Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@crawler Prosím ťa, ako rozlišuješ na tom jednofarebnom merine z Mylly rub a líce?
@bury ja to myslela tak, ze se to tu resilo, tak to mam v hlave - ne, ze si to mas jit dohledat 🙂. S tim srazenim a natrasanim me to taky prekvapilo, ja jsem si prave do te doby taky myslela, ze je to teplotou. Ta nizka teplota je asi o trosku setrnejsi, ale to toceni je ten hlavni vinik.
A jeste, pokud mas doma perove obleceni, tak na to je suska primo uzasna, bundy jsou z ni krasne nadychane!
@petkasv - no pročítala... ne v kuse, ale tak nějak průběžně. občas jsem jen prohlížela fotky. Já jsem totiž fakt na šití trošku telátko, takže jsem si to pročítala, abych načerpala rady a tipy a tak a neotravovala tady s každou kravinou. A co? Stejně mi to bylo prd platný 😀 😀 Ale je pravda, že trochu teorie jsem načerpala.
@kuna - já vím, jak jsi to myslela 😀 jak píšu víš, já to nepročítala teď, ale tak nějak průběžně a občas se zpátky kouknu 😉
@bury já jsem tuto diskuzi stihla celkem brzo a to bylo super v tom, že jsme tady skoro všechny začínaly a řešily jsme ty samé věci, jak ušít lem u krku, jak moc natahovat lastin při šití plenek atd. Pak jsme všechny houfně začaly kupovat OL a zase jsme řešily napětí nití a dobrý steh. Ale myslím, že na to nikdo nezapomněl a tak není problém radit nově příchozím 😀
Holky neměla byste některá 2m Stylefixu? (na poslání v obálce?) Vázne mi jedna hromadka a já to chci vyzkoušet, musím ušít Vilémkovi bundičku. Díky
@sinala Kami, prosím tě, nevíš, jak je to s pronájmem bytu na smlouvu přes realitku? Majitel se po 20dnech pronájmu rozhodl, že chce byt prodat, oznámila to mému synovi realitka, realitce se zaplatilo 10 tisíc, majiteli vratná kauce 10 tisíc, mají na toto nárok?? Můžou se takto zachovat aniž by nevracela realitka peníze, které jim byly zaplaceny??? Prosím, můžeš mi nějak poradit, pokud samozřejmě budeš vědět 🙂 Děkuji. Jen mě mrzí, že to může být podvod a realitka si přišla k penězům a ona znovu ten byt po dohodě s majitelem dává teď už na prodej...chudák kluci, tak se těšili, že mají bydlení.
@anastazieb Krásné a neotřelé kombinace. To by mě nikdy nenapadlo.
Stylefix bych klidně poslala, ale nevím, jak to provést, protože je ta páska oboustranná, z jedné strany je folie, ale z druhé je to chráněno jen tím, jak je to v kotouči (stejně jako izolepa)....
@snowwitch a ustříhnout to a pak zase do sebe stočit by nešlo?
@anastazieb Můžu ti ustřihnout. Nechceš se raději sejít- at ušetříš na poštovném?
@zikie jestli mi někdo poradíte, jak to odmotat, tak já se s @anastazieb potkávám na plavání, tak jestli to týden vydrží, můžu ti to předat. Teda jestli ještě znovu půjdeme, dnes měl manžel s Elinkou krizy (jak minule nebyla, tak se chtěla hrát a pani co s nima cvičí dnes po dětech chtěla hodně věcí, které Ele nejdou, takže dokonce prvně skončili s plaváním dřív, protože to manžel nevydržel).
@jemi Já bych to smotala do sebe- jak píše @anastazieb
@jemi to přejde 😉 Jinak já právě týden nevydržím 😅 Chtěla jsem to začít šít přes víkend... Kdyby se to vešlo do obálky, tak těch 20 Kč mně nezabije 😉
@zuzu_epona není to to samé, strech je ostrá zkosená špička, která je na úplety jako je tričkovina plus úplety s malým množstvím elastanu. Jersey je kulatá špička, je tupá! Ty jsou vhodné na vlnu a na elastomery.
Jinak sušička určitě sráží, já kupuju už trička třeba větší a po sražení jsou dobrá, co je jasmí naopak už akorát, tak suším na ramínku a žehlím.
Ty pleny mě taky děsí, taky jsem to teď slyšela, že když je více vrstev, tak to suška neusuší, já ji ale kvůli plenám kupovala 😠 Máte někdo zkušenost, co usuší dobře, abych věděla, co si případně našít? Prý je lepší šít třeba z beránka nebo prostě bavlny a nepoužívat bambus a konopí. Máte zkušenosti?
Jinak výcvaky pupíkových triček, fotky strašné, jednak samofoto a jednak dnešní tma, vysoké iso a tak mi to zrní, no, hnus 😝
@caramilla Fuu, ďakujem, to som fakt netušila. Asi si to niekde zapíšem, aby som nabudúce vedela. Šijem merino, tak idem rýchlo vymeniť za jersey.
Prosím Vás, kto používate na reguláciu obvodu pásu pri tepláčkoch dierkovú gumu, aké s tým máte skúsenosti? Na okraj bšitej dierky v patente sa našíva gombík a na tom tie dierky v gume potom držia, však? Drží tam ten gombík dobre?
@sinala Kami jsi hodná, děkuji. Před chvilkou mi syn říkal, že majitelka volala, že to je nedorozumění, že z realitky nestáhly včas tu jejich nabídku na pronájem a přihlásil se další zájemce a prý aby realitce neplatily pokutu, tak musejí zájemci umožnit se na byt podívat. No, je to divné, tak uvidíme jak to v budoucnu dopadne 🙂 Děkuji, že ses chtěla poptat 🙂
@zuzu_epona Hele, fatální to není, ale velká rozdíl to je. Merino se dá šít jak strech, tak těma jersey, ale jersey máš jistotu, že si tam nepořežeš vlákýnka a nebudeš mít u švů dírky, já teda jsem na měnění líná, ale na merino jehly dávám ty kulaté.
Knoflíkovou dírku na regulaci používám u riflí - jako těch kupovaných. Ale jinak ji nešiju, podle mě je výhoda toho, že si šijeme samy ta, že si můžeš zvolit míru gumy přesně a ušít to napevno, ta pravděpodobnost, že ti dítě stlousne tak moc během doby nošení je podle mě malá. Regulačka má smysl u konfekcní, kdy jsou rifle pro všechny děti a musíš si to doma upravit podle svého dítěte. Knoflíček na bocích tlačí, takže to není nic extra výhodného, být tebou, radši šiju gumu napevno a u tepláků, když se bojíš, že ti dítě přibere, tak ušít klasický tunýlek a gumu navolno a očko a tím to případně vytahnout a zmenšit, zvětšit atp.
@allymally Cože, teta se mě v neděli ptala, jestli budu rodit v listopadu a nebo až v prosinci!!! 😀 😀 😀 😀 Jako ona nikdy nebyla těhotná, nemohli mít děti, ale i tak mě to teda šokovalo, když mi přála, aby se to do Vánoc vše dobře narodilo, víš jak mi bylo??? 😀

@kuna - ty jo já četla diskuzi nazpět a na sušičky jsem nějak nenarazila 😉 aha, já právě myslela, že ty delší programy jsou šetrnější - tak to si myslím fakt blbě 😉 jinak moc děkuji za příspěvky... musím to nějak vychytat 😉