Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@caramilla diky, ale kdybys ji videla na vlastni oko, tak je poznat, ze je domaci 🙂. Ja jsem mela otevreny mmb s kosilema, to zase jo, ale chtela jsem si sobe dokazat, ze to zvladnu (a taky tu mam po manzelovi nekolik kosili). Jako kdybych nemela pred Vanocema co delat 🙂
@anastazieb krasne, jako vzdy!
@petkasv dekuju. Jinak me miry taky pobavily, me ani ne 10m miminko nosi velikost 80/86 😀 😀 . Na Rozarcine soucasne velikost jsme taky zacinali 😉
@sinala ja jsem totiz normalne asi rozlustila tu dvojjehlu. Jak jsme se tu nedavno bavily a nekdo (ted si nevzpomenu, ktera dobra duse to byla) sem dala fotku, jak to vypada zespodu, takovy cikcak uplne od okraje k okraji, tak uz to mam taky 🙂. Poradne jsem se podivala do stroje a zjistila, kde si muzu povolit spodni nit, trosku jsem ji povolila a naraz to jde. Spodni nit krasne pruzi a vrchni nite taky a je to uplne jiny kafe, nez predtim. Takovej pitomej sroubecek 😀 . Ja mam stroj s rotacnim chapacem a prave jsem myslela, ze to na techto nejde, tak uz vim, ze jde. Stacilo pootocit o cca 1/3 otacky.
@kuna ano, to je správný steh dvojjehly, píšeme to tady pořád dokola, my, které už jsme na to přišly 😀 Musí být ten steh pružný tak, že když v ruce okraj trička natáhneš, tak nesmíš být omezená "vůlí" té nitě. Musí být tak cikcaková, že se natáhne a ještě má vůli.
@kuna Tak ta košile je tedy vymakaná!!!! Proboha co je to za velikost - to musela být piplačka jako prase šít takhle malou košili (beru to podle těch parket) 🙂
@anastazieb soft. kabát .... a to zapínání na tričkách......fakt paráda 😉
pamatate sa niekto, na cca ktorej strane by mohol byt ten obrazok s dvojihlou? Jezisko mi doniesol novy stroj,konecne ju mozem pouzit,aj som pouzila uz,len neviem,ci spravne...
@elixia obrázek nepotřebuješ, zespoda prostě musí být cikcak. Aby se to mělo kam natahovat. Já mívám nastavení horní nitě na největší napětí a spodní nit trošku šroubkem povolit (třeba o čtvrt otáčky, je to dost citlivé). Zas ale nesmí být moc, to se to tam pak šmodrchá a je to moc volné a pak se vytahují stehy zeshora.
@elixia jinak jsem to objevila v článku od @caramilla http://ekozahrada.blog.cz/1301/o-kolecko-vic-re... obrázek je v článku.
@anastazieb no,takze to mam zle 😀 len keby som vedela,ci a kde sa mi da povolit ta spodna nit...
@bulinka Hele, já ozdobné stehy na svém stroji za 30 tisíc prakticky nepoužívám... Opravdu bys je tak moc využila? Ono chvíli to člověka baví, vyšívá si kytičky a sloníky, ale pak zjistí, že to šije rychlostí 1 cm za minutu a že na to prostě nemá čas a nervy... a navíc není moc příležitostí to vůbec použít... Sem tam něco ozdobím, ale nic extra využívaného to není...
@kuna hele, pockej jak za rok Oskarovi piplam kosili 😀 😀 😀
Jako ja uz 2 mesice pletu Jasmine vlneny svetr, jen vlna me prišla asi na 1000 Kč 😀 😀 😀 Takže to se taky fakt vyplatí...
A jinak na to růčo fůčo moje zákaznice měla super poznámku "drobné nedostatky jsou přidaná hodnota hand made práce, a právě za ně se platí tak vysoká cena" 😀 Takže si říkej "super, má to nedostatky, je vidět, že je to ruční práce a to je cílem" 😀
Bré ránko pořádám hromadku na pletací příze Elian a SDS, tak jestli se chcete připojit
výrobce a prodejce oblečení pro děti by měl splňovat vyhlášku 84/2001 sb.
http://www.zdrav.cz/web/zakony/zak_2001/cit_84_...
certifikáty nebo prohlášení o shodě by měl poskytnou prodejce látky a ostatních komponentů
- prodejce látky a komponenů nemusí však splňovat tuto skutečnost, protože z látky evidentně dětské můžeš ušít třeba pyžamo pro dědečka 😀, takže je na něm zda certifikát má a dá...
..... ještě je dobré to trochu prověřit, ne jednou jsem dostala certifikát a látky ve firmě vůbec nevyráběly.... neprověřuji toho kdo dá doklad o shodě, protože tím pádem bere on riziko na sebe, že mi dal razítko, že zodpovídá za to, že je to OK
označování výrobků a zákon zde
http://www.tzu.cz/znaceni-odevnich-vyrobku-CZ12522
http://business.center.cz/business/pravo/zakony...
Ale upřimně nikde jsem nevyčetla (možná jsem si jen nevšimla), že to MUSÍ být přišito k oblečení, co dodávám do obchodů menších , tak to mám na papírové etiketě a vyplněné se svým razítkem(tj. kontakt), pracím symboly, velikostí a složením materiálu - formou visací cedulky
a pak norma na provázky a šňůry http://eshop.normservis.cz/norma/csnen/14682/1....
Když nevím obracím se na ČOI nebo Krajsou hygyenickou správu...oba orgány pracují on line, mejly vyřizují cca do týdne
Občas koukám tady- na d testu dávají odkazy na normy a vyhlášky v oblasti textilních výrobků
http://www.dtest.cz/nebezpecne-vyrobky
Třeba to trochu pomůže, krásné ráno Jana
@anastazieb @elixia právě ten obrázek, co tady někdo dával, byl ještě lepší, zespoda byl cikcak a vůbec nebyly vidět přetažené nitě shora
@petkasv Tak teď nevím, jestli mi opravdu sušička tak sráží oblečení nebo je někde něco špatně - ale právě jsem odložila mé ani ne měsíční dceři poslední kousky bodýček ve vel. 62 a začínám oblékat do vel. 68... A to jí jsou ty body natěsno i v jednorázovkách, o látkovkách ani nemluvím. Nožičky má na rozdíl od trupu krátké, tak tam zatím jedeme v polodupkách vel. 62 dál. Takže každé dítě je fakt individuál.
Docela mě ten fofr vyděsil, protože některá nová bodýčka měla malá opravdu jen jednou a už je můžu poslat dál. Takže jsem se zařekla, že šít budu až tak od vel. 74, aby to měla na delší dobu než na týden... Ono to jinak ani nemá u mě smysl, protože s mojí rychlostí šití bych to vhodné období pro nošení taky mohla prošvihnout. 😉
@elixia nejspíš je řeč o fotce na této stránce 😉 https://www.modrykonik.cz/forum/plienocky/sijem...
Odkial objednavate tie krasne latky na detske body, teplacky, ciapocky, merino latku a softshel??? Chvalim vas vsetkych prispievatelov, mate nadherne vytvory, klobuk dolu pred tym predciznym sitim 🙂
@aaalena , malá vlezlá reklama, úplety mám některé tady http://www.tosauer.cz/tosauer/eshop/5-1-METRAZ
dortíky a bagry jsou v současné době už vyprodané, maximálně mohu poskytnout 0,5m ze svých zásob, ale přiobjednám po novém roce...............od pátku do neděle mívám jeden z úpletů v akci za 350,-
jsem se sem vetřela už docela dávno, ale minule stejně ode mně kupovala @winnyfred přes fler, až dnes jsem podle fotek tyrkys softšelek s hvězdičkami zjistila , že je tady na koníkovi, bylo mi jí tak líto ..protože na fleru je na mertu látky +40,- díky provizi pro fler 😝 , jenže jsem jí to neměla dát jak vědět .... ☹ protože přes fler to napsat nesmím :-P tak příště pište tady do zprávy, na fleru jsem stejně jako tady tosauer, a gala_tosauer je metráž.
nebo přes e-shop 😀 jsem zapomněla dodat

@petkasv já spíš jestli si třeba někdo nepořídil ještě lepší stroj a ten starý neprodává 😀, na bazarech právě mají buď starožitné nebo jen úplně ty obyčejné. Ale určitě budu koukat dál, jen jsem to zkusila 🙂
@koki_melo já si myslím, že bych je právě využila 😀