Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@petkasv tak to jsem ráda, že to někomu jde 😉 ještě to zkusím, ale šila jsem na tři jehly, tahala před i za a nebylo to hezký, ten steh. Ještě zkusím ten rolovací podle návodu.
@anastazieb jak jako na tři jehly OL má dvě, jako na tři nitě??? Tak s tím nemám zkušenost jen teda u záclon a tam se to šije jinak, děláš tzv. olůvko a tam teda musí být i jiné napětí nití, myslím jak sem dávala @sinala jednou ten odkaz od rukodělky, nebo koho, tak tam to měla popsaný, ale to fakt nevím jak se chová u upletu 😉 jo a hlavně tam se to nesmí natahovat před ani za patkou, ale to je má zkušenost z bavlny a nějaký záclonoviny, ne z úpletu
@petkasv na tři nitě samozřejmě, ne jehly 😀 Aha, tak to bude tím, já jsem chtěla takový úzký steh. Vyzkouším teda tu rukodělku 😉
@anastazieb taky jsem šila na tři nitě jednolíc z batani a šlo to. Chce to taky hodně hlídat, aby látka šla rovně, nikde neuhnout, pak ty nitě přečuhují a neprovazují hned u kraje. Chce to vychytat a hlavně jak holky píšou natahovat, čím víc natahuješ tím víc se to zvlní.
ahoj holky..jud vás letos poprvé pozdravit 🙂
trochu jsem koukla dozadu, samý nádherný věci co sem dáváte.....potřebovala bych aby měl den tak dvojnásobek hodin :D abych toho stíhala víc :D
já letos šila zatím hlavně filtry co mám jako přivýdělek..jsou z toho pěkné penízky navíc, jen to šití takový dozblbnutí :D tak jsme pak ráda když můžu zase šít něco normálního :D
včera jsem dodělala zase jednu didaktickou kostku na objednávku 🙂
a dneska se jdu konečně vrhnout na restík..riflovou sukni pro známou
promakaná kostka, to by se našim dětem taky líbilo 🙂
@anastazieb to vlnění se ale šije jen jednou jehlou - ostrý obrubovací steh nebo úzký obnitkovací +vyndat jazýček,napětí nechat jak je a tahat před i za patkou 😉
@anastazieb pokud myslíš např.jako mám zde
Holky, šily jste některá nánožník na kočárek? Já bych chtěla jen obyč černý...vyplatí se to, nebo spíš mám pořídit emitex? A pokud mám šít...máte někdo nějaké detailnější fotky, jak řešit uchycení na kočárek atd? Já mám nánožník na starém kočárku originální a ten je přidělaný na zip...a jinou variantu neznám, nemám představu, jak to má pak přesně vypadat...
@saaralota já šila, na přání. Uchycení bylo na dlouhé suche zipy a přehyb u obličeje byl na knoflík a dlouhé poutko a dole se nasunul na polohovací část nožiček. Ale myslím že nevyplatí jestli nechceš mít nějaký výrazně odlišující. My jsme nánožník moc nevyužily Veru jezdila ve fusaku kterej jsem si ušila hodně rozepínací.
Jinak pro všechny. Jsem asi blbá, ale jak vytáhnu stehový jazýček. Díky
@sislik2010 jen za něj zatáhneš směrem doprava,ale nesmíš na něm mít nitě😉
@daisyr krása, mně se nejvíc líbí to tričko pro tebe, to je moje krevní skupina 🙂. Střih je tvůj, nebo z nějakého ottobre či burdy (kterého)?
@koki_melo @anastazieb @palosek @petkasv @crawler a ještěnevímkdo 🙂 co se toho vlnícího stehu týče, tak já po zkušenostech už vlním jen tím uzkounkým 3nitným obrubovacím, podle mě to vypadá na "tričkovinách" líp, ten široký mi na tom připadá takový nedodělaný a nelíbí se mi (a to jsem s ním pár věcí taky šila). Na teplákovině mi ale ten široký neva. Další výhoda toho úzkého je, že hezky drží a nekroutí se při praní nahoru.
@semy.cz krásná kostka, těmto věcem se zatím z lenosti vyhýbám 🙂
Já jsem teď dlouho nešila, za prvé jsem několik dní objímala kbelík (viroza, ne těhotenství 🙂) a do toho měla nějaké schůzky, takže jsem večer byla ráda, že jsem ráda. Ale batani balík na cestě, možná o víkendu... 🙂
@sislik2010 díky za info. No já právě nechci nic speciálního, tak jsem přemýšlela, jestli vyjde líp ušít, nebo koupit... Já jsem teda zase na nánožník docela zvyklá. Mám teplý fusak, ale když sněží nebo mrholí, nejsem si jistá, jak moc to nepromokne...nebo neprofoukne... radši bych přes to měla nánožník. Ať nemusím vytahovat pláštěnku při každém drobném dešti.
Ještě jak se tu mluvilo o těch obchodech a jak to mají Pražáci super 😉 , tak já bydlím v Praze a stejně si většinu věcí objednávám přes net. Jak už tu padlo, zas taková výhra to tu taky není. Dům látek 😒 a pokud tam mám jet přes celou Prahu, tak dám za cestu tolik, jako jinde za poštovné. A v normálních látkách (myslím ne úplety) dám za metr dvakrát tolik, než na netu (a to často i s poštovným). Já sama, pokud chci levnou látku na vyzkoušení, pyžamka...hledám na mimibazaru. Plátna se dají najít hezká pod či okolo stovky, úplety z českých (a "českých" 😉 ) pletáren tam prodejci nabízejí taky za slušnou cenu. A díky většinou příznivému poštovnému nemá člověk pocit, že musí objednat 20m 🙂.
A pokud chci kvalitnější látku - batani, unuodesign, vesela jehlicka atd., tak stejne zase objednavam pres net.
Co je dobrý, tak je v Praze asi ten flextex, tam jsem ale ještě nebyla, protože ho mám trošku z ruky. Snad jednou 🙂
@saaralota měla jsem ho ušitý vrch z cordury a jezdily jsme ve snehu a dešti. Podšité vatelínem a flece vnitřek. Nevyfotím, má ho brácha na mimino půjčený a zip našitý šikmo, aby se dobře otevíral.
@sislik2010 zatahnes za takove drzatko dole a vysunes ho do strany. Tezko se to popisuje, jestli mas ke stroji navod, tak mrkni tam, at si neco omylem neulomis (nepodcenuju te, pisu, ceho jsem schopna ja 🙂 )
A nanoznik - asi je to o zvyku, ale ja nanoznik mam a letosni zimu jsem ho jeste nevytahla. Fusak peru ve "vodeodolnem" prasku, takze nepromokne a pokud prsi, vytahuju plastenku. Ja to beru spis kvuli zatepleni, o ktere letosni zima nestoji 🙂
@saaralota máme origoš chicco a ten má dole kapsu která se navlékne na kočárek u nožiček a origoš emitex mám doma nevyužitý a ten má - teda nemá nic. Kolem obvodu má tunýlek a provlečenou tkaničku a zatáhneš na brzdičku. Ale ten jsem nikdy nevyužila tak nevím jak je to funkční. U toho chicca to drželo perfektně.
Keď si chcem objednať 1 čislo toho Ottobre detského mám u batani?Alebo kde?
@kuna díky za radu, asi jsem na to přišla
@anastazieb vyndání stehového jazýčku je v návodu a zde to má jitu ukázané http://jituli.blogspot.cz/2013/10/zlute-berusky...

@alenf díky, ty jsou přes rok v oběhu 😀 😀 😀 😀