icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

allymally
1. okt 2013

@kuna mě se děsně líbí ty teplákoviny 🙂 a provedení je fakt krásné 😉

palosek
1. okt 2013

@allymally prosím tě, za jak dlouho to vidíš s Lille? Ne že bych spěchala a neměla z čeho šít 😀 😀 😀 😀 . Jen ze zvědavosti 😉

JInak taky se vám stává, že víte, že máte určitou látku doma....a nemůžete ji v těch haldách látek najít??? 😅 😅 😀 😀 😀 😀

mahafi
1. okt 2013

@palosek teď jsem si všimla, že má Danielka narozeniny, přejeme všechno nejlepší a kopu Božího požehnání 🙂

katka82
1. okt 2013

@palosek to se mi stává furt 😝 pak tu řádím jak fůrie a nadávám že je tu toho tolik a kdo se v tom má orientovat a tak 😝 😀 😀 ale zase na druhou stranu najdu spoutu jiných látek 😉 😀 😀

katka82
1. okt 2013

@palosek jééé taky přejeme Danielce všechno nej nej nej 😉 🙂

palosek
1. okt 2013

@katka82 @mahafi děkujem. Čekáme až dorazí nejstarší ze školy a rozkrojíme žížalkový dortík 😀 😀 😀

mahafi
1. okt 2013

@palosek tak pak hoď fotku žížalkový dortík mě dost zajímá 😀. užijte si oslavu 🙂

eriqe
1. okt 2013

@kuna tie teplaky su uzasne 😵 mne pasiky vzdy nejako poutekaju

a_lexa
1. okt 2013

@martulinecek jestli budou barvy držet asi záleží na konkrétních barvách (na jaký materiál se dají použít). Jednou jsme psaly na taftovou stuhu, ale přiznám se že už nevím jak dopadlo praní. Asi by to chtělo zkusit a cvičně potom vyprat abys věděla jak se ty barvy budou chovat a teprve potom našívat. Alespoň by měly holky radost, že si vytvořily něco na oděvu samy (no asi spíš ta starší, té roční to bude fuk 😅 ). 😉

allymally
1. okt 2013

@palosek O tom mi ani nemluv. Já nyní hledala 2 látky ☹ A za nic na světě jsem je nemohla najít a musela jsem je dát do balíku 😀

Pomalinku posílám, ale dítě ochořelo ☹ Hlídání není, takže pomalinku ale jistě. Prosím o strpeníčko.

saaralota
1. okt 2013

@ucitelka70 ahoj, díky moc, podívám se na to.

katkacagy
1. okt 2013

Dá sa z vlneného svetra šiť aj obyčajným cikcakom? Nebude sa to párať?

a_lexa
1. okt 2013

@martulinecek nebo jak psala @maryol - natiskat na krepovku, ta je ze 100% bavlny, tak na tu se barvy určitě lépe seženou a budou určitě držet. Když koupíš béžovou krepovku, tak ti půjde ke všemu. 😉

laeela
1. okt 2013

@katkacagy nebude.

elentari
1. okt 2013

@katkacagy Nejspíš ne, ale strašně se to při šití natahuje a vlní. Teda aspoň v mým případě. Musela jsem upravit u overlocku diferenciální podávání. Takže možná kráčející patka...?

katkacagy
1. okt 2013

@laeela
@elentari Ďakujem vám. Na môj starý stroj sa vraj už nedá nič dokúpiť, tak sa asi budem musieť trochu potrápiť. Alebo že by som sa konečne rozhýbala a kúpila ten overlock, nad ktorým tak dlho rozmýšľam? 🙂

palosek
1. okt 2013

@allymally díky za info.... Hlavně ať jste v pořádku.
Já místo, abych odpol.díla, tak jsem přebírala látky....ale...našla jsem. ;)

laeela
1. okt 2013

@katkacagy já šila rovnostehem bez kráčející patky a docela to šlo, ono jak který svetr. Některé se víc vytahují a pak se to vlní. Mě pomáhalo jakoby tu látku malinko šoupat zepředu pod patku,

ucitelka70
1. okt 2013

@katkacagy zatiaľ skús podložiť látku zospodu tenunkým - napr. strihovým papierom, možno aj zvrchu, niektoré látky sa šili dobre aj na rovnostehu a na niektoré som použila tento trik s papierom, potom som opatrne odrhla

crawler
1. okt 2013

tak zase přihodím - konečně povedené merino body rostoucí - delší rukávy nad úzkou manžetkou a k tomu merino extendor...vše dle vlastního návrhu - zapínání je na knoflíky, protože u předchozích jsem se mordovala s patentkama (roland i KAM) a obojí šlo blbě nacvakat/natlouct a ještě mám u rozepínání strach, jak se to vytahuje, aby se nevytrhly...pak mě napadla spásná myšlenka - knoflíky - a je to bájo 😵x-x) jedno body na knoflíky máme a fakt zlaté zapínání a rozepínání, když jde o takovýto materiál...

pak 3 kapsovky ( @jitu22 ta dinošová má uvnitř ten mátový sued - naznala jsem, že ke všem odstínům tyrkysové a hnědé ho lze dát - myslím, že to nevypadá špatně - to jen takový tip 😉 )

a ještě pro pobavení - v jakém bordýlku žiju a šiju a jak Linda zkoumá kvalitu nití 😀 Mimochodem - tyhle nitě jsou opravdu skvělé! Mají lesk, takže asi prioritní využití pro vyšívání (dle výrobce), ale samozřejmě i běžné šití...je to fakt kvalitka 😵 a kdo nepřečte, tak jsou to Aerofily Madeira

papajka7
1. okt 2013

@crawler krasne mas posite,tie body su namakane 😵 ,zaujali ma tie nite,odkial si ich kupovala?kdesa daju zohnat?

petkasv
1. okt 2013

@crawler ty nitě jsou super, mám je tu taky, a jsem s nima spokojená 🙂

zuzkasim
1. okt 2013

@crawler To merino body se mi moc líbí! Měla jsem pár starších typů bodýček, co byly na knoflíky a je to úplně v pohodě, je jedno, co zapínáš. Jen si tak říkám, že asi nemůžeš šít, když děti spí, že?

bordino
1. okt 2013

@crawler kočárek v pokoji mě dostal 😀

a_lexa
1. okt 2013

@crawler tak to bodynko s extendorem nemá chybu - to je fakt vymazlený. 😵

zojec
1. okt 2013

@crawler krasne veci, teba si pamatam, ked si prisla do temy ako uplny zaciatocnik a aha, aka si uz proficka 😀 😀 ja stale hovorim, ze sitie nie je az take tazke, akurat potrebuje dobry trening :D a velmi obdivujem, ze sijes pri detoch a v detskej izbe :D.. ja mam pracovnu a tam ked sa nahodou miso dostane, tak sodoma gomora.. na šmyku ho odtial taham.. kebyze si tam sadnem a sijem, tak tam urobi kolnicku na drevo 😀 mne ostava len tahat nocne 😖 dnes som po 2 (ako nic strasne o polnoci som uz bola v posteli) a mam dost, idem spat.. @bordino @caramilla a aj ostane co sijete v noci, mate moj obdiv... 😉

crawler
1. okt 2013

@papajka7 jé, tak já je dostala zdarma ke stroji, ale předpokládám, že na e-shopech se stroji apod. budou k dostání...
@zuzkasim to máš pravdu - ale je to trochu jinak - Linda spí se mnou v manželské posteli a Fanoušek si vždy řekne, kde chce spát - buď u nás v ložnici nebo tady ve své patrovce - jeho bych ani nevzbudila - spí jako pařez (celý muž - musíte budit shozením z postele 😅 ) ale já nemůžu šít v noci, protože miluju spánek a být vyspaná - děti vstávají kolem 6., takže chodím spát max. v 11, sem tam krmení maličké, nebo teď rostou zoubky, tak jsou noci nic moc...a kdybych ještě šila...no nebyl by to na mě pěkný pohled 😀 Takže já šiju zásadně během dne s dětmi 😀
@bordino a to nevíš, že tu mám dva kočárky😀 já prostě s malou takhle jezdím po baráku - jen do patra po schodech se s ní nedostanu😀
@zojec no jo - právě v tento čas slavím výročí - 2 roky šití a pobyt v této úžasné diskuzi 😵😵 jinak Fany taky ze začátku u šití "pomáhal", ale časem ho to už přestalo bavit a hraje si sám - jen si ode mě půjčuje metr, píchá si špendl¨íky do jehelníčku a hrabe se v odstřižkách u OL...běda jen, když se zmocní křídy 😀

katkacagy
1. okt 2013

@ucitelka70 uvidím, ako to pôjde. Aj toto je možnosť. Dúfam, že sa k tomu v blízkej budúcnosti dostanem, lebo spací vak šijem už dva týždne a ešte nie je hotový.

crawler
1. okt 2013

@zuzu_epona ty jsi šila návleky na manducu, že? poradíš rozměry? a šila jsi z jakých látek? Mám za úkol ušít jedné paní - vybrala si látku na tu lícovou stranu - plátno - co mám dát dál? a jaké zapínání se ti osvědčilo víc? sucháč nebo patentky? děkuji moc 😵