Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
holky, poraďte mi prosím... nákrčník se tedy nijak zvlášť neujal - nějak mi nedošlo, že by se měl vejít pod zapnutou bundu, já bych ji nechala trochu rozepnutou (ale to je u dítěte asi scifi, uznávám 😔), ale fleecu tu mám dost, i vzorovaného, tak bych vytvorřila prostě jen šálu... je teda vůbec třeba to nějak obrubovat, nebo mám prostě jen střihnout pruh a prohlásit ho za šálu? 😕 případně jaká šířka a délka se vám u malých dětí osvědčila? díky!
@macin73 já jsem madlíkovi dělala šálu, protože byla šálou posedlá 😀, ale od té doby jí neměla.. ustřihla jsem dvě vrstvy flísu a objela to na ol, nic jinýho. dýklku a šířku jsem vzala podle své kratší šály, chceš to změřit 🙂? (ale to bude asi trochu individuální, co komu bude vyhovovat)
díky holky, už jsem myslela, že jsem úplně magor, když jsem chtěla dávat nákrčník na bundu a ne dovnitř... ale nějakou šálku nebo šátek by to asi chtělo... no zkusím něco střihnout a uvidíme, jestli se osvědčí... případně ten trojúhelník by měl mít cca jaké rozměry? to by asi taky šlo a pod bundu by se to vešlo líp, než šála...
@macin73 My máme ten trojúhelník a dávám ho malé jen já, zbytek jí ho nedá, nebo nedopne bundu. A chlap mi obléká děti na lyže třeba tak, že má vyhrnuté novavice ke kolenům a mezi lyžákama a nohavicí jsou jen leginy a jemu to nepřijde divné. To já to ještě přehrnuji přes přeskáče, aby nehrozil sníh uvnitř. Do porodnice za mnou přijelo dítko jen v teplákách a triko naruby nebo předkem na zadek (to už si nepamatuji.)
Ahoj, známá mě požádala o ušití nějakých věcí - pro kamarádku šiju za cenu materiálu, ale pro "cizí" už se mi tolik nechce, aby se to nerozkřiklo a já nešila celýmu městu zadarmo 🙂. Jen nevím, kolik bych si měla říct za práci? Jak to děláte - odhadnete čas a máte stanovenou nějakou "hodinovou" sazbu? Nebo jak? Ani nevím, kolik by ta hodinovka případně měla být....já mám zkušenost jen s hodnotou kancelářské práce 🙂.
@saaralota S cenama těžko radit, taky s tím bojuju, ale nakonec jsem našla tak nějak systém... K ceně materiálu si vždycky připočítám poštovné (objednávám přes net, pokud náhodou jedu do města, tak stejně platím MHD), odhadnu dobu šití, podívám se na ceny konkurence (u mě teda hlavně Fler, protože prodávám tam) a udělám z toho tak nějak průsečík, střed. Jsou věci, které jsou časově náročné a ty se jednoduše nevyplatí šít (nebo se je pokusím zjednodušit tak, aby zabraly méně času, ale výsledek byl pokud možno stejně efektní). Fajn je, když se dělá sériovka, např. když si u mě někdo objedná konkrétní věc na zakázku, stříhnu si rovnou další 2, nemusím tolik přemýšlet nad střihem, práce je celkově rychlejší. Jo a zákazníka vždy s cenou seznámit dopředu! Raději říct pro začátek o desetikačku vyšší, ve finále můžu snížit, nikdy si neřeknu míň než je konečná cena, to na tom radši prodělám, ale považovala bych to za nefér.
@caramilla díky. No energie asi rozpočítávat nebudu, to bych nezvládla 🙂 (to by mě docela zajímalo, jak to v praxi vypadá... 🙂), já se tím nechystám živit, jen mi šlo o to, abych každýmu ochotně nepřikývla, že jasně, šiju ráda....a pak mě nevyužívali. Tak jsem si říkala, že by se nějaký podobný amatér mohl podělit o zkušenost, za kolik šije sousedům 🙂. Ty jsi profi kategorie 🙂.
@saaralota to zalezi, jak moc si cenis sve prace, jak rychle sijes, jak vypada vysledek.. ja kdybych aplikovala na siti svou kancelarskou cenu prace, tak mi to nikdo nezaplati.. 😀
a ono zase jestli to vypada, ze bys mohla cizim sit castej, tak se nepodcenuj, pak si na nizke ceny navyknou a budou frflat, kdyz je budes navysovat.. 😅
@zuzkasim já šiju kamarádce Za cenu materiálu, takže tam počítám i to poštovné a tak...ale nikdy jsem neoceňovala vlastní práci... ono kolikrát i spočítat do puntíku ten materiál... 🙂. docela jsem někdy překvapená, jak drahé to šití vlastně je. Často při šití myslím jen na cenu látky (jakože za metr jen tolik, z toho budou troje tepláky...to se vyplatí...) a když pak připočtu ty drobnosti - náplety, gumičky, nažehlovačky, patentky...tak se nestíhám divit.
@terezita no je to složitý, jak říkáš...nechci si říct málo, aby se to nerozkřiklo...ale zase jsem soudná a nejsem žádný profík, šiju v podstatě jen pro sebe, snažím se, aby to bylo pořádně...ale zkušeností mám ještě celkem málo. Asi budu pátrat po fleru a zkoušet se něčeho dopočítat 🙂. Jinak se šitím pro cizí...nevím, sama to aktivně nevyhledávám, nemám tolik času (při rodičáku částečně pracuju), ale když mě někdo o šití požádá, tak mě to docela potěší 🙂.

@rina76 ovšem ten svetr nemá chybu!!!