icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bibi23
7. okt 2013

to ked šijete z tričkoviny, tak používate iné nite a steh?

petkula
7. okt 2013

Prosím, nemáte někdo Ottobre 4/210 nebo 4/2011 tam jsou klasické tepláky s nápletem v pase a nohavice jsou taky ukončeny nápletem ve vel. 98-128. Stačil by mi oskenovaný střih, tak jak tady dnes někdo vložil střih na kuklu. Klidně pošlu i nějaké peníze, protože nevím, co bych na oplátku nabídla 🙂

laeela
7. okt 2013

@katka82 no právě se divím, kde ty lidi chodí na ty nápady, ale ono když to člověk nemusí šít, tak si navymýšlí cokoliv. 😀

bibi23
7. okt 2013

ja amatérka sa vám miešam do diskusie, ale ešte by som chcela mu predlžit tepláky, že by som našila dole "patent". v galanterke je to drahé už hotové. mám doma také "rebrované" tričko, čo nenosím, že by som ho obetovala a rozstrihala. látka je elastická dost, tak vystrihnút obdlžniky a preložit na polovičku, že si spravím patent sama. potom by som to prišila odvnutra na nohavicu teplákov takých ako som fotila s tou raketovou záplatou. tieto myslím https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybava-pre-babatko/sijeme-latkove-plienky-vlozky-vlniaky-bio-oblecko-ako-sa-vam-dari/ akurát ma trápi, že pri velkej zátaži pri roztahovaní /obliekani/ mi švi popraskajú a nevydrží to dlho. potrebujem na to nejakú inú nitku? to aj potrebujem nejaký špeciálny steh? alebo by stačilo cikcak prešit niekolkokrát dookola a mohlo by to vydržat? teda samotný patent. na tepláku by som prišila ručne, aby to bolo pekne rovnomerne nazberkané spodok tepláky. dík

keziah
7. okt 2013

@bibi23 ja ako amaterka s lacnym sijacim strojom pouzivam na pruznu latku cik-cak a obycajnu nit, latku pri siti trochu natahujem. obcas to ale nestaci a nitka aj tak rupne. rucne nesijem nic, som leniva 😀

laeela
7. okt 2013

@bibi23 ak je tričko dosť pružné, tak ti určite postačí. Zmeriaš si, aký dlhý chceš ten výsledný náplet, to vynásobíš dvomi - budeš mať výšku plus si pripočítaj centimeter na okraj. Potom si pomeraj spodok nohavíc, náplet bude o trochu užší, lebo ho pri šití naťahuješ, vynásobíš dvomi pridáš centimeter na okraj a máš šírku.
Šije sa tak, že si najprv po výške preložíš lícom k sebe a zošiješ ten okraj a potom si odspodu nahor pretiahneš ten spodný okraj k vrchnému tak, aby šev zostal vnútri. Máš takú rúrku. Tú si potom navlečieš na spodok teplákov, líc na líc, čiže nič neprevraciaš a postupne si budeš ten náplet naťahovať, aby rovnomerne vyšiel, ja si napríklad vyznačím kriedou polovicu, aby som vedela, ako mi to má vyjsť k druhému švu. Inak špeciálna niť sa nepoužíva a aj na normálnom stroji som šila cikcakom a držalo, možeš prebehnúť dvakrát, aby si mala istotu, ale ak máš dobre nastavené nite, tak by to držať malo.

petkasv
7. okt 2013

@laeela ty si hustáááá myslím tím jak automaticky přepneš z jednoho do druhého jazyka 🙂
@bibi23 jinak ještě doplním že ta nit by měla být polyesterová a ne bavlněná, jinak laeela to vystihla přesně 🙂

fionka1711
7. okt 2013

konecne som dosila gatusky... vyborne, ani neviem ze ich mam 😀

laeela
7. okt 2013

@petkasv to jsou roky překladatelské a tlumočnické praxe. 😀

bibi23
7. okt 2013

@laeela jenom ted jsem si všimla, že jsi z liberce a jde ti to hezky slovensky 😵 . dík za návod, když si najdu čas, tak skusím udelat ten patent na tepláky.
teda dakujem všetkým za rady.

bury
7. okt 2013

Prosim, prosim... Jak mam vyresit svy na kapuci zimni softshellky, aby to bylo trosku hezky, kdyz nemam OL? Preci jenom je do ni dost videt a kdyz to necham jen tak, tak to asi moc hezky nebude a cik cakem to nezachranim. Jsme hospitalizovany v nemocnici, takze se tu aspon teoreticky na siti pripravuju 😀 😀

zuzkasim
7. okt 2013

@bury A co je začistit nějakou stuhou? Pokud nechceš dělat kapuci s podšívkou.

katka82
7. okt 2013

@laeela no ono tohle byla v podstatě ta nejjednodušší varianta 😉 takže ještě že tak 😀 😀

laeela
7. okt 2013

@bibi23 přistěhovalá z Banskej Bystrice 🙂

petkula
7. okt 2013

@fionka1711 krásné a vypadají hodně pohodlné, z jaké jsou prosím látky?

anastazieb
7. okt 2013

@bury buď můžeš přes to našít nějakou stuhu, to bude ale dost těžké, aby to bylo i z lícu hezké anebo to ušiju hustým cikcakem a z lícu prošij rovným stehem, tím si ten šev uvnitř lehne a bude to dobrý 😉 A musíš teda šít nití stejné barvy jako vnitřek kapucy 😉

anastazieb
7. okt 2013

@komisakpd já šiju kamaše z vlněných (hlídám složení) svetrů a svetříků ze sekáče. Tlustší a tenčí. A mám jedny koupený z vlněnýho flísu, to je nepřekonatelná věc, bohužel se v metráži nedá koupit (nebo jsem ho nikde neviděla). Ale tloušťku kamaší určuje materiál svetru, jsou tenké i tlusté 😉

palosek
7. okt 2013

@fionka1711 jsou bambusové?

bibi23
7. okt 2013

@laeela aha 😀 😀 😀

bibi23
7. okt 2013

synátok pozerá večerníček, tak rýchlo píšem, že maximálna spokojnost 😉 s raketovou záplatou a mám nové objednávky. na dalšie koleno chce mc queena, ale to som mu už vysvetlila, že maminka ešte neni tak šikovná. tak mám vraj zatial trénovat a môžem aj niečo iné, teda dal mi volnú ruku. 😀 😀 😀 už som si kreslila nové návrhy, tak sa má na čo tešit a v škôlke tiež, lebo zajtra si tieto "nové" berie do škôlky 😵

mikulka45
7. okt 2013

@katka82 načo je prosim ťa ten merino obdĺžnik? 😕

katka82
7. okt 2013

@mikulka45 prosím tě to je prej do svrchních vlňáčků jako taková vrstva navíc 😉 taky jsem na to koukala 😅 😀

mikulka45
7. okt 2013

tiež som začala dávať R. kamaše do škôlky, ráno už je dosť chladno. Má zatiaľ len jedny z merina z mylly, ale chcem ešte z fineribu.
Ako to riešite, keď už je vonku mínus? Do zimných topánok dávate podkolienky? Alebo zastrčíte kamaše do ponožiek? Celkom si to neviem predstaviť, minulý rok sme používali pančuchy...

mikulka45
7. okt 2013

@katka82 😀 čo si tie zákazničky nevymyslia, že???

hanka_k
7. okt 2013

@bordino prosím střih a co je to za látku nebo jakou použít na tu kuklu???moc děkuji

hanka_k
7. okt 2013

@zuzu_epona prosím tě z jaké látky máš ty návleky na manducu a máš nějaký střih na ty kapsovky a jak tam dáváš ty cvoky???

ucitelka70
7. okt 2013

@mikulka45 a keby si ušila dlhšie kamašle? aby mal dole pri členkoch také nariasené, aby nefúkalo, aby sa to nevytiahlo hore? zároveň to má aj ako rastúce..... náš drobec vôbec nenosí punčochy, iba kamašle-legíny, či ako nazvať.... a ušila som také dlhšie nohy..... no a teraz ich už má od vlani akurát, tak idem nadstaviť patentom.... a nie je problém ani s vyzliekaním v prírode na wecko- stiahne kamšle sám, vytiahne sám, pri pančucháčoch je to asi troška ťažšie s naťahovaním na zadok, či ani nie?

hanka_k
7. okt 2013

@anastazieb máš nějaký střih jak na to jsem začátečnice a samouk...

anitramv
7. okt 2013

tak vkládám soví overal č.2. už sedí parádně 🙂 a také jsem dneska zkoušela kuklu, když je teď ta kuklová sezona, jen asi ma malý divnou hlavu, jelikož mu kukla ne úplně sedí... foceno ještě před dokončením.... musela jsem ještě upravovat a na další pokus ještě poopravit střih....ale řeknu vám, to šití mě začíná čím dál víc bavit 😀

behulka
7. okt 2013

@bibi23 pružné tričko je na náplety super 😉 používam širší cik-cak, niť hocakú a drží to. Ak chcem mať istotu, obehnem to 2x.