icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
4. okt 2013

@bibi23 pokud nechceš našívat, tak se prodává přímo v galantérce barevná záplata a z toho si to vystříháš a nažehlíš. Pokud by sis jen "přilepila" látku oboustranným vlizelínem, tak to nebude držet a po několika vypráních se to bude odlupovat, hlavně na tak namáhavém místě, jako jsou kolena. Alternativa je rozpárat tepláky v jednom švu, našít aplikaci a pak zase sešít. Jde to dobře, drží to a líp to vypadá. Návod jak na aplikace je např tady http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=402

denimaty
4. okt 2013

@kuna Mně se ty nažehlovací záplaty brzy odlepily, takže jsem je stejně musela přišít. A tepláky jsem ani nepárala, obšila jsem to na stroji šešité, i když to byl tedy opravdu boj. Rozpárat nohavici by bylo určitě lepší, ale to se mi nechtělo.

bibi23
4. okt 2013

dík za rady. asi skúsim tie očká a ústa na príšerku nažehlit cez vlizelin a ešte prebehnem na stroji, nech to drží lepšie. sa to aspon nebude hýbat pri šití, lebo špendlit také malé kúsočky sa mi nechce. ja nie som na velmi titernú prácu. určite dík za všetky rady a asi postupne skúsim toho viac, kedže syn ma pravidelne zásobuje deravými teplákmi.

@kuna dík za link, kde je to nafotené. vizerá to jednoducho, ale asi len na fotkách.

zatial som len pár jednofarebních tričiek pokreslila čiernou fixou na textil /čo som kúpila na písanie mena na štítok do škôlky/. teda len nevyfarbené kontúri áut a vlakov. syn bol nadmieru spokojný, že nemusí nosit obyčkovské jednofarebné a ani mu nevadilo, že nie sú vymalované - som si už netrúfla. tak dúfam, že ocení aj obrázkové záplaty, aj ked nebudú na 100%, lebo hotové záplaty kupovat nechcem.

bibi23
4. okt 2013

sa teda chcem pochválit, že takto som mu pokreslila tescové tepláčiky, lebo v škôlke ich malo viac chlapcov, tak nech si hned svoje spozná. asi netreba vysvetlenie, ale pre istotu, je to myslené, že falošné vrecká sú ako tunel a na jednej strane vlak vchádza a na druhej už vychádza. 😉

petkula
4. okt 2013

@arlette zatím stále váhám, lenass i a_lexa ho chválí a já ani tak často nešiju, tak si říkám, že by mi mohl stačit.
@a_lexa, @lenasss díky za hodnocení 🙂

svela
4. okt 2013

@petkula
@bury
@arlette
Ahoj, ten Singer mám někdy od ledna, šiju na něm občas jen pro sebe a děti, takže mi úplně stačí, docela dlouho mi trvalo než jsem ho poštelovala, aby steh vypadal pěkně, ale to by bylo asi u všech overlocků. Trochu mi na něm vadí, že se složitě navlíkají nitě (i když to by bylo taky asi u všech) a hlavně je špatný přístup na navlíkání nití do jehel, je tam k tomu taková pinzeta a občas jsem jí musela použít, abych se trefila. Myslím, že ty dražší stroje to možná mají udělaný líp, to by mohly říct ostatní, co mají jiný stroj, já s jiným zkušenost nemám. Žádný problém jsem s ním zatím neměla, koupila jsem ho s tím, že ho vyzkouším a kdyžtak se dá do měsíce do Lidlu vrátit, záruka je myslím dokonce 3 roky a tam s tím opravdu nedělají problém.

svela
4. okt 2013

@a_lexa návod mi právě přijde docela srozumitelný, hned napoprvé se mi podle něj podařilo navléct nitě, i když mi to tedy dalo zabrat 😀 Občas jsou ty návody tak blbě přeložený, že je lepší si to přečíst rovnou anglicky, ale tenhle jsem v duchu chválila!

Já mám z Lidlu kuchyňskou digitální váhu a budík a oboje funguje v pohodě 😉

lip72
4. okt 2013

@arlette mám dotaz a je v tabulce ten počesaný finerib??

sinala
4. okt 2013

@svela já mám brother a nit do jehel se mi taky navlíká špatně 🙂 , používám pinzetu na vytažení nitě z oka jehly 🙂 🙂

ucitelka70
4. okt 2013

kto to zháňal minule, ako sa robí véčko výstrih, nech sa páči http://www.mesewcrazy.com/2013/07/easy-v-neck-s...

crawler
4. okt 2013

@petkula
@arlette holky, kamarádka tam kupovala 2 ty OL, teď v neděli tam u ní budu, tak se můžu zeptat, jak jsou spokojení, protože její maminka je zvyklá šít na průmyslových OL (šije spodní prádlo ve fabrice)...jen teda nevím, kdy ta akce končí, abyste nečekala na reference a pak akce neskončila...ale jinak Já osobně bych do toho nešla - koupila bych v obchodě, kde i poskytují servis pozáruční ...nevím no,..k těmhle nákupům nemám odvahu...

svela
4. okt 2013

@crawler to jsem tedy zvědavá, na porovnání, když mají zkušenosti i s jinými stroji.
Pozáručního servisu se nebojím, máme tu prodejnu, kde stejný stroj nabízí (za 7990,-) a dělají servis na všechny stroje.
Taky jsem tenkrát dlouho přemýšlela jestli do něj jít, dražší bych si nekoupila, fakt to moc nevyužiju, takže jsem se rozhodovala jestli tenhle nebo žádný...

zuzkasim
4. okt 2013

@bibi23 Se dvěma divokýma klukama jsem se záplat už něco našila. Nejdřív jsem používala takové ty hezké obrázky z potištěných pláten, podlepila vlizelínem, pavučinkou nebo se ještě prodává taková lepící fólie. Ani jedno z toho nedrží samo bez obšití, ze začátku teda jo, ale po 2 vypráních se to už odlupovalo. Obrázky jsem tedy přišila, ale bohužel hoši tu tenkou bavlnu zase za chvilinku prodřeli. Nakonec jsem začala dělat záplaty z nějakých pevnějších látek, riflovina, pevné keprové plátno apod. Nejsou sice nijak krásné, ale neřešila jsem to. Do školky i na ven to stačí. Když už mi začali prodírat i rifle, jedny jsem vyřešila takto http://zuzkasim.blogspot.cz/2013/03/kolenozrout...

petkula
4. okt 2013

@crawler ta akce začíná až v pondělí, takže jestli byste v neděli napsala, byla bych ráda.
@svela přesně, taky jsem se dívala, že tento typ se běžně prodává kolem 7tis. Za tu cenu bych ho nekupovala ani náhodou, to bych koupila určitě ten Brother ale za 4 se mi to zdá docela dobrá cena. Ale jak jsem se dívala do starších diskuzí, tak jsem si všimla, že ta cena jde stále dolů - ale jen v Lidlu, jinde stojí pořád stejně. Taky šiju jen někdy ale právě že občas bych ten overlock potřebovala a za tu cenu - pokud není teda příliš poruchový - bych ho asi brala.

crawler
4. okt 2013

@petkula ok v neděli budu vyzvídat a večer nebo nejpozději v pondělí ráno napíšu 😉 třeba vám to pomůže v rozhodnutí 😉

petkula
4. okt 2013

@crawler díky 🙂

martulinecek
4. okt 2013

holky tak mi nějak docházejí látky tak jsem udělala pidi oblečky na panenky,prej nemají co na sebe 😀 😀

denimaty
4. okt 2013

@martulinecek Jsi fakt dobrá, na panenky se šije hůř, protože jsou mrňavé.

nelibeli3
4. okt 2013

@martulinecek WAU, ja sa nemozem dopracovat k tomu aby som usila niečo detom a ty sijes babikam, klobuk dole 🙂

jemi
4. okt 2013

@petkula já mám OL Brother z druhé ruky a jsem spokojná, nicméně, kdybych ho neměla, tak bych si toho SIngra koupila, na to mé šití to bude stačit. Ono se teda obecně říká, že Singer už není dobrá značka, ale já mám 3 roky starý rovnosteh a zatím jsem s ním neměla problém.

martulinecek
4. okt 2013

holky dík,šlo to elkem rychle,velikosti jsem tak nějak odhadla,asi bych řekla že se mi to šilo i líp než na holky velký 😉

abigail1
4. okt 2013

@zuzkasim Jukla jsem na Tvůj blog a opravdu moc krásně šiješ! A teda šití na holčičku závidím (a přeju 🙂 ) Kytičky, kraječky, volánky, mašličky.... to je moje... no, ale mám chlapečka, tak vymýšlím, jak udělat aplikaci autíčka. A taky výhledově se chystám na vláček - to bude boj, ty kytičky by mi šly líp 😀

bordino
4. okt 2013

@sinala já čtu "já mám bordel " a říkám si, to je snad normální, to máme všechny 😀

arlette
4. okt 2013

@a_lexa, @lenasss @svela díky za reference 🙂
@petkula ten stroj je až od čtvrtka 😉 a na 90% teda pro něj svištím - jestli teda manža pustí žilkou 😀
@lip72 počesaný rib v tabulce ení, protože není ještě ani na e-shopu. Měli tam pár rolí co si někdo objednal a pokud něco zbyde, tak ho beru! 😉

petkula
4. okt 2013

@arlette aha, dokonce. Taky jsem celkem nahlodaná, manžel se moc nebrání 🙂

lip72
4. okt 2013

@arlette super, chtěla bych určitě také 🙂

zabza40
4. okt 2013

@arlette dotaz je ta počesaná tmavě modrá barevně k proužku šedámt. modrá? Mám doma kousek toho proužku a ta šedá jednobarevná k této nesedí. Snad to není moc zmatečné 😕

lucijan
4. okt 2013

holky prosím, musí se viskóza s elastanem předepírat, nebo se nesráží? dík

zuzkasim
4. okt 2013

@abigail1 Neboj, já 8 let šila na chlapečky a napotřetí jsme se dočkali holčičky🙂 Ale už jsem byla smířená s tím, že prostě budu mít jen kluky, u třetího jsme si ani pohlaví nenechali říct, už nám to bylo fuk.

Lucijan, viskóza s elastanem se myslím nesráží.

zuzu_epona
4. okt 2013

@behulka Ďakujem za tip, rozmýšľala som aj nad touto variantou. Mám len jedinú budnu a nechcem ju strihať, trošku sa bojím, ale hlavne, potrebujem aj normálnu bundu 😀 teda vzadu bez zipsu. Už vidím ľudí, ako budú kukať, prečo mám na chrbte zips 😝