Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 tak já to teď zkoušela, nad svíčkou, stužku jsem cvakla do pinzety z "velkého brothera" a "zapekla" ji. No nevím, možná jako tuplovaný blb poprosím nějakou dobrou duši, která má v šuplíku "zapečené" stužky, jestli by nehodila obrázek detailu zapečení, protože mám pocit, že jsem to ugrilovala příliš. Ale zas to vypadá, že by to mohlo vydržet.
@macin73 ja opaluju nad svickou a pak si to rovnostehem prisiju na okraj latky a na ol pak jedu tak, abych prave ten okraj uz neupajcla. a kdyz mi to ujede, tak to rychle a opatrne opalim i pres tu ol nit, ono staci jen to horko, nemusi byt plamen a ten plast se zatavi..
@caramilla na bezky si myslim je jeste brzo. co jsme se bavily s babama lyzarkama, co s nima jezdime na hory, tak jejich decka dala bezky nejdriv ve 4,5 letech a to jeste stylem, ze byly nekde na nejakem detskem okruhu v jizerkach nebo krusnych horach, kde je na kazdem druhem kroku odpocivadlo. a bylo jich tam hafo deti, spolecne je to pry bavilo. driv ale pry ne.. v krkonosich je pak meli privazane na lane a vicemene je vetsinu cesty tahli. a vidim to i na emmine. na sjezdky vlezla uz ve 3 letech a libilo se ji to, ale ty bezky jsou o necem jinym, nadrou se a nejde jim to tak snadno. a brusle budeme zkouset prvne letos, toz jsem zvedava na vysledek.. 🙂
@koki_melo kdyz to ugrilujes moc, tak ti to zacne horet a bude to cerne. staci, kdyz tu stuzku priblizis k plameni, ten okraj zatuhne a drzi. ja vetsinou rychle projedu tesne tim plamenem, aby to nestacilo zacit horet, ale zase bylo pevnejsi..
Já právě zvažuji, zda letos brusle vyzkoušet nebo ne. Lyže jsme už zkoušeli loni, jízdu rovně zvládla, ale obloučky nepochopila - ta starší v jejím věku už jo. Tak jsem zvědavá co letos.
Asi koupím brusle větší, aby vydržely i na příští rok - doufám, že seženu nějaké v této velikosti použité.
@macin73 pálim zapalovačem, sirkou bych to asi nedala a svíčku bych steně musela nejdřív zapálit zapalovačem 😀. Pak se taky snažím neuříznout na OL, ale někdy to prostě nevyjde 😅 😅
@koki_melo foto sice nemám, ale pálím je jen lehce občas se trošku připečou konce, ale nic velkého. Prostě lehce projedu zapalovačem (stužku mám normálně v ruce) a potom dvěma prstama vyzkouším ten opálený konec - je takový drsný/hrubý na omak /někdy to ještě trochu pálí/ 😉
Díky, jste mi zase teda zamotaly hlavu 😀
Brusle teda zkusím normální, ona ale asi bude ječet, že je nestabilní, spíš jsem chtěla, aby měla pocit, že bruslí a někdo ji vozil na ledě mezi nohama. tak to dělala mamka s náma, že nás vozila. Ona je děsný posera v tomhle, sama na tom nebude ani stát, ani chodit, to si neumím představit.
Běžky mamka nás všechny učila od 3 - 3,5 let, sjezdovky jsme zkoušely už min. rok, ale jí strašně vadí, že tam tu nohu má ufixovanou. Já si myslím, že když dítě bude jezdit po zahradě dokolečka, tak ta "záživnost" běžek nebo sjezdovek je úplně stejná. Já jsem srdcem běžkař, sjezdovky nemám ráda a nebaví mě, teda baví mě tak 2 hodiny za 5 let, po 2 hodinách mám zase na 5 let vybráno a nechci to vidět.
Máma mi říkala, že s náma začínala zimu, co nám bylo 3,5 roku na běžkách, brácha snad dokonce ve 2,5 letech. No, asi poprosím tátu, ať projde sklep a najde mi lyžičky po nás 😎 My měli fakt takové úplně prťavé...
Mě jde o to, aby se učila "šoupat nohama", fakt chvilku po zahradě nebo u bráchy na horách kolem vesnice, určitě ji nebudu brát v Jizerkách na stopy a ani na žádné výlety nebo procházky, spíš ji to začít učit.
@caramilla já když vím, že budu muset jít něco poslat na poštu, tak si to tam rovnou nechávám uložit, abych právě kvůli tomu nemusela furt trčet doma... ale třeba větší balíky jsou problém :-/
@michamicha u nás nezvonila pošťačka taky.Tak jsem šla na poštu chtěla zavolat vedoucí a řekla jsem jí,že koukám na poštačku z okna jak nezvoní a rovnou hází výzvu do schránky a od té doby je to o něčem úplně jiném.Zvoní pořád a když nejsme doma hodí mi to do schránky,nebo pokud se nevleze tak za plot a já pak hledám balíky u psa v pelechu,protože je zbalí a odtáhne si je (naštěstí s nima jen leží.ale ještě mi nikdy nepřišel třeba uherák,to by asi ten balík nepřežil 😀 😀 😀 😀 ) sranda byla,když takhle přišel manželovi.Oni ho hodily za plot.Enda ho odtáhl a manžel večer sedí a říká mi "normálně na poště píšou,že balík doručily a já ho nemám" Tak jsem šla ven a donesla ho 😀 😀 😀 On frasnil jak si to můžou dovolit a tak jsem jen řekla poštačkám,že jeho balíky nemají házet,ať si pro ně jezdí na poštu,když je takový morous. Jinak teď je tu nová holčina a když jsem nebyla doma,nechala výzvu a tak jsem tam volala,že prosím o nové doručení a ejhle jak měli přijet podruhé tak se mi zase objevil balíček ve schránce 😀 😀 😀 Prostě je nenechej v klidu pokud to máš do ruky ať ti to do té ruky dají.
Jinak když jsem jednou objednávala MTX a přijel z PPl a hodil mi ty tři obrovské balíky na cestu a já ho z břichem prosila jestyl by mi to nedal aspoň k bráně pod kopec(máme to z cesty ještě 200m k bráně s pořádného sešupu) tak mi řekl,že to není jeho povinost a tak jsem vzala telefon a říkám mu"tak já se zeptám vašeho nadřízeného co je a není vaše povinost "a nafouk hubu a odnesl mi to. 😅 a od té doby jsem ho neviděla 😀 😀 Jednou mi kluk z DPD odnesl balíky až do obýváku 😀 ale to sám chtěl
@caramilla já jsem začínala na sjezdovkách, k běžkám jsem se dostala asi až na lyžáku...tak to taky asi ovlivňuje můj názor... ale mě se zdá, že jak na těch sjezdovkách mají děti tu nohu fixovanou, žo to právě pro ně může být tím snažší. Kloužou jim jen lyže, pevně přidělané na nohách...zatímco na běžkách kloužou běžky, kloužou paty v lyžích.... teda aspoň já jsem si ze začátku na běžkách připadala jak koza na ledě 🙂.
SOS, holky prosím prosím nemáte nějaký nápad na rychlý počin na školkovou besídku - je už zítra a nějak jsem prošvihla, že má každé dítě přinést každému pidi dáreček, což je 17 dárků a já nemám vůbec tuchu co. ☹
@anfei maňásci na prst 🙂 http://zlesa.blogspot.cz/2011/12/dobry-libi-dob...
@anfei Možná jsem divná, ale tohle vyloženě nesnáším. 17 dárečků? Nestojím o to, aby moje dítě dostalo 17 blbostí (v tom počtu vůbec nemá šanci se v tom orientovat). Tohle učí vnímat dárky jako povinnost, ne jako vyjádření naší přízně, snahy o potěšení druhého. Vánoce mají být pro děti kouzlo. Ovšem to tvůj problém neřeší, já vím. Skočila bych do papírnictví, koupila arch nálepek a rozstříhala, nebo koupila nějaký hezky balený dětský čaj, každému dala 1-2 pytlíčky.
@saaralota Já to měla přesně opačně 😀 Co jsme byli na lyžáku, tak ti, co výborně sjezdovali a učili se nově běžky, tak je dost nedávali, furt padali, ta nestabilita v patě byla pro ně hrozně těžká a furt se váleli ve sněhu, já jsem neuměla sjezdovat vůbec, první 2 dny byly kruté, ale ke konci kurzu už jsem jezdila úplně v pohodě a dneska by nikdo nepoznal, že jsem na tom stála asi 3x v životě 😀 Takže moje teorie je, že z běžek na sjezdovky je to snažší, protože jsou jakoby stabilnější, sjet kopec na tenkých lyžičkách s vyklající se nohou a ještě tam mít nabalenou kouli sněhu, to fakt asi není jednoduché, u nás se na tom kopci na lyžáku vymlátila i učitelka, která běžkovala výborně, jediná bez pádu jsem tenkrát byla já 😀 A to jsem ještě fakt běžkařka looser a na stopách v Jizerkách se vždycky stydím, že nebruslím, mám staré vázání a lyžuju v obyčejných šusťákách a nemám ty jejich sexy oblečky 😀 Prostě old style 😀
Běžky mají v tom učení taky výhodu, že ti stačí zahrada, na sjezdovky bychom musely tady na vlek dojet autem a já teda s břichem se toho letos neúčastním. Ale synovec tam minule ve 3 letech docela dobře lyžoval 😎
@lenasss oni mají povinnost doručit balík za první uzamykatelné dveře, u nás je to branka. Tzn. když je těhotná žena, tak aby jí to nikdo neukradl, než přijde manžel z práce. U nás pošta na toto celkem hází bobek, ale DPD a PPL jsou fakt svědomití a vždycky mi to za ty dveře nacpe. A když vidí, že je to něco velkého, co neunesu a prší nebo sněží, tak mi to vždy donese až do chodby, a to musí po schodech nahoru, někdy mi toho pána je až líto, ale on mi vždycky říká, že to je přece samozřejmost, že mi to nenechá na dešti. 😵
@michamicha Neustupuj poště kvůli tomu, že to jsou looseři, stojí to docela velké peníze, tak ať ti to donesou domů a ať zazvoní. Fakt toho využij, stěžuj si a případně si nech opakovaně doručit, dělám to taky tak. A fakt to funguje spolehlivě.
@caramilla osobně si myslím, že bych běžky klidně vyzkoušela, ale jen ten novější typ, který líp drží nohu-tedy vázání SNS nebo NNN. U toho staršího typu děti šlapou patou mimo běžku...a celkově odkdy mám běžky s novým typem vázání mám je mnohem radši (začala jsem běžkovat až s manželem, předtím jen školní lyžíky, kde to byla katastrofa).
Si mě navnadila, tak jsem hned koukala na mmb a asi si je napíšu na seznam, že je budu občas vyhledávat 🙂
@lenasss jj, PPL už mám vyresenou, to jem si kolikrát musela vytahovat z auta sama. Až mi 14 dní před porodem došla trpělivost a po odtazeni 12 kg balíku jsem si na něj stěžovala. Od ty doby nosí až do bytu 🙂
No na obranu ČP musím říct, že mi doručili balík dokonce tutu sobotu s tím, že toho mají hodně a chtěji uspokojit zákazníky. Jsme si říkali, koho to čerti v 8,30 nesou! Ale jinak je to katastrofa, dost nechápu, že za těch 25 let od revoluce v tom bordelismu nebyl nikdo schopen udělat pořádek. Na druhou stranu se nedivím těm nepříjemným dámám za přepážkama, protože je tam každý akorát chodí buzerovat a nadávat. Ony si bohužel ty špatné procesy samy nezmění. A beztak tam sedí za pár šupů. Nicméně, když už si tu službu zaplatím, tak musí fungovat, o tom žádná.
Já běžky nesnášela a nemám je ráda dodnes. Chtěla jsem sjezdovat, a to mi nebylo umožněno. Na lyžák jsem teda sjezdovky dostala, ale protože mě rovnou zařadili do 3. družstva a to vedla starší obézní tělocvikářka, co byla líná cokoliv s námi dělat, tak jsme akorát ohoblovali hrany u lyží, protože jsme týden jako idioti vylézali jeden kopeček. Pak jednou v životě jsme na rodinné dovolené sjezdovali, ale to spíš proto, že to táta první dva dny přehnal a pak už měl asi strach to zopakovat. Z běžek jsme se vraceli za tmy (nestihli jsme ani večeři) a jako malí jsme měli v nohách 10 km tréninku techniky dopoledne a 20 km tůru odpoledne, kdy se začalo kazit počasí a my málem omrzli (tak si to pamatuju). Ale u nás doma to byl extrém. Táta je tělem i duší běžkař, jezdil roky Krkonošskou sedmdesátku a Jizerskou padesátku (aspoň doufám, že ty vzdálenosti jsem nepopletla), jako malé nás asi celkem dusil... (zase můj subjektivní dojem). Takže já své děti do běžek nutit nehodlám, neb sama jsem z toho měla potěšení chvilku asi jednou v životě, a to ne kvůli běžkám, ale že jsem se po letech dostala na hory, a zrovna bylo tak překrásné počasí, jaké se povede jednou za 100 let. A pro mě je větší potěšení jednou za čas stoupnout na sjezdovky, než mít možnost vyběhnout za barák do neupravené stopy a trápit se tam... ale je to věc názoru, uznávám 🙂.
@anfei 17dárků, to se učitelky zbláznily????? Jako učitelka bych tohle prostě nepodporovala a jako matka už vůbec ne, tohle nesnáším, pochopím, že každé dítě má třeba přinést jeden dárek, ale už to mi přijde prostě hloupé, do něčeho takového děti nutit, vždyť ony samy to moc nechápou, jako proč ☹ to je fakt šílený, u nás se na besídku nosil talířek cukroví ale dárky fakt ne, jako chápu, že teď si v blbý situaci a řešit to se ti už nechce, ušij každýmu pytlíček a do pytlíčku dej ovoce 😀 tak bych to aspoň udělala já, ovoce je zdraví a dítě ho sní, není to blbost 🙂
@macin73 My jsme jako malí měli taky tvrdou školu, teda ne až tak, že bychom trénovali 10 km techniku, rodiče byli amatéři. Ale tůra od rána do noci to u nás bylo taky běžné a počasí nehrálo roli, pamatuju si, jak foukal ledový vítr a padal přemrzlý déšť takové jehličky, kusy ledu, co se nám zabodávaly do tváří a my v tom museli od 8 do 5ti lyžovat, to jsem fakt probrečela. Já na to taky nemám úplně pozitivní vzpomínky, nesnášela jsem obědy v závějích, kdy mi mrzly nohy, ruce a byla jsem vyčerpaná. Takže takovýhle extrem u nás určitě ne, já mám ráda, když je hezké počasí, tak půldenní výlet, víc ke štěstí nepotřebuju. Lámat rekordy taky ne. Ale baví mě víc jezdit po hřebenech než jako blbeček nahoru a dolů na sjezdovkách a vidět stále to samé, navíc těch lidí kolem, to mi taky vadí, ta masovost. Ale ty dvě hodiny za 5 let mě to baví 😀
Nutit Jasmínku určitě nebudu do ničeho, na druhou stranu bych nerada, aby na lyžáku pak viděla lyže poprvé v životě 😀
@koki_melo U nás jsou teda všichni fajn, teď před Vánoci jsou trochu protivnější, ale to absolutně chápu. Mají toho fakt hodně. U nás jezdí v sobotu běžně, dokonce i v září jezdili v sobotu, taky jsem čuměla, myslím, že když toho je víc, tak musí i soboty. A mají teď fakt frmol a podle mě mají i noční směny, takže já je taky chválím, kudy chodím.
@zuzkasim
@petkasv Holky, mi čtete myšlenky! Ráno jsem se to samé říkala učitelce - prý je to tradice 😔 . Když už má být besídka jen pro školku, tak jsem počítala, že přineseme perníčky. Nakonec tu ty perníčky balím do papíru a každý dostane jeden a k tomu vytvlíček s čajem s Vochomůrkou - moc děkuji za tip.

@zuzimia tak tyhle "miláčky" jsme měly 2 - taky byly při chuti - jeden sežral toho druhého :-/Jednoho rána jsme v kleci našli toho jednoho roztahaného všude - nejen chlupy ☹ na toho druhého jsme se báli pak sáhnout a druhý chcípl týden na to - asi si neměl hrát na masožravce 😝 ☹