icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
1. jan 2014

@koki_melo Magentu znám, je super, ale ten úplet konkrétně bohužel nevím.
Já jsem naopak "líná jak prase", takže u nás jde do prádla všechno normálně na líc, výjimečně svoje jedny rifle otáčím na rub a to jen někdy. Prádlo nešetřím. Peru lille teda na líc a na 40 a suším v sušičce na nejvyšší stupeň a úplety jsou stále hezké. Jen jak jsem ti psala, tak jeden ten úplet ty ptáčci zrovna co mám na tričku na fotce, co jsem sem teď dávala, tak ti mají chloupek od praní, ale jinak barvy drží. Ostatní mají stejné zacházení a jsou furt hezké. Právě lille je jeden z mála úpletů, co vydrží fakt hodně. Další je ještě sportovní bambus ze Šijemdětem, to je taky "nezničitelné" (nesmíš ale dávat ocet atp.)

koki_melo
1. jan 2014

@caramilla Prďácký svetr i tričko! Ten svetr jde plíst docela rychle asi, že? Máš odkaz na vlnu? Tohle bych i mohla zvládnout 😀

koki_melo
1. jan 2014

@caramilla Díky! Já právě v tom množství praní a sušení vím, že nebudu dělat nějaké extra vuřty určitým vybraným kouskům prádla. Buď vydržej a nebo holt nevydržej 😀. Já bohužel nejsem ten typ maminky, která se mazlí s prádlem a žehlí i ponožky. Žehlení nenávidím a vynálezce sušičky bych nechala blahořečit. Mimo to si myslím, že moje prasátka oblečení dřív zmastí tak, že už to nevyperu než bych seprala barvy. Magentovej úplet vyzkouším, už se na něj těším a teď jsem tam objevila i manšestr v tomhle dekoru a úplně vidím ty turky, který si z něj ušiju. Škoda, že mají v pátek zavřeno ☹

caramilla
1. jan 2014

@koki_melo te´d jsem to házela na blog
http://www.fler.cz/zbozi/100-vlna-15mm-100g-vod...
Ale je dost spotřeba a vyjde to dost draho, ale právě to přibývá super. Skoro mi přijde, že jsem tu hnědou čepici pletla stejně dlouho jak ten svetr 😀

caramilla
1. jan 2014

@koki_melo jo, tak to jsi stejná krevní skupina jak já 😀 Se sušičkou žehlím jen to, co prodávám a pak to, co by se srazilo a je mi milé. A pak teda šatičky a košile a moje rifle, z těch sušička udělá takové smotané hady, ale pravda, že doma se to natahne, tak žehlím jen do kostela 😀 A otáčení neřeším, já jsem ráda, že roztřídím barevné a tmavé prádlo a pak ruční praní (desigual a soft 😀 ) a ještě teda vlnu peru v ruce, ale to jednou za uherský rok.

abigail1
1. jan 2014

@caramilla počkej, to chceš říct, že soft se smí prát jen ručně? 😕

zuzkasim
1. jan 2014

@caramilla Co jsi to psala o tom octu? Bambus se nemá s octem rád? Jsem zvyklá ocet používat, synek byl atopik a Martince jsme už taky objevili flíčky a hrubší kůži, takže tělíčko mažu a prádlo octuju, zatím jsem plně kojila, takže z jídla to asi být nemohlo.

elixia
1. jan 2014

Stastny Novy rok dievcata a dakujem za vsetko,co som tu od vas odkukala 🙂 a este planujem odkukat 🙂
pridavam nejake moje 'rychlovky' aby to nevyzeralo,ze len smirovat sem chodim. Tie flaky na teplakoch nie su ziadne tiene,ale poctive blato,v ktorom sa dieta stihlo vyvalat,ked ich mal prvykrat na sebe...ani po troch praniach to nezislo 😠

palosek
2. jan 2014

@allymally rada bych, ale doma jsme už asi tyden bez netu. Podle dcer jsme se ocitli v praveku 😀 😀 😀 Tak snad do týdne bude pc zas doma, tak fotky až pak. V práci tu jen nakouknu... 😉

danielahe
2. jan 2014

@allymally je fakt, ze kdyz jsem si precetla Florian, tak se mi vybavil jogurt 😅 😵 ...ale to je tim, ze je to nezvykle jmeno, na me se tvarili tak nejak vsichni divne, ze chci Adinu...je to holt malo pouzivane jmeno, ale nastesti se s tim okoli zzilo a uz jim to neprijde divne, aspon myslim 😅 . jedna kocka tady na konikovi davala Edgar, taky dobre 🙂 .

petkasv
2. jan 2014

@zuzkasim ocet bambusu ničí vlákna a není tak savý, bambus je přirozeně antiseptický, takže u něho je zbytečný ho máčet v octu, zbytečně ho to ničí!! Ale teda pro alergiky, a atopiky je to ten nej matroš na kůži, takže jestli děti jsou atopici, tak hurá do světa bambusu, protože je to fakt super!!! Bětka má sklony k problémům z kůží, zimu nesnáší, najednu stranu jsem ráda, že letos ještě nepropukla tolik, ale začne mrznout a praská jí kůže úplně šíleně, zapomenu večer po koupání promazat a je to konec může se udrbat a triko nebo prděny z bambusu je to jediné co na sobě snese, bavlna jí děsně žere ☹ takže bambusu se neboj, ale rozhodně neoctuj!!
@abigail1 soft se může v pračce, Car myslela, že to nedává do sušky, a vlnu pere ručně, jinak soft na 30 do pračky bez problémů, pak impregnuju sprejem na goretex 🙂

allymally
2. jan 2014

@danielahe no prave :D byl by jak jogurt :D a Adinku schvaluju,to uz jsem Ti psala. Taky bych dala. Je to moc krasne jmeno. Ja mam v okoli treba 10xEma. Ale Adinku teda ne 🙂 urcite z ni bude princezna,i kdyz braskove ji trochu zlumpaci :D

caramilla
2. jan 2014

@abigail1 Jo, přepsala jsem se, mělo to být na 30 st 😀 Ruční praní má Desigual, ale peru ho na 30 v pračce a sofky peru s tím. COž jsem asi jediná osoba na světě, co pere Desigualové hadry a zablácené softshellky dohromady 😀 Do sušičky soft nesmí a v pračce z respektu peru fakt na 30.

@zuzkasim Ocet rozleptává bambus. Resp. nejen ocet, ale všechny možné kyselé přísady, co se dávají občas do praní a nebo přírodních prášků, i v Ecoveru bývala skožka, která bambus leptala. Já to prakticky nezkoušela, protože mi je líto peněz za bambus na testování, ale kamarádka, co má atopické děti a pere ve slizu a octu, tak to zkoušela a říkala, že se jí vše z bambusu po pár praních fakt začalo tenčit a rozpadat a že za to, že to leptá bambus dává z praxe ruku do ohně...

@elixia Týjo, ta mašinková látka je krásná, odkud ji máš, já chci pro Oskárka taky! 😵

zuzkasim
2. jan 2014

@petkasv
@caramilla Díky holky, mám z bambusu došitou jen asi 1/3 vkládacích plenek, zbytek je ještě bavlna po starších dětech. Zatím sají parádně, ocet na plenky tedy asi omezím, zvlášť je prát nebudu.

elentari
2. jan 2014

děvčata, máte doporučení na nějakou značku jehel (myslím na ruční šití), které jsou ostré a prošijí i více vrstev? Šiju kabelku a vevnitř to ručně začišťuju, jsem ve 1/4 a už mám sedřený bříška prstů 😎 ... mám tady samé no name jehly a všechny tupý...:-/

zabza40
2. jan 2014

@elentari Jehly nevím ,ale určitě bych používala náprstek ,ten zabrání jaké koli újmně na prstech 🙂 🙂 🙂

elentari
2. jan 2014

@zabza40 když mě se s tím špatně pracuje, stejně tak nemám ráda pracovní rukavice 🙂 a musela bych mít aspoň tři 🙂

aerin
2. jan 2014

ty jo, holky, tak ja peru plinky vsechny od jakziva ve slizu+octu a ztenceny mi nepripadaji zadny 😕

zabza40
2. jan 2014

@elentari Je to o zvyku , pamatuji si jak nás mistrová mlátila ( jen nás třepla) ,když jsme šily bez náprstku ,dnes jsem jí vděčná. Před chvílí jsem zapošívala kabát a neumím si představit šít bez něj 🙂 🙂 🙂 🙂

zuzkasim
2. jan 2014

@elentari Jehly na ruční šití mám jakékoliv, zásoby po babičce... Chce to ten náprstek, také jsem ho dlouho odmítala, ale od doby, co jsem začala šít hračky (šev po obrácení a vycpání se musí sešít ručně), naučilo mě to. Bez náprstku to jde dokud nešiješ větší kus či větší množství. Vem to tak, že ta kabelka chce, aby ses to na ní naučila🙂

Holky, jaké používáte separačky? Začínám přikrmovat. Chci nějaké, které vezmu a i s bobkem hodím do WC, pokud je dítko náhodou jen počurané, tak v ruce přemáchnu, usuším a znovu použiju. Mám tu zbytek po starších dětech Popolini, ty byly fajn. Před 6 lety ta nabídka určitě nebyla tak široká jako teď, pamatuju jen, že Aničky do WC nesměly, Bambinomio byly docela drahé. Budu se muset zorientovat v současné nabídce.

laeela
2. jan 2014

@koki_melo já od Magenty úplety mám a jsem spokojená, jsou podle mě německé a jsou dobré - s elastanem, jen jsou nižší gramáže - tenké.

laeela
2. jan 2014

@koki_melo úplety Lillestoff - peru na 40, ale otáčím na ruby, některé jsou dlouho hezké a občas se mi některý dost rychle sepírá a chlupatí, trička jsou v pohodě, na těch legínkách je to horší, ale točíme je hodně, tak je to pochopitelné, navíc dcerka dost leze po kolenou při hře, odírá to o koberec.
Ale určitě bych prala otočené na rub, jinak ty barvy prostě blednou, tak jako u koupeného oblečení.

laeela
2. jan 2014

Zdravím a přeju vše dobré do Nového roku, hlavně tedy zdraví všem, jak maminkám, tak prckům.
Mě se číslo 2014 líbí, tak doufám, že to bude fajn rok.
Dočetla jsem lehce diskusi, včera jsme se vrátili z hor, byl i nějaký sníh, tak jsme i výborně zalyžovali, Silvestr slavili s veselou partičkou, manžel hlídal, když jsem pila a smála se až do rána, tak mám za sebou i nějakou tu potřebnou duševní hygienu. Takový večírek jsem nezažila od vejšky. 😀

petkasv
2. jan 2014

@zuzkasim já separačky nepoužívám, ale holky chválí popoliny, jinak já teda ocet na plíny vůbec nepoužívám, někdy vyperu s desinfekcí Sanytol na prádlo a víc neřeším 😉

caramilla
2. jan 2014

@aerin to o tom kyselém mám i od Terky, když jsem od ní kupovala bambusové látky (má to někde na ŠD taky naps. Ta kamarádka teda měla z bambusu hlavně asi trička.

caramilla
2. jan 2014

@laeela týjo, moc ti toho silvestra očistného přeju a trošičku závidím, ale v dobrém. Zasloužíš si to a je to potřeba, jsem ráda, že sis to tak užila 😉 😎

zojec
2. jan 2014

dievcata, vsetko dobre do noveho roku prajeeem, nech nam to dobre sijeeeeeeeee 😉

kuna
2. jan 2014

@caramilla haha, mám to stejně, softky peru s čímkoliv, co mi zrovna ladí barevně. Bahno je čistá špína, to se rozpustí a odplaví, to se nezapere. Spíš bych si dala bacha, kdyby se na ně třeba vylila razítková barva 🙂.

A trochu blbá otázka, proč nesmí soft do sušky? Já ho tam dávám a zatím dobrý, změny jsem nepozorovala...Chápu, že asi kvůli membráně, ale proč konkrétně, nevíš?

sinala
2. jan 2014

@kuna @caramilla tak já soft peru samostatně nebo s bundami v prostředku na membránové materiály, peru na 40. Vy perete v normálním prášku?

koki_melo
2. jan 2014

Já než jsem zjistila, že se soft má prát co nejmíň a šetrně, tak jsem prala třeba 2x týdně, jakmile byly kalhoty zaprasené ze školky. Jinak si myslím, že suška může poškodit tu memránu teplem, já mám program přímo na outdoor, ale asi kdyby to nebyla nutnost, tak bych radši sušila pověšené na ramínku.