Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@behulka keby to bolo na kratko to tak tak poriesim. ale ked pojdeme na cely den na turu alebo vystupy.
a starsia ma momentalne obdobie ze si pocas jedla ide xy krat umyt ruky lebo sa jej zaspinili a ma lepive..bleee a podobne...tak by moc dobre asi nereagovala keby ju tato opotil a ona jeho pri noseni...to si ju viem celu prestavit akoby si sa tvarila...:P
no tak momentálně jdu šikmým proužkem začistit kapsy a když bude nálada, tak je našít na předky. Tam je to vyřešený, musí být obšité, než je tam plácnu, dál se uvidí zítra, co mě drapne za náladu 😀 Ale nejspíš sešiju a projedu společně ol. Sice jsou ty švy ještě pak 2x prošité vně jak na džínách, takže i jenom sešité ol by byly ok, ale sem tam mi přeci jenom něco ujede a netroufám si jet to hned ol.
A tiše (nooo.... občas i hlasitě 😉 😀 ) při každém takovém šití závidím (v dobrém) všem, co mají svoji pracovnu/koutek... nebaví mě neustále sklízet a roztahovat mašiny, bordelit v obýváku a přehazovat to ze země na stůl a zpátky. Potřebuju nutně větší byt, ideálně barák 😀
@schnek kalhoty s tkané látky se správně mají prvně sešít a pak obnitkovat. A to už s toho důvodu, že po sešití kalhoty vyzkoušíš a pokud nesednou přešiješ, tím se ti změní přídavek a po úpravě by předem obnitkované okraje byly nestejnoměrné, nevzhledné a ve výsledku by sis jen přidala práci.
kočky, ktorá potrebujete šatkočelenku... http://hamburgerliebe.blogspot.sk/2013/05/haarb...
ná šátek do vlasů mám ještě třeba tenhle odkaz, zase trošku jinak se to tam šije 🙂
http://www.alteredcloth.com/blog/2007/06/how-to...
@schnek ještě 😀 já když šiju kalhoty pro sebe tak to moc neřeším, sešiju nohavice na OL a pak projedu z lícu rovnostehem a tím přichytím ten OL šev k jedný straně, když to šiju pro někoho tak nejprve začišťuju 😀 a to uklízení strojů mě ubíjelo 😀 jak jsem ráda, že to nemusím pořád řešit 😀
@anitramv já zas mám problém naopak,udělám vystřih,olemuju a nedá se to skoro obléct,a to dělam docele velkej vystřih
@jieff mooooc hezká tunička,mohu se zepta na střih,odkud je?dík
@schnek ahoj, nás na škole učili nejdřív sešít rovnostehem, pak obšít na OL, pak švy rozžehlit.
@martulinecek a jaký používáš steh při šití výstřihu? Je třeba použít nějaký pružný steh = cikcak, tříkrokový rovnosteh, nebo OL.
@ucitelka70 pochopila, 😵
@denimaty přední a zadní díl nohavice se obnitkuje zvlášť, ne dohromady, proto se to dá rozžehlit.
@sinala jo, holka, to si vždycky říkám, když šiju kalhoty, dopr...jak nás to v tý škole učili? Upřímně, nepamatuji si to, ale jedny kalhoty jsme ve škole šily, už dlouho se chystám je vyhrabat z krabice a podívat se na ně. Tak snad se k tomu někdy dokopu. Vím, že nějaký kousek v tom rozkroku jsme obnitkovali klasickým cikcakem, jinak celý klahoty normálně na OL.
Ale našla jsem toto: http://www.modnipeklo.cz/clanky/jak-usit-kalhoty/
@abigail1 mám obyč stroj,takže jen rovně,nemám OL
@martulinecek aha, a máš tam možnost šít cikcak?
@abigail1 tohle tam mám
@martulinecek paráda! Tak to zkus ušít tím a uvidíš, jak to bude krásně pružit. 🙂 😉
@abigail1 no a třeba používám blbou nit.jakou, polyester používám,nebo je nějakáextra na úplety
@martulinecek na úplety určitě ty polyesterové nitě. Článek o nitích zde: http://ekozahrada.blog.cz/1201/jake-poridit-nite. Já kupuji unipoly ve zdejší galanterii a jsem s nimi spokojená.
@ucitelka70 a ostatne co lemujete, povedzte mi, ako dosiahnete to, ze je to pekne obsite aj z jednej aj z druhej strany.. vzdy ked presivam lem tak zvrchu ako tak, ale zo spodu sa nie vzdy do neho trafim.. nevyzera to bohvieako.. viem ze nevidno, ale aj tak ma to stve 😖 preto nelemujem, ale chcela by som 😀
@zojec
Ja ked lemujem na tretiny, tak si dam tu namahu a dokladne si ten pruzok zazehlim, aj to prve prehnutie, aj to druhe prehnutei. Tym padom sa mi potom prcuje skoro tak pohodlne ako s lemovacou gumickou a vyzera to ok. Aj ked v tej chvili, kym zehlim, tak nadavam, ze ake babranie, ale potom sa s tym robi fakt dobre. A este ho aj trochu ponatahujem pri zehleni a lahsie sa mi potom prisiva. Nemusim tolko natahovat voci tej latke, ktoru lemujem.
@sinala ak sú nohavice zošité , obnitkovať sed a potom zošiť a všiť zips
@abigail1 @martulinecek k tomu linku: ja osobne si to neviem predstaviť tak ušiť. podľa mňa je to strašne zdľhavé. videla som tak ušité, šičkou, a v rozkroku bola guča, des a hrúza 😝
@zojec lem gumkou to celkom dobre ide a prúžkom na tretinky občas z rubu zastrihujem, keď sa mi to nechce párať 😀

@ellysa tu je lemovanie http://hamburgerliebe.blogspot.sk/2013/07/baby-...