icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
13. okt 2013

@bordino čas uteče jako voda 😀 A za pár let budeš dělat z trička tílečko na diskošku 😀 😀 😀

caramilla
13. okt 2013

@rebelie Vidiš a to mi ta raglánová bunda přijde hrozně široká 😀 😀 😀 Jako s rachytickým dítětem konstruovat střihy 😀 Ale já mám problém, že co koupím za střih cizí, vše strašně plandá. Ty bys měla teda kupovat asi Farbemixí raglán (Zorian), protože to je tak strašně obr, že by to bylo asi akorát 😀
Pokud ti to sedí všude a jen šířka nesedí, tak přidej jen na šířku. Je to jednoduché, přidáš do šířky na boku a to samé u rukávu, aby to pasovalo.

behulka
13. okt 2013

@zojec wau 😵 tie sú nádherné 😵 kapsová kráľovná 😉
@wewe22 skús popýtať o rady @quaxi: https://www.modrykonik.sk/blog/quaxi/album/home...
alebo @bakicovazuzu:
https://www.modrykonik.sk/blog/bakicovazuzu/mes...
a nejaké pre inšpiráciu 😉
https://www.facebook.com/HandmadeBabyCarriers
@evaon skúšala som dávať pul ako záplatu na pršigate, keď som o softe ešte netušila - prederie sa celkom rýchlo aj pri kolenujúcom prckovi. (Naviac aby fungoval tak, ako má, by musel byť otočený naopak) Ale na vystrihnuté aplikácie je to super, ak máš nejaký fajn obrázkový.

rebelie
13. okt 2013

@caramilla Ono je to široký dole, tam je to možná až moc, ale nějak mu to nesedí přes prsa, v té výšce, co končí rukávy... se na to musím ještě podívat, on je taky problém, že já si sice všimnu, že to někde pne, ale nejsem úplně s to poznat, v čem je problém... A švagrová mi v pátek řekla, že Báš je "nařvanej" - jakože tlustej, se mě to normálně dotklo... ale možná fakt je, když mu ta bunda není... nicméně já to střihla bez zipu, jako mikču přes hlavu, tak tam možná chybí víc... no, zítra zkusím vyfotit a taky na to ještě pořádně kouknout, pokud mi to teda mladý pán dovolí...

caramilla
13. okt 2013

@rebelie Bez zipu ti tam chybí cca 2 cm, co má být zip, tím se to fakt rozšíří. Ono chlapečci mají jinou konstrukci těla, to je pravda, zatím jsem se nesetkala, že by někomu ten střih neseděl, ale možná to jen někdo nenapsal, někdy jim to je blbé. Takže jsem ráda, že to píšeš.
Já mám synovce, co má taky hruď jak vzpěrač 😀 Přeci jen střih je ozkoušený na Jasmínce a ta ho má v průramcích fakt hodně volný i přes tlustý svetr, ještě jsem ho dělala jakoby hodně volný, aby se tam vešel i svetr. Ale prostě mám jinak konstruované dítě 😠
Kdyžtak mi ho vyfoť v tom (vím nelidský ukon 😀 ), ale třeba přijdeme na to, kde přidat.

rebelie
13. okt 2013

@caramilla Já už jsem přemýšlela, že do toho střihnu a ten zip tam dám, ale nemám ho doma (holka, co mi je objednávala, leží v porodnici a snaží se, aby ve 23tt zůstala ještě chvíli pohromadě ☹)... Asi to střihnu z toho softu a kdyby mu to bylo malé, mám naštěstí kamarádku, co má o půl roku mladšího chlapečka, který to kdyžtak unosí... No, soft je ještě u def, tak o tom zatím mohu přemítat, že...

macin73
13. okt 2013

Tak dnešní pozdně večerní počin... na moje poměry opět mega super rychlovka 😀 😀 😀. Vrch od pyžama k těm legínokaťatům. Raglánové triko jsem šila podruhé v životě a celkem jsem si drze měnila postup doporučený v Ott... no přišlo mi to tak asi nějak jednodušší, nevím. Šilo se mi krásně, není nadto mít ve stroji kvalitní nitě 😎 a neřešit co minutu přetrhlou nit a párání.. 😝. Vlastně jsem párala jen na konci lemování výstřihu rovnostehem, protože mi to přišlo divné (jakoby se ten lem "vydyndal"). Ale protože mě štve, jak se vzadu na krku ohýbá ten lem s cedulkou velikosti na druhou stranu, napadlo mě to prošít jen na to jednom kousku... uvidíme, co to provede při nošení. Jo, a nevím, jestli se mi až tak líbí ten šev lemu na straně (to jsem tedy z postupu dodržela, i když to mělo být na třetiny). Opět se omlouvám za echt hnusné fotky, tma a červená barva fakt nejdou k sobě... 😕

lenasss
14. okt 2013

@caramilla
@rebelie se vám přimýchám do diskuze.Já šila taky tu bundu pro nejmenšího a on je dost řízek (silný v hrudi) a byla nám taky přes prsa tak tak,ale vynosil jí.íkdyž jsem počítala,že bude na dýl.Nepsala jsem,protože mi bylo hned jasné kde je chyba 😀 😀 😀 😀 .Nepřeměřuji střihy,teda nepřeměřovala jsem střihy.

evaon
14. okt 2013

@behulka
@caramilla

Asi mi na MD makne mozog - vobec som sa nezamyslal nad tym, ze PUL je nepriepustny z drzhej strany....
Len som si povedala, ze oba su akoze nepremokave a priedysne - to ze z inej strany mi nenapadlo.... Nevadi, mala otestuje... aspon to dobre vyzera. Este ze som sa spytala.
Dakujem.

saaralota
14. okt 2013

@lenasss @caramilla @rebelie přidávám svou zkušenost se střihem na raglán. softshellku - zatím jsem na začátku, ale obkreslila jsem střih 86/92 ....a až pak jsem si to trochu poměřila a zjistila, že by to bylo moc velké (dlouhé)...tak jsem si obkreslila menší velikost. Šířka se mi zdá dobrá. Syn nosí velikosti různé (co značka, to jiná velikost) ale věkově odpovídá 86. Zatím mám nastříháno, tak jsem zvědavá, jak mu to sedne, až to sešiju 🙂.

Jinak se chci zeptat - nažehlovačky na softshell dáváte na nastříhané díly před sešitím, nebo až na hotový výrobek?

lenasss
14. okt 2013

@saaralota já dávám až na hotový výrobek 🙂

rebelie
14. okt 2013

@evaon Mně teda přijde, že lezoucí dítko odrbe kalhoty mnohem dřív než chodící, takže bych lezoucímu dítku PUL na kolínka nedávala, myslím, že je to na oděr relativně zranitelná látka...
@saaralota Tak dej pak vědět, Báškovi by byla menší velikost určitě malá... délka té 86/92 je docela vyhovující, spíš delší, ale šířka přes prsa limitní...

evaon
14. okt 2013

@rebelie Len ona uz v podstate chodi... Zatial len popri nabytku, ale do zimy si myslim, ze to bude osve. Nie som z toho velmi nasena, ale chcem byt pripravena na to, ze bude chciet "vyskakovat" z kocika 😀

bordino
14. okt 2013

@evaon můj lezec měl kolena z dvojitého softu, lezl hodně i po betonu a nic nerozdrbal. Takže dej dvojitý soft. A rozhodně to využije i teď coby chodec 😉

zuzkasim
14. okt 2013

Dostala jsem od Katka82 střih na klučičí boxerky z Ottobre, za což jí moc děkuju, protože mě to konečně nakoplo zkonstruovat střih vlastní. Původní je z 5 dílů, na což jsem velmi líná, ušila jsem jeden prototyp a bylo jasné, že tohle není nic pro mě. Mamka včera přinesla svoje vyřazená trička manželovi na hadry, hned jsem je zabavila a vyzkoušela svůj střih ze 2 - 3 dílů, podle toho, jak pěkně rovně je tričko šité. Konečně mám první vánoční dárky. Ne, že by kluci byli z dárků - trenek až tak odvázaní, ale v jejich věku už nekupujeme hračky a požadavky na dárky začínají být ve víceciferných hodnotách, takže se bude hodit, když k té jedné hodnotnější věci bude ještě pár balíčků, ať je co rozbalovat.

maroubrabeach
14. okt 2013

baby, poradte latku.. chcem usit staremu nejake tricka, lebo vsetko co je v obchode je strasne kratke.. a XXL siroke..
potrebujem nieco hrubsie nez je jednolic alebo obojlic.. nejaka viacgramazna bavlna? zaroven nechce ziadne termo umelinove.. rozmyslam nad niecim ako maju v MTX waffle. ale to je skor na utierky.. poradte. diky

laeela
14. okt 2013

@maroubrabeach buď finerib, alebo ak ešte hrubšie, tak ja som použila aj elastickú teplákovinu, ale to bolo na tričko s dlhým rukávom, také teplejšie. A manžel ho aj tak nenosí, nakoniec. On má rád také tie tenké, čo sa po pár praniach skoro rozpadajú a také šiť neviem. 😀

rebelie
14. okt 2013

@zuzkasim Ty jo, ty jsou parádní! Z trenek by byl nadšený muž... asi bych to musela dlouho vychytávat, ale mít střih na nějaké, co mu sednou a ušít je z látky, co mu je příjemná, tak mě snad nosí na rukou..

katka82
14. okt 2013

@zuzkasim krásný 😵 no vidíš jak sis nakonec poradila 😉 😀

bury
14. okt 2013

Holky vím, že už se to tu řešilo stokrát, no ale myslíte si, že si to pamatuju???? Ne! 😀
Najednou se mi začala trhat horní nit a spodní mi vynechává - čím to je? ☹ Šiju stejnej materiál, stejný nastavení a najednou taková zrada 😒 Mám hotovou softshellku, jen mi chybí rukávy a prostě se to nedá, jak mi to vynechává...

stassy
14. okt 2013

@bury zkusit novou jehlu?

bury
14. okt 2013

@stassy - myslíš, že by to mohlo být jehlou? to mě vůbec nenapadlo 😉 zkusím...
ani nevím, jakou tam mám asi nějakou univerzál.

snowwitch
14. okt 2013

Tak my dorazil Lille a slintám. Jen mě trochu zklamali pávi, těšila jsem se na fialovou a je to spíš cyklámen 😖
Holky, lille stačí vysrážet žehličkou, že?

season
14. okt 2013

@laeela @maroubrabeach aj ja uvažujem nad elastickou teplákovinou pre manžela, prípadne počesaná za MTX. Šila som z fineribu, ale v období dolu do patentu - tak to asi ani nemal na sebe. Až neskôr som začala zahýbať spodok dvojihlou. A teda dalšie triko bolo už rovné a to notí skoro stále https://www.modrykonik.sk/blog/season/album/sit... tu je ešte nenosené, ten patentík sa vyrovnal. Ale toto je taký hrubší asi obojlíc ešte kedysi z latka.cz

katka82
14. okt 2013

@bury zkus vyčistit hořejšek šicího stroje-tam kde vede hodní nit 😉 mě to dycky pomáhalo když jse mi začla trhat nit 🙂

ucitelka70
14. okt 2013

@rebelie sufik na blogu pánske, ja som šila hádam 6-7 podľa nich a teraz už očakávam bambus, idem skúsiť z toho....

laeela
14. okt 2013

@season parádne. Ja radšej šijem na deti, muž všetko ofrfne. Minule mi ukazoval nohavice, čo si kúpil, že také by chcel ušiť. Asi milión zošívaných dielov a štepovanie štyrmi niťami. Tak som povedala, že ušijem, ale keď budem týždeň bez detí a bez domácnosti. No a nejako si to rozmyslel, či čo. Už nechce, že si radšej kúpi. 😀

season
14. okt 2013

@laeela 😀 😀 😀 😀 aj mne hundre, že mne nič neši, šak som mu doteraz len dve triká a tepláky šila. V porovnaní so mnou a deťmi to nie je nič. Tepláky ok, len malé vrecká som spravila... tie tam nemali byť vôbec, som ich len zo zbytkov zbúchala 😝 😝 😝

caramilla
14. okt 2013

@saaralota Já dávám naopak na nesešité díly, mnohem lépe se tam manipuluje žehličkou, na ušité věci je to pro mě horor. Takže to nedělám nikdy. Navíc hrozí, že si něco spálíš, druk, zip, lemovací gumu. Takže já třeba když mám zdvojená kolena, tak našiju kolena a pak nažehlím, ale jinak dávám na díly ne na hotovou bundu.

@maroubrabeach Finerib je sice dobrý materiál, hodně teplý, ale dost se ve švech dělají dírky a ztenčuje se to a leze z toho elastan, měla jsem jedno tričko z toho, a fakt za chvíli bylo v průramcích dost hnusné. Oboulícní úplet je super a vafle jsou na triko prý taky super.

alenf
14. okt 2013

ahojte kde kupujete softshell latky na slovensku aj v cechach?Chcem ten hrubsi na bundy aj nohavice.Vdaka:)