icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

petkasv
28. júl 2013

@unuodesign na co je super vesnice, na vysvětlování věcí kolem MS, my bydlíme na vesnici, ale myslím, že tyhle intim. věci by dětem měli vysvětlit rodiče a ne že na to přijdou samy, aspoň tak jsem to měla já jako malá a věděla jsem že kdykoliv s čímkoliv můžu přijít za našima a oni to vezmou v pohodě a nebudou histerčit 😀

kuna
28. júl 2013

@lip72 drzi, nepraska. Ja vetsinu veci jen takto sesivam na OL a maji to tak i obycejne veci z obchodu - tricka, mikiny, letni saty.... Neco jineho jsou kostymky, kalhoty, atd.

kuna
28. júl 2013

@petkasv ja bych si moc nedelala iluze, ze te nevidela davat si vlozku, ony tyhle male deti toho obcas staci uvidt vic, nez si myslime 😉 . J. Po tom mem vysvetleni taky chvili doma "nosila" vlozky mezi nohama, pak ji to prestalo bavit a nasla si zas neco jineho 🙂

schnek
28. júl 2013

holky, potřebuju pomoct s překladem návodu OT 3/2013 střih 21, mám německou verzi, jde o přídavky bočního švu, cituji: Nahtzugaben auf die Seite der rückw. Hosenteile legen und knappkantig absteppen; die Steppnaht beginnt bei der Bundkante un endet an der Unterkante der Vordertasche.

Nejsem si jistá, jak tomu rozumět - jestli se mají prošít příadavky od horního okraje ke spodnímu okraji kapsy, nebo jestli se to má prošít od kraje nohavice po spodní okraj kapsy? tipuji to první, ale nejsem si jistá.

caramilla
28. júl 2013

@maly_prcek můj mhd je spíš z těch, co to naopak strašně zajímá, dokonce by ho zajímaly i surové detaily v provozu, ale to se zase pro změnu fakt hnusí mě a když měním kalíšek, tak on tam být nesmí. Fakt nevím, proč, u porodu byl, vše viděl a nic to s ním neudělalo, ale prostě bych si připadala hrozně nedůstojně nebo co... 😠

@jitu22 😀 Já jsem k tomu rození přišla úplně "z druhé strany", když jsem se snažila zmírnit hysterický záchvat z toho, že "tam má díru", takovou beznaděj jsem v očích dítěte fakt ještě neviděla. Tak jsem vysvětlila, že to holčičky mají, protože když mají v bříšku miminko, tak tamtudy leze ven. Úplně se uklidnila, rozzářili se jí očíčka a byla úplně v pohodě🙂 Takže u nás už ví, jak ven, ale vůbec netuší zatím, jak dovnitř 😀 😀 😀 že by rozdíl mezi holčičkou a
chlapečkem? 😀

@mahafi hele, ono to není špatně, že vědí. Je určitý věk, kdy to hrozně řeší a furt zkoumají, ale pak jim to přijde normální a já už i říkám, že jdu vyměnit kalíšek a že se na záchodě zamknu a už to bere. Určitě je lepší osvěta než tajnosti. Podle mě děti prostě chtějí vědět úplně vše, co rodiče dělají a není to špatně, kde se to mají naučit 😉 Já měla jen děs z toho, co si tam strčí, to jsem hlídala, ale jinak si myslím, že to není špatně. Jednou pak nebude mít trauma, až objevní na kalhotkách krev 😎
Jinak nám se začala zamykat teď na WC Mína a jelikož jsme ji jednou nemohli pak dostat ven, tak jsme klíč museli vyndat a nikdo se teď nemůže na WC zamknout a jednou rukou držet dveře a zároveň měnit kalíšek, to fakt nejde! 😝

caramilla
28. júl 2013

@petkasv já jsem z vesnice, ale nikdy jsem tam teda u krav nenarazila na selku, jak si mění vložku 😀 😀 😀

arlette
28. júl 2013

@frapik co se látkování týče, nejvíc používám klasické čč a pulky nebo fleesáčky. Když někam jdeme, tak beru kapsovky s bambusovýma vkládačkama. Ale je třeba vyzkoušet, každému vyhovuje něco jiného. Střih jsem stáhla z internetu, podle potřeby si ho upravuju. Na vnitřní vrstvu u kapsovek jsem použila suedecloth, je to sice umělina, ale zadeček je v suchu 😉 Zkoušela jsem ušít jednu AIO, ale protekla mi, tak jsem další vývoj vzdala 😀

A co se týče té debaty o "ženských problémech" - tož to mě ještě nenapadlo, se nad tím zymýšlet, co bude jednou naše mladá používat 😀 No a dotazy, ty děvčátku zodpovím, horší to bylo vysvětlit klukům, když oni to mají jinak 😀 😀 😀 Ale tuhle chtěl náš 4 letý číst knížku o početí miminek a když jsme ji přečetli, tak se mě zeptal, jestli si ještě jedno miminko pořídíme. Tak jsem řekla, že já teda už ne, ale on jednou určitě ano. A on na to, že asi ne, protože neví, kde se ty miminka kupujou 😀 😀 😀 Tak opravdu nevím, k čemu ta celá osvěta byla 😀 😀 😀

anastazieb
28. júl 2013

@lip72 proč sešíváš úplet nejdřív rovnostehem? Od toho přeci OL je, aby se s ním sešívaly pružné materiály... Když to předšiješ rovným, tak se o tu pružnost ochudíš...

caramilla
28. júl 2013

@arlette 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Neboj, ono se mu to tam v hlavičce spojí a přijde s dalšíma otázkama a zapadne to do sebe 😉 Jinak 3 - 4 roky se začnutím sex. výchovy je ideální věk. Když nás to učili na peďáku v předškolní výchově a dávali nám knížky o této výchově, co by měly být v každé školce, byla jsem tenkrát totálně v šoku, měla jsem to zapasované do 7. třídy ZŠ. Ale řekněme si upřímně, k čemu to,když v 7. třídě děti vědí víc jak učitelka 😎

martulinecek
29. júl 2013

@patlalca krásná,mohu poprosit kde jsi sehnala střih?dík

michamicha
29. júl 2013

Holky plzeňačky a z okolí, nepotřebujete taky jehly do stroje? Já dneska zjistila, že ta jedna strečová dvojjehla stojí u VTC asi 35,-Kč a v té galanterii, kde jsem ji v nouzi koupila jí mají za 66,- 😝 Tak přemýšlím, že bych si koupila nějaké do zásoby, tak kdyby měl někdo další zájem, můžeme se domluvit 😉 Ale asi jen plzeňský holky, nevim jak se pak po porodu dostanu na poštu, tak by to bylo o osobním vyzvednutí u mně 🙂

bordino
29. júl 2013

Nechcete dneska někdo do Ikea? Děti mi prudí, že chtějí někam, kde je hodně dětí... 😀

a trocha kukličkového spamu

crawler
29. júl 2013

@michamicha páni, to uteklo, teď koukám, že jsi už v termínu, páni, tak držím palce ať máš mimi brzy u sebe 😉

crawler
29. júl 2013

@lip72 tak když to vidím na fotce (z IP jsem si to nedovedla tak představit 😉 ), tak mi přijde, že máš malinkou šlapku a proto se ti to podkrucuje dovnitř -dala jsi na ně přídavky?

saaralota
29. júl 2013

Ahoj, chystám se objednat nějaké látky a nějak si nevím rady... jak k sobě ladíte barvy, když nakupujete na netu? Vždyť to pak v reálu může vypadat úplně jinak... nebo máte doma prostě různé zásoby a pak ladíte k sobě až naživo, co vám zrovna padne do oka...? Chtěla jsem nějaký obrázkový úplet zkombinovat s jednobarevným, ale pořád to na monitoru okukuju a nevím, jestli z toho nakonec něco slepím 🙂

anastazieb
29. júl 2013

@saaralota ja jednobarevne nakupuju u Batani a mám doma jeji vzornik, takze doladim presne 😉 Kdyz si pani napises, také ti ho posle 😉

saaralota
29. júl 2013

@anastazieb díky za tip, dobrý nápad.

lip72
29. júl 2013

@anastazieb jj, přesně tak, vůbec to nechápu...budu muset na tom zapracovat 🙂

lip72
29. júl 2013

@crawler ono asi fakt dělá to, že jsem to sešívala na normálním stroji trojtým pružným stehem a pak na OL....zkusím jen na OL 🙂 Šlapka byla i s přídavkem ale nechtěla se mi napasovat do toho otvoru, tak jsem ji trošku zmenšila 😒 Vyřešila jsem to, že jsem ustřihla šlapky a našila náplet 😵 Druhé polodupky jsou už lepší 🙂 takže ty třetí budou perfektní 😀

lip72
29. júl 2013

@bordino kukly jsou krásné 🙂 tyto se mi líbí víc, než bez kšiltu 😉

bordino
29. júl 2013

@lip72 díky, no ony jsou hlavně praktické, ten náš pošuk si na hlavě nenechá vůbec nic, jen kuklu 😀

danielahe
29. júl 2013

Tak davam jeden svuj dlouhodoby strasak,co lezel v podobe vodnikovskeho overalu ve skrini uz dlouho a jeden komplet na ven,mam jen na tobikovi,navic jde blbe videt 🙂,jak vyperu nafotim bez nej 🙂. foto posilam z mobilu,tak kvalita bude asi jeste horsi 🙂 jo a jeno pyzamo pro starsiho synatora 🙂

bordino
29. júl 2013

@danielahe overal krásný a prosím tě, jak se ti obléká? Mám stejný a natáhnout ho přes hlavu jde oravdu velmi těžko, ještě, že mám trpělivé dítě 😀

danielahe
29. júl 2013

@bordino mne se to obleka dobre, ani Tobik neprotestuje 😀 , taky jsme se bala, ze to nepujde, ale bud ma Tobik malou hlavu nebo ten krk dobre pruzi 😅

danielahe
29. júl 2013

@bordino a děkuji 😉

kuna
29. júl 2013

Musim se pochlubit, co jsem ted o vikendu dostala darem. Nemit sveho mazlika Janomku, tak si ji necham jako primarni stroj. Na tyto Veritasky fakt ty dnesni stroje nemaji, po 30+ letech sije jak namazany blesk 🙂

patlalca
29. júl 2013

@martulinecek střih mám z německý Leny. Ale není těžký. Zkusím ho nakreslit.

sinala
29. júl 2013

@kuna něco podobného mám doma a jak se tady pěje chvála na veritasky, tak ji nikomu nedám 🙂 🙂 🙂

kuna
29. júl 2013

chtela jsem rict, ze sije jak NAMYDLENY blesk 🙂 To je tim vedrem 😀 😀

season
29. júl 2013

Žienky, nevideli ste niekde návody na Angry Birds? Radšej šité, ale aj háčkované by som zvládla... hu, teraz ma napadlo, že ešte mmb som nepozrela 🙂