Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
konečně nesu i já pár svých výtvorů... mikinu jsem šila manželovi k Vánocům a omlouvám se, že je tak pokrčená, ale on ji furt tahá a není zrovna mistr v pracizním skládání... a vzhledem k tomu, že většinou je pryč buď foťák nebo ta mikina, tak jsem ji dneska blejskla raději takhle, jinak bych tu fotku mohla ulovit až tak v létě 😀
mimochodem, kdo by měl zájem, tak to úžasné a efektní zvlnění kolem zipu a svraštění víceméně všech švů a prošití lze docílit úplně snadno - stačí si bavlněnou teplákovinu předem vyprat, pak to ušít a až teprve PAK koupit sušičku a v návalu radosti, že to stihne krásně uschnout a bude to hezky čisté, rovné a voňavé, to ještě PŘED PŘEDÁNÍM dárku vysušit 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
pak jsem se teda vrhla na šití pro sebe a ušila jsem si zkušební termo triko podle Burdy (to s červeným prošitím)... rukávy mi ale nesedly, tak jsem si střih upravila a triko z climu už je takový můj hybrid...
no, a prsknu vám sem ještě žínky... já vím, je to blbost na pár švů, ale vzhledem k tomu, jak jsem v posledních dnech nevýkonná, tak jsem happy aspoň za ně a taky za to, že se mi podařilo celkem bezbolestně oživit tu ošklivou zelenou 😀
@kamishek to jsou krásné věci, jak z obchodu!
@zuzkasim IDT není "něco jako kráčející patka", je to mnohem mnohem mnohem lepší, účinnější, praktičtější. Nedám na něj dopustit. Je to vlastně horní podávání (IDT je horní podávání, kráčející patka má imitovat/nahradit horní podávání) a fakt funguje, necvaká, nekloktá a fakt podává, protože na rozdíl od kráčející patky to má fakt celkem drive. Další výhodou IDT je to, že ho můžeš použít u více druhů patek, mj. u zipové, což třeba pro mě je dost zásadní.
IDT se nešroubuje, je stále nad patkou a jen se páčkou zacvakne a vycvakne, když se mění patka. Fakt pohoda😀
Teď teda vypadám jako dealerka pfaff 😀 Pfaff není dokonalý, má mouchy (jako podle mě úplně každá značka), ale IDT se jim povedlo 😎
@faraya te´d dočítám tvůj dotaz. Veritaska je drak, pfaff jsou silné stroje, já mám Quilt tu nejvyšší řadu, ta není inzerovaná na beton. Ale prošije hodně, ale na Veritasku sílou nemá. Šiju na ní evropský silný softshell v mnoha vrstvách a maximálně prdne jehla, ale jinak stroj prošije fakt hodně.
Myslím, že fakt pfaff by pro tebe mohl být dobrá volba, protože je jak celkem silný, tak i na jemné šití. Můj má třeba automatické napětí horní nitě a perfektně zvládne právě i typy atp. Což jsem jinak na Brotheru zaboha nemohla to napětí nastavit tak, aby to šilo hezky. Pfaff je podle mě takový průsečík mezi veritaskou a strojem na něžné šití jako jsou třeba elektronické Brothery.
Jen pozor, u pfaff často zlobí elektorinka, měla jsem ho si 3x na opravě jako úplně nový, teď ale rok funguje bez poruchy, každý den se modlím, abych to nezakřikla, ale jsem s ním moc spokojená.
Verze bez elektroniky bývají hodně spolehlivé, ale zase nemají některé funkce, které jsou příjemné (ale určitě jsou zase postradatelné🙂
holky základní zkoučka COLu proběhla 😀 , zatím tam mám původní jehly a nitě a šije se mi krásně 😀 😀 😀 . Steh je pružný, stroj tichý ( nejtižší ze všech co mám 🙂, jen musím vychytat vytahování látky. A pak začnou dotazy na Vás zkušenější 🙂
Tak zase po dvou měsících nějaký výtvor ode mne 🙂 Jedno "dizájnové" triko s autama (z nouze ctnost, nestačila mi látka na celé triko s dlouhý rukávem), dvoji piloti na spaní a tučňáci na parádu. Myslím, že úspěch stejně bude mít jen triko s autama. Ale spát taky v něčem musí. 😎 Šití zdar!
a klaním se před vaší šikovností, supr mikiny, trika, gatě, bundy, vychytávky, ... jste tu super parta!
@anastazieb @zojec Děkuju. Nějak to zkusím a snad to dobře dopadne.
dobre ranko tak ma napadlo keď už aj tu akože nasnežilo:D-je vhodná kočárkovina nepremokavá na oteplovačky?Samozrejme že to treba aj podšiť.🙂
@alenf nedávat!!!! proteče. A docela rychle. To samý ty přebalovací podložky, jednou se počůrá a jde to skrz. ozkoušeno na nánožníku, co jsem šila na golfky. Zapršelo, dobrá, do určitý míry to vlhkost chytne, ale pak se to musí dát uschnout, zevnitř je vysrážená voda. Takže tam, kde na to není tlak, to nevadí, ale na podložce i oteplovačkách voda půjde dovnitř.
@faraya
Ja sa vyjadrim len k starej veritaske, lebo nemam s akym inym rovnostehom porovnat. Moja ma uz skoro 40 rokov, je presne taka ista ako pred par stranami davala foto sinala, len v skrinkovej verzii. Sije vsetko od uplnme jemnych latok az po kozu, rifloviku a tak podobne. Daju sa na nej krasne vysit dierky a urcite kopu dalsich veci, ktore ani neviem. Zohnat na nu kracajucu patku sa da v pohode (tenex.sk). Mne teda bohato postacuje na vsetko, co sijem a to sijem celkom dost.
OL a COL to je uz trochu ina kapitola, skoro vsetky tu mame OL Brother a viacere COL Janome, ja som spokojna. Uz samotky OL posunie tvoje sitie na iny level a COL je ako ceresnicka na torte. Tak drzim palce pri vybere.
@alenf oteplovačky bys mohla udělat z proševu http://www.modnilatky.cz/cz/e-shop/308445/c1076...
Holky, nemáte někdo odkaz na střih na zavinovací body v pidivelikosti? Mám ho sice v zimním Ott, ale to je momentálně půjčené ☹

@faraya Myslím, že chceš to, co většina z nás, nemožné🙂 Za mě, mám stroj za 30 tis (Janome 7700) a srovnání se starou Veritaskou. S oběma se člověk musí sžít a naučit pracovat. Každý chce trochu jiný přístup. Na elektronice mi někdy vadí, že jak je nastavená, nemám šanci něco sama doladit ručně. Oba jsou silné, a když se to s nima umí, spolehlivé. Oba ale umí někdy pořádně zazlobit a oba potřebují údržbu. Nejde to, že bych šila x let a na stroj nešáhla. Když se o něj nebudu starat, bude drhnout, zanese se, časem si vevnitř něco trošku sedne a začnou potíže. Servisáka to chce šikovného, to taky každý není. Úplet, šifon, riflovinu i kepr mi prošijí oba, jen se na každý musí trochu jinak a musím přiznat, že mi docela dlouho trvalo, než jsem zjistila jak a ještě stále se mnohé učím.
Nechala jsi ten svůj stroj seřídit, vyčistit a namazat od schopného opraváře? Protože 5 - 6 let provozu není až tak moc. Overlock je dobrá investice pro toho, kdo šije oblečení. Coverlock já osobně považuju za dobrý pro toho, kdo se živí šitím z úpletů.
Ještě se dívám, že to IDT u Pfafu je asi něco jako kráčející patka, přemýšlím, že nic moc jiného to asi nebude. Kráčející patku seženeš i ke staré Veritasce, v dnešní době se dá koupit k většině strojů, je to skvělá investice. A nenech se zmást slovy "integrovaná kráčející patka" např. u Janome, je to prostě o tom, že tu patku tam stejně našroubuješ🙂