Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
kočky, taká asi blbá otázka, ale OPLATI sa dnes vôbec šiť? ja viem, že vás to baví, ale len tak sa pýtam.
Kedysi sa to oplatilo, lebo v obchodoch toho veľa nebolo, no ako to je teraz. Tie plienky asi áno, to je určite drahé.
Chcem začať šiť ale len taký "bytový textil" - no je to asi drahý špás (hobby), nie?
lebo pozerám, že aj tričká šijete - uf, klobúk dole. jasné handmade je handmade... 😉
@sarafortuna Taky mi to přišlo, když jsem začínala šít oblečení, že se to vůbec nevyplatí. Asi ne, peněz do strojů a látek jsem nastrkala celkem dost.
Ale zase sehnala jsem krásné tílko z Lidlu, ale je v jedné barvě a těch tílek potřebuji v létě tak 3 a radši i jiné barvy, takže jsem střih obšlehla a ušila sije. Cenově mě jen látka přišla asi na tolik, co to hotové tílko. Kraťasy, co bych se do nich s pupkem vešla jsem nenašla žádné, tak jsem si dvoje ušila a chodím celé léto jen v nich. Šatičky, co jsem pro malou ušila jsem takové nikde neviděla a já chtěla jen ty a žádné jiné. Dcera chtěla na tábor kraťasy a takové nikde neprodávaly, měla jen podobné (pod kolena) od vietnamce (šílený materiál a ve švu se trhaly - opravovala jsem na OL) , to co jsem ušila jsou z příjemné látky (teplákovina taková tulící + lemy finerib). Kupovaná pyžama pro malou jsou vršek malá a kalhoty příšerně dlouhé, takže to nejde spolu použít, tak jsem také našila. Kraťásky pro malou také problém sehnat a čuňátko má jedny na den, má jich asi 8-10 každé jiné barvy, tak mohu ladit ke tričkám.
Prostě když něco chci, tak najednou narážím na to, že ač jsou plné obchody zboží, tak se mi tam nic nelíbí, nebo je hnusnej materiál, nebo blbě ušito (nesedí to). Takže buď řešení objednat na fleru - tam by se asi něco našlo, nebo ušít. Protože každý máme jinou postavu, tak mi to přijde lepší ušít doma na míru. A než kupovat na fleru, tak to i většinou ušetřím.
A nebo takové speciality jako krasobruslařké šaty na závody, tam se ušetří hodně. A dokonce mě pobavilo, máme pár věcí na kraso kupovaných (šitých tu v ČR) a když jsem je zkoumala, tak jsem zjistila, že to šijí a ani nemají správně seštělované nitě na OL.
@sarafortuna Vyplatí / nevyplatí. Pokud je ti jedno, odkud zboží, co si kupuješ je, kdo ho šije a odkud je materiál, tak nevyplatí. V lidlu stojí softka 300 Kč, to je tak cena materiálu. Pokud ti záleží na tom, co nosíš, chceš třeba nezávadný textil s ekotex certifikátem, biobavlnu nebo prostě jen nezávadné atestované látky pro děti do 3 let, pokud preferuješ českou výrobu a nižší ekologickou stopu, pak se šití vyplatí. Já bych třeba na sebe kupovala oblečení Bio, FairTrade a nebo české výroby a to se mi fakt vyplatí se radši obšít 😀
I oblečení v Lidlu má někdy ekotex certifikát, taky jsem tam jednou koupila pyžamo a jednou gumovou bundu do deště, nic proti 😀
@sarafortuna pokud to bereš jen z hlediska finančního, tak nevyplatí. Dají se sehnat hezké věci za babku, třeba na MMB, atd. Já to beru tak, že každé hobby něco stojí a u mě je vedlejší produkt oblečení. Vyplatí se to např. u sofshellových věcí, jenže pak si uvědomím, že kdybych neměla 15 tis ve strojích, tak si těch bund můžu koupit, kolik chci 😀 😀
@kuna stroj som dostala starší, takže toto ako náklad neberiem... a každé hobby niečo stojí 😉 len som sa trochu zľakla, či to nie je až "prepych" (nite, látky, zipsy... ). ale ako píšete, ide skôr o to, že sú to "unikáty" 😉
@sarafortuna ono je to u šití jako se vším, můžeš šít na obyčejném starém stroji, recyklovat třeba stará trička nebo kupovat levné úplety, používat nejlevnější nitě a zipy. Jenže jak víc šiješ, tak poznáš, že za kvalitu se platí. Takže nitě nejobyčejnější začneš nenávidět a připlatíš si za kvalitu, zipy ani nemluvě a látky taky. Můžeš mít úplet za 120 Kč/m a z toho našít 4 malá trička, ale až poprvé uvidíš úplety od lillestoff, co stojí metr skoro 5 stovek, tak si prostě sem tam připlatíš, protože prostě neodoláš. Je to tak drahé hobby, do jaké míry mu to dovolíš. Pokud budeš šít třeba z recylátek (a z toho se dá taky kouzlit), tak tě to vyjde fakt levně. Pro mě je levnější si koupit jeté oblečení na MMB než to doma šít. Ale šití je radost a když chci něco originálního, tak si to prostě ušiju.
@kuna zrovna ten softshell. viděla jsi aktuální nabídku z Lidlu? 😕 😕 😕 😕 😕
@sarafortuna já si většinou věci, které ušiju přepočítám ( počítám jen materiál) a já si myslím, že ušetřím. ( nepočítám do toho cenu stroje a peníze, které mám nasyslené v látkách 🙂 ). Jen já nikdy nekoupila žádnou věc u vietnamce ani jeté věci ( mám s tím psychický problém) 😀 😀 😀 . Samozřejmě nemohu konkurovat bodyčku z Tesca za 40 Kč 😀 🙂
A třeba u softu, materiál tě třeba vyjde stejně, jako nějaká hotová ze supermarketu, ale parametry vodního sloupce a prodyšnosti budou někde jinde.
@mooncaa dcera kamarádky závodně tančí a když jsem viděla její šaty ( ušité byly moc hezky), tak takové bych zvládla taky 😀 a i má mladší dcera řekla, když je viděla, že jsou stejné, jako jsem ji šila na karneval 😀 😀 😀 ( ony střihově fakt byly stejné 🙂 )
@sufik1 nechci Vám nijak radit, ale takový 30 day shred mi dal zabrat i rok po porodu a to jsem měla přirozený. Je to sice krátké, ale dost intenzivní. U jednoho cviku jsem měla pocit, že se počůrám, i když normálně takovýhle pocit nikdy při ničem nemívám. Být vámi, tak cvičím zatím něco na způsob pilates (i když ten je taky náročný), ale Jillian je dost hopsavá a "šup sem, šup tam, honem, nepřestávejte se hýbat". Tohle je trochu menší odvaz http://www.blogilates.com/ . Taky je důležité posílit záda (s dvojčaty obzvlášť, co?)... S Jillian bych začala až budete mít energie nazbyt.
Neznamená to ale, že to nemůžete zkusit. Jen by byla škoda, kdybyste si ji teď zprotivila a zanevřela na ni, když byste z ní za půl roku byla nadšená. Toť můj názor. 🙂
Ať se daří!
Plánuju znovuzačít. 30 day shred mi překazila spála, tak snad to teď vyjde...
@bordino accchhhh, ochhhhhhh, perfektné..... to budú zákazky na kapsáre, počkaj..... ale Jolča bude vynikať aj tak.... :D
@ucitelka70 jo Jolča je dobrý šídlo 😀 Dneska u nás byla máma, kouká na ní a prej, jestli je ostříhaná. já že ne a Jolanka, že se ostříhala na táboře, aby jí ofina nelezla do očí 😀 Jako mě na ní bylo něco divný, ale vzala to tak rovně, že mě to do očí prostě nepraštilo 😀
@crawler krásna práca..... lemovanie máš veľmi pekné.....
@caramilla krásne tričká..... tulipány som si už viackrát chcela kúpiť.... mám teraz stop stav..... ale akonáhle sa trošku uvolnia financie, tak si isto kúpim.... krásna látka...... - ja mám z tejto kolekcie akurát diskopuntíky, a neviem nájsť ten správny strih... 🙂
@sufik1 ....za mě nee! Já jsem zkoušela step aerobic 5 měsíců po sekci a dóst mi cvičení na břicho vadilo - bolelo to, tak jsem to vzdala - být tebou začnu s něčím lážo plážo - třeba nordic walking s kočárem 😉 asi záleží člověk od člověka, jizva samozřejmě zahojená je, ale při sekci ti přeřežou svalovinu a já nevím kolik (myslím 7) vrstev a často bývají srůsty apod. - začínala bych velmi zvolna a já fakt břicho necítila až po vééélmi dlouhé době ☹
máte některá tip, jak lemovat proužkem z úpletu na čtvrtiny, aby to vyšlo hezky z obou stran? Dělám dečku do autosedačky. Lemovat klasickým šikmým proužkem umím, ale ten z úpletu se mi nepodařilo přišpendlit tak, aby mi ten šev z rubu vyšel všude stejně od okraje a vypadalo to dobře. Včera jsem se s tím drbala celý večer, celé jsem to párala a dělala znovu a dneska jsem to stejně vypárala podruhé... Nebo to mám rovnou vzdát a vzít to z rubu ručně?

@patlalca jj, vlastní 😉
@bordino magor, fakt magor toto... Ty se přiznej, že zaměstnáváš 3 číňaky, protože jinak to není normální... Nemáš problémy se zády? A nebo s hlavou? A nebo obojí? 😀 😀 😀 😀
@a_lexa 😀 😀 😀