Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@sinala ; @kuna Probírala jsem to s pánem, co prodává ten drahý soft a ten mi říkal, že se smí jen do 30 st a sušička ani v krajní nouzi, že to ničí membránu. Je tam moc horko a já nevím, zda se poškodí ty vlastnosti a nebo se třeba může oddělit. Každopádně to tam nedávám. Prášek mi naopak někdo říkal (teď fakt nevím kdy a kdo🙂, že je marketingový trik a že se může prát v čemkoliv, ale to si teď nejsem jistá. Já peru v Qualtu na barevné prádlo, někdy dávám ecover gel, ale mě přijde, že ten je sice šetrný ale zase nepere 😖
Jinak ta šetrná údržba se týká softu toho drahého, který fakt tu membránu má, o tom "levném" o té membráně poslední dobou dost pochybuju, takže ten do sušičky možná smí, protože tam stejně membránu nemá. Já ho pitvala a mě to mezi přijde prostě spíš jen jako lepidlo. Ale nevím, testy v laboratoři jsem nedělala, každopádně ten s tím certifikátem má fakt to vevnitř nějak úplně jiné 😝
Já soft peru v klasickém gelu, kupuju u Čiperky (velkosklad v Brně), dovážejí ho z Číny, ale kvalita dle mě velmi dobrá. První soft jsem brala kdysi v hromádce od kohosi z Mariny (tehdy ještě byl Marinaklub), prala jsem ho vždy na 40 a při praní se mi vrstvy oddělují od sebe. Když kalhoty vytáhnu z pračky, mají na sobě jakoby "boule", po uschnutí se to srovná. Funkční jsou v tom smyslu, že neprofouknou, dýchají (děti nebývají zapocené jako např. ze šusťáků), nepromokavost moc nezkoušíme. Ten z Čiperky drží dobře, po 3 letech mi nepromoká (třeba jsem si nedávno sedla na vlhkou lavičku), ale zase neperu tak často jako kalhoty dětí, ty projíždějí pračkou třeba i co týden, jinak to s nima nejde.
@kuna Tak jsme zpět z vánoc a dostala jsem se k odpovědi. Dělám to tak, že celou látku hodně namočím v octové vodě - tak deci octa na litr. A pak v rukavicích na tu hodně mokrou látku i jí v kyblu trochu je, dám barvu a pořádně promnu dokud není rovnoměrně po celé látce a nechám chvíli působit a pak použiji fixativ. Nikdy jsem tu barvu neředila víc jak 1:3, protože to na tu látku nebylo potřeba, ale barvím si to po metru, tak nevím. Snad to pomohlo 😉
Tak deset dní zpět dočteno, no prolítnuto 😀 😀 Přeji všem krásný, úspěšný rok 2014 a hodně zdraví a štěstí a samozřejmě plné skříně látek, hodně špulek, pořádné stroje, dostatek času a super výtvory 😀 😀
@sinala @koki_melo @caramilla ještě jsem zapomněla na jednu podstatnou věc, takto se chovám je k softu dětskému, hlavně kalhotům, protože ty jsou pro mě spotřební zboží 😉 . Svou softku si hýčkám. Ty dětské kalhoty teda většinou peru v normálním prášku a jednou za čas je protočím v pračce se svýma a manželovýma věcma v prostředku nikwax na sofshell http://www.nikwax.com/cs-cs/products/productdet... a je to fakt super, hezky to impregnuje a kapičky opět stojí na povrchu. Svou kupovanou bundu bych to sušky nedala, to jsem ale pokrytec, co 😀.
@jieff hezký dárek, jinak nevím, doufám, že není zubař 😀 😀
@anfei moc děkuju, vyzkouším a uvidím 🙂
holky zatim vedle, ale bavíte mě, tak to ještě neprozradim 🙂
a s tím octem a bambusem, to jsem nevěděla... Možná proto máme ty Tots bots tak prkený a nechundelatý... Budu na to dávat pozor
ked uz o tom prani speci materialu, minule som narychlo kupila v DM gel(vlastne vodu, lebo je to tekute) na outdoorove oblecko, hodila tam b. overal na lyzovanie a skoro nic to nevypralo 😖 a to ma pol litra vyslo na skoro 15€ tusim.. vcera sme sa boli sankovat a prdel mokra :(
inak v pondelok, ked sme odchadzali na chatu, tak som hodila na postu nabrusit noznice, dnes ma uz cakali doma (a to bol vcera sviatok, chvalim brusica ale aj slov. postu :D ). strihaju paradne, lepsie ako nove.. su nastavene, nabrusene.. no radost si strihnut 😀 😉
@zojec kde ti brúsili?
Tak jsem dneska poprvé vyzkoušela řezací podložku, co jsem dostala k Vánocům a jde to jak po másle 😉
@anastazieb řezací podložka hodně zrychlí šití 😉
Dnešní výtvor, pyžamka. Kalhoty už mám - v srpnu jsem ušila dvoje polodupačky a nějak jsem ujela s velikostí, takže jsou synovi až teď, když už polodupačky přes den nenosí 😀 . Tak jsem teď aspoň měla ušetřenou práci 🙂.
A dál to zkouším s dvojjehlou a rozhodla jsem se ji podrobit zkoušce největší - lemování okolo "tahacího" výstřihu (tahacím myslím to, že není křížený v ramenou, ani na zapínání, prostě se při oblékání musí natáhnout). Zatím to drží, tak uvidím.
@sinala já jsem samozřejmě už řezala, téměř odjakživa (kdybych měla všechno obkreslovat a stříhat, tak už bych se dávno šla oběsit 😀 ), ale ta podložka je teda něco 😉
@zojec aj ja by som už konečne privítala sneh, u nás o chvíľu vykvitnú stromy, teplo je, ani náznak zimy....
@ucitelka70 u nás kvete zlatý déšť a sousedce sakura 😀
Co sa tyka prania softshellu resp. membranoveho oblecenia: akonahle je raz zle oprate- resp. v avivazi, resp. v prasku ci gele, co obsahuje avivaz ci ine zmakcovadla, uz nickdy nebude mat povodne vlastnosti. Impregnacia na kritickych miestach je mozna impregnacnym sprejom - podobny aky je na topanky existuje aj na textil. Ja tym sprejujem malemu bundy na ramenach a nohavice na zadku 🙂. Existuje aj prostriedok na vpranie, dava sa to pracky po vyprati a peria sa znova. Toto ale znizuje priedusnost.

Holky co používáte vlňáčky, nepotřebujete některá šampon na vlnu? Válí se mi tu jeden od Disany, pošlu za poštovné a případně něco na čokošku.