icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lenasss
30. sep 2013

@snowwitch tady je pěkně popsaný postup http://ajka-uajky.blogspot.cz/2013/07/deka-krok... a látky já projedu vždy mimibazar

ucitelka70
30. sep 2013

@zuzimia krásne si pošila......

denimaty
30. sep 2013

Holky, nemáte některá návod na pánskou peněženku? Můj 10letý syn po mně pořád chce, abych mu nějakou ušila. Díky.

zojec
30. sep 2013

ja som spat z dovolenky, zavalena objednavkami :D sezona je tu 🙂 jedna letna, s gatami, co som si spichla pred cestou do auta 😉 2roky som pozerala na ten uplet a nevedela co s nim .. 😅

katkaela
30. sep 2013

@argo1 mladšia má teraz tiež korálky, asi od 7. mesiaca. Prvé dva zuby išli von pred 7. mesiacom a teda s poriadnym revom, som na tie korálky nejak zabudla, má ich po staršej. A teraz má zdurené snáď všetky horné ďasná a jeden sa už prerezal a musím poveď, že to bolo omnoho lepšie, žiadne veľké revy. Inak ich nedávam dole vobec, dokonca nás dr. na ORL pochválila 🙂

petkasv
30. sep 2013

@medvidekponco já ti moc nerozumím jak to myslíš, ale zip se dá rozepnout úplně a vsadka vyndat a nosit i bez vsadky, to jsem nenafotila a zip je to tenhle http://www.fler.cz/zbozi/zdrhovadlo-zip-spiralo... akorát šedivej 😀

zuzimia
30. sep 2013

@ucitelka70
dakujem

stassy
30. sep 2013

@rebelie Veselá jehlička a Látky pro vás jsou pražské.

zuzkasim
30. sep 2013

@snowwitch Jestli ti to pomůže, tak nějak zhruba mám popis zde http://www.zuzkasim.blogspot.cz/2012/05/jak-se-...
Nechat si udělat fotky vyjde na nemalý peníz, udělat si je doma taky, pokud tedy chceš, aby to vydrželo i nějaké to používání a občasné praní. Proto bych asi neexperimentovala. Lamu jsem naspod deky nikdy nedávala, jedině třeba flís, ale chce to připlatit si za takový, který zaprvé nežmolkuje a hlavně nevytahuje se. Ovšem deka s flísem vespod a vatelínem uvnitř je dost nepříjemná práce na prošívání. Pokud chceš, aby deka vypadala a vydržela, prošít je potřeba poctivě... Takže z mých zkušeností: Naspod dát plátno, dovnitř střední vatelín nebo co šiju dost v poslední době, sehnat si dvojitý flís (látka, která je už sama o sobě dvojitá) a dát jen ten, dovnitř už nic nedávat. Kdybys něco potřebovala, klidně se ptej, třeba i zprávou, patchwork šiju, dek s fotkama jsem stvořila už desítky.

stassy
30. sep 2013

@snowwitch A nebo dát dospod minky. To se myslím může dávat taky jen samotné, bez výplně mezi..

zuzkasim
30. sep 2013

@lenasss @snowwitch Na ten návod od Ajky trošku pozor, u patchworku se švy nerozžehlují, to jen vyjímečně v místě, kde to jinak nejde, má to své důvody. Ale nenadělo by to asi až takovou neplechu jako obrácení postupu v lemování a prošívání. Nejdřív prošívat a lemovat až nakonec! Při prošívání se můžou látky trošku hnout i při pečlivém našpendlení či stehování, pokud už bude hotové olemování, látka bude dole dělat vlnky nebo vzniknou sklady. Ještě, když holky dávaly fotky na Galeriimarina, bylo tam takových dost a byly z toho smutné.

zuzkasim
30. sep 2013

@stassy Samotné minky je tenčí jak dobrý flís, šlo by to, ale bude to spíš taková "hadra" než deka.

sufik1
30. sep 2013

@zuzkasim takže napřed prošiju a pak teprve měřím "rantlík" (jako že tu spodní střihnu o dost větší a pak upravím podle prošitého a lemuju????
Já se teda s patchworkem moc nekamarádím (jsem na to málo pečlivá) , ale láká mě to...

stassy
30. sep 2013

@sufik1 jj, přesně tak. po prošití si to zařízneš na potřebný rozměr a olemuješ.

snowwitch
30. sep 2013

@zuzkasim
@stassy
@lenasss Díky za rady, dám tedy dospod taky plátno. V návodu mě zarazilo, že se nemusí začišťovat okraje? Nevypáře se to časem? Zuzko a máš zkušenosti s nějakým dobrým fotopapírem?

stassy
30. sep 2013

@snowwitch Začišťovat se nemusí, on tam není tak velký tlak na ty spoje, aby se to vytřepilo tolik, že z toho vznikne díra. Ale dost tomu pomůže právě i prošití. Tím se švy vlastně zafixují (u patchworku se sežehlují k jedné straně, nikoliv do stran obou). 😉

katka82
30. sep 2013

@sufik1 no mě ten patchwork taky moooc láká,ale taky jsem na tu pečlivost občas lempl 😅 😀 😀

sinala
30. sep 2013

@zuzkasim ono asi záleží na pohledu. Dcera má deku a vespod minky a jsme z ní obě nadšené. Ona se s ní přikrývá... 😀

zuzkasim
30. sep 2013

@snowwitch Nezačišťuje se, máš tam švový přídavek zhruba 7 mm, švy zažehlené na jednu stranu, všechny vrstvy na sobě prošité, takže vše hezky drží tam, kde má. Začistí se až celý okraj deky, obvykle se to dělá lemovacím proužkem.
Papír na fotky se dá normálně koupit zde http://www.art-creative.cz/pomucky-a-media-sito... ale teď vidím, že na bavlnu nemají. Jsou na to potřeba koupit kvalitní barvy do tiskárny. V papírnictví se prodává transferový papír, to si vytiskneš a přižehlíš na látku, ale je to jakoby pogumované, na deku podle mě nevhodné, navíc praním se to začne časem olupovat. V některých fotolabech ti na bavlnu natisknou, co potřebuješ, ale já u nás třeba nikoho takového dřív nenašla a teď už si to dělám sama.

petkasv
30. sep 2013

@medvidekponco už vím, já musim nejdřív nakojit aby mi ten mozek myslel, nebo co, já to mám vzádu pod zipem secvaknutý patentkem, proto to vypadá, že je zip nedělitelný 😀

saaralota
30. sep 2013

Ahoj, chystám se šít návleky na boty do kočárku dle tohoto vzoru http://www.emitex.cz/cz/menu/38/produkty/vyrobk... Líbí se mi tam i ty plastové "konce" na gumičkách. Dá se to normálně sehnat v galanterii? Jak se tomu říká? Abych věděla, co sháním... 🙂.

katka82
30. sep 2013

@saaralota jo tyhle jsem taky kdysi chtěla šít a nakonec jsem dělala takové obyč co maj střih jako ty igelitové návleky v nemocnicích 😉 😀 😀 jinak na těch gumičkách jsou ,koncovky, 😉

elentari
30. sep 2013

@saaralota U nás to mají v galanterii v tubičkách u knoflíků, brzdiček, atp. 😉

saaralota
30. sep 2013

@katka82 @elentari díky, zkusím se na to zeptat... tyhle návleky si objednala kamarádka, tak to chci vyzkoušet... líbí se mi, že jsou vysoké, ty "nemocniční" prý nepokryjou celou zablácenou botu... tak uvidíme.

petitlulu
30. sep 2013

Nemáte prosím tabulku velikostí pro kojence?, jde mi o délku kalhot od velikostí 62-96. Nemůžu nikde nic pořádnýho najít a hlavně se vše hrozně liší, když to měřím doma na tom, co měl náš Vojta. díky moc

mahafi
30. sep 2013

Tak trochu tričkovo-mikinového proužkování

medvidekponco
30. sep 2013

@petkasv Ahááá, já si lámala hlavu jak to tam máš 😀

petkasv
30. sep 2013

@medvidekponco no teď odpo jsem se konečně dokopala k tomu protáhnout tím spodním tunelem gumičku a brzdičky, a už je to lepší 😀 😀 😀 stáhne se to celý a je to 😀

bulinka
30. sep 2013

@saaralota já návleky šiju trošku jinak a stačí tam jen klasická guma do tunýlku. Mám je v albu u sebe na profilu

allymally
30. sep 2013

Holky, blbej dotaz 😀 V čem perete merino úplety? Stačí jen to olivové mýdlo nebo raději něco s lanolinem? Děkuju za příspěvky znalkyně 😉