icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bury
18. dec 2013

@koki_melo @caramilla - holky, tak až budete kupovat kombinace a prodávat OL tak nabídněte 😉 OL by se mi líbil, ale nový nemá pro mě cenu, šiju málo. Takže "prověřený" jetý by se hodil 😀

kamishek
18. dec 2013

@koki_melo já jsem umělkyně taky, po zkušenosti s plesnivým jablkem (zapomněla jsem ho včas vytáhnout/vyměnit) mi už jablka k perníčkům nesmí 😀 😀 😀
tlustší by mi nevadily, slepovat je nebudu... tak teda zkusím tlustší a o fous kratší pobyt v troubě 🙂

@caramilla s tím případným prodejem to bylo spíš na @koki_melo 😉 já svůj OL ne(pro)dám nikomu 😀

koki_melo
18. dec 2013

@kamishek @bury vidím to tak, že si mazlíka nechám a možná časem přibude další kámoš 🙂

mehlo
18. dec 2013

@kamishek já vyválela na těch 5 mm a byly potom hodně vysoký. tak jsem další vyválela na 4 mm a ta výška se mi zamlouvala mnohem víc. Myslím, že je to hlavně teplotou a délkou pečení. Já místo 160 C dala 170 C na horkovzduch a vytáhla z trouby za 9 minut.

palosek
18. dec 2013

@kamishek Ol bych taky nikomu neprodala 😀 😀 😀 Fakt ho dost využívám 😀 😀 😀 Rychlost ušití legín je báječná. 😀 😀 😀 O tepláčkách a tričkách nemluvě 😀

bury
18. dec 2013

@palosek - ani mi to neříkej... 🙂 já teď šila jen tepláčky a kamašky, trička se pořád bojím, kvůli lemování kolem krku. Takže OL by se mi fakt hodil 😉 vzhledem k tomu, že bydlíme na vesnici, tak ty tepláky budou nutný pořád 😉

kamishek
18. dec 2013

@palosek já šiju pomalu i s OL, ale stejně ho nedám... 😀
@mehlo díky za tip, zkusím to letos podle tebe 🙂

mehlo
18. dec 2013

@alenf Pfaff pořád vyrábí, nedávno jsem koukala na OL i na COL od nich, ale jsou strašně drahý. Já mám od nich 19 letý rovnosteh. Tak mě napadá, že bych mu k dvacetinám, co bude mít na jaře měla koupit nějaký dárek. A nebo sobě nový stroj. Oni jsou ted nějak spojený s Janome, bud se některý typy strojů vyrábí v závodě Janome a nebo má Janome většinový podíl v Pfaffu. Přesně nevím jak to je

aerin
18. dec 2013

holky tak ja zas pro zmenu zvazuju prodej 2v1 Merrylocku a koupi dvou samostatnych 😀
to prenastavovani neni zas tak sileny, jak pise petka, ale pouzivam COL docela dost a tri stroje se mi na stul vejdou, takze....

palosek
18. dec 2013

@aerin využíváš col hodně? A O jaké značce COL uvažuješ?

mehlo
18. dec 2013

@aerin jsem chtěla taky napsat, že ještě ty máš dvojkombinaci.

aerin
18. dec 2013

@palosek no po chvale crawler o tom Janome 😀
ale to je fakt hudba budoucnosti, kdybych nasla kupce na COL

palosek
18. dec 2013

@bury já o OL asi rok doma žadonila 😀 😀 😀 😀 A ted muž vidí, že je fakt využitý.....už vím, co na čem šít, aby to bylo ci nejrychlejší a taky samozřejmě pěkný....a tady mám skvělé rádce, když si nevím rady. 😉 😀
Třeba jsem ted na OL obšívala ubrusy podle návodu http://rrukodelka.blogspot.cz/2013/11/trinitny-... 😉 A to byla brnkačka. Pořád jsem to odkládala, měla jsem strach, že to podehnutí nebudu mít pěkné....ale tenhle návod to vyřešil 😀 😀 😀 A vypadá to pěkně....jen si budu muset na příští vánoce objednat v Polimexu zlaté a tříbrné kony 😀

palosek
18. dec 2013

@aerin já se taky na to Janome dívala..... a už zpracovávám muže....no, jestli to má trvat další rok 😀 😀 😀 😀 nebo dva 😀 😀 😀 Mi řekl, že teď jak dělám lemy, že to je taky moc pěkné 😝 😝 😝 😝 A kdybys prodávala obojživelníka 😅 , do jakého OL bys šla? Do klasiky B 3034? 😀

aerin
18. dec 2013

@palosek jo, s OL bych si tu urcite nechala poradit a tenhle myslim chvali vsichni, ne?😀

caramilla
18. dec 2013

@kamishek ; @bury Já pokud bych šla do kombinace od té Husquarny, tak bych Brother asi prodala. I když je pravda, že záložní COL by se mě konkrétně asi fakt hodil, když pak se něco stane, člověk nemůže 14 pracovat... hmmm.

alenf
18. dec 2013

@mehlo no to som nevedela,práve som pozerala aj dáky janome,ešte to by som možno uvažovala,veď japonci nemajú zlú techniku.Len zvoliť ten správny a nech mu nerobí problém viac vrstiev.ja mám skovanú starú ešte ladu celokovovú-tá má tiež úctihodných 19rokov:D!Ale tá je nezmar!!!Preto ju mám ešte stále ako takú poistku-tá prešije aj riflovinu tvrdú 6 vrstiev:D

caramilla
18. dec 2013

Tak od pfaff tenhle vypadá docela zajímavě, ale člověk by si musel zkusit, jak se to přenastavuje
http://sici-stroje.heureka.cz/pfaff-coverlock-3...

palosek
18. dec 2013

@aerin myslím, že jsou s ním všichni spokojení....jenže....kdo z nás zkoušel i jiný OL???? 😀 😀 😀 Nevím, možná bych byla spokojená i s jinou značkou 😀 😀 😀 Já měla strach, aby třeba nějaký levnější OL ořezal i více vrstev....a tenhle dává zatím vše, co potřebuji....ale určo poradí zkušenější švadlenky.... 😀
@caramilla a to chceš změnit stroje jen kvůli místa? když si s nima spokojená?

koki_melo
18. dec 2013

Nemám osobní zkušenost, ale o praff jsem četla jen to dobré a na diskuzích, takže to nejsou žádné placené reklamy. Akorát mám pocit, že byl z těch dražších. Ale zase, pokud člověk ty peníze může dát, tak proč ne. Co se týče OL, tak myslím že brácha 3034 je super řešení na úrovni cena/výkon/kvalita. Není ani levný ani drahý, jasně, kdybych si sedla k mašině za 40tis. tak hodím bratříka ze skály, ale kdo z nás si takový stroj může koupit.

petkasv
18. dec 2013

Holky vůbec nestíhám dočítat, teď je obd. kdy fakt ležím v COL (máme nějaká výročí s m. vánoce, narozeniny,...) takže za mě i po konzultaci s CAR a medvidek ponco a potom co jsem přečetla tunu amerických diskuzí o COL a OL, z COL nebrat brother, fakt je to problém, Car není jediná která s tím má velký problém a je to dá se říct celosvětově známé, že prostě Brother COL potřebuje kvalitní nitě a kvalitní jehly, pokud toto nemá je to v prdeli, Car se daří s Amannama na USAdiskuzi jsem četla že nejlepší do něho jsou guttermanky, co si budem povídat to jsou nitě o kterých se nám ani nezdá a hlavně těm co šijou s hardama 😀 to je úplně jiná liga 🙂 další COL který tu hondě frčí je Janome, na ten jsem tam toho neg. četla málo, respektivě je to pro domácí švadlenku asi jedna z nejlepších variant COLu, který se dá za rozumnou cenu pořídit takže pro každýho kdo má místo a chce prostě další mašinu ať si pořídí Janome cpx 1000, výšší řada janome 1200 je na hov... už jsou tam součástky plastový a stojí za starou belu ☹ další COL jsou Pfaff opět to je drahá záležitost, ale tam jsem ani samostatnej COL nečetla ani nehledala, mám jen prozkoumaný kombinace OL+COL přenastavení není nic složitýho, jak se ale jenom zprvu zdá, sice má automatické napětí nití, ale ve finále jsem na něj četla samou stížnost a i to přenastavení není žádná sranda u tak drahýho stroje jako jsou Pfaffy ☹ když už jsem u těch kombinací, levná verze je merrylock a mám pocit že i brother dělá nějakou jinou kombinaci, přeštelování z OL/COL je na houby, seřizování nití a přítlaků patky to samý, neprošije víc vrstev látky, takže za mně nebrat.
Při shrnutí kdo chce a má místo a nevadí mu že najednou bude potřebovat 9 nití od každý barvy který používá ať si koupí Janome, je to levná záležitost, trvanlivá a spolehlivá a hlavně na první dobrou funkční!!!!!
Kdo nemá místo a chce 2v1 ať zapátrá, ano medvidek ponco měla huskylock, už ho bohužel nemá, ale byla s ním fakt spokojená, podle toho co jsem pročetla snad milion diskuzí a viděla milion videí jak přenastavit OL/COl je to TOP1 cenově dostupný, ta cena je fakt super, když pominu že to jsou dva stroje a je funkční, jediný co mě vadí, ale upozorňuju, že to fakt není nijak velká překážka, je to že pokud by se mi posral stroj byla bych v jednu chvíli bez OL a bez COL a to je pro mě zdrcující, i když je můj rovnosteh vybaven OLstehem byla bych v háji ☹ a neušila nic ☹ protože se nebudu patlat s něčím co ve výsledku vypadá hnusně když to OL svede z a minutu. A další, jasný prodejců je tu víc než dost ale servis o tom jsem moc nečetla a po mé zkušenosti s OL, a jeho opravou bych musela za Haišmanem přímo do Prahy aby mi ho opravovali, a sama bych si tam prostě dojela 🙂 protože prostě u pošty a ppl nemáte nikdy zaručený že s tím nikde nemajznou jako to udělali mýmu OL ☹
V USA vrčí BABYLOCK všem kteří se chtějí zasnít, tak mrkněte na youtube na videa, protože má funkci yet-air a navlíká nitě a reguluje napětí nití sám (to napětí má i pfaff) ale to navlíkání je snový 😀
Takže tak, nestíhám dočítat, ani nevím jestli tam jsou chyby, udala jsem na pár minut děti a musí poklidit a přichystat nějakou romanťárnu dneska 10.té výročí 😀 omlouvám se za chyby 😀
@caramilla přišel dopis???

snowwitch
18. dec 2013

Holky, dá se olemovat triko i úzkou dvojjehlou? ǐrokou tu nikde nemají a mě se nechce dělat triko z Lille cikcakem. Přijde mi, ale že ta úzká mi vytváří takový jako tunýlek, tak nevím, jestli to s ní prostě nejde nebo jestli mám ještě dál ladit napětí spodní nitě...

sinala
18. dec 2013

@snowwitch tunýlek mi dělalo i široké rozpětí dvojjehly, buď vylaď napětí nebo já jsem šila přes folii http://www.vysivaci.cz/materialy-pro-strojni-vy... a pak to namočila, aby folie zmizela. Pokud nemáš nasysleno 😀 , tak podložit papírem a pak vytrhnout, jen nevím, zda si pak nepoškodíš steh 😒

petkasv
18. dec 2013

@snowwitch dvojjehlou jakoukoliv můžeš, dá se to určitě, jsou rozpětí 2,5mm 3mm,4mm 🙂

anfei
18. dec 2013

@koki_melo Tak já mám kombinaci COL a OL Bernina Overlok 1300MDC. Koupila jsem ho používaný přímo od prodejce, byl to ukázkový stroj. Předtím jsem měla OL Brother a COL Janome, ale nevešlo se mi to na stůl. Má menší šicí a manipulační prostor než měl COL, co do síly mi prošije zatím vše co jsem potřebovala, jen si musí člověk pohrát s nastavením. Diferenciál mi přijde srovnatelně citlivý, navlékání nití je snadné - do minuty a přehození na col je také otázka chvilky. Jen teda přehazovat sem tam mě neba, tak vždy šiju více věcí na ol a pak přehodím na col a došiji. Ale kdybych ho neměla za výhodnou cenu a měla prostor, tak bych asi zůstala u dvou strojů, kvůli pohodlnosti 😀

alenf
18. dec 2013

@caramilla no ten dobre vyzerá!Už len nájsť dakoho kto ho má na recenzie🙂

aerin
18. dec 2013

ja mam Merrylock MK 3050 CL, s automatickym napetim niti
nemam srovnani jak je to s prenastavovanim jinde, ale az takova hruza to opravdu neni
ale snazim se to delat stejne jak pise anfei, mam rozdelanych vic veci, posiju co jde na OL, pak na COL, a tak dale

aerin
18. dec 2013

@petkasv hele tak jsem koukla na video jak se prenastavuje ten huskylock a je to totozny s tim mym...co ti prislo sileny na prenastaveni merrylocku?

aerin
18. dec 2013

hmm, tak ten babylock cover je fakt hustej...to muzu fakt jen snit 😀

petkasv
18. dec 2013

@aerin já koukala na nějaký MK3040cl myslím a tam teda různě šteloval a posouval jehly dopředu a vyměňoval desku, což S21rozhodně nedělali a neposouvali jehly