Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@vondandy myslim, ze mas zle nastavene napatie niti aj diferencial, ten steh nevyzera dobre ani mimo oblucik.. skus nastudovat http://ekozahrada.blog.cz/1301/o-kolecko-vic-re...
@caramilla , diky, ja si to myslela, ze to je v rukach..nekdy se mi to povede a nekdy nee... Napeti niti si myslim, ze je v poradku, aspon na rovinkach se to hezky vaze na hrane... A zastavujes si v obloucku, abys pootocila latkou? Nebo to fakt jde delat plynule? Koukala jsem na jakesi video na youtube, a tam pani zastavovala... Jo a musi byt plenka vytrihla nebo to lze sit podle cary a pritom orezavat prebytecnou latku?
@medunka21 tak konečne som pofotila moje výtvory
tričko pre segru - FANO
tričko s čipkou pre mňa - FANO
@macin73 středomořské byliny jednak překrvují dělohu a u těch dvou mám pocit, že mají i vliv na plod a orgány, ale nějak extra vzdělaná nejsem.
Ale když je v omáčce tymián, tak jí taky jím, ale ne každý den a s tymiánem záměrně nevařím. Manžel hodně používá oregano, a taky jsem ho v létě normálně jedla na pizze a v omáčkách. Ale snažila jsem se to nějak hlídat, aby to nebylo moc a moc často...
@ivanka.7 Jo, zázvor prý dokonce poškozuje plod. Ty lízátka dokonce jednu dobu v Benešově v naší lékárně těhulím neprodávali, ale asi nakonec vyhověly, že tam toho moc není, nevím, já jsem je taky cucala.
Ale teda moje tchýně se mi směje s tím, že za jejich let nic takového nebylo, jedli všichni všechno, vůbec se to neřešilo, byliny, sýry, nic a všechny děti má normální a zdravé...
@vondandy no mne sa ten steh nezda dobry.. aspon na tej druhej fotke su ocka velmi volne 🙂 ale @caramilla sa viac vyzna 🙂 mne niekedy pomoze vytiahnut nite a zalozit nanovo, ak nepomoze, tak vymenit ihly, na mojom OL je taky stuplik co sa zatlaci a uvolni sa cele napatie, zatlacim, potiahnem za vsetky 4 nite aj to niekeey zvykne pomoct..
@vondandy a ja som skusala tak sit, ze som ledabolo vystrihla a snazila sa ist po ciare, ale nerobi to dobrotu, v oblukoch sa to dost zle koriguje, lepsie je vystrihnut presne 😉 nemusis az tak velmi sledovat noz, lebo ak sledujes len noz a nie aj ihly, tak sa stane ze v oblukoch ti latka "odide" spod ihiel 😉
@vondandy Lépe se to ořezávání hlídá, když jedu pomaleji a stíhám pěkně srovnávat látku. Jinak bych si asi vrstvy v kraji nejdřív ojela rovně na normální mašině, obstříhla a čerstvě obstříhnuté ojela na overlocku, ať už s nožem nebo bez, jak je to čerstvě obstříhlé a vrstvy už drží u sebe, dobře se dá pohlídat, abych měla látku pod patkou tak akorát, abych neměla volné smyčky. Určitě dostaneš grif po více pokusech.
Včera večer jsem ušila synkovi tričko, dnes jsme zvládli i nafotit. Jednobarevný úplet jsem vzala z vyřazeného trička po mamce, se mi začíná tahle recyklace líbit. Nesourodost rukávů je schválně, částečně i kvůli tomu, že přední díl starého trička měl dost velký výstřih a druhý celý rukáv by nevyšel. Raglán jsem šila poprvé, fakt sedí tomu mému hubeňourovi hezky (už tu kdosi psal, že hubeným dětem dobře sedí) a dobře se i šije. Synek spokojený🙂
kamarádka shání lněné plátno, přírodní ale i barvené - nemáte tipy? Ještě nejlépe původu u nás, ale to není podmínka.
ahoj damy, potrebovala by som poradit.....studujem zhora zdola navod k mojmu sijaciemu stroju, kde pisu ze je mozne sitie dvojihlou. Ta samozrejme nepatri k standardnej vybave. Sije niekto takto? Ako to funguje? Stale si to neviem predstavit a cuduj sa, svete....ani vsemocny google mi nechce ukazat nejake pekne video.
@zabza40
@jieff
@katka82 Tady http://www.sitiniti.cz/latky/723-bike-it-jersey..., je z novinek a nevykoupila jsem všechnu, ještě jsem vám nechala🙂 Látka je krásně silná, vypráním se nesrazila. A ještě se pochlubím, co mi přinesl Ježíšek http://www.sitiniti.cz/ostatni/587-svadlenka-ku...
kuk sem.. dvojihlou sa da sit skoro s kazdym strojom, len treba mat nasadku na spulku druhej nite 😉
@zirka Do stroje upneš dvojjehlu, navlečeš dvě nitě, vedou stejnou drahpou, jen každou nakonec provlečeš ouškem jiné jehly. Obvykle trošku víc utáhneš napětí horních nití, zvolíš délku stehu a šiješ. Spodní nit ti pak sama dělá steh jakoby cik cak. A šít můžeš jen rovně, žádné ently ani ozdobné stehy.
@zirka Asi každá tady jsme to již vyzkoušela. Někdo šije stále, někdo ne. Videí najdeš dost např.:
https://www.youtube.com/watch?v=OpOYJ8KF_q4
tady něco o šití dvojjehlou: http://www.bettymade.cz/siti-dvojitou-jehlou-do...
@evaon tie tvoje princezné ako rastú..... a Hanka sa mi zdá taká veľká.... aká je vysoká?
Děvčata, mám několik dotazů. Určitě jsou tu někde zodpovězené, ale vzhledem k množství příspěvků asi nemám energii hledat odpověď, proto klidně i do SZ.
Otázka jedna. Chci si koupit šicí stroj, požadavky do 5tis, dobrý servis případně v pohodě náhradní díly a cenově dostupné komponenty. Potřebuji něco, co prošije v případě potřeby opravdu pevný nylon (na psí pelech), co zvládne i v základu elastické látky a šije to aspoň trochu rychleji (povlečení...)
Věc dvě, kde kupujete látky, nitě, stuhy... Ideálně cenově příjemný e-shop, který má v Praze i kamennou prodejnu. Vím, co chci za látky, ale netuším, jak se jmenují, proto bych do začátku potřebovala i místo, kde si je ošahat.
Díky moc za infa 🙂

@vondandy Podle mě máš blbě seřízené napětí nití.
A na obloučky to chce získat grif praxí - určitý sklon, jak to tam strkat a druhou rukou vzadu zároveň taháš a tím ten oblouček jakoby "vykreslíš", je to v rukách 😎 Každému to na začátku nejde.