Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@koki_melo ježkovy oči ☹, to mě hrozně mrzí, že tě to stálo takové nervy (a mě to tím pádem nervy ušetřilo 😅 , protože se do něj nepustím,. jelikož, když to není ani na tvou hubenou postavu, tak já v tom budu jak bedna kitu ☹ ). asi tam odtud ušiju ty "tričkošaty" (hele, nešlo by to na to předělat? to by mohlo jít..? ale nevím, nekoumala jsem ještě podrobně). posílám aspoň pofoukání na rozzlobenou duši
@petkasv Já to šila z kytkatého Lillouše, ale příjde mi, že z nějaké splývavé viskozy by to bylo hezčí.
@mamata A já doteď na Burdu pěla ódy, jak jim to hezky sedí. Dámské Ottobre nemám, ale mrknu do nich. Přitom jsem měla pocit, že Burda to měla vždy větší, ještě jsem teď uvažovala, že střihnu 36, no díky Bohu jsem to neudělala.
@mahafi Předělat ten střih půjde dost blbě, on je takový zakroucený kvůli tomu řasení, navíc ten raglan je taky na pytel, z toho nic moc nevymyslím. Až vychladnu, tak v klidu projdu Ottobre a najdu tam něco holkám, holt 1,5m látky padne na jedno max 1.5 trika vel 104 😀. Díky za útěchu, chybama se člověk učí, na druhou stranu, jde jen o kus látky, jsou horší věci na světe. Ale mrzí mě to, to zas jo ☹
@arlette Gratuluju k tak brzkému odplenkování! Ušité věci máš krásné, divím se, že čtyřleťák si už tak vymýšlí🙂
@koki_melo Opravdu je to tričko, které přidává kila? Že bych si tu Burdu koupila a triko ušila. Takový netradiční střih se blbě přeměřuje. Hele, výšku mám stejnou jako ty, jen kil míň, z čeho jsi ho šila?
@zuzkasim No právě, blbě se to přeměřuje a stejně, i když jsem to měřila, tak mi přišlo, že to musí sedět a spíš jsem se bála, že to bude velké. Já jsem, co se týče obepnutých triček a kalhot na sebe docela kritická, takže jsem skutečně měla pocit, že je to na postavičku bez bříška a špíčku, který já prostě ještě mám, byť s ním hodlám zatočit. Mě to prostě připadalo, že ta 38 by dobře vypadala v době, kdy jsem měla 54 kilo, nikde gram tuku a velikost 34-36.
Já od toho trika rozhodně nechci nikoho odradit, spíš varovat, na co si dát pozor. Ono je totiž moz hezké a zajímavé, ale z mého pohledu fakt na takovou modelínu hubenou, jaká je na titulce Burdy 🙂.
@mahafi řasenoí toho trička ti nechci radit, protože to pořádně nevidím, jak je to tam řešený. Ale obecně při řasení musíš gumičku natahovat, cikcak si dát takový středně široký a tu látku zároveň vzadu tahat, protože stroj není tak silný, aby jel normálně, když mu vepředu napínáš gumičku. Takže je potřeba mu vzadu pomoct. Asi je nejlepší si to natrénovat na nějakém odstřižku a kousku obyčejné gumy. A určitě i @caramilla má na blogu videonávod na všívání lastinu (a gumiček obecně).
@ucitelka70 díky. Já na ten plochý šev taky nakonec přišla, ale mám pocit, že jen rozložení látky nestačí, je ji musím i srovnat - ale to bude spíš tím, že je trénované na dadce a ta se strašně kroutí 😒
@caramilla modelka odvážná a šaty nádherné... a já pořád nevycházím z údivu, jak ty látky vypadají dobře... nedovedla jsem si třeba z těch hnědých ptáčků představit nic jiného než do patchworku, a ony vypadají úchvatně!!!! no ještě se mám co učit... (aneb se musím zbavit mé upjatosti a trochu se rozšoupnout 😀 😝 )
Skusim, mozno mi niekto odpovie, rozmyslam nad http://www.lidl.sk/cps/rde/SID-77B3AC91-2BEAAEE... , oplati sa? Presije aj rifle? a co patchwork...? Som zaciatocnik, tak sondujem a tento stroj ma zaujal. Dakujem za kazdy postreh.
@petkula dakujem, uz som si stihla najst, ze ta funkcia overlock je "konecna". Ja som si myslela, ze sije aj "normalne" a funkciu "overlock" ma akoze naviac...tak skoda. Skusim kuknut este tento http://www.lidl.sk/cps/rde/SID-4BBE4617-E2E8457... ...ale ten nema zas ani cislo ani nic...tak neviem
@petkasv uz som zistila, ze je to len na obsivanie a co povies na tento, tiez z Lidlu http://www.lidl.sk/cps/rde/SID-4BBE4617-E2E8457...
@macin73 Já, když jsem poprvé viděla fotky, tak jsem měla podobný pocit jako ty a bylo mi to teda líto, protože jsou to krásné látky, ale pak přišly první metry a bylo jasno, jak jsem tu látku viděla na živo, tak bylo jasno. Paní šaty chtěla jen z ptáků, ale na ten patch. jsem ji přesvědčila já 😀
@fraufrt nedávno tu proběhla fotka vnitřku levného stroje... Plastový ozubený kolečka... Já bych do něj nešla. Pokud šiješ víc než dvakrát za rok záplaty a záclony, tak o tisícovku dráž už seženeš stroj, který něco vydrží.
@anastazieb tak hod nejaky link na dobry stroj za rozumnu cenu pre zaciatocnika.
@barbora2412
já by som v polovici, ale pod prsami prestrihla a vložila pruh úpletu, záleží na strihu, kam by sa viac hodil. 😉
@fraufrt brother nebo Janomé, vyhledat si konkrétní typy a podívat se na recenze a myslím, že nešlápneš vedle 😉
@barbora2412 fujtajksl, dnes mám den blbec a málo jsem spala, mělo tam být:
"ja by som v polovici alebo pod prsami"
@fraufrt tot není můj názor ale názor někoho kdo tomu rozumí, stroj je z 99%uvnitř z plastu, pokud se něco pokazí už se to nedá dát zpátky, výměna součástky za součástku nepříchází v úvahu, pokud plánuješ šít každý den, pravidelně, dělat trička, zkracovat rifle, šít deky, já bych do něho nešla, jasný Lidl nabízí záruku dva roky a umožní to že jdeš reklamovat a oni ti pošlou nový, takový je lidl ale já bych do něho nešla 😉
@fraufrt co je dobrá cena, kolik si ochotná do toho stroje vložit??? mrkni na unuodesing.cz tam jsou stroje pro začátečníky od 2500,-- a myslím, že i když toho umí málo tak prostě paní majitelka je skvělá, dá se s ní mluvit, pokud nastane problém nemá problém ona s reklamací, a ty stroje jsou prostě kvalitní, takže ber spíš toto, co umí málo věcí, zaklad bude umět, umí cikcak a další stehy, což je fakt důležitý nepotřebuješ miliony druhů stehů k tomu aby si mohla začít 😉
@fraufrt Přesně jak píše @anastazieb a @petkasv. Pokud chceš na stroji něco rozumného ušít, mrkni na Janomé nebo Brother, mají i levné řady, kde stroj neosadí mnoha funkcemi, ale snaží se udržovat si svůj kvalitativní standard a jsou schopni poskytnout servis. Nebo si sežeň na inzerát starou Veritasku a nech seřídit. Jestli ti stačí stroj vytáhnout 2x do roka, tak ti poslouží i Lídl.
@fraufrt souhlasím s holkama. Pokud chceš jen sem tam něco párkrát za rok opravit, tak ten z Lidlu stačí, pokud chceš fakt šít jako šít, tak si budeš rvát brzo vlasy. Já bych šla do levnějšího typu Brother. Ideál pro začátečníka, co se tomu chce věnovat, je Brother tak okolo 5 tisíc.
Pokud chceš "šetřit", tak doporučuju nákup nějakého staršího stroje osvědčené značky - dobré jsou třeba i Veritasky, Lady, Veroniky atp. Hodně lidí přechází na modernější stroje a myslím, že seženeš i za dobrou cenu třeba ty základní typy Brotheru a Janome, jak radí holky. Mezi hodně dobré značky a dostupné patří třeba i pfaff, na tom šiju já a spokojenost.

@koki_melo tak to jo, to je blbý, jj proužky od Lille jsou silné, je to vyšší gramáž, než normální úplet 😉