Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@abigail1 a na kolik jsi prala? Je to divné, já to měřím už poněkolikáté a vždy mi to sedí na těch 10%. Když vyperu na 40, tak to taky oměřím a to se srazí o 4 cm na půlmetr a když to hodím do sušičky, tak to dá těch 5 cm na půlmetr. Méně se mi to nesrazilo v životě. Ale měřím tričko, tam se nemůže stát, že to totiž natahneš na pravítko a ukáže ti to víc, ale nevím, zda je tohle ten případ. JInak těch 10% tu naměřili i ostatní, kdo to zkoušel minule, tak to není jen u mě. Tak nevím, asi máš nějakou šetrnou pračku 😀
@caramilla no ja blbka jich už hodně vyprala a teď se tluču do hlavy, že jsem to neměla dělat, že se to bude blbě šít...no pro příště budu vědět. Mě se cuknul o necelých 10 cm, z metru deset mám 103, ale neměřila jsem před praním, možná nebyl přesně 110 ale třeba 112cm. Třeba ten úplet z Magenty se nesrazil skoro vůbec. Jediné, čeho se bojím, aby se to pak nesrazilo nějak křivě a neujely švy. Ale předpokládám, že ty dražší úplety jsou tištěné rovně.
Hele holky, a přeměřujete ty látky PŘED praním? Já si třeba objednala 0,50 m látky a přišlo mi 48 cm. A kdybych jí přeměřila až po vyprání, myslela bych si, že se srazila o 2 cm víc než ve skutečnosti..
ahojte viete mi poradit?
chcem malej na balet usit sukienku vcera som pozerala jednu original ale neviem ako na to
je to vlastne pas satenu zosity na overlocku so 4mi pasmi tylu
to comu nerozumiem je ako je to zosite ked saten je rovny ale tyl je nazberany
neviem ci som to opisala dostatocne zrozumitelne
@elixia nie, to je srdieckovy ozdobny steh 😉 take podobne, len srdiecka: https://www.modrykonik.sk/blog/zojec/album/moje...
@abigail1 já srážela asi 10 ks lille v rozmezí 0,5-1m a teda na 40st, stejně to na více prát nebudu a srazilo se to na půl metru o cca 5%, takže při praní na 60st to může být klidně 10%, takže já si udělala průměr cca 3 cm na půl metru a na metru 5cm, tož takto 😉 a přeměřovala jsem před praním i po, právě pro tu kontrolu
@terezita já si předělávala starší krátké trika nápletem a odhadla jsem to málo. Přidala jsem 8cm, ale tričko bylo tak o 2cm kratší /takže jako kdybych přidala 6cm/ a na předním díle bych ještě další 4cm snesla. Takže na moje pidi bříško bych optimum viděla 10cm, ale já mám bříško fakt malé, tak nevím zda na zakázku...nepřidat raději víc.
@abigail1 Ahojky, já má takovou zkušenost, že někdo měří před praním a někdo to neřeší. Normálně jsem včera byla překvapena, že jsem asi před 2 měsíci stříhala metr jednoho potištěného Lillouše a včera jsem ho přeměřila a naměřila místo 100 cm jenom 96 cm. Oni to mají na roli strašně natažené a i když to nechám volně, prostě se to srazí pak dohromady po ustřižení ☹ Jsem z toho už psycho, ale nenadělám vůbec nic. Rle má vždy 6 m a třeba 3 cm navíc, ale kraje mají třeba rozdíl i 10 cm na srovnání, takže docela mazec.
Já sama jsem nikdy nepřeměřovala, jenom z Mylly, kde mi poslali kdysi o 1,5 m míň ☹ Náhodou jsem zjistila, jinak bych na to ani nepřišla. Ale když mě na to někdo upozorní, tak se snažím vždy vyhovět. Nic lepšího mi ani nezbude ☹ I když to vždycky přeměřuju asi 3x než to ustříhnu ☹
@abigail1 ale i tak to platí 😉
No já právě nevím. Dnes je mládě fakt akční, ale já nic necítím, že bych třeba měla kontrakce nebo něco takového. Jen mě bolí trošku záda 🙂 Na jednu stranu bych už ráda, je to fakt náročný, ale na druhou mám ještě moc zařizování i skrz účetnictví a do porodnice se mi notebook brát teda nechce 😀 takový blázen nejsem. Tam si beru knížku a budu doufat, že budu moct číst. To jsem nedělala snad 2 a půl roku 😀
@terezita Ano, na PD + 10 cm na délku, š. přidávám maličko, fakt maličko to rozšířím, jestli o 2 cm? Nevím, od oka 😀 A pak dole je důležití na PD udělat docela výrazný oblouček dokulata, to totiž přidá jakoby na tu délku ještě o hodně víc a tričko hezky obepne břicho a netrčí to tam v půlce pupku 😉 Zatím jsem s tím svým střihem fakt spokojená, ještě teda nerodím, ale přijde mi, že je to tričko hezké už od toho 3m a natahne se fakt až do konce, teda doufám, že mi to neprdne před porodem 😀
A jinak je teda super experiment, mám asi 5 triček a ty točím rovnoměrně dokola a jsou z různých látek a vidím přesně, jak se chovají. Nejlepší výdrž má lillestoff kapičky na zelené, to je stále jako nové, opraly se ptáčci lillestoff na tyrkysu.
@zojec Je úža úža úža!!! 😵 😵 😵 😵
Ad přeměřování - souhlasím s @allymally , el. úplety se rozměřují z role a jak je to tam natažené, tak se to pak může smrsknout a je vymalováno. Já teda v hromadách stříhám 1m + maličký kousíček navíc. Kdybych měla e-shop s látkama a MOC, tak bych ale dávala třeba 5 cm navíc na metr, pro tyhle účely by to snad mělo stačit.
Mě se ale bohužel v hromadkách stalo, že přišlo o 5 i 10 cm méně od jiných látek, které elastan fakt nemají (např. soft).
@caramilla Já bych Peťo taky dala navíc, ale vem si, že třeba na 6 metrech mám v nejlepším případě 6 střihů...kdybych dala navíc 5 cm, tak z 6 metrů mám jenom 5,7 m. A víme sami, kolik stojí 10 cm látky, že? A když stříhám celou roli po půlmetrech, tak je to potom dobrej masakr. Já jsem si toho nikdy nevšimla, nikdo mi to ani nenapsal. Až pak jednou. Bylo mi to strašně divné, myslela jsem, že je to moje chyba, že jsem špatně měřila, ale fakt to měřím několikrát v několik místech. Ale první role, co jsem měla, nebyly tak natažené, to jsem si jistá. No asi se šetří všude, i v Německu 🙂 A kolik nocí jsem kvůli tomu nespala ☹
@allymally hele, já měla mylly 3x a z toho mi 2x poslali o 1 m látky méně (jednou to byl jen 1 metr té látky, takže ji neposlali vůbec a podruhé místo 3m jen 2m), takže jsem si to hlídala, protože to bych ze střižného fakt nepoplatila. Ale máš pravdu, jak je to pružné, tak je to na stříhání děs, i když se člověk snaží. Já měla něco podobného u merina, když jsem ho brala poprvé, jsem si to proměřila a na cca 10m jsem měla asi 30cm navíc, tak jsem dávala cca 2-3cm navíc ke střihu s tím, že to krásně vyjde a ejhle, na konci mi nezbylo nic navíc a když jsem si pak jen pro kontrolu přeměřila ty nastříhané kusy, tak mi přišlo, že místo 103cm tam je ten metr fakt fousově. Ale něco jiného je to, když to někdo koupí skoro za voc v hromadě nebo za moc z eshopu.

@koki_melo Já mám látek po 3 - 6m, což srážet odmítám, pro sebe bych to dělala, ale na zakázku to není už v mých silách, zvlášť v tomhle počasí, sušička super, ale na sušení dlouhých kusů je nepoužitelná, udělá z toho dlouhou harmoniku, co pak hodinu rozmotávám a 3 hodiny napařuju a žehlím a ve finále se setně okraje kroutí jako prase. Takže já jsem lemra a lille nesrážím. Protože vím, o kolik přesně se srazí, tak si dovolím to šít z nevysráženého a vždy na střihu přidám, ať si to každý srazí doma🙂 Lille se sráží přesně o 10%, tedy 1 cm na 10 cm a to při praní na 60 a nebo sušička na nejnižší stupeň. Na 40 je to o maličko méně, to je asi 4 cm na 0,5 m. Takže proto to tričko je Míně velké, přesně o těch 4 - 5 cm na srážení, až se bude prát 😀 Proužky jsem sesazovala z lille z nevysráženého, pak srazila v pračce a sušce a seděly dobře, tak asi je to cesta 😉