Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ještě k softshellu - je celkem dost nepromokavý (ale není to pláštěnka!), teplý, neprofoukne, dýchá (doporučuju parametry 5/10), netřepí se, nemusí se šít na overlocku a může to nosit celou zimu. Stačí pod to dát vlněný svetr, vlněné kamaše a je to 😉 Tady v tom chodí všechny naše děti 😀
Holky jaký máte ozkoušený střih na zimní softshellku? Já se nakonec naštvala a tu koupenou posílám zpět a sbírám odvahu, že bych zkusila ušít. Nic složitýho... Myslím, že když teď začnu, tak z jara by ji mohl mlaďas mít 😀 😀
@caramilla - koukala jsem u tebe, že ty máš jen na letní, viď? což je škoda, protože jsem od tebe kupovala střih na kalhoty a zvládla jsem to, protože ty to mooooc hezky popisuješ 😉
@bubucka ako čítaš naše príspevky, my všetky ospevujeme softshell - každý ti len môže doporučiť..... kúp si hned dve farby, aby si mohla kombinovať, bude to veseljšie - napr. www.bibu.cz, www.batani.cz..... a další....
ja by som kúpila po metri z oboch farieb a ak ti zvýši, neboj sa, zúžitkuješ
Baby, velmi prosim o pomoc. Potrebujem poslat platbu za hromadku do Ciech a nie je to Fio banka.Nemohla by ste mi pomoct niektora, co ma sukromny ucet vo Fio banke, ze by to preslo tam a odtial potom dalej. Lebo inak sa mi ta hromadka vyrazne predrazi....prosim, prosim.
@kamishek Přesně tohle jsem tu před časem taky řešila - u tenké látky nešel za nic na světě nastavit ten kraj stehu, aby odpovídal ustřiženému okraji látky. Nakonec pomohla rada šít jenom s jednou jehlou. Už si nepamatuju, kterou jsem vyndavala, dělala jsem to podle návodu. Dvěma jehlami se mi tenká látka nepodařila zatím nikdy pěkně olemovat. 😠 🙂 Nechápu, proč někomu s tím samým strojem to jde a někomu ne 🙂
@ucitelka70
@caramilla moc děkuju za odpověď. A ten 1,5 metru myslíte jen na tu bundu nebo celou soupravu? O softshellu jsem taky uvažovala, ale nikdy jsem s ním nedělala, tak jsem nevěděla, jak se chová. nějaké zkušenosti se šitím mám, ale na děti jsem ještě nic většího nešila...pár plenek a nějaké tepláčky, ale něco tak propracovaného jako bundu ještě ne... tak jsem na sebe taky zvědavá... a musí se ty švy u softu nějak podlepovat, aby to nepromoklo... nebudu to samo používat jako pláštěnku, ale někdy se tomu člověk neubrání... díky
Ahoj holky, můžu se k vám přidat? Šiju sice už roky, ale za dob mého mládí to bylo pod dozorem krejčové (mamka a babička), pro děti jsem šila spíš hračky a další blbinky, dostala jsem se k patchworku a teď znovu objevuji kouzlo šití oděvů, ale už si musím poradit sama...
@bubucka Myslím, že 1,5 metru ti bude stačit na celou soupravu. Švy se u softshellu nepodlepují. Šije se z něj fakt dobře, netřepí se, neklouže, akorát pozor na špendlení, nepřehánět to. Zkoušela jsem teď synkovi povolit záložku na nohavici, protože slušně vyrostl a nevypadá to hezky, původní šití je dost znatelné, ještě uvidím, jestli se to třeba trochu nezacelí po vyprání.
@bubucka netreba to extra podlepovať, iba zošiješ, stačí aj rovnostehom..... nepremokne pri normálnom poprchávaní.... vo veľkom daždi samozrejme nebudete vonku...... nás chytil lejak a v pohode - kabát zachránil, rifle samozrejme mokré....
softshell má dobrú šírku, tak máš fakt málo odpadu.... a isto by si využila nohavice, bundu, aj vestu, naučíš sa šiť aj rukavice - palčiaky, ,@caramilla má na blogu pekne postup http://ekozahrada.blog.cz/1112/prodlouzene-soft...
@zuzkasim nezacelí, ale môž
@ucitelka70 nezacelí, ale môžeš na tie párané miesta našiť napr. nejakú ozdobnú stužku, alebo reflexku, alebo trebárs aj z kontrastnej farby našiť iný pásik zo softu ak ti to vadí, mne to vôbec nevadí.... teraz som predlžovala z vlanajška, a na mieste párania som prešla ešte raz kontrastnou niťou rovnostehom a vôbec to nevypadá zle....
@zuzkasim
@ucitelka70 a ještě snad už poslední otázka - je třeba softshell před šitím vyprat, aby se vysrážel, nebo se nesráží?
@ucitelka70 Vidíš, to je dobrý nápad, dalo by se to projet kontrastní nití🙂 Na velké ozdoby ty moje rarachy už moc neužije.
Nit normální, jehlu jsem použila tuším 80, kde už bylo hodně vrstev, vyměnila jsem za 90. Dobře se šijí ty kalhoty, na nich není moc co zkazit, akorát do pasu je dobré buď našít náplet nebo tunýlek na gumu nedělat jen ze softshellu, je to moc tlusté. Našila jsem z vnitřní strany nějakou jinou látku.
@bury mám dva střihy, klasický rukáv já šiju jako zimní, raglán jsem dělala zatím letní, ale budu podle toho šít i zimní, jen se nesmí do kapes dát bavlna, jak píše Petka. Já šiju hlavně zimní bundy 😀 😀 😀 😀
Ale stačí střih na mikinu, to je pravda, jen to nemá bundičku s kšiltíkem a tak. Ale třeba si poradíš. Nenutím kupovat můj střih 😎
@bubucka 1,5 jsem myslela na celou soupravu a to i s rezervou, teda odhad, ale snad není špatný🙂 Podlepovat to ani nejde v domácích podmínkách. Jen švy ušij z rubu a po líci je prošij, ono to jinak nevypadá hezky a také to takto méně teče. V lijáku šíleném to proteče, ale do deště to běžně nosíme a mokrý sníh mi to nikdy nepustilo, jak máš zdvojená kolena u kalhot, tak fakt to nepustí. Jednou si Mína v roce sedla do louže, tak to mi pustilo na zadečku ve švu, ale to bylo jedinkrát, co mi soft pustil. Dávám v mírném dešti, přeháňkách a na krátké pochůzky v dešti, ve sněhu 100%. Když byl teď ty celodenní deště a my chodily po výletech, tak měla Jasmína pogumovanou bundu, tam je ta jistota protě vyšší. Pláštěnku za 3 roky Jasmíny života neměla ani jednou na sobě ,nesnáším ji, sama ji nemám, stačí dobrý outdoor a bunda z Lidlu nebo Tchiba 😀
Jinak na soft se nesmí aviváž a sušička, pračka se doporučuje na 30. Jinak je to nesmrtelný materiál, teda mě tak přijde, hlavně špína ti na tom uschne, oprášíš to a jedeš dál 😎
@zuzkasim Vítej 😉 Na dirky po párání mám dobrou metodu. Uvnitř se asi nezatahnou, ale přežehli je žehičkou. Můžeš na 2 puntíky reál na soft a 2,5 přes pečící papír, i když já dneska na 2,5 puntíku žehlila soft rovnou a šlo to super. Vyzkoušej na odstřižku. A tím se ty dirky hezky zatáhnou, ne že by to nebylo vůbec vidět, ale hezky to zmizí. Možná ale stejně jako tím praním, to nevím 😉
@bubucka nit určitě polyester, ne bavlnu, ale kdo dneska šije bavlnou 😀 A ne nějaký šit, ať se to netrhá, nějakou průměrně kvalitní polyesterovou nit. Jehlu doporučuju na tenčí vrstvy a na našívání obrázků 80 ale na sešívání už 90, když už sešíváš hodně vrstev typicky třeba přišití légy u bundy přes zip, tak doporučuju rovnou jeans. Ale nešít jeans a nebo 90 celou bundu, protože dělá velké díry. Zdá se to jako věda, ale není to věda. Když budeš šít 80, tak ti začnou v některých místech vynechávat stehy a nebo se zlomí jehla, tak si uvědomíš, že byla slabá jehla a dáš silnější, je to taky o intuici 😀

@petkasv psí víno, hrozno chcíplo 😝 Plazí se nám to po baráku 😎
@bordino ty vo... tak to je v pr... ty jsi fakt magor, ty jsi na tom fakt hůř než já. To jsou zakázky, které já si ani snad najednou neberu. Beru si mnohem po menších dávkách, bych se z toho pos.... 😝 😝 😝 😝 😝
Sorry, jako to slušně napsat nejde. Hlavně už si takhle moc práce najednou nikdy neber!
@jieff krásná
@bubucka A softshell jsi neobjevila nebo nechceš? Kent nedoporučuju, za sebe vůbec a pokud už, tak spíš na léto na vedro na písek. Promokne a rychle se odře a prodře a je z něj takové "nic". Jako letní bundička za levný peníz proč ne, ale mě skoro přijde škoda z tohohle materiálu šít. Jako na pohled je krásný, ale funkčně nic moc, já ho třeba otestovala a ze svého sortimentu na šití na zakázku vyřadila, protože to bych se styděla prodávat. Osobní názor, nic víc,.
Softshell doporučuju koupit ten podlepený flízem, ničím to nemusíš podšívat. Krásně se z toho šije.
Na 98 s rezervou bych vzala radši 1,5 m, Pokud šiješ poprvé, tak abys měla i na případné opravy. Lze kombinovat dvě barvy, vzít třeba 1 m jedné a 0,5 m druhé. Soft kupuju na Unuodesign.cz, má i Batani.cz, bibu.cz , Gabinka.cz , Sijemdetem.cz , postaramese.cz atd. Prostě je všude přítomný 😀