Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@jitu22 krásné to máš, jako vždy.
Holky, prosím pěkně, vy které šijete na kšeft, odkážete mě na nějakou legislativu/předpis/vyhlášku, kterou by bylo vhodné si načíst a nastudovat, pokud by se chtěl člověk zabývat výrobou dětského textilu? Kamarádka si chce otevřít obchůdek a nechávat si šít dětskou konfekci a ptala se mě, zda bych něco tu a tam nechtěla pro ni udělat. Což bych i třeba chtěla, ale ona nemá vůbec tušení, co to obnáší a já mám jen letmé tušení. Pokud vím, tam by se nemělo šít z látek bez certifikátu pro děti do 3let (kdo mi dá ten certifikát - prodejce?), co prací symboly - etikety, štítky, co bezpečnostní opatření - tkanice atd., máte tušení, kde najdu předpisy toto řešící? Já pokud bych do něčeho takového chtěla jít, tak za podmínek, že to bude čisté, nebo skoro čisté (čisté asi není nikde nic), takže ji nechci kývnout a pak se dostat do průšvihu. Moc děkuju za jakékoliv názory.
@koki_melo tak osobní názor, jsi blázen, a pokud do něčeho chce jít kamarádka tak si to musí fakt jako důkladně všechno prostudovat, tebe jako teda švadlenu pro šití na zakázku oblečení pro děti do tří let musí zajímat certifikáty nití, knoflíků, druků, látek a ty ti dá prodejce buď jako prohlášení o shodě a nebo certifikát, který dokazuje z čeho je látka vyrobená a že je nezávadná pro děti do tří let, popřípadě detailní popis jak s látkou zacházet, toto všechno musíš mít v malíku a pak hlavně musíš si být jistá, že to co ušiješ někomu padne a nesmíš šít ze střihů, které jsou dostupné a nejsou určené k masivní výrobě, což třeba právě Ottobre, burda neumožňují, musí to být osvědčené střihy.
Ze zákona musíš oblečení opatřit pracíma symbolama a štítkama velikosti. Šití pro děti není vůbec jednoduchá záležitost, samotné šití ano, ale to sr. okolo je masakr, takže za mě osobně já bych se do ničeho takovýho jako šití na obchod a to ještě ke všemu kamenný neuvrtala, myslíš že budeš mít ohodnocení takové jaké by sis třeba právě zasloužila, těžko, protože pak by ten obleček koupil jenom blázen, a já bych se nepodhodnocovala 😖 vem si že s každýho hadříku který kamarádka prodá bude muset dát část na nájemné, energie a já nevím co všechno a tvoje částka za výdělek aby nebyla plácnu 5Kč , tak by obleček musel stát fakt jako peníze ☹ který se oblečkům z masové výroby ani nepřiblíží ☹
moc jsem neporadila, ale podle mě každý kdo se chce do něčeho takovýho pustit si v tom musí poležet sám😉
@petkasv Já sama nad tím nepřemýšlím, ani náhodou! Jen se na mne obrátila jako na "dodavatele" a tak jsem se nad zamyslela a a napadla mne právě hromada věcí, které s tím souvisí a i když o tom nic nevím, tak tuším, že to není žádná pr...sranda. Proto se ptám a díky za tvůj názor, protože to je třeba přesně to, co bych ji měla říct, potažmo, co bych já měla vědět, protože ona jako prodejce by asi byla z obliga, pokud já bych byla "dodavatel". I když třeba 10ks ze 100. Co se týče cen, tak vůbec netuším, jaké má plány a strategii, já už teď mám problém si říct za ušití, protože kdyby se měl člověk nechat skutečně zaplatit čas, který tomu věnuje, tak se dostanu na ceny ala Prada 🙂.
Jak ekologicky zlikvidovat merino pytel? Srazil se mi, tak to chci vyhodit, jen nevím, kam. V kotli to bude asi šptně hořet, že?
Já jsemto ještě nerozkuchala, pytle je potažený bavlnou, ale na omak je to děsně zdrclé, tuhé, tvrdé. Já už látkovky nepoužívám, stěhovali jsme se letos a během toho jsem to vzdala.
Ale kdyby jste ho někdo chtěli, lidně zašlu 🙂 zcela zdarma. Je to spací pytel od Pechů
@sufik1 určitě by mě nebavilo sekat jeden stejný hadr za druhým. Moje představa by byla asi taková, že jsem schopná třeba udělat určitý set oblečení, který bude kombinovatelný a to třeba v podobných barevných kombinacích v dalších dvou velikostech a hotovo. Pak zas něco jiného, opět dvě velikosti a hotovo. Mám dvě malé děti a rozhodně ani nemám čas se věnovat "velkovýrobě". Jo, dovedu si představit udělat 20ks šátečků a podobné drobnosti, ale rozhodně nechci dělat měsíčně dvacet mikin. Já vůbec zatím neznám její představy, jen se prostě vyjádřila, že by měla o něco zájem. Já se na ty podmínky šití pro děti ptám nejen v téhle souvislosti, už se mě třeba pár lidí ptalo, jestli bych jim byla ochotna něco udělat, ale já když něco dělám, tak chci, aby to bylo "čisté" po všech stránkách. Na druhou stranu si kvůli dvaceti nákrčníkům nebudu zakládat živnost a kupovat etikety a velikostní štítky atd. Pak jsou tu střihy atd, ani nevím, co z toho, co se prodává se dá použít ke komerčním účelům, takže zase, co bych si nenakreslila sama (jakože jednoduché věci leginy, tepláky tričko jo, ale bundu určitě ne), to bych musela koupit k oficiálnímů použití, no je to mnoho a mnoho dalších otázek a odpovědí. Ale jak říkám, zajímá mě to i proto, že když mi sousedka řekne o dvě teplákovky, tak s čím musím počítat a co bych měla vědět. Mimichodem, stačí se podívat o pár stránek zpět na mou asi tři měsíce starou prvotinu a nějakým ambicím na "velkovýrobu" se všichni můžem jen smát 🙂.
@koki_melo myslím, že tvá díla jsou krásná, na to že to jsou prvotiny, takže nikdo by se ti nesmál, tady se nikdo nikomu nesměje, protože všechny jsme tak začínaly 😀 ale pokud chceš něco ušít sousedce tak ušij, řekni si za materiál a jestli chceš tak si řekni i něco za práci, přeci jen trávíme na tom čas, který normálně věnujeme dětem, mužům, domácnosti, takže tak, střihy podle kterých můžeš šít na zakázku má Farbenmix.de, ottobre, burda zakazují šítí na zakázku podle jejich střihů, na spoustu oblečků existují volně stažitelné střihy, ale většinou se nesmí používat na šití na zakázku
@koki_melo když šiješ na objednávku, nemusíš řešit certifikáty, domluvíš se prostě se zákazníkem, jaké látky chce, riziko je na něm. Když nabízíš k prodeji, musíš to mít pořešené. Já bych do toho ale nešla, už tak je zisk ze šití malý a takhle bys ho krátila ještě o provizi. Proto (ale nejen proto) slušně odmítám všechny nabídky spolupráce od různých e-shopů. Přijde mi po všech stránkách jednodušší šít jen na objednávku, minimálně máš jistotu, že Ti to nezůstane ležet doma neprodané

@petkasv taky jsem uhodla, že pod stromečkem byl nový stroj než jsem uviděla fotky - moc gratuluji a trošičku i závidím. 😉
@koki_melo tak to video je super.
@ellysa díra na rukávu se ti moc povedla. To je merino viď? 😵