Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@bordino dobrý nápad 🙂 Kolik čeho? Budu se ptát jako blbá, ale je tam místo na 4 nitě, takže 4 od každé požadované barvy? A je potřeba mít nitě přesně barevně sladění s konkrétní látkou? Nebo stačí jen nějaké základní barvy a nevadí, že to není přesné, protože je to vlastně vevnitř...?
@bordino N5210, ale nejsou dlouhé krejčovské :-/ při stříhání látek mi na nich vadí, že ta spodní část není více zaoblená , protože u letního softu a jednolícních úpletů se mi to pořád zabodává a já pak stříhám přerušovaně. Budu muset koupit přímo krejčovské dlouhé a poohlídnout se, aby měly zaoblenou tu dolní část.
ale párkrát jsem s nima přestřihla i špendlíky a stříhají pořád stejně 😀
@bordino já mám obyčejný z papírnictví a stříhají pořád dobře 😉 Stříhám s nima jen látku. Mám i z Ikey, ale ty jsou nějaký divný a střáhají špatně. Ale já moc nestříhám, spíš řežu kolečkem.
@terezita Ja mam hotove zatemnovaci zavesy z Kika, ale byly teda hodne drahe 😠
Růžovou holčičky žerou, ona jim většinou hrozně sluší. Lepší máš jí dovolit ve 4 letech nosit růžovou, nebo jí pak prdne v hlavě ve 30 nebo 50 ti nebo 80ti a co pak s tím 😀 Holt si potřebujeme své růžové období vyžít. Já měla na ZŠ fialové období, takovou tu lila hnusnou. A od té doby tu barvu nemůžu vidět 😀 😀 😀
@bordino ty máš coverlock? Tady by se měl dělat seznam aktualit, když někdo je na dovolené, pak je mimo 😝
Kai super, už bych jinýma látku nestřihala ani za mák.
@saaralota Za mě základní dvě barvy nití v konách bílou a černou. á 4 ks, zbytek bych vzala nějaké kvalitní nitě 1000 m doporučuju něco od firmy amann. Hlavně ne malé hardy a jiné šunty. Jako třeba balerina a tak, ty se dost trhají ty malé špulky. Kony hard bývají OK. Ale taky jak kdy. Já třeba šiju normálně malýma špulkama, protože potřebuju strašně moc odstínů a mám ráda, když to ladí a radši si za 1m nitě připlatím. Co mám kony za 3,5 roku, co šiju (a šiju fakt hodně), tak jedinou barvu jsem vypotřebovala černé a bílé, ostatní kony mám v podstatě furt plné. Podle mě pro začátečníka se ta investice nevyplatí, je lepší mít více barev na menších špulkách. Toť můj možná ojedinělý neekonomický názor. Ale já moc nejsem na ta velká balení za výhodnoucenu 😀
@bordino ty teda jedeš, děvče 😀
@saaralota no, ještě taky nemusíš mít všechny 4 nitě stejné, nejvíc jsou vidět klikaře (to co obnitkovává přídavek švu), ze švu na lícu je vidět pravá horní nit, ale ta levá, ta vlastně je vidět jen drobnohledem z rubu, tu klidně můžeš dávat nějakou jinou. Dá se to různě kombinovat, já taky někdy nešiju všema 4ma stejnýma🙂
Ahoj holky, mohly byste mi prosím poradit? Chtěla bych ušít klukovi do pokojíčku závěsy a vůbec nevím, jak mám vybrat látků, ty názvy jednotlivých materiálů jsou pro mě totiž španělská vesnice. Chtěla bych takovou trochu pevnější, aby se zataženými závěsy to v pokojíčku trochu setmělo. Hledala jsem látku na eshopech, zatím hlavně dumlatek.cz , ale když si to tam nemůžu osahat (a s dvěma prcky se do kamenného ochodu blbě dostanu), tak nevím, co vybrat. A ty názvy mi nic moc neříkají. Nebo aspoň jestli se to dá tipnout podle gramáže? Ta tam je uvedená, ale nemám představu, co jaké číslo v praxi bude znamenat.
Jo vím, že tam mají i "zatemňovací látky", to by bylo možná ono, ale tam mají zas malý výběr vzorů a nevybrala jsem si. Anebo koupit nějakou avlněnou látku a dát ji třeba dvojmo...?
Díky moc za rady.
@romcovaklarka Pokud byste chtěla zatemňovací látku, která opravdu zatemní, vím, že existují tzv. "black out" závěsy ze třech vrstev látky, ale osobní zkušenost s nimi nemám...
@romcovaklarka potřebuješ dekorační látku vyšší gramáže (takže vyšší číslo)
@bordino To jsem pochopila, ale právě nemám představu, kolik to třeba může být. Jaké bych potřebovala cca to číslo? Anebo aspoň pro srovnání kolik má třeba, já nevím, tričko? Prostě nevím, když tam vidím třeba 120, jak si to mám v praxi představit :-/
@romcovaklarka no 120 je to tričko. Brala bych aspoň 250? Pěkný dekoračky má třeba Ikea
@romcovaklarka Koukni sem http://www.rali.cz/oddeleni/28/zavesy/ My máme black out s dětským vzorem a pak ještě v ložnici. Nemůžu si to vynachválit, že nás ráno v 5 nevzbudí sluníčko, a děti spí i do 8. 😎 Jen ty ceny 😝
@chumac Díky, no na něco podobného už jsem koukala, ale právě se mi nelíbí, že to má strašně malý výběr vzorů pro ty děti, nějak si v tom nemůžu vybrat ☹
@romcovaklarka black out závěsy mám. Ale dost blbě se šijou. V domě látek z principu nenakupuju a s latka.cz, kde mají větší výběr mám bohužel taky špatné zkušenosti. Jinak ale zatemní super. Příjemnější je ale ta Ikea, vysoká gramáž - ty kolem 160,-/ m a úplně by stačily...

Ahoj holky, vypadá to, že se nakonec odhodlám k objednání toho overlocku - Brother 1034 nebo 3034... chci se zeptat, jestli mám rovnou objednat něco k tomu, bez čeho se neobejdu? Aby mi nedorazil stroj a já nezjistila, že musím objednat ještě nějaké drobnosti za extra poštovné 🙂. Díky moc.