne se na konstrukci. Já ho do stroje normálně dala, ale mám ho potažený takovou jako by netkanou textilií, nebo co to je. Pokud je to samotný vatelín, tak bych jen tak do stroje nedala - pouze mezi látkama. Jinak se to celkem sesedne (slehne), takže čím větší gramáž tím lépe (nebo dát 2 vrstvy). Já jsem kupovala u nás v galanterce. Jinak se celkem dost se používá Tevyro 400g. PS: tuto podložku z fotky jsem nešila je ilustrační. šila jsem podložku do autosedačky, ale maloch je s tatínkem pryč, tak nemohu pofotit.

allymally
4. mar 2013

@zabza40 zkus oboulíc třetí řádek druhé z leva 😉

allymally
4. mar 2013

@ucitelka70 moc děkuju. V 21 budu odesílat, ano? A doplňuju ceny, jen pokud mě syn nechá 😉 Znáte to? 😀

kalman
4. mar 2013

@zojec Fešák ten tvúj model, ale i kapsy sú pekné 😀 😀 😀

jitu22
4. mar 2013

@a_lexa ty softové jsou volně podle Ott., ale už nevím, podle kterého. Zkusím pohledat. Ale ten střih se mi nelíbí - je to celé takové kostrbaté, noha dlouhá, kotník úzký, vypadají jak boty od skafandru.
A ty z lamy jsou od oka 🙂

palosek
4. mar 2013

@zojec kapsy wwow,, model wow 🙂 fotky wow 🙂

sinala
4. mar 2013

@palosek dostaneš se na email nebo Ti mám psát IP?

palosek
4. mar 2013

@sinala už jsem pc zprovoznila...🙂)) @allymally 😉

mitape
4. mar 2013

@mooncaa v tej podložke je vatelín, mám ju doma 😉

soso
4. mar 2013

Abojte sikovne maminky🙂 mame skusenost s tymto obchodom? http://obchod.rozalia.cz/zbozi.php?id=1944-biob...
hlave tie uplety a ich k kvalita ma zaujima🙂 ta bio rada, ktoru maju...

Dakujem, Sona