Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@dankakk Smutne kukám, pekne prosím, ak nevyužiješ všetkých tých tučniakov, čo si písala Zojke, nepredala by si mi po pol metríku (tyrkysových a zelených)? úplne super by bolo 0,7 m, o meter si už ani netrúfam prosíkať 😉 Ja som túto diskusiu ešte nepoznala, keď začala tučniaková éra... Ak to nepôjde, tak nevadííí 😉
@ucitelka70
no na nohavicku mozes dat zvonku uplet dovnutra bud bambusove frote alebo bambusovy flis, potom sa davaju dalsie sacie vrstvy ako vkladacky alebo do vnutra sa vsije dalsia sacia vrstva napr. Obdlznik.
Male babo moc necika este, skor nasi este separacky napriklad z plienkovej bavlny (na kako)
Ja som roztrihala staru osusky z plienkoviny a z toho som spravila obdlzniky.
Ale co ja poznam vela bab ficalo zo zaciatku na stvorcoch bud skladanych na novosklad ale ja som od zaciatku davala na tretinky.
Ak usijes 2-3 nohavickovych a k tomu tak 10ks bambusovych stvorcoch s aksamitom (prejdes rovnostehom na tretinky) a k tomu tie separacky tak ti bude rurcicky bozkavat 🙂
@zuzu_epona smekám, je krásná!!!
@ucitelka70 možno by bolo najlepšie ušiť vkladačky, t.j. obdĺžniky 30X40, ktoré sa dajú využiť celé plienkové obdobie 😉
@zuzu_epona a keby si na bunde urobila sťahovanie na páse? nemalo by to lepšiu formu?
@anitramv není to tu, to bylo v jiné diskuzi, zkopíruju ti to:
ono to není nikterak těžké, jen musíš přijít na to, co a jak sešít a kudy to otočit.
Kuk sem:
http://thediymommy.com/sew-a-15-minute-infinity...
e to tak, že máš dlouhý pruh látky, ten složíš vejpůl a ten dlouhý okraj líc k lícu po rubové straně sešiješ. Pak si to musíš složit podle toho dalšího obrázku, bude to takový tunel s dírou a sešiješ to kolem dokola těch nezačištěných okrajů, jen si necháš díru cca 3 cm, kterou si to přetáhneš pak na líc a zapošiješ tu zbývající dírku.
Jemi udělala chybu v tom, že myslela, že nechala díru na otočení v tom spodním lemu, ale když to má být ve finále tunel, tak to prostě nefunguje. Musí to být tím svislým švem a ještě složený tak, aby to po otočení byl tunel.
psala @laeela
@diapozitiv01 dcéra látkovala, ale to sme ešte nepoznali túto skvelú diskusiu, tak si kúpila jedni nohavičky chlpaté minky, jedni pul a dve asi kapsovky? a dovnútra dávala riadne kockované plienky, čo som odložila, bolo zo 30 ks... separačky sme kúpili a potom sme stále iba prali mokré utierky a tie sme používali ako separačky... malý kaká od pol roka na bilík, tak dlho nebolo treba..... a od roka je celkom bez plienok, a už si sám aj zadoček vie vytrieť... o mesiac bude mať 2,5 roka....
ale teraz už vidím tie krásne plienočky, tak ušijem....
@jieff díky... vidíš, ja som si neuvedomila, v kt. diskusnej skupine som to čítala.... ale bola by som dohľadala 🙂
@maryol vkladačky bude mať zdedené po drobcovi.... ale z čoho nohavičku.... musí byť bmb froté? nestačí od dadky?
@maryol Sťahovanie na páse je dobrý nápad, aj by sa to dalo celkom ľahko dorobiť. Asi to vyskúšam, veď pokaziť to viacej nepokazím a môžem len získať 😉 Dík.
@katka82 Hlavně promrzlá, nebo teda foukalo, jedno tričko to merino dala v pohodě, ale zbytek fakt už klepala kosu 😀 Jinak odpoledne se chovala už celkem normálně, teď jsme byli i v pizzerii a OK. Čekám, co donese ze školky příště 😝
@allymally koukám, že dnes je den lille 😀
@zuzu_epona je fakt krásná!
@anitramv Pokud si dobře pamatuji, tak jsem nejdříve k sobě sešila obdélníky u krku, potom bokama k sobě a nakonec spodek a opět u švu nechala kousek nedošitý, otočila a zašila v ruce. Jo a před tím jsem ho 2x párala neb to bylo vždy sešité ze 3 stran a dalo se to použít tak max. jako čepice. 😀 😀 😉
@a_lexa já to právě šila jako dva tunely, potom dala líc k líci a přišila k sobě tu stranu u krku a paak tu dolní s dírou na otočení, z rubu dobrý, ale když jsem to otočila tak jsem měla tunel přední půlka úplet a druhá půlka flees ,ale nebylo to v sobě... já fakt nevim furt tu dumám co je špatně, pářu už asi po 10 😠
@anitramv ušiješ z rubu dve dlhé stranoy...... a potom prehneš na polku po dlžke, lícom k lícu, takže ty vidíš rub - a zošiješ potom krátke strany, ale nie celkom dookola, necháš si miesto na prevlečenie, ak je hrubší materiál, tak aj 8 cm. a potom vyvrátiš, uhladíš a zašiješ ručne...
@anitramv koukej na to od 1:30min.
https://www.youtube.com/watch?v=Hq_dg5_ofOI@anitramv já už byla tak zblblá, že jsem teď rychle šla jeden nákrčník ušít, jestli to funguje. 😀
Ano, funguje.
Takže, pokud máš dva díly, tak ty dva dlouhé díly si dáš lícem k sobě a sešiješ - já na OL - ty dlouhé strany po rubu. Krátké okraje jsou volné. Pak si uděláš tunel s dírou tak, že z jedné strany protáhneš ten krátký okraj dovnitř k tomu druhému krátkému okraji, teď máš nesešité okraje líc k lícu u sebe na jedné straně - na druhé je díra - je to jako takový rukáv. No a teď sešiješ kolem dokola ty krátké okraje, ale necháš si tam cca 3 cm nesešité, kudy to protáhneš na lícovou stranu a voilá - máš nákrčník.
😀
Tak jsem nekecala, já totiž při mé zapomětlivosti jsem už schopna všeho.
V pondělí měl manžel svátek, ráno si říkám, musím mu odpoledne něco koupit, aspoň bonboniéru, až pojedu pro dceru. Zapoměla. Připoměl se pozdě odpoledne sám, tak jsem letěla ještě narychlo do obchodu, ať nejsem ostuda. Pointa je v tom, že dárek pro něj už mám měsíc schovanej na půdě, ale to mi seplo až druhý den. A furt mi bylo jen divné, že jsme v pátek byli ve městě a mě nenapadlo nic koupit, páč v pátek jsem si to o tom dárku schovaném ještě pamatovala. 🤐 😀
Koukám, než jsem ušila, tak ti holky vysvětlily. 😀 Aspoň mám hezký nákrčník a taky jsem při své výpravě do syslírny objevila zapomenuté merino z Mylly, akorát pro mě na tričko. 😀
@lenasss Jo, mají to tak všechny děti, je to normální a prý mám hlavně vydržet, ale musím říct, že toho mám už plné zuby, fakt je to průs... když člověk nemá příjem z rodičáku, nemůže jít na neschopenku, protože je na rodičáku s pár korunami za měsíc, nemůže jít na pracák a musí si na sebe vydělat, aby měl co jíst. A dítě je dokolečka dokola nemocné, fakt je to problém. Už jsem i uvažovala, že budu muset udělat velký výprodej látek, abych měla na dárky 😀 Ale tak něco s ní udělám, mohlo by být hůř, kdybych já marodila nebo měla rizikové těhotenství, fakt mám štěstí, že zatím no problem a i se cítím teď dobře a můžu celkem dobře pracovat. Já vždy domluvím hlídání na jeden den v týdnu u babičky a vždy je nemocná, dneska jsem se už ráno zhroutila a brečela jsem, na WC u Míny. Jako já asi napíšu nějaké Záchodové příběhy, mám pocit, že za poslední dobu trávím víc času na WC než u strojů. první to nejde, pak to jde moc a tak furt dokola 😀 😀 😀 Ale jako průjem furt lepší jak zácpa, to se nerouhám, navíc dáš enterol a ono se to zlepší, teď už byla večer dobrá, uvidíme, co bude příště. Jako nesnáším zimu, ale už aby mrzlo, to je to vždy s nemocema lepší. Pokud to takto potrvá i v březnu, tak ji do školky pak ale dávat nebudu, v šestinedělí bych na toto fakt nervy neměla ☹
@caramilla vydrž prťka, vydrž. A šetři se, co to jen jde.
Mě miláčci marodí s každým účetním termínem. Je to na levačku, už jsem párkrát jela i krz celou noc na kafi, druhý den po odevzdání lejster se snažila pokud možno jen přežit a večer šla spát hned s nima, teda obvykle jsem usla dřív než prťata a ony když viděly, že se mnou není žádná sranda, tak šly spát taky.
Matka asi vydrží vše, mám občas pocit.
Držím palec, ať je líp.
Holky, máte tu někdo znalost konstrukce střihů? Ráda bych si ušila pouzdrovou sukni se sedlem, ale světe div se, v Burdách, které doma mám, není ani jedna. Sehnala jsem si střih na pouzdrovou sukni do pasu a na sedlo a ráda bych je dala dohromady... ale když je dám na sebe ( vlastně kousek sukně překryju sedlem tak, aby nahoře byl začátek sedla se začátkem sukně), záševek je celý překrytý... tak ho tam tedy nemám dělat? Dělám to tak vůbec správně? Dělám si to podle sebe tak nějak logicky, jak mi to přijde, ale na internetu jsem vždycky našla jen konstrukci na základní střih,... Doufám, že tu nepohorším nějakou vyučenou krejčovou 😀
Díky za odpověď!
@elentari jako jsem te´d trochu vygumovaná, ale sukně se sedlem je pointa v tom, že záševek neděláš v té sukni dole, ale je integrovaný v sedle, které je takové zahlé tím, že se tam ten záševek jakoby složí. Neumím to vysvětlit, v konstrukci jsme to brali🙂 Takže jestli jsem správně při své vygumovanosti pochopila dotaz, tak to děláš dobře, záševek tam vůbec nebude, sedlo musí být trochu takové do fazole a tím je pokryto to projmutí místo záševku, našiješ to k sobě a je to.
S pouzdrovýma sukněma se teda asi roztrhl módní trh, v životě jsem ten pojem neslyšela a teď to na Fleru po mě chtějí zákaznice a odkazují se na to, že v tom chodí moderátorky v bulvárních magazínech v TV. Ach jak já jsem mimo, TV nemám, do komerčních obchodů s hadrama nechodím a magazíny nečtu 😀 A v Praze, když náhodou jsem, tak jsem tak mimo, že koukám jen, aby mé dítě nepřejelo auto nebo tramvaj 😀
@laeela Síla, že ty děti vždycky vědí, co? 😀 Nocovky teda já nesnáším, těch jsem si pár v ekocentru užila a fakt je to teda vyčerpávající, ale zase člověk má tu jistotu, že kdyby to ve dne nestíhal, tak ta noc tam prostě je "navíc" 😀 Bohužel jako těhotné se mi to moc nechce a ani nemusím, já si připadám fakt už jak slibotechna, ale neustále dokola se zákaznicím omlouvám, že to bude později, protože smrkáme, kašleme, nekakáme, kakáme, blinkáme, a zase smrkáme, kašleme 😀 😀 😀 Díky Bohu jsou moje zákaznice taky matky a normální matky, takže to vždy pochopily. Ale pochopení se člověk nenají, že 😀
Jinak nocovku jsem si chtěla dát dneska, zítra mi přijdou 3leté dětičky a maminky na setkání k nám domů a mám chystat biblický program o stvoření světa (ráno půjdu nakopat hlínu a natrhat větvičky a kytičky, máme zítra půdu a rostlinky🙂, musela jsem tu uklidit a ještě jsem plánovala něco upéct (čeká se to ode mě), ale normálně poprvé v životě na to peču a půjdu ráno do Lidlu koupit sušenky a řeknu jim, že prostě jsem uklízela, dělala program, vařím kafe, mám nemocné dítě, pracuju na plný úvazek a jsem těhotná a že prostě koláček nebude, sorry, nebude, komu vadí, ať příště nechodí a nebo upeče?! 😀
😀 Díky! Teďka jsem si to tu zkoušela "složit" z papírového střihu a taky mě docvaklo, že se tam udělá takový požadovaný prostor na požadovanou hmotu 😀 Díky za mega rychlou odpověď a utvrzení mého snažení. Tak snad z toho vyleze něco nositelnýho 🙂 Jen když jsem překryla zadní díl, tak tam tak asi 1,5 cm záševku zbylo... mám ho ignorovat nebo udělat? Oni na původní sukni (z které mám to sedlo), vzadu ještě záševky mají.. a to o dost delší...

@ucitelka70 opravdu? tak to mi muselo uniknout, nebo jsem slepá.... 🙂 poslední dvě stránky jsou zahlceny pracími prášky 🙂