icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

mehlo
6. dec 2013

@crawler první výrobky s cover a už to jde? to je super.

mehlo
6. dec 2013

@palosek to je taková nádhera!!

zuzkasim
6. dec 2013

Sušička mě netrápí, nemám a mít nebudu, nepreferuju tento styl. Každopádně děkuju za zkušenosti, asi spíš zkusím namočit do horké vody.

to_sauer
6. dec 2013

už jsem myslela, že jsem, jediná na světě,kdo jí nemá a neplánuje🙂 😎 😉

sinala
6. dec 2013

@zuzkasim já raději dávám do pračky, aby látka měla teplotní šoky. Zjistila jsem po té, co se mi srazily 2 svetry, které byly práno hodněkrát, že v zimě je studená voda studenější a ta vlna, i když byla prána na jemno to nevydržela

katka82
6. dec 2013

@zuzkasim @to_sauer tak to se přidávám do klubu 😉 😀 😀

ucitelka70
6. dec 2013

dievčatá, včera som čítala, ako sa dajú urobiť za starších froté uterákov - -hebké,
zrejme mysleli na vyprané prádlo - možno aj na plienky zaberie
do pračky na 60 ke šálku octu dať miesto prachu
druhýkrát pustiť na 60 ke pol šálky sody bicarbony

vraj sú potom uteráky hebunké.... neviem, stojí to za pokus...

sufik1
6. dec 2013

@katka82 @to_sauer @zuzkasim taky jsem sušku nechtěla a neplánovala dokud nezačala plesnivět zeď. Ono 2 roky permanentního praní a sušení plín v bytě udělá své.... a to jsme v paneláku a byl to velmi suchý byt, i jsem musela dávat předtím na topení mokrý ručníky

katka82
6. dec 2013

@sufik1 no tak my tu vlastně sušili pleny 4 zimy 😉 v létě a za pěkného počasí jen venku 🙂

sufik1
6. dec 2013

holky musím vám sem dát toho svýho modela. No to byly pózy.... nové pyžámko s autíčkama

bury
6. dec 2013

@sufik1 - já taky úplně sušičku neplánovala, mám jí 3 týdny a nechápu, jak jsem bez ní mohla žít 😀 máme starý domek, špatně izolovaný, museli jsme hodně topit a hodně větrat, aby se nedělala plíseň a aby prádlo schlo. A to mi přijde mnohem víc ekologicky zatěžující, než sušička - topíme dřevem. A to nemluvě o tom, že jsme tu měli na žití moc velký teplo. Určitě jí nebudu pouštět, když je hezky a můžu dát prádlo ven, ale teď jsem fakt nadšená. Hlavně z toho praní velkých věcí - dám prát mojí peřinu 2 x 2,2m a za 4 hodiny jí povlíkám 😵

@zuzkasim - já moc zkušeností nemám, ale peru všechno - takže i úplety. Ty jsem vzala na 60. By mě asi trefil šlak, kdybych něco ušila, pak to vyprala a ono se mi to srazilo 😀 😀 😀 Vzala jsem to teda jen na zkrácený program.

bury
6. dec 2013

@sufik1 - 😀 nejlepší je póza "zadek" 😀

katka82
6. dec 2013

@sufik1 malej je skvělej modelín 😀 😀 😵 😵

sufik1
6. dec 2013

on právě takhle blbnul sám od sebe a vyloženě si to focení užíval a já jen cvakala. Normálně se fotit vůbec nechce...

sinala
6. dec 2013

@to_sauer taky nemám a neplánuju

sinala
6. dec 2013

@sufik1 já jsem právě z tohoto důvodu v zimě musela používat papírovky. Nám plesnivělo i z normalního prádla 😖 .

to_sauer
6. dec 2013

my máme též starý domek, naštěstí na hodně kamenném svahu, tak to s tou vlhkostí není tak hrozný, ted mi schne prádlo jedna báseň protože s krbovkama máme doma vlhkost 30% což je hodně nízká ,ale zase nemám prostor na 2 sušáky a je nás 5 takže každý den 2 pračky a konec, přes léto venku je pohoda ...to mi připomíná jak už se těším na jaro

Ted když vidím to pyžámko musím se podělit o jedno zklamání, minule jsem dětem říkala ať si vyberou na pyžámka a naše Jájka si vybrala jednolíc s z Mtexu, ale tak hroznou hadru už jsem dlouho v ruce neměla
http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...
Jinak jsem byla vždycky spokojená s jejich úplety, ale tentokrát velké zklamání, první praní, všude žmolky 😝

sinala
6. dec 2013

@to_sauer no já mám teď prádelno- sušárnu, mám tam šňůry + 2 susšáky, tak si to užívám. Před tím jsem sušila ve 2+1 v 5 lidech 😀 😀 😀, ještěže jsem měla šňůry z okna 😀

koki_melo
6. dec 2013

Já si sušičkou ulehčuju život a mám ji hlavně proto, že prádlo z ní nemusím žehlit. Někdo to nesnáší a nikdy by nic nevyžehleného na sebe nevzal, natož oblíknul dětem, já zas nesnáším žehlení.

mooncaa
6. dec 2013

Já taky sušičku neplánovala a nechtěla a mám jí od září a jsem maximálně spokojena. Žehlení nesnáším, celou zimu jsme skákali přes sušák v předsíni, což by teď s kočárkem bylo už úplně šílené. Navíc v 6 lidech toho prádla je.

jieff
6. dec 2013

@to_sauer já mam zase blbou zkušenost s modrou maskáčovou teplákovinou z mtx, sepraná po prvním praní a všude díry!!

macin73
6. dec 2013

@mehlo pěkná ikonka!

macin73
6. dec 2013

já sušičku taky neplánovala... ale poté, co mi plesnivěl i zapomenutý prach na skle okna, tak manžel zavelel, že tudy cesta nevede... a jsem za ni ráda, se dvěma malými dětmi v látkových plenách si už nedovedu představit život bez ní... 😝

petkula
6. dec 2013

@bury prosím tě, je to úplně mimo téma ale všimla jsem si, že pereš peřinu 200x200 a já to teď právě řeším, jestli stačí 7 kg nebo 8 kg. Jak velkou máš pračku - na kolik kg?

olivka84
6. dec 2013

@macin73
@mooncaa
@koki_melo
@sufik1 my mame tiez velmi vlhky byt kolko krat uz nam nameralo aj 80 % vlhkost ked sa perie alebo vari ja aj preto uvazujem nad susickou od kedy mame maleho len ma odradza spotreba odrazilo sa vam to na spotrebe mali ste nedoplatky za elektrinu? a co ta plesen pomohlo vam to ze sa nesusilo pradlo v byte

sufik1
6. dec 2013

@olivka84 zatím ji mám od září. Tak elektriku nevím. Ale vlhkost se snížila, ne o moc, ale jo. Stejně musím plíny dosoušet na sušáku. Ale plíseň už není.

dulkagabulka
6. dec 2013

dievčata hladam nejaký stroj , čo hovoríte na tento?
http://www.mall.sk/sijacie-stroje/singer-4423-h...

alebo viete poradit nejaký iný? dakujem

medunka21
6. dec 2013

@dulkagabulka zalezi od toho,co chceš šit a ako využiješ mašinu.ja by som skor doporucovala overlock,ten je na nezaplatenie.usetris cas pri siti..triko usijes do polhod urcite.ale aj rovnosteh sa zide.v lidli maju teraz sijaci stroj lacnejsi.a najprv si zisti,ci je dakde v okoli servis na ten stroj

bury
6. dec 2013

@petkula - já mám peřinu 2 x 2,2 m a pračku 8 kg a je to jen tak tak. Zavírala jsem jí "násilím". Takže příště se na to vyprdnu a vyperu si to ve firmě, tam mám pračku 9 kg.

@sufik1 - opravdu musíš dosoušet? Já to vždycky hodím na ten program, kde se nastavuje, jak dlouho chci sušit a tam to vždycky dosuším. Po vyndání je nechám jen "provětrat" a jsou suchý.

@olivka84 - sušičku mám krátce, tak neporadím se spotřebou. Ale vlhkost se u nás snížila hodně a to topíme mnohem míň, než dřív. Když vylejvám tu nádobku na vodu, tak se nestačím divit, kolik vody musel náš barák pojmout.

koki_melo
6. dec 2013

@olivka84 ja tu elektriku nedokážu posoudit, protože sušička přišla s příchodem dětí, víc se vaří, pere, svítí, tím že je člověk doma, takže spotřeba stoupla. Super na sušičce je to, že za den má člověk vypráno a "vyžehlíno", klidně dvě tři pračky (mám 7kg). A kdo chce, může to ještě přežehlit.

@dulkagabulka Má u vás servis, nebo jej pouze někdo dováží a prodává? Nebrala bych nic, co nemá servis, protože jakékoliv řešení problému je pak na dlouhé lokte, vím o tom své, při koupi stroje jsem řešila, kolik vyšije kvíteček a podobné blbosti, ale co se bude dít, až se něco porouchá, to mi jaksi uniklo.