icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
23. sep 2013

@bury občas se tady dělá společná objednávka, ale kdy bude to nevím 🙂

bury
23. sep 2013

@sinala - to já určitě prošvihnu 😀 Je pravda, že kvůli jedný bundě je to celkem drahá sranda... no ale možná by mi to šlo, takže bych ušila i v další velikosti 😀 😀

bury
23. sep 2013

@caramilla - ahááá. já právě koukala jen na tu s raglán rukávem a tam v komentářích píšeš, že je spíš jako letní, že si zimní ještě nešila 😉 tak já na to ještě juknu. Ráda si vezmu střih od tebe.

petkasv
23. sep 2013

tak má rychlovka, foceno teď večer, na světle nafotím až buhví kdy, majitelka jde zítra do divadla 😀 ještě plánuju bílé triko s kyti pod něj, ale není čas 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

bubucka
23. sep 2013

@caramilla Prosím tě, ještě jsem teď narazila i na to, že někdo šil bundu z PULu... máš s tím nějakou zkušenost? A je to ten PUL, co se z něj šijou svrchní kalhotky na plenky?

petkasv
23. sep 2013

@bubucka místo Car, nene to není pul na pleny, je to laminovaná bavlna, je v tom rozdíl, Laminovaná bavlna má tu nepromokavou vrstvu z lícu, u pulu to tak není, bundu z ní šila @bordino 🙂

argo1
23. sep 2013

@bubucka já šiju jen ze softu, na gatě 0,7 m a na bundičku skoro 1m, záleží, jestli budeš dávat někde náplety nebo kombinovat s jiným materiálem, popř jestli materiál pruží v jednom směru, nebo má nějaký vzor - aha už odpovězeno výše 🙂 a fundovaněji
@saaralota krásná mikča, s šitím neporadím, já to šiju mnohem hůř než ty 😀
@macin73 krásný komplet!! - proč já nemám holčičku? 😉

bubucka
23. sep 2013

@argo1 díky 🙂

@petkasv takže mám hledat PUL bavlnu, nebo jak se to správně jmenuje?

laeela
23. sep 2013

@zuzimia díky moc, vyzkouším. 🙂

sufik1
23. sep 2013

@zuzkasim vítej. Taky jsem chtěla poradit žehličku, ale Car mě předběhla.

holky, dotaz, jak dlouho vám vydrží soft???? Ten můj raubíř ty nohavice normálně prošoupal na koncích dřív než jsme to stihla prodloužit, prostě jsou po prodloužení vidět na dirky po nitkách, ale normálně ten přehyb co byl původně, je to takový "chlupatý... To samé slítnul a normálně má skorodíru na koleni. Bunda drží docela dobře...

baarca
23. sep 2013

@sufik1 Mates si prodřel díru na fung nových kalhotech, když spadl na šterku, co zbyl na chodníkách. Ale to byla bohužel blbá náhoda, že spadl na ten ostrý štěrk. Na tom jsem i píchla kdysi kočárek.

caramilla
23. sep 2013

@bubucka Podle mě jsi četla na ŠijemDětem nebo u mě, opravdu šijí někteří bundu z PUL. To je opravdu látka na plenky. Je to nahoře polyesterový úlet dole laminovaný bavlnou a částečně to větrá. Ale má to mnohem horší parametry jak softshell, podle mě se v tom dítě zapotí a shora to navlhne. Kamarádka, co z toho šila a dávala to ke mě na blog, tak mi rok později psala, že už bude šít jedině ze softu. Tak se to asi neosvědčilo.
Laminovaná bavlna je opačný princip, většinou je to tkaná bavlna potažená PUL vrstvou (nepromokavou laminací) shora. Jsou krásné, mám tu zrovna vzorník designovaných a fakt super, tam máš tu laminovanou vrstvu zvenku, to dává větší smysl. Prý se z toho šijí pláště ve Skandinávii, tam je to prý velká hitovka v současnosti. Na to, zda protékají švy, mi obchoďák nebyl schopen odpovědět, jen řekl "na to se ptají všichni" 😀 Co mám zkušenost s laminovanou bavlnou na pleny (ta je laminovaná zevnitř), tak teče švama celkem rychle. Musí se to zatavovat žehličkou. Takže pokud chceš pláštěnku na lepší a na ozdobu, tak klidně, pokud chceš něco funkčního do deště, bláta, tak určitě ne. Navíc je to tenké.
Softshell tu fakt máme na podzim/zimu všechny a ještě nikdo nenalezl nic lepšího, vypadá to jako davová psychóza, možná i je 😀
JInak mě by taky zajímalo, zda už @bordino má zkušenosti s tím pršipláštěm a švama, páč kup 8m látky, když nevíš, zda poteče švama. Pokud budou švy OK, tak se můžete možná těšit na nějakou hromadu 😎

@sufik1 mě se to v životě nestalo, ale teď mi jedna zákaznice, kamarádka, psala, že děti jí prošoupali softky, co jsem jí šila ale před 2 roky, takže nosili 2 roky, a ještě by jim byly, ale jsou už prošoupané, tak si šije nové. Jinak si všichni chvílí kvalitu, že se to neprošoupe. Jasmína nosí ty do gumiček, zasekne se to o botu, tak se to nemá kde ošoupat a po kolenou leze minimálně, asi nemám reprezentativní vzorek 😀

sufik1
23. sep 2013

@caramilla asi hodně šoupeme, prostě kluk.... dělala jsem do gumky i rovné. Ale fakt je, že to nesundá celý jaro/podzim a kluci to teda rozhodně nešetří.... holky jsou asi opatrnější. A nebo to má z odrážedla.

zuzkasim
23. sep 2013

@sufik1 Gatě jsou teď ve špinavém prádle, poreferuju, jestli vyprání nebo přežehlení na dírky po šití pomohlo.

Moji kluci nosili doteď ty naše první softshellky téměř 2 roky. Mám tuhle verzi s gumičkama vespod v nohavicích, proto vydržely tak dlouho ohledně růstu, ale taky jsou výrazně v těch zlomech ošoupané, jsou tam i malé dírky. Na druhou stranu musím přiznat, že je nosili opravdu hodně, mladší do školky, gatě se praly téměř co týden, starší do skautu a skoro kamkoliv na ven krom školy. Teď jsem ty menší už musela vyřadit, zůstanou pro naši nejmladší, snad jí ještě vydrží. Druhou verzi jsem právě kvůli tomu šila dole jen zahnuté (ty jsem právě teď povolovala), i tak, jak mám raubíře, všude lezou, furt by se váleli po kolenách na zemi... tak gatě prostě mají známky nošení, jak píšeš, zatrhlé nitky, chlupaté. Musí se to brát tak, že je to spotřební zboží. Já mám svoje gatě cca 2 roky, vypadají stále jako nové🙂 Taky se k nim chovám trochu jinak, ale je skvělé hlavně to, jak jsou pohodlné, neprofouknou, z toho důvodu prostě investuju víc a pořídím je i dětem.

caramilla
23. sep 2013

@sufik1 Jo, každé dítě je jiné, to vidím na našem Šimonovi, to je takový drak, že mě z jeho aktivity berou bolesti hlavy, on prostě neposedí 😀 😀 😀 😀

lip72
23. sep 2013

Holky, mám dotaz na kožené papučky. Jsou dobré do školky, nebo nejsou??? Naše paní ředitelka se dívala na papučky nedobře....tak čekám, že příjde nějaké upozornění, chtěla bych nějaké zkušenosti a informace....děkuji

nelibeli3
23. sep 2013

@saaralota pekna bundička, neviem ci ti to pomože, ja uz dlho sijem a takmer nikdy nedavam podsadku, zips zacistujem lemovkou (ale nie lesklou, len obycajnou), ak sa mi to bude dat vyfotit tak tu hodim nejaku fotečku 🙂

nelibeli3
23. sep 2013

tak tu je jedna z mojich bundičiek, recyklovana mikina - z mojej pre dceru, nedalo sa lepsie ale takto ja zacistujem zips lemovkou, je to jednoduche a rychle 🙂 (posledne dve fotečky)

caramilla
23. sep 2013

@lip72 to se resilo vedle v diskusi a pry to ve skolce moc rady nevidi, chteji boticky s pevnou podrazkou, patickou a neklouzave. Nam se ale ucitelka divala blbe i na normalni backurky na gumicky, pry jsou tezke na obuti, tak musim koupit jeste jine 😝

bordino
23. sep 2013

já jdu jen s referencí na pláštěnkku z laminované bavlny - trochu pod ramením švem provlhla, ale na to, že jsme byli v lijáku několik hodin v ZOO, to považuju za skvělé. U nás teda ano 😀

rebelie
23. sep 2013

Holky, prosím, nemáte někdo střih na bekovku? Takovou tu čepici, snad mi rozumíte (pardon, pokročilá noční hodina). Nebo ev. rybářský klobouček? Prostě klobouček do deště? Díky.

petkasv
24. sep 2013

@lip72 přečti si školní řád, co tam mají napsané,jestli mají napsané pevnou obuv , tak capáčky nelze, pořušovala by jsi jejich školní řád, každá školka to má jinak, každopádně by si ty botky dítě mělo umět obléknout samo 😉

petkasv
24. sep 2013

@rebelie jednu má @sufik na bloku od @kuna 🙂

bury
24. sep 2013

@lip72 - většinou chtějí ve školce pevnou obuv (pevnou patu) a hlavně, aby to neklouzalo. U nás ve školce je to normálně ve školním řádu a i to říkala učitelka na schůzce, hlavně žádné pantofle, crocsy, "crocsy" . Ty capáčky budou asi klouzat a většinou mají v určité části koberce, takže je to o úraz.

saaralota
24. sep 2013

@nelibeli3 díky, možná to příště zkusím. Mám to tak doma na jedné kupované mikině. Ale té podsádce bych stejně chtěla přijít na kloub 🙂

abigail1
24. sep 2013

@saaralota tady je ukázáno, jak se šije s podsádkou u zipu. Nevím, jestli je to přesně to, co hledáš, ale třeba to pomůže http://ekozahrada.blog.cz/1306/bunda-s-raglanov...

Holky prosím o radu!! Stroj mi vynechává stehy. Než se to stalo, šila jsem ze softu a všechno v pohodě, pak jsem šila ze 2 úpletů, a najednou to vynechává stehy, i když jsem měnila přítlak patky, napětí nití, zkusila jsem různé síly jehel a dělá to pořád. Už nevím, co s tím. Jedná se o 2 vrstvy patentu, takže to není nijak tenká látka, šila jsem z tenčích a nedělalo to.....

lip72
24. sep 2013

@caramilla @petkasv @bury Holky děkuji za info, já si právě myslela, že se takové papučky doporučují, že nekloužou....podívám se na školní řád a podle toho se budeme muset zařídit. Prcek má vysoký nárt, takže papučky mívá větší tak o 2 čísla aby tam tu nožku dostal a to se mi nelíbilo 😒 Capáčky si umí obléct sám, doma máme jedny papuče, ale ty jsou větší a jsou hooodně teplé, ( máme tady doma od země docela chladno) a vzteká se u obouvání. Ještě se podívám na ten školní řád a podle toho budu chytřejší 🙂 Ještě jednou děkuji 😉

zuzimia
24. sep 2013

Baby, fakt nikto z ceskych nemate fio banku? Prosim....
A este to tu trochu "spestrim", konecne mama techniku, aby som mohla aj ja ukazat nejake vytvory. Nejake tricka, pyzamka, teplaciky, nieco z dadka odstrizkov a nejaka recyklacia...

sinala
24. sep 2013

@zuzimia mám, co potřebuješ?