icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
20. nov 2013

@palosek ne, jsou obě moje. Ale ona to není taková ta klasicka VODAFONE červená, ale taková jakoby do korálova 😵 😵 😵 Je naprosto dokonalá, bohužel červená se špatně fotí 🤐
Mě červená právě sluší, ale moc ji nenosím, máma mi ji dávala furt 😀

mooncaa
20. nov 2013

Já mám vždy tak 1/2 pračky/sušky kalhotovek a vkládaček do nich + druhá půlka jiné prádlo. Po usušení to suché vyndám a plínky tam nechám a stejně mi suška hlásí, že už je sucho a dál nesuší. Ještě chci vyzkoušet jeden program, že by neměl být tak inteligentní, poradila mi ho ségra, tak uvidím. Ale jinak stačí, že přes kraj škopku na prádlo poskládám kalhotovky a ony doschnou. Z čeho jsem ale nadšená, že chlupy bamusového aksamitu, co byly takové zmuchlané všemy směry, jsou zase narovnané, nebo takové stejné a hlavně krásně zase jemné.
Mám dotaz, sušit PUL nebo ne? Nemám problém u vrchních kalhotek, ty schnou rychle, ale přebalovací podložky s aksamitem schnou pomalu a ještě se jim krčí chlupy.

A mám ještě jeden dotaz, jak jsou kvalitní prostěradla z Dadky? Mám tu odstřižky, ty vypadají dobře, ale na prostěradle si to nepředstavím, ani neotestuji zátěž.

mehlo
20. nov 2013

@caramilla to jsem vůbec nevěděla, že existujou nějaký jehly jersey! Jaký to jsou?

caramilla
20. nov 2013

@mooncaa to musíš vytunit a pak napiš, na co jsi přišla, na triky při sušení 😀

@mehlo jersey, kulatá špička 😀

evap19
20. nov 2013

Přidávám zkušenost se sušením plenek v sušičce - používám program Extra suché a jediné, co je po vyndání trochu navlhlé, je prostředek vícevrstvé Anavy (myslím, že je to šité z oboustranného bmb froté) a jedna 4vrstvá vkládačka z českého bambusového flísu, kterou jsem si šila. Ale nemám s tím problém, protože používám zatím hlavně čtverce se šitými 3vrstvými vkládačkami a prefoldy. Mimochodem čtverce Kikko Lux jsou už dávno žmolkatými obdélníky 🙂 (jedu je už u druhého dítěte, ale i přes ten tvar se mi daří skládat na draka🙂 ), naopak mušelínové čtverce Imse Vimse nežmolkatí, jsou mnohem jemnější a stále drží tvar.

caramilla
20. nov 2013

Tak dávám ještě makrofotky a mě ta špička na fotce teda kulatá přijde i u těch strech, ale asi je míň kulatá nebo co 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

První jersey 70, druhé jersey mix, třetí strech 75

caramilla
20. nov 2013

@evap19 a ze 3 vrstev českého bm. flízu ti uschnou dobře?

caramilla
20. nov 2013

Tak jsem sahla k Terce a tam je vysvětlení, já ho tam už 5x četla, ale vždycky to zapomenu, ale měla jsem za to, že ty strech jsou prostě jen zkosené, ale nevím, kde jsem to četla, asi zítra vezmu mikroskop 😀 😀 😀

http://sijemdetem.cz/produkt/jehly-akra-s-kulat...

zikie
20. nov 2013

@caramilla @allymally soutěžní foto mého mocného břuchu

caramilla
20. nov 2013

@zikie krásné, a ač máš proužky, tak mi nepřijde o moc větší než to moje 😀

zikie
20. nov 2013

Holky pražandy v Kutilovi na Florenci mají super kůži na capíky. Myslela jsem, že se musí nakupovat po celých kusech, ale stříhají a ceny jsou podle váhy. Já kupovala tu asi nejdražší ale nejměkčí a platila jsem cca 200,- za kus ze kterého mám capky velikosti 25 a ještě mi zbylo na vršek druhých. Kůže je fakt skvělá, příjemná a moje Janomka neměla s jehlou na kůži vůbec problém prošít i 4 vrstvy.

zikie
20. nov 2013

@caramilla Mě přijde, že máš krásné minibříško. 😉 No ale na mých 158mi centimetrech je fakt vidět každé deko a 7 kilo se prostě nějak projevit musí...

a_lexa
20. nov 2013

@caramilla tak to makro jehel je dost dobrý - nečíst debatu o jehlách tak budu přemýšlet proč mají ty pletací jehlice ty díry 😀 😀. Jinak sourozenecké duo Šimon a Matouš je taky super. 😅 😀

caramilla
21. nov 2013

@a_lexa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Jsi mě fakt pobavila! Mě ti to ani nepřijde, páč pletu svetr na jehlicích 15mm a to je fakt takový mazec, že normální jehlice zase považuju za špendlíky 😀 😀 😀

macin73
21. nov 2013

@caramilla nepanikar... Já susim téměř výhradně Anavy a tots bots bamboozle stretch a vše mám suché... Stačí jen vychytat nastavení.

kuna
21. nov 2013

@caramilla 3 vrstvy bambusového froté mi doschne v pohodě v sušce. Já ale nesuším čč, jen bambus a PULky. Víc vrstev už bylo problém, ale to tu snad ani nikdo nešije (já si kdysi dělala i 6vrstvé a to byl mazec, nestálo to za to).

Jinak tvar břicha apohlaví na mě nefungovalo. Jediný rozdíl u mě byl ten, že s chlapečkem jsem se cítíla hůř, zvracela a ke konci se modlila, až už, proboha, porodím 🙂.

kuna
21. nov 2013

jo a to srovnání jehel - skoro mi teda přijde, že je univerzánější mít doma tu kulaté a s tím šít i jeresey, ne? Už se v tom ztrácím....

kuna
21. nov 2013

a do třetice - já jsem úplně odvařená z kolekce, co na ni tady dole teď běží ta reklama na švédské oblečení. To je přesně to, co bych si chtěla šít a oni to tu mají už hotovo, já ty stroje asi prodám (kolik bych ušetřila 😀 😀 😀 ) http://www.coolkid.cz/category/136-overaly-a-bo...

laeela
21. nov 2013

@evap19
@caramilla
taky jsem pleny sušila na extra suché a fungovalo to bez problémů, suché jsem vytáhla a pokud zůstalo něco vlhčí, tak moje sušička má ještě program, který právě neměří vlhkost, je to u mé sušky Osvěžování a dá se tam dát i suché prádlo na vyfoukání od chlupů, nebo když je něco zasmrádlé od kouře, je to program na půl hodiny.

laeela
21. nov 2013

@kuna no to je nejhorší, že i když by člověk kupoval fakt drahé hadry, tak nakonec ještě ušetří. 😀
A já šiju pyžáma, ani jedno dítě nechce koupené, všecky chtějí ušít. Ty malé už mám hotové, teď se budu muset vrhnout na ty velké. 😀

petkasv
21. nov 2013

@lolelole ahojky, já ho kupovala u stoklasy 😉

bury
21. nov 2013

@kuna - já už na ty věci taky koukala 😉 fakt hezký.... a líbí se mi to i to jejich proužkovaný merino - už mi cukala ruka, že něco objednám 😀

@caramilla - trička jsou fakt parádní 😉 předpokládám, že to máš vlastní střih, viď? pěkně dlouhý, výstřih tak akorát .... no a samo hezký barvičky. Já mám pořád před očima to tyrkysový s ptáčkama 😵 😵

danielahe
21. nov 2013

@caramilla trika krasna a jsi koukam hubenoucka 🙂 , to ja uz vypadam jak o vorvan vyvrzeny na sousi 😅

jemi
21. nov 2013

@zikie @caramilla @allymally večer jsem zahlídla vaše fotečky, ale už jsem neměla sílu psát, ale nechala jsem se manželem vyfotit 🙂. Foto nic moc, ale pupík je vidět. A to podotýkám, že je o dost větší než s Elouchem a proto se taky setkávám u rodiny s názorem, že budu rodit na vánoce-což snad nebudu. Jinak mě se pupíky líbí a budu ráda, když ještě poroste a taky bych ráda co nejvíc přibrala-ale teda taky aby mi něco po kojení zustalo.

aerin
21. nov 2013

@zikie jojo, ja mam taky 158cm🙂 takze ve vysledku to moje predporodni bricho melo na obvod stezi 100cm, cemuz by asi malokdo uveril 😀
ono je jasny, ze dite 3,7kg s prislusenstvim vypada jinak na nekom kdo ma 158 a na nekom kd ma 180, ze jo 🙂

aerin
21. nov 2013

@jemi hm hm, to je presne to o cem mluvim, ty urcite nemeris metr sedesat, co?😀

kveta007
21. nov 2013

Tak taky můžu přidat pár poznatků. 😉 Add. tvar a velikost těhu bříška - u prvního syna jsem měla břicho takové rozkydlé do boků (nabrala jsem 10 kg) a teď čekáme holčičku a mám břicho dost do špičky dopředu. Tentokrát mám k tomu i těhucukrovku a tak aspoň při mé malé a kulaté postavě beru jako plus, že jsem přibrala jen něco přes 3 kg. 🙂 Holčička ale určitě v břiše nestrádá, protože má podle odhadů něco kolem 3,6 - 3,7 kg, zatímco V. se narodil s porodní váhou 3,23 kg.

Mě by spíš zajímala teorie, že jak je čilé dítě v břiše, tak je čilé ve skutečnosti? To co mi tam malá předvádí za veletoče, to je opravdu síla, tak jestli se mám připravit, na nespavou divošku nebo jsou to taky jen pověry? 😉

Add. suška - používala jsem ji na plíny už i u V. a taky mi to většinou programy vypnulo, byť to u gumiček nebylo ještě dosušené. A doschnutí na radiátoru pak bylo taky za chvíli, ale celé bych kalhotovky doma sušila tak 2 dny. Teď jsem šila novorozenecké kahotkové plenky a aby to sušení bylo rychlejší, tak jsem udělala 2 vrstvy a ještě uprostřed obdélník 3. vstvy všitý (myslím to tak mají Baby Lucy). Tak uvidíme, jak se to osvědčí. Ale u nás byl hlavní důvod pořízení sušičky, že jak se začaly v bytě v zimě sušit skoro denně plíny a byť se větralo, tak se začaly dělat plísně. Takže tímto byl problém vyřešen.

petkasv
21. nov 2013

@jemi vždyť tam nemáš žádný pupík 😀

já si to pamatuju s Rozárkou všichni se mě ptali kde mám ten pupek a já tak hrozně chtěla aby byl vidět a byl pořádnej aby za mnou nechodili - je ty si ale tlustá a při tom jsem byla těhotná, za to teď je naopak 😀

kveta007
21. nov 2013

@jemi Ty a rodit na Vánoce? To by měli vidět mě a asi by mi netaktně řekli, jestli tam nejsou dvojčata... 😀

palosek
21. nov 2013

@caramilla 😀 😀 😀 to znám...chápeš to...v osmé třídě mi mamka ušila růžové (tmobile) manšestráky 😝 😝 😝 😝 😝 ty hrubé 😠 😠 😠 😠 Jak já je nesnášela 😖 😖 😖 😖 a červenou mi taky s oblibou kupovala 😝 😝 😝 😝 a já tááák chtěla modrou 😵 No a ted mám červenou i růžovou ráda, jen váhám, zda se to ke mně ještě hodí 😀 😀 😀 😀 😀