icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

anastazieb
21. dec 2013

@kuna asi před týdnem jsem dělala to samé, včetně toho zkoušení na kouscích 😀 Hledala jsem i návody na youtube, nakonec jsem pochopila zvládla postup u @caramilla na blogu 😉
Akorát jsem to dělala na knoflíky, takže jsem se právě domordovala s knoflíkovýma dírkama 😀

kuna
21. dec 2013

@anastazieb knofliky jsem radsii obesla. Podle navodu u caramilly jsem totaky zkousela, ale na teplakovce mi to nedelalo dobrotu, neni tak pruzna.

alenf
21. dec 2013

@kuna mikina je krásna profi praca!Klobúk dole!!!Aký máš stroj na to ozdobné šitie-štep?🙂

a_lexa
21. dec 2013

@kuna Tak ta mikča se ti moc povedla. 😵 Něco podobného jsem řešila, ale nakonec jsem se toho bála a mikču schovala hluboko do skříně pro případné druhátko. 😉

zuzkasim
21. dec 2013

@kuna Teda přemýšlím, jak jsi tu mikinu dělala... jsi fakt dobrá.

mikulka45
21. dec 2013

@alenf @a_lexa @zuzkasim Baby ja si myslím, že @kuna nešila celú mikinu, len (v úvodzovkách) urobila na nej rozopínanie, aby sa neteri lahšie obliekala. Ale aj tak klobúk dole, velmi pekne sa ti to podarilo 😉

alenf
21. dec 2013

@mikulka45 Podľa čoho usudzuješ,že ju nerobila,podľa tej vnútornej našivky?

semy.cz
21. dec 2013

ahoj holky 🙂
Tak vám jdu dát poslední letošní šití---dnešní rychlovka na poslední chvíli...kapsička na malovací potřeby fixy a blok pro Davídka, aby měl na dovolenou k babičce 🙂

a zároveň dávám naše PFko..a přeju vám všem nádherné svátky, plné klidu, pohodičky a jen všecko dobré do nového roku a ať to pěkně šije všem 🙂

ucitelka70
21. dec 2013

@semy.cz ďakujeme... podobne aj Vám, celej rodinke príjemné sviatky a šťastný Nový rok...

zuzkasim
21. dec 2013

@mikulka45 Já to tak pochopila, že mikina nešla obléct přes hlavu, tak ji nastříhla a všila proužek se zapínáním, ale není mi přesně jasné jak. Tento druh neumím a když se na něj podívám, nepřišla bych na to.

kuna
21. dec 2013

@alenf @a_lexa @zuzkasim nene, je to,jak rika @mikulka45 , chtela jsem jen ukazat, kolik nanecisto zkousek da jeden vystrih. Mikinu jsem nesila, ta je kupovana, jen si segra objednala to zapinani, puvodne byla vepredu bez niceho. Ja jsem myslela, ze je to z prispevku jasne, nechci se chlubit cizim perim 🙂

kuna
21. dec 2013

@zuzkasim ano, presne tak 🙂. Ja jsem taky sama nevedela, tak jsem googlila a zkousela ruzne techniky a ta pata byla ta spravna 🙂 Zaklad je precizne si odmerit pridavky na svy. http://blog.megannielsen.com/2012/10/banksia-se...

a_lexa
21. dec 2013

@mikulka45 však jo, vždyť já obdivovala jak se @kuna povedlo na mikče udělat zapínání. Psala jsem že jsem řešila něco podobného, ale nakonec jsem si netroufla a mikču schovala do skříně. 😉

zuzkasim
21. dec 2013

@kuna Ještě se zeptám, ty patentky drží tedy jen ve 2 vrstvách toho nápletu? Koupila jsem si patentky na unuodesign a drží zapnuté tak pevně, že mám vždycky při rozepínání strach, že je vytrhnu. Zatím jsem je dávala jen do více vrstev, bojím se je použít víc.

sufik1
21. dec 2013

@zuzkasim jsou i s dlouhým bodcem. ALe využila jsem je jen na popruhy 4 vrstev sendvič pulu a taky na rukávník na kočár - 2 vrstvy lamy a soft. Na tomhle by to držet mělo.
@kuna hezký

jo holky, která šijete tu farbenmixí tašku??????????????? Já se do toho dneska pustila je teda fakt super. Jen bych potřebovala zkonzultovat to otáčení, nějak jsem to teda zmordovala... vyfotím zítra. Jsem zvědavá, co tam bude ten zbytek dní, už je v podstatě "hotovo"

koki_melo
21. dec 2013

@kuna tak když jsi začínala příspěvek o těch padajících učených, tak jsem se upřímně "těšila", že někdo něco zvojtil, protože já dneska došila dárky, proběhla zkouška a kdybych se týden radši válela na gauči a peníze za látky dala potřebným, tak to bude lepší! Ty mě ve finále dorazíš superdílem a je jedno jestli bys šila celou mikinu nebo jen zapínání (které sežere beztak stejně času jako sešití celé mikče). Máš to krásné!

arlette
21. dec 2013

@kveta007 s moučnivkou na štěstí zkušenost nemám, ale co se mytí zadešku týče, tak jedině pod tekoucí vodou. Vlhčené ubrousky mám jen jako nouzovku, když jdu někam pryč. Přebalovací podložku mám v koupelně na pračce hned vedle umyvadla, přišlo mi to praktičtější než běhat z ložnice do koupelny a zpět. V ložnici jsem měla komodu s přebalovacím pultem, ale byl nevyužitý. Občas, když byl zadeček zarudlý, udělala jsem odvar z heřmánku.

Já jsem si dnes ušila softshellové kalhoty, ale nějak mi nesedí ☹ Budu muset párat 😝 Ale to je tak, když jeden stříhá bez střihu 😀

caramilla
21. dec 2013

@kuna Tý jo, máš to úplně profi, to fakt není poznat, že je to došívané doma. Klobouk dolů!

lip72
22. dec 2013

Dobrý večer, ikdyž tady nic nevkládám, ale jsem v obraze a čtu si tady, co holky píšete a vkládáte za super ušité a vyrobené a pečené věci 🙂 Trošku to zaspamuju, šiju pořád to samé, takže hasičské montérky na zakázku 😉 takže fotky nedávám. Dělala jsem něco nového, jako jsou maskáčové montérky pro sourozence na objednávku, potom pletené volánkové šály, nějaké dárečky pod pařez 😀 jako jsou polštářky ( zkoušela jsem plastický traktor, ale nejde to vidět....) áááá chybička se vlpidila, koukám, že nemám nafocené hotové traktorové polštáře, příšte to sem dám 😅
a trička pro našeho prcka 🙂 Stále ještě nemám hotovo, potřebuji udělat ještě asi tak 7 dárků a jednu objednávku na hasiče 🙂 ještě že Vánoce jsou až v úterý 🙂. Od té doby, co šiju i v práci, tak nějak nestíhám a hlavně se mi nechce šít ještě i doma 🙂 Holky držme se 😎 😅

lip72
22. dec 2013

Omlouvám se za fotky, nejsem profík, ale nějak to ani neřeším... na to nemám čas 😀 😀 😀

kuna
22. dec 2013

@zuzkasim chce to opatrne, nervat za to a spis drzet u te patentky. A ten zapinaci kousek jsem navic podzehlila vlizelinem. Takze jsou tam dve vrstvy vlizelinu a dve vrstvy funeribu a drzi to 🙂.

@a_lexa tak to jo, ja uz jsem se pak taky lekla, ze si tu vsechny myslite, ze mam snad nejake nadprirozene schopnosti a umim usit takovou mikinu v domacich podminkach 😀

A dekuju vsem za pochvalu!

@lip72 krasny, ja se prvne "lekla" ze jsi traktor malovala 🙂

kuna
22. dec 2013

@zuzkasim a ještě mě napadla jedna věc, na bodýčka a jiné miminí věci mám radši baby druky, sice je to opruz s natloukáním, ale přijdou mi šetrnější k materiálu. Můžu za ně fakt zatáhnout a nic se mi nevyrve, patentky mi v tomto dělaly neplechu. Na hrubších věcech, jako je ta mikina, atd. jsou ok a zase jsou hezčí.

laeela
22. dec 2013

@kuna doufám, žes měla poslední dvě noci škytavku, tuhle jak jsi vkládala ty dva pastelkovníky ušité za 3 hodiny. Dvě noci jsem spala jen 4 hodiny, ale mám jeden ušitej a dokončenej. Díky tvému příspěvku jsem usoudila, že to nebude zas tak náročné, nakonec jsem ten jeden šila 6 hodin. 😀 Příště už budu vědět, že tebou udaný čas na dvě věci musím vynásobit dvěma, abych věděla, za kolik ušiju to samé v jednom kuse. 😀

petkasv
22. dec 2013

@kuna, @zuzkasim ty plasťáky se musí nejprve "ocvakat" z prvu to jde fakt ztuha, ale postupem času se uvolňují, a je to lehčí, ale na body mám stejně jako kuna radši baby druky, zrovna včera jsem je tu v půl noci dávala, sláva kleštím, nebudila jsem holky, pracně jsem nic netloukla, stačilo zmačknout 🙂

Jinak kompletuju dárky, konečně, snad se někdy dostanu k nafocení, než to předám, protože ty dvě cácory mám neustále za zadkem 😀 zatím to vypadá, že tu u štědrovečerní večeře bude 11lidí, bude to masakr 😀 😀 ale holky si to užijou 😀

kveta007
22. dec 2013

@zuzkasim Tak to bych teda měla taky strach - tím, že je mám takhle malé mimčo, tak kadí tak nějak pořád, navíc trpí na nadýmání, takže někdy rozbalím plenku, A. zatlačí, tak si můžu jít převlíct triko i já. ☹ Navíc jsem po císaři a mám celodenní péči o dcerku na sobě, babičky mi hlídají syna, takže se snažím zbytečné přenášení omezovat, protože některé dny mě břicho ještě dost bolí.

No, je to komplikovaný - kvůli staršímu synovi je krásný prostorný přebalovák s šuplíky s oblečením v jeho pokoji, protože do ložnice se už nevejde a tam mám pidi stůl. Původně jsem myslela, že v ložnici budu přebalovat jen v noci a jinak v tom jeho pokojíku.. Jenže nakonec jsem zjistila, že bych musela mít buď všechno 2x (kapky do uší, líh, atp.) a nebo to nestěhovat, takže nakonec skoro celý den přebaluji v té ložnici. Budu to muset doladit, ale nevím jak. Nejjednodušší by bylo přebalování v koupelně, ale tam už se nevejde navíc pomalu ani kartáček na zuby. 😀

@caramilla Díky za tip s tím řepíkem - dokonce jsem ho někde našla i jako vhodný odvar právě na opruzený zadeček, tak zítra naběhnu do lékárny. 🙂

sufik1
22. dec 2013

vánoční taška farbenmix a kdo ještě šijete???? přední kapsa na gumu a patentek, zadní na zip. Vevnitř futro a ještě jedna kapsa na zip.

kuna
22. dec 2013

@kveta007 ja to mela s mladsim tak, ze vetsinou prebaluju v obyvaku. Pro mini-mimi jsem mela na zemi hraci deku a na tom prebalovaci podlozku, takze kdyz byla strelba mimo, odnesla to ta deka a ne koberec. Mit vse 2x3x mi nevadilo, to bych mela i tak, furt neco hledam 🙂. Cast mam v loznici, kde jsem v noci, zbytek mezi pokojickem a obyvakem, kde jsem ve dne. Pres den do loznice prakticky nechodim.

mooncaa
22. dec 2013

Ahoj, v poslední době už nestíhám dočítat natož přispívat. Výtvory jsou tu čím dál tím hezčí, tak si tu chodím i zaslintat.

@kveta007 Máte v koupelně pračku nebo vanu? Já mám přebalovák udělaný na vaně - obyčejné prkno a na něm přebalovací podložka (ten molitam v igelitu + přes to normální plenka). Ve 2 koších http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/8017... mám oblečení a plenky a v kapsáři http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/5016... nad vanou a nad pračkou mám drobnější věci. Jen večer vše sundáme abychom se mohli umýt - to přebaluji pak na pračce.
Já potřebuji na přebalování tekoucí vodu a můžu i hned oprat hovínka z látkovek. A když zkoušíme bezpenkovku, tak malou dávám nad umyvadlo, takže se nestane, že mě ohodí.

daisyr
22. dec 2013

@kveta007 já teda taky měla vše 2x-3x (pokojík, ložnice a obyvák 🙂), teda to hlavní, líh atp. jsem nepoužívala třeba v noci a tak. Zkoušela jsem taky bezplenkovku, takže nejhorší nehody byli v koupelně a tam jsem i umyla, ale to chápu, že teď zatím pro tebe nebude. Když už ubrousky, tak já jsem spokojená s těmi bílými z DM, za dobrou cenu bez parfemace atp. Jiné nesnáším a smrdí 🙂 Na moučnivku zkus bylinky, prý ta genciálka není úplně v pohodě (jako zdravá, nezávadná)

danielahe
22. dec 2013

Tak resty hotove a sici stroje uklizene 🙂 , cerna merino souprava ( sijem detem, ta levnejsi verze 😅 ) pro starsiho, dino tricko pro mladsiho, 2 spaci tricka ke kalhotum, co byly uz drive a zabi tricko pro synovce pod stromecek a zas po novem roce, to uz snad pro nasi holcicku, co je na ceste 😉 🙂
Vsem preji krasne Vanoce a stastny novy rok 🙂