icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zuzkasim
14. dec 2013

@sufik1 Jehlu klasiku (tohle není úplet, ne?), někdy to chce povolit spodní nit, dělá se to na člunku, ale já si do toho nehrabu, znám se, že bych to zas nedala zpátky... Délku stehu na nulu a spustit zoubky, které posunují látku. Popř. kdyby ti zoubky nešly spustit dolů (prý to některé stroje nemají), tak je přelepit třeba papírovou malířskou páskou. Vrchní nit asi trošku utáhnout. Quiltovací rukavice si nekupuj, zajdi do obchodu, kde mají potřeby pro zahrádkáře (semena, hnojiva, kolikrát třeba i takové ty klasické staré drogerie) a tam si kup bavlněné rukavice, bývají bílé, ve víc velikostech a na dlaních a prstech mají protiskluzové puntíky. Stojí okolo 20Kč🙂 No a jinak pokud chceš všechny stejhy přibližně stejně dlouhé, tak mi zkušené quiltařky raily trénovat, trénovat a trénovat. Jako tohle je fakt docela umění, já to neovládám, zvládnu třeba kosmetické taštičky a takové drobnosti, ale deku ne.

sufik1
14. dec 2013

@zuzkasim díky. Ale já spodní nit regulovat nemůžu, už mám novější typ stroje...Steh na nulu??? Zkusím. Horní utáhnu. Jehlu vyměním. Přes zoubky jsem dala stehovací destičku, ty nepřekáží.
Tohle je můj první pokus. deka 100x140 😉 Na něčem se to naučit musím 😀 Ale co, je pro žížaláčka a drobné nerovnosti se ztratí.
Jen teda přemýšlím, jestli to mám všechno vypárat...

ucitelka70
14. dec 2013

@sufik1 aj sa ti to dobre varilo? urobili sa nám hrčky, a zle sa to rozmiešavalo.... ale dcéra bola rýchla, hodila do kukty celý balík solamylu a dve sody, a potom zaliala vodou a šup na plyn, ked som prišla, už bolo pozde a boli hrudky.... ale vykrajovalo sa pekne.... všetky tvary....

sufik1
14. dec 2013

@ucitelka70 jo, smíchala jsem to na řídkou vodu, asi dvě minuty míchání, houstlo to až do hroudy. Nesmíš od toho a malý plamen, je to rychlovka. Odpalovaný těsto je podstatně horší. Ale dělá se to taky podobně.

zuzkasim
14. dec 2013

@petkasv Pokud je nepoužíváš, byla bych za ně ráda. Samozřejmě zaplatím, děkuju.

elentari
15. dec 2013

Holky, můžu se zeptat k aplikacím...? Všechno jsem si podžehlila vlizelínem, i PD trička, na které jsem aplikaci šila... a někdě jsou teď i tři vrstvy a je to trochu prkenné 😀 Můžu ten spodní vlizelín, co mám nažehlený na PD vystříhat (mezi švy)?

kuna
15. dec 2013

@zuzkasim promin, myslela jsem pattistudio, jak jsou spojeni, tak si je pletu 🙂. http://www.pattistudio.cz/pattistudio/eshop/8-1...

petkasv
15. dec 2013

@zuzkasim mrknu co tu má, a kde ho mám, kdysi jsem měla velkou roli, ale cácory to roztahávaly, podívám se a napíšu ti 🙂

zojec
15. dec 2013

@elentari mozes to vystrihat, ale mam skusenost, ze po oprani ten vlizelin zmakne , takze mozno ani nebude treba 🙂 tusim vcera som pisala, ze som skusala aj ten vypratelny vlizelin, bol fajn, akurat velmi elasticku latku trosku zvlnil.. davala som ju nod tie cervene leginy.. par stran dozadu, obsivala hustym cikcakom.. pozri ako.. po vyprati sa to trosku zrovnalo.. takze odporucam na veci, co sa casto nosia a ked by mohl ten vlizelin prekazat davat ten vypratelny 😉 neostalo po nom ani stopy 😀

elentari
15. dec 2013

@zojec Díky! Nemám ten vlizelín úplně nejslabší, beru, co zrovna je a co mají u nás v maloměstě 🙂 Mám z aplikace radost, dělala jsem Kravičku Connie, pořád se na ním musím chodit dívat 😀 Byla by škoda, kdyby se to nenosilo jenom proto, že to je jak prkno.... Po tom pratelném mrknu ;)

bordino
15. dec 2013

nemám tu děti, tak jsem včara udělala hlavní dárek k Vánocům. šitího málo, ale přece 🙂

koki_melo
15. dec 2013

@bordino Vypadla mi čelist z pusy! Parádní!

laeela
15. dec 2013

@bordino tak to je vtipný. 😵

caramilla
15. dec 2013

@bordino Nádhera! 😵

crawler
15. dec 2013

@bordino krásný, z čeho to máš?určitě to tvá Jéčka potěší 😵

já se taky neflákám,ale abych to tu nezahlcovala merinem,tak jen hromadné foto aktuálních zakázek na parapetu a detail jen novinek a to jsou rukavice - ta barevná je z odstřižků merina a je navlečená na mé ruce, takže střih se povedl 😵 Pak dětské palčáky taktéž dvouvrstvé - větší problém než udělat střih bylo opět je ušít tak,aby všechny švy byly schovaný 😀 To je pro mě fakt morda, vždycky ten postup zapomenu a musím párat.

A pak ještě 1.dámské merino triko na zakázku - nechala jsem se ukrkat a naštěstí má paní míry dost podobné těm mým, tak jsem střih ladila na sobě - jen ramena má delší, tak v té oblasti mi triko plně nesedělo,ale i tak...nechtělo se mi sundat 😵 je to fakt dokonalý materiál 😵

lillyzelvicka
15. dec 2013

@crawler závidím já mám před sebou 5 zakízek co musím odeslat ve středu max čtvrtek a pak jednu tady ale už jsem vyplivnutá 😝 mimčo šít už nechce 😕

bordino
15. dec 2013

@crawler Cermit, Fimo, tkaná bavlna, prastará krabička od doutníků... a miliony nervů 😀
Jinak vidím tvé zakázky a jdou na mě zase mrákoty. Já jsem tak ráda, že jsem to včas utla, už bych se složila

elixia
15. dec 2013

Dievcata poradte,co s prilis velkym vystrihom? Sijem tricko z Mylly autickoveho bambusu, rukavy z pruzkovaneho frote bambusu...vystrih som olemovala najskor tym frote, cele zle, natiahol sa az velmi. Horko-tazko som ten pruzok odparala, olemovala autickovym bambusom...aj tak zle, vystrih je velky...co s tym? Druhykrat to uz neodparem,uz by sa zrejme cele tricko okolo vystrihu rozpadlo... 😒

petkasv
15. dec 2013

@bordino no hustý 🙂 krásný 😵 zrovna jsem si říkala jak ti je a že doufám, že si se nesložila, tak jsem ráda, že si se ukázala 🙂 a že je snad dobře 🙂

zojec
15. dec 2013

@crawler panecku.. to musel byt tyzden :D tiez sa tesim podobne ako @bordino , tesim sa, ze som vcas sekla s kapsami, lebo pred dvoma tyzdnami som bola kopka nervov a mm zo mna tiez :D dnes som sa vytesovala so suknami 😀 zajtra hadam pofotim, ked tu sa uz aj foti profi, nech tu nehadzem take kadeco 😀 😉
@bordino a hra perfektna.. to sa ti ako podarilo potajme robit? ja ked sijem cez den, tak tu mam vecne napichnute deti, raz jedneho raz druheho..

petkasv
15. dec 2013

@crawler ty si cvok 😀

zuzkasim
15. dec 2013

@elixia Podědila jsem pro prcka bodýčko s totálně velkým výstřihem, navlékla jsem do toho tunýlku gumu a sedí hezky, tak bych to u trička taky zkusila, dělávali jsme to tak doma dřív i na svetry.

@crawler Teda to je šití! Obdivuju, nedala bych to, mám se poslední dobou jaksi ráda a už se tolik nehoním🙂

sufik1
15. dec 2013

@crawler a spíš taky někdy????
@bordino hra super. Fimo jsem teď taky objevila viz náhrdelník s "medvědímy drápy"
@elixia buď jak radila Zuzka navlíknout tenkou gumku a nebo ještě jeden náplet na to 😀

no a tady mé vrcholní dílo. Trošku zaplevelím. Dva indiánské kostýmy s doplňky - pásek, náhrdelník, čelenka 😀 . K pouzdru na nůž se dostanu až bude nůž, bez něj se to jaksi blbě šije.

petkasv
15. dec 2013

@sufik1 bože ty si blázen tady ze všech největší, 3děti z toho dvojčata, já tě nechápu, ty si na bohnice 😵 😵 😵

sinala
15. dec 2013

@crawler jsi fakt dobrá ( ostatní co šijou na zakázky taky 😀 ), takové množství bych šila tak půl roku 😀 😀 😀

elixia
15. dec 2013

@zuzkasim a aku gumu? iba klobukovu ci taku tenku pradlovu?

zojec
15. dec 2013

no hodim sem aspon tak malu ochutnavku :D
skusala som riasiacu patku, nasla som ju pri stroji.. chcela som tak , ako bolo v navode, prisivat a riasit rovno na suknu ale s tym tylom mi to velmi neslo, smykal sa mi, a tym ze som to od spodu nevidela, kedze riasi to co je dole, neda sa to pevne drzat, lebo vtedy to zas neriasi mi to utekalo spod ihly. .. takze som najskro nariasila tyl a ten potom prisivala na suknu. riasiacu patku urcite odporucam, skoda vsak ze neriasi trosku viac.. no na iny matros ako na tyl som nestihla vyskusat..
tento vikend som dala 4 sukne :D vianoce sa blizzia, a pre dievcatka asi najlepsi darcek - tociva sukna 😀
a jednu malu kuklu, merino podsite bavlnou.. chcela som lemovat aj okolo hlavy, ale tak sa mi to uvolnilo, ze som to musela odstrihnut a nasit na ol.. verim, ze to bude len v tom malo pruznom patente a nie v mojich lavych rukach, lebo sa mi to lemovanie zapacilo 😀

jaaj .. doteraz som sa cudovala naco si sijete male nohavicky :D :D teraz uz viem 🙂 jedny som vcera skusila a su paradne 😀 😀 ani vyfotit som nestihla.. uricte spichnem aspon po jednom kuse pre celu rodinu :D na boxerky uz mam tiez po minulych vianociach zakaznikov 😀 😉

petkasv
15. dec 2013

@zuzkasim Zuzi prosím tě prohledala jsem všechno, nenašla jsem, je mi to líto, šílený, ty moje dvě opice to roztraly ☹

zuzkasim
15. dec 2013

@elixia Ano, kloboukovou gumu.

zuzkasim
15. dec 2013

@petkasv Ále, to neva, ono to nehoří, já se po tom pídím už pár měsíců, nepotřebuju to nutně teď🙂 Dík, že jsi hledala.