icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

saaralota
23. sep 2013

Ahoj, tak jsem konečně dodělala svou první mikinu, celkem třetí počin na OL a z úpletu... Lemování kapes a kapucy by mělo být víc utažené, pak mi taky nějak nevyšla kapuca až k zipu.... jinak mám pár věcí, se kterými bych potřebovala poradit:
1) zip - našití super, jen po závěrečném prošití už nejsou pruhy rovně, ale v místě prošití se lomí (látka se vytáhla...), šila jsem to zipovou patkou... jak to příště udělat líp?
2) podsádka u zipu - nějak jsem nezvládla návod v Ottobre... jaký je postup, aby to vypadalo líp? Na straně podél zipu s tím asi nic neudělám, ale nahoře a dole by mohl být šev schovaný, ne?
3) začištění švu v místě našití kapucy k bundě - snažila jsem se tam našít proužek... zevnitř to vypadalo pěkně, ale z vnějšku - zezadu mikiny - děs a hrůza - prostě křivý tenký obdélník za krkem... tak jsem to vypárala. Šila jsem to pružným stehem s kráčející patkou... jak na to, aby to nebylo pro ostudu?

anastazieb
23. sep 2013

@saaralota s podsádkami neporadím, mockrát jsem to nešila, vždycky koukám, jak to vypadá na nějaké koupené bundě, ale často mi to nevyjde.

Ale to začištění přišití kapucy k bundě dělám tím proužkem, který už k tomu sešívání přidám, pak přehnu přes šev a z rubu prošiju, používám k tomu zipovou patku a nasadím jí na ten hrbolek švu. Pak je to i z lícu celkem rovné.

katka82
23. sep 2013

@rebelie 😲 😲 no tak ty jsou fakt parááádnííí 😵 😵

saaralota
23. sep 2013

@anastazieb díky, a prošíváš to jen jednou - jen jedna řada stehů? to bude asi zezadu elegantnější...

ucitelka70
23. sep 2013

@saaralota preštuduje si toto http://www.farbenmix.de/de/bandito-fotoanleitun..., a ešte si pozri quinn a philippu

pekne majú vykreslené všívanie zipsu aj s podsádkou

saaralota
23. sep 2013

@ucitelka70 díky moc, mrknu na to. Němčinou sice moc nevládnu, ale vypadá to, že tam bude hodně obrázků, to by mohlo jít 🙂

kuna
23. sep 2013

@saaralota prvni mikina, jo? Tak ti jsi sikovna! Podsadku nevim, taky koukamvzdy na kupovane a udelam to podobne.

Prositi zipu - priste bych to prosila kracejici, latka ti nebude tak utikat. Ale zadne velke nerovnosti tam nevidim!
Prouzek za krkem - chce to cvik, zipova patka, co radi anastazieb, je dobry napad. A radila bych neprosivat kontrastni nit (predpokladam, ze jsi to taky sila cernou), chyby se pak lip schovaji.

martulinecek
23. sep 2013

tak dnes jsem sháněla čepice pro 5letou adélku a málem mě trefil šlak,obyč jednobarevná skoro 150kč 😕 😕 tak jsem vyštrachala nějaký zbytky a mám jednu bílou skejťačku (na hlavě vypadá jinak)a duhou obyč-dvojitě šitá,aby byla silnější

saaralota
23. sep 2013

@kuna díky, jojo, šila jsem kontrastní nití...takže samozřejmě vše vidět. Vybrala jsem si na první pokus dobře - šití černou nití na světlý podklad a ještě pruhy - takže je každý problém pěkně vidět 🙂 U toho zipu je to vidět z blízka - na jednobarevné látce by to asi tak patrné nebylo... Je to můj první pokus, chystám se na softshellovou bundu, tak jsem chtěla natrénovat zip, kapucu a tak... 🙂. Dřív jsem občas šila na rovnostehu, spíš jednodušší věci - sukně do gumy, polštářky atd. Nikdy úplet - ten až na OL, který mám doma asi dva týdny 🙂.

arlette
23. sep 2013

@elentari luxusní taška
@bordino krásné tepláky, já mám moc ráda kombinace s černou a vidím, že s kuklama jsi zahájila velkoprodukci 😀
@lenasss čepice - nádhera a ta panenka, to jsem někde viděla videonávod, měli to tam za 10 minut hotové.

jak tak sleduju ty svetrové recyklace, tak se kopu patama do zadku, že jsem tolik svetrů vyhodila na charitu 😝 Zachovalé oblečení z dobrých materiálů, to schovávám, to už jsem se poučila, ale svetry budu teprve muset začít syslit 😀 No, asi ještě půjdu prohrábnout pytel, co mám nachystaný na půdě pro charitu 😀
@saaralota mikina je moc povedená, líbí se mi 🙂

saaralota
23. sep 2013

@arlette díky, pochvala těší 🙂

ellysa
23. sep 2013

tak pokus o prvú kuklu, v najsprávnejšom čase, dnes u nás duje šialene. len otázka, z čoho ich šijete? najskôr som strihla z úpletu z mtx ale bola úplne tvrdá a navyše malá, druhý pokus tento finálny je reciklácia pulovra do ktorého sa už nevopchám.

bordino
23. sep 2013

Můj včerejší počin na zakázku. Další dvě kukly už vám sem strkat nebudu, mám pocit, že se tu strhlo kuklové šílenství 😀

laeela
23. sep 2013

@snowwitch mám stejný stroj a stejný problém, tak kdybys na to přišla, tak napiš, taky mi jakoby kousek látky k okraji stehu chybí. Plánuji teda stroj vyčistit, namazat a zkontrolovat nastavení, víc mě zatím nenapadlo.

kamishek
23. sep 2013

@snowwitch @laeela mi to někdy dělá taky a jediné, co jsem zatím vyzkoumala, tak to bývá jenom, když potřebuju obšít tenkou látku v jedné nebo dvou vrstvách... jinak ne... když vyzkoumáte, co s tím, tak dejte prosím vědět 😅

macin73
23. sep 2013

Tak přece jen... komplet tunika a moje první leginy 🙂 http://flair-made.blogspot.cz/

macin73
23. sep 2013

@laeela @kamishek taky jsem si toho včera všimla... taktéž budu ráda za fígl, co s tím 😝

zuzimia
23. sep 2013

@macin73 @laeela @kamishek
Dotiahnut obe prave nite - chapace, ked to prevazuje az za okrajom, su prilis volne, to je cele. Ked sa utiahnu, steh sa "skrati" a bude to akurat na okraji latky.

petkasv
23. sep 2013

@bordino nádherný 😵 fakt krásný, nakonec podle stříhu od OT??

petkasv
23. sep 2013

@macin73 super, koukala jsem na FB 🙂 super, že si ty legíny pokořila a neboj se šít víc 🙂 půjde to pak samo 🙂

caramilla
23. sep 2013

Tak konecne snad neco trosicku noveho ode me 😉
Dneska budu sit uz jen same kamase a tak, nic moc zabavneho 😝

caramilla
23. sep 2013

@bordino moc hezké, takže už hákuješ? 😝

kamishek
23. sep 2013

@zuzimia to jsem zkoušela, měla jsem to utáhnuté až někam na hodnoty 7 nebo 8 nebo kolik a stejně to u té tenké látky nepomohlo 😠

sinala
23. sep 2013

@kamishek a co přítlak patky?

bubucka
23. sep 2013

Všechny vás tu zdravím a hned mám dotaz... Prosím Vás, poraďte mi, kolik látky mám koupit na podzimní bundičku s kapucou vel. 98? A kolik případně na komplet bundy s kapucou a kalhoty do gumy? A jaký materiál použít? Našla jsem na MMB nepromokavý šusťák Kent a na podšívku fleece nebo by bylo lepší něco jiného? Moc děkuji za odpověď 🙂

petkasv
23. sep 2013

@caramilla výtvory krásný, ale to hrozno 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵

bordino
23. sep 2013

@caramilla já jsem ještě nepřestala 😀 to jsou ještě pořád resty. Zbývá ještě 6 softových souprav, 2 bundy, pak pár drobností (kalhoty, sukně, bokovka) pro kamarádku, svetr, 2x rukavice a může začít odpočinek 😀

kamishek
23. sep 2013

@sinala hm, tak s přítlakem na OL jsem si ještě nehrála... a ani se teď nejbližších dnech k šití asi nedostanu, abych to vyzkoušela 😠 tak holt časem vyzkouším...

jieff
23. sep 2013

@stassy @sinala díky, už mám objednáno🙂
@saaralota mikina se povedla, je moc hezká. Posledně když jsem šila soví mikinu, tak se mi to taky při prošití zipu hrnulo, napadlo mě povolit přítlak patky, to by mělo pomoct (napadlo mě to až po ušití, tak to nemam ozkoušený)
A podsádku jsem nejprv přišila k podšívce kapuce a okraji spodního lemu (patentu), pak až jsem všívala zip. Patent jsem přišila na OL z lícu a rub jsem pak přišívala na rovnostehu...těžko se mi šilo rovně, ale v tý chlupatině se to ztratilo. Mohlo by to být na fotce vidět.

bordino
23. sep 2013

@petkasv díky. musela jsem ten Ott střih upravovat, neseděl na ramenou + kapuce + kapsy. A jinak klasika - zákaznice chce kabát velikost 36, podle měr to vzcházelo na 40 - 42 😝