Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@ucitelka70 u nas tiez nie je sneh, boli sme na chate v okoli banskej bystrice.. ani tam to nie je bohvieco.. ale aspon sme nasli flak na vybesnenie deti na sankach 😉 u nas este nic nekvitne, ale krt my vyryl vsetky cibulky narcisov, co som posadila na jesen 😠
Tak já jsem teda taky třída 😀 softshellový kalhoty malého peru skoro každý den - teda teď, když je tak "hnusně" - všude bahno.... máme teď vypuštěný rybník a malej si tam rád hraje, takže je vám jasný, jak pak vypadá 😀 ale je pravda, že to beru prostě tak, že to je spotřební zboží a až nebudou fungovat, tak ušiju nový 😉 ale bundu (která mi dala strašně moc práce), bych takhle často neprala 😀 😀
Ahojte vidím,že tu radíte momentálne okolo úpletov,poslušne si to zapisujem aj ja:D a chcela by som sa spýtať aké sú to materiály čo sa volajú Pul a náplet a tiež na čo to použiť,lebo neviem.A ešte by ma zaujímalo,že keď lemujete tričkám výstrihy používate zakladače alebo akým spôsobom to lemujete a na klasickom stroji(jednoihlovke?)Vďaka za každú dobrú radu🙂)
jak se včera řešila kvalita lille - tak já jsem dnes skládala prádlo a měla v ruce dvoje legínky, které jsem šila v jeden den, jsou nošené zhruba stejně často, stejně často i prané, lille teda asi malinko častěji, páč jsou velmi oblíbené.
Ty druhé jsou tučňáci - oranžoví, ty jsou hodně vybledlí, mají chloupek a v místě kolínek je barva úplně vyšisovaná, Jinak oranžová je z nich znát, ale ten drobný chloupek na nich je bílý, takže působí ještě vybledleji.
Lille má taky drobný chloupek ale barva je krásně sytá a ani na těch kolínkách není vybledlá, spíš je to tam odřenější.
Jinak celkově jsem z lille moc spokojená, pak dobré úplety jsou z mylly, srovnatelná kvalita, i ty německé jsou dobré, ale zas jak které, co jsme brali v hromadce, tak ty, co nemají tolik elastanu se i rychleji sepraly, konkrétně u mě tygříci a ufounci v modré.
Ty české úplety jsou pro mě fakt blbé, barva se vypírá, teď jsem dělala z malinového fineribu pro malou spodní prádlo - triko a dlouhé spodky a malinová je zašedlá, ošklivá, sepraná a to jsem to šila před vánoci.
A fakt mě to netěší, že to musím napsat, ráději bych napsala, že ta česká kvalita je nejlepší. 😉
No a spešl kategorie jsou úplety od Voldemorta, já tam tedy už asi ten rok a půl nenakupovala a už ani nebudu, ale jednou jsem se v jiném e-shopu ulakomila na ten tyrkysový kolečkový, co je teda ze stejného zdroje a z toho je fakt hadr i na tuničce, která je hodně málo nošená, kroutí se to, je to tenoučké, vypraná barva, chlup... A jelikož to ty německé úplety běžně nedělají, tak věřím, že bere něco méně kvalitního.
@laeela Super rozbor! 😵
Jinak ty "české" se pletou v Polsku, takže zas tak slzu ronit nemusíš, tam je jediný rozdíl to, že když to koupíš od Českého "překupníka", tak odvede ze zisku daně tady a když to koupíš v Německu, tak odvede daně tam. Já sice podporuju české výrobky, ale na druhou stranu je třeba dát najevo, že nekvalitní věci prostě kupovat nebudeme, jak v potravinách tak v látkách a když to tady kvalitně nikdo neumí, tak prostě koupíme v Německu, kde to umí.
@alenf PUL je název pro polyuretanovou laminaci, která se dělá buď z rubu nebo z lícu látky (buď bavlněné plátno, bavlněný úplet a nebo polyesterový úplet).
Laminace shora se dělá na b. plátně a šijí se z toho pláště do deště (ale zatím nikdo neví, zda to ve švech neproteče, ale prý ve skandinávii to teď děsně frčí, říkal obchoďák, co mi ty látky nabízel).
Laminace z rubu na polyesterovém úletu je vhodná na plenky a na látkové vložky
Laminace z rubu na b. úpletu nebo tkané bavlně je vhodná třeba na pytle na pleny, bryndáky, sedátka na jídelní židličky, vložky...
Náplet je takové to, co máš na konci rukávů na mikině - taky se tomu říká patent.
Lemuju od oka ručně. Já mám coverlock, ale většinou holky lemují na rovnostehu s dvojjehlou. Zakladače já nepoužívám. Je to tak, že někomu zakladač sedne a miluje a někdo ho nesnáší. Já ho nesnáším. Obecně si ale myslím, že na olemování výstřihu u trička je montovat zakladač trochu masochismus... 😠
@caramilla inak co je to ten zakladac? to prvy krat pocujem :D :D boze kolko toho este nevieeeem 😒 no v kazdom pripade mi asi nie je treba 😀
@alenf ja som na rovnostehu nelemovala vobec, len prisila cikcakom k tricku. a aj teraz ked mam OL tak malokedy lemujem, funkciu to plni aj bez lemovania a nehrozi, ze sa mi tam nieco potrha 😉 inak pre dievcata pekne vyzera aj trojkrokovy cikcak, nastavujem sirku aj dlzku na 3 a robi to potom peknu vlnovku 😉 poskusaj na stroji a uvidis co sa ti bude pacit a plnit funkciu 😉
ja som inak s tucniakmi spokojna.. oranzove som este sice nesila, ale modre a zelene drzia dobre aj na pyzame, co sa perie celkom casto 😉
a aj mtx ma niektore latky dobre, niektore menej.. vyplnek z mtx ma dost sklamal, mala som bordovy a medovy, po par praniach vyzeraju dobre osumele.. lille je fajn , a paci sa mi napr. aj taka kvietkovana latka na bordovej, tusim bola od valdemara , ale uz si to naozaj nepamatam 😕 @caramilla z nej tiez vela sila :D tusim bola aj na modrej a zelenej .. tato: http://ekozahrada.blog.cz/1205/vrstvene-tricko-.... b. ma z nej leginy uz nieco vyse roka a keby si tam nebola vystrihla dieru na kolene, tak by ich este ponosila.. samozrejme vsetko je prednejsie ako zasit dieru... 😖
@caramilla
@zojec ďakujem,bola som zvedava aké máte skúsenosti a techniky,lebo ja na rozdiel od vás som tričká nezvykla šiť,skôr dámske odevy.Tam viem čo a ako,ale okolo materiálov na tričká,pyžamká som sa nikdy dáko nezaujímala to až teraz ako mám Viki a ako som objavila vás všetky v tejto skupine.Tak ma to navnadilo na šitie ako som začala pozerať čo všetko robíte z tých úpletov,že by som dačo aj ja skúsila🙂.
Já jsem maxi spokojená s 2/1 žebry z MTX, ale je pravda, že jsem nezkoušela z Mylly a ani nechci, protože by si chlap musel pořídit vedlejšák a umejvat schody v panalácích na kšeft, abych já mohla rozfofrovávat prachy na látky 😀. Jinak finerib z MTX se dost opírá, ale za 150 kaček se asi moc nedá čekat. Ideální byla kombinace tuniky mtx finerib + Voldemortuv úplet (no jo, chybama se každý učí), po dvou vypráních na vyhození. Docela dobré mi přišly teplákovky z Rumitexu, i úplety, akorát teda tam by to bylo na hromádku, min odběr 10m. Jo a na pyžámka mi přišly docela dobré oboulícy z mtx - v poměru cena výkon.
@laeela krásně shrnuto 🙂 mám to stejně, úplety z wendy nebo mtx jsou šílený, vytahují se, barvy nedrží, lille a německé úplety (jak které) jsou skvělé, úžasné, barvy drží, tvar to drží 🙂
@alenf mám takový pocit že zakladač tu nepoužívá nikdo 🙂 je to práce navíc a navíc se časem naučíš, většinou se tu lemuje proužkem na polovinu a na to nic nepotřebuješ, samozřejmě líp to jde pokud máš OL, někdo lemuje proužkem na třetiny, to jde dvojjehlou a někdo lemuje proužkem na 4-tiny, čaem se to vychytá a je zbytečný mít k tomu zakladač, samozřejmě jsou tací, kteří ho ovládají bravůrně a práce s ním pak vypadá, že to musí jí přeci každýmu, no každý jsme jiný a pro mě osobně je to jednodušší bez něho 😀
@zojec tak mrkni 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=AoCB4oWX5q4@alenf lemuju proužek složený na třetiny postup je na ekozahradě http://ekozahrada.blog.cz/1208/postup-lemovani-... jen já si prvně ten proužek přišiju a až pak zahýbám a jde to i na rovnostehu.
A pak shora přišívám cikcakem , foto zde https://www.modrykonik.cz/blog/sinala/album/obl.... Kdysi jsem prošívala dvojjehlou, ale časem praskala, ale zase ji dám šanci, když vím, jak to má steh vypadat správně z rubu 😀
Nebo můžse přišít náplet nějakým pružným stehem - šila jsem tak jedno tričko z merina a drželo http://www.farbenmix.de/de/halsbuendchen-1.html.
@alenf oba způsoby lemování má @caramilla na blogu http://ekozahrada.blog.cz/1212/lemovani-tricka-... a http://ekozahrada.blog.cz/1208/postup-lemovani-.... Když máš OL, je to lepší, ale dá se použít i falešný overlockový steh na obyč stroji, ideální s kráčející patkou. Prošití je pak dobré buď dvojjehlou (jde snad do každého stroje), nebo tříkrokým cikcacem, nebo pružným rovným stehem.
@alenf když lemuješ na třetiny, tak to trochu natahuju, protože by Ti to odstávala, ale zase ne moc, abys to neměla nařasené ( pokud to není záměr🙂). Když našívám patent, tak toho mám tak o ccca 8-10 cm kratší i u malých věcí, jinak ten patent odstává. A šířku hotovém patentu na tričku mám tak 2 -3 cm, protože, když ho mám širší, tak mi taky odstává 😀 😀 😀. Lemy kolem krku jsem začínala na pyžamech nebo tričkách na doma, abych se to naučila 😀
@alenf s normální patkou se Ti prošití vlní, s kráčející ne nebo minimálně. Do kráčející patky je vhodné investovat, i když máš OL, protože lemovat potřebuješ 🙂 . Já si tyto drobné, ale dražší věci nechávám postupně kupovat na narozeniny 😀
A kráčející používám i na tkané látky, pak se mi nestane, že při sešití mám jednu část nohavice delší, když si jen našpendlím 🙂

@jitule23 děkuju. Na pyžamka (ale i trička a všeobecně oblečení pro děti) se používá úplet - jednolíc, oboulíc, buď 100% bavlna, nebo může být s malým přídavkem elastanu. Na lemování okolo krku se používá buď patent - jemný, ne tlusté žebro, nebo finerib.