icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bordino
21. okt 2013

@caramilla má je u babičky a druhý jsem nechal a ve školce 🙂 A zítra jde do lesní... no, tak má už i teřtí 😀

zojec
22. okt 2013

@caramilla ani moja starsia nema este softky.. aj na bundu sa chystam uz 2 roky 😖 ale tak tu je stale 20 stupnov cez den, tak hadam este vydrzi 😀 😀

lillyzelvicka
22. okt 2013

@allymally @caramilla odpočívat jo to snad ani nejde 🙂 mě štvou ty záda bolí jako čert si ani neutřu p...l 😀

michamicha
22. okt 2013

@zuzu_epona jj, to je z toho drahýho žlutýho 😀 😝

katka82
22. okt 2013

@sinala ze začátku trochu pouštěli barvu,ale ta se v poho vyprala a pak to už nepouštělo vůbec 🙂

michamicha
22. okt 2013

@caramilla tak tu 100% ovčí moc nedoporučuju, já si od jedný ženský koupila longiesky právě z týhle vlny koupený u Desconhecidy a hryžou jak blázen, takže je budu Eličce dávat přes punčocháče místo kalhot... jako přes plenu ani náhodou, jsou to piraně 😅 😝 😝 já mám dobrou zkušenost s merinem od Vlnapu, ségra mi z něj háčkovala čepici pro Vojtu a je měkkoučký a nekouše, ale nevím jak na vlňáčky 😖 já mam nejradši vlňáky Disana 😎

snehovavlocka
22. okt 2013

no nech tu len nesmirujem, tak pridavam aj ja nieco.... moja sukna, synove softky, babatkovske teplacky, tricko.... (tie nohavice su uz davnejsie site, ale som na ne hrda, tak sa pochvastam, i ked proti vasim profesionalnym su este v plienkach 😅 😀 ) a dokoncujem mikinu, ale tu az nabuduce

elentari
22. okt 2013

@michamicha @caramilla Já jsem udělala vlňáčky z příze přímo na vlňáčky ze Zlatíčka, jak už tu bylo psaný, náplety, kde to přijde do kontaktu s kůží jsem udělala ze superwashe http://zlaticko.cz/index.php?page=detail&kod_zb... , dvojitá příze, dvojitá vrstva. A nebyly snad špatné... pak mě ještě napadá trochu recyklovat, občas najdu v sekáčích věci ze 100% čisté nové vlny a hryžou a někdy jsou jemňoučké... Záleží z kterého druhu ovečky to je. Co se týče úlovků tak jsem dokonce jednou ulovila 100% kašmírový svetr z Itálie pro manžela 😎 za 10 Kč 🙂. Je tenký, heboučký a hřejivý (resp. termoregulační). Merino od Vlnapu už má podle mě dost malý podíl vlny (jen 50%, zbytek akryl). Tak aby vlňáčky neprovlhávaly... ale s Merinem od Vlnapu nemám zkušenosti. Zatím mám jen zkušenosti se dvěma vlněnými overaly, na které ale nedám dopustit 🙂

barcav
22. okt 2013

@arlette tak ta čepice je fakt dobrá 😀 😀 😀

jacky3022
22. okt 2013

Mám velkou prosbu, nemá tu některá z maminek střih na "velkou" kalhotkovou plenku? Synáček roste jako z vody a většina jednovelikostních plenek už je mu "tak akorát" 😒 Takže si ani podle nich střih nemůžu udělat 😢 Díky moc 🙂 🙂

aronek
22. okt 2013

Ahoj, zase sem lezu s dotazem. Kolik tak lemovací gumy na jedny svrchňáčky?? Jsem to oměřovala, ale já je mám hrozně vytahané 😒

kornelia
22. okt 2013

Ahoj som tu nova, prave sa rozhodujem o sijacom stroji a som vo faze presvedcenia Jeziska, ze ho fakt potrebujem, xixi. Za slobodna som celkom pekne sila co to aj pre seba, ale potom prisli deti a nic, dlho som nesila a teraz chcem oprasit svoje znalosti. Vidim, ze ste tu velmi sikovne babule, niektore az moc. Mala by som par otazok tak pre zaciatok, aby som sa mohla pripravit na prichod noveho stroja.

Viete mi doporucit nejaku literaturi, knizku alebo DVD o siti. Celkom od zakladov, fakt som vsetko zabudla, xixi. Potrebujem nieco, alebo nejake videa, kde ukazuju krok po kroku ako usit napriklad dany kus oblecenia od strihu az po posledny steh. To len aby som sa do toho opat dostala. Pozeram prave nejake knizky na nete, ale je ich vela a neviem ktoru sa oplati kupit. Zajdem asi aj do knihkupectva popozerat, lebo takto sa tazko rozhoduje.

Po druhe sa chem opytat, vidim, ze tu vsetky sijete so softshelu, viem, ze je toho plny trh, vsade to predavaju a za nehorazne peniaze, ale preco vlastne je to take dobre? Viete mi niekto v kratkosti napisat vyhody tohoto materialu? Poviem uprimne, ze mne to na dotyk pride taka umelina pogumovana, ako keby to nedychalo, ale tusim prave opak je pravda, sama som to neskusala. Urcite je to vsak dobre, ked to tu vsetci pouzivate.

Este by som poprosila o radu, kde tento material kupujete na SR, pripadne najlepsie eshopy s cenovo vyhodnou ponukou materialu na sitie, myslim hlavne latky, metraz.

Dakujem za kazdu radu, doteraz som vas len citala a kochala sa v obrazkoch, ale chut na sitie stale rastie, tak snad sa podari presvedcit Jeziska.

Vybrala som si stroj Janome 423s - myslite, ze som vybrala spravne?
Prijemne tvorenie 🙂

zojec
22. okt 2013

baby, kde by som zohnala takyto material na kabat? dostat take nieco kupit? http://www.fler.cz/zbozi/kabatek-bez-podsivky-4...

saaralota
22. okt 2013

@kornelia Ahoj, za mě jen pár postřehů, nejsem taková zkušená švadlena, jako ostatní 🙂. Mám stroj Janome a jsem spokojená. Jinak mám zkušenost akorát se starou Ladou (taky dobrý 🙂. Pokud jde o softshell - já ho sama moc nemusím, potím se v něm. Ale nepřišla jsem na nic lepšího, z čeho ušít pro dítě jakž takž nepromokavou bundu a kalhoty. Radši bych nějaký šusťák, ale nic vhodného jsem nenašla. Takže jsem dle vzoru ostatních tady pořídila softshell. Šije se z něj perfektně. A k té literatuře atd. Já myslím, že to není úplně nutné. Já jsem víceméně samouk, šila jsem dřív pár věcí na sebe - sukně do gumy, jednoduché letní šaty, pak něco do bytu - polštářky atd. A teď jsem se vrhla na dětské a docela to jde. Na internetu je hodně návodů krok za krokem, podle kterých se super šije. Je pravda, že občas by se mi hodila nějaká klasická krejčovská škola, abych nedělala zbytečné chyby...a pak taky konstrukce střihů, to bych se chtěla naučit 🙂.

snowwitch
22. okt 2013

@caramilla já pletla vlňáky z této http://eko-biorodina.mimishop.cz/detail.php?zbo... a nekouše vůbec, mám ji moc ráda. Je i v khaki barvě...

zojec
22. okt 2013

@kornelia tiez si nemyslim, ze ti treba nejaku literaturu a myslim si , ze ani nic take dobre co by sa oplatilo na trhu nie je 🙂 staci citat tutu diskusiu, popozerat si blogy na nete a teda hlavne siiiiiiiiiiiiiit 😉 ak trosku ovladas anglictinu, alebo nemcinu odporucam zakupit ottobre casopis, aspon jeden kus, tam je aj presny popis ako dane oblecko usit 😉 http://www.ottobredesign.com/ , vela postupov a strihov najdes aj tu: http://farbenmix.de/
softshell, je dobry matros pre deti do zimy a dazda, neprederie sa rychlo, a pokial ma dobre parametre, tak ani nepremokne 😉 ja mam tiez softku bundu a je skvela, na lyze, bezky, sanky alebo len tak na prechadzky 😉
co sa stroja tyka, tu su skoro vsetky zeny brotheracky 😀 😉

rina76
22. okt 2013

@saaralota já na vše používám krejčovské mýdlo 😉 křídou se mi kreslí blbě a u mizící fixy se mi nejednou stalo, že nezmizela

saaralota
22. okt 2013

Tak konečně můj výtvor století - první softshellka 🙂 Má své mouchy...ale dohromady jsem celkem spokojená. Je to střih od @caramilla, velikost 74/80 .... nakonec jsem opravdu mohla šít větší. Střih mi připadal obrovský, ale nakonec je v téhle to naše dítě celkem akorát 🙂.

saaralota
22. okt 2013

Ještě poznámka - kapsy jsem do gumičky řasila schválně, nakonec se to neukázalo jako moc dobrý nápad - celkem se pak ta bunda vlní.... a krytí zipu zevnitř proti provlhnutí je zkopčené se softshellky z Klimatexu 🙂.

kornelia
22. okt 2013

@saaralota
@zojec

Dakujem dievcata, tiez si myslim, ze ja ako typicky samouk si vystacim aj s netom, lebo tie ceny knih ma poriadne zaskocili. Inak som si prave stiahla z ulozto burda - sitie krok za krokom a je to super, to si prejdem a uvidime. Ja si myslim, ze aj tak zacnem pekne od zaciatku, najrpv vankusiky a potom nieco zlozitejsie, az sa dopracujem k odevom.

Ze brotheracky, xixi. Druhy moj favorit ja prave brother nv10 - len ma troska odradza ta elektronika, bojim sa, ze ked sa pokazi, tak to bude ina palka vyplatit. Tak len preto zatial na prvom mieste je Janome, no tiez uvidim, co na tie ceny Jezisko 😀 😀 😀

a_lexa
22. okt 2013

Softky na zahradu. Měly vypadat jinak, ale vůbec se mnou nespolupracoval střih - nevím co po mě chtěl. 😠 😝 😅
Kapsy jsou mělké, ale 1,5 roční prcek je stejně ještě nepotřebuje 😉 .

olivka84
22. okt 2013

dievcata neviete kde by som nasla nejaky strih na fusak do kocika samej sa mi nedari nic poriadne najst nesili ste ho uz niektora?

petkon
22. okt 2013

@a_lexa jsou moc hezké 🙂 A jsem zvědavá, jak budou vypadat softky do města, když tyhle jsou na zahradu 😀

a_lexa
22. okt 2013

@petkon jé, děkuju to je moc milé. Do města nebudou žádné 😀 😀 - on totiž mimo zahradu nechce moc sám chodit a nejraději se vozí v kočárku, a na těch pár kroků co udělá stačí zateplené džíny 😉. Ale za to na zahradě nejraději lítá v mokré trávě a sedí v kalužích 🙂.

anastazieb
22. okt 2013

Tak moje včerejší celovečerní práce, nejdřív jsem zkoušela střih na softshellu, až pak na kůži. Bylo to dost těsný, jen tak tak jsem na ty zbytky kůže nacpala střih. Navíc kůže byla hrozně tenoučká, takže s jehlou na kůži se to dost prosekávalo, nakonec jsem vzala 80 a dobrý. Uvnitř zbytky zatkávaného rouna. Jsou dost široké, ale dobré 😉 Zkoušela jsem je průběžně na spícím dítěti 😀.

A pejsková mikina s teplákama z dřívějška.

anastazieb
Odpoveď bola odstránená
bury
22. okt 2013

@a_lexa - to jsi mě pobavila "střih nespolupracoval - nevím co po mě chtěl" 😀 😀 😀
@anastazieb - pesan je krásnej 😵

bury
22. okt 2013

@kornelia - já jsem věčný začátečník, tak ti moc neporadím, ale myslím si, že ty knížky jsou k ničemu. Opravdu je lepší zkoušet šít - koupit si třeba střih s fotonávodem, nějaký ten časopis, zeptat se tady 😉 Určitě to zvládneš.
Stroj Janome přímo neznám, ale vím, že tahle značka je hodně chválená. Když jsem si vybírala stroj, tak jsem měla Janome/Brother. Nakonec vyhrál Brother 😉