Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@argo1 tý jo, to je reflexka, ta příšera? Krásná! Jsme včera koukaly na Příšerky s.r.o. 😀
@macin73 No, ono asi taky záleží, co máš za nitě, Hardy jdou trochu hůř, ale Belfily 120 jsou hodně tenké a tam to jde dobře, a taky záleží, co máš za jehly, 90tkama projde skoro všechno 😀 75tkama zase skoro nic. I když v COL je mám a Belfily projdou v pohodě. Pak se musí udělat dobrý uzel a ještě utáhnout mezi nehty, aby byl "tenký", odstřihnou se konce a pak se tahá. Už vím, co se kde může zaseknout, tak to pohlídám a pak je krize jehly, tam mám taky grif, ale takové převlečení zabere max. minutu, někdy i 30 s. Takže fakt uspořím 😀 😀 😀 😀 😀 A pak to prokecám tady 😀 😀 😀 😀 😀
Já protahuji nauzlíkované jen kličkaže, tam by mi to dlouho trvalo navlékat ručně. Jen ty jehlové navlékám ručně, protože mám Hardy a tenké jehly a uzlík dělám stejně nejspíš ten blbej. Takže převlečeno mám rychle do minuty. Až budu slepá a nezvládnu provlékat niť jehlou (jako moje mamka), tak asi koupím nové nitě.
@daisyr já jsem si zase hodila do košíku nejdříve ty kapičky (pro sebe) 😅 a monstíky jsem nechtěla. Ale pak jsem si řekla, že jsou k sobě, tak jsem vzala kousek i těch. A musím říct, že jsem nadšená - jsou nádherní. Lile má vůbec krááásný látky - ty sytý barvy áách. Kolikrát je mi líto je kombinovat s látkou od jiného výrobce 😅 😀 .
Ahoj holky. 🙂
Objednala jsem si microfleece, do šířky hodně pruží, na výšku minimálně - mám všechny švy šít pružným stehem? Je třeba entlovat okraje? A ještě - která strana je lícová a která rubová? Není to nakonec jedno? Mě se zdá, že jako líc se dá použít obojí.
A ještě dotaz k zimnímu softu - chci ušít synovi zimní soupravu, ale nevím, jaký soft vybrat. Nevyznám se v těch parametrech, např. nevím, jestli provlhne soft s vodním sloupcem 5 000 mm, když si dítě často kleká do mokrý trávy/sněhu. Nebo jestli se nebude potit, když je prodyšnost: 5.000g/ m2/24hod. Několikrát se tu v diskuzi psalo, že ten a ten soft má nevhodný parametry, že se v tom bude dítko potit, tak bych narada vybrala špatně.
Předem díky za rady.
Hezkou neděli. 🙂
@macin73 díky, je to klasické šablonování - vystřihla šablonu a na to napatlala houbičkou pak barvu. V Americe se k tomuto používá tzv. freezer paper - z jedné strany má vosk a tím se přižehlí k tričku a pak to hezky při barvení drží. Mají ho tam normálně v roli vedle alobalu a potr. folie. Tady jsem to nikde nenašla, ale na netu jsem našla návod, jak si udělat šablonovací papír svůj a funguje to perfektně. Kdybych to tam jen položila, tak mám strach, že barva zaleze pod šablonu. http://www.instructables.com/id/Make-your-own-f...
@abigail1 Fleece určitě nemusíš šít pružným stehem. Jinak s rub/líc neporadím, asi jsem z něj nešila, já vždy měla fleece, co měj jednu stranu jasně rubovou.
Soft doporučuju šít zdvojená kolena, mám 5/10 a nepromokl při klečení nikdy. Na pocení - měla jsem 10/3 a v tom jsem se potila, manžel měl 5/10 a prý fajn. Já mám teď bundu z drahého softu, co má ještě lepší parametry a ten větrá fakt slušně, v životě jsem nebyla zpocená🙂
@bordino je nádherná 😉
@caramilla Skusala si niekedy sit soft a na to PUL - v mieste na kolena? Ja mam teraz rozsite take oteplovacky pre tu moju malinku, celkom sa mi to paci, ona nema este ani rok, tak tam sa o zivotnost nebolim. ...ale rozmyslam, ze to tak spravim aj pre velku, len si netrufam odhadnut, kolko pádov a ošuchov ten PUL vydrží... lebo ta uz teda stvára iné kreácie...
Dievcata,ake latky pouzivate na aplikacie? Uz som tu velakrat videla,ze ich mate obsite iba rovnym stehom.....ja som vzdy (teda tych par co som zatial urobila) obsivala hustym cikcakom,lebo som si myslela,ze to tak ma byt 😀 ze sa to bude parat inak....
@elixia ak mozem k aplikaciam :D :D ja sijem aj rovnym stehom, aj cikcakom.. rovnym stehom sa dobre prisiva uplet, lebo sa nepara a ked ho prisivas rovnym stehom, tak nemusis podlepovat vlizelinom. lebo ak sijes husty cikcak na elasticku latku, tak to dost vlni.. na uplet sa pouziva tzv. vliesofix, tym si obrazok pekne na latku prilepis a mozes sit 😉 husty cikcak zas na veci co sa paraju.. 😉
@elixia pokud děláš aplikaci z úplety, tak se párat nebude. Je ale lepší si jí podžehlit vliselínem (nebo vliesofixem - oboustranně lepicím), protože jinak se to na tričko přišívá špatně. Pokud děláš aplikaci z tkané bavlny, tak musíš obšít, jinak se páře.
Holky začala hromadka na elastickou teplákovinu, odkaz IP 😉

Jedna moje rychlovka