icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

jancasoch
3. feb 2014

@rina76 ten svetr je nádherný. To by bylo moje celoživotní dílo. Já rozháčkovala na horách čepici a pak se mi stalo to s tou rukou, tak jsme to odložila na neurčito.
@caramilla no miminko by se mi líbilo, ale tak na půjčení. Dneska jsem se s jedním poňufala v práci.
@mahafi neboj, dočkáš se. Řekla bych, že to bude dost infekční 😉

ucitelka70
3. feb 2014

@saaralota kukni sa na fler, podobné veci po čom idú.....

zuzkasim
3. feb 2014

@saaralota Ano, přesně tak, patentky, stužky a další serepetičky cenu pěkně navyšují🙂 Někdy to chce sednout a fakt si napsat všechno, co člověk použil.

veronik77
3. feb 2014

@jancasoch to se máš, taky bych so nějaké miminko poňufala, ale v práci je to samý puberťák 😀 Tak se snad švagrová... 🙂

saaralota
3. feb 2014

@zuzkasim no já jsem si to právě kvůli kamarádce začala detailně počítat (abych nešidila ani jednu z nás) a docela jsem byla překvapená...

jancasoch
3. feb 2014

@veronik77 já jsme sse hned tak rozněžněla. Prostě 4 týdenní drobek. To nevím jak se poňufat s puberťákama, ale ty máme v práci taky docela "jedlý" . Dr vždycky kouká jak to s nima válím 😀 si mě asi pletou s vrstevnicí

caramilla
3. feb 2014

@terezita no, já mám celkem dobré základy s cenou práce v NNO a tomu se to šití klidně vyrovná, Otročina jako otročina 😀 Ale je pravda, že čím víc zkušeností člověk má, tím rychlejší to vše je, protože už tak často nepářu, nepřešívám a i mám zautomatizované postupy a vše jde nějak rychleji. Taky už jsem najela na konfekční střihy u dětí, tak to je taky velká úspora času, dřív jsem šila vše na míru a dělala střih prakticky pokaždé...

caramilla
3. feb 2014

@saaralota no, já ty ceny zase tak detailně nedělám, to ani nejde, protože jednou kalhoty šiješ 3 hodiny a podruhé 5 hodin, podle toho, jaké jsou asi erupce na slunci nebo co 😀 Takže mám cca odhad, kolik to šiju času (ne na minuty, ale cca na půlhodiny) a pak dávám paušál na energie + serepetičky navíc (to je právě něco málo na elektriku, nitě, jehly, náplety, nažehlovačky, brzdičky...) a te´d od ledna jsem zavedla ještě další paušál k ceně výrobku a to na administrativu spojenou se zakázkou, zjistila jsem, že mi strašně moc času v pracovní době sežere mejlování se zákaznicema, vystavování faktur, dělání rezervací na Fleru, fotky. Dřív jsem si tuhle práci nepočítala, ale ona zabere tolik času, že už jsem začala.
Ale to fakt pro ty, co to mají jako práci, pokud šiju kamarádce, tak počítám jen cenu materiálu a cenu čisté práce a ještě se slevou. Nevýhoda je, že mám najednou strašně moc "kamarádek" 😀 Ale já mezi nima rozlišuju, jedna staví barák a nemá peníze, tak té to ušiju jen za materiál a nebo za něco vyměním a když mám kamarádku, co peníze má, tak tam si zase řeknu i za práci normálně.

caramilla
3. feb 2014

@jancasoch jojo, až budu mít bezesné noci, tak taky budu toužit po tom, aby to bylo jen na půjčení 😀

jancasoch
3. feb 2014

@caramilla no právě, a tohle jsou mj věci proč už bych do toho nešla. Ale to zmákneš ne. Člověk si musí uvědomit, že to tak chtěl a hlavně pak zase bude "líp".

zabza40
3. feb 2014

@allymally a jak to vypadá se mnou prosím tě ?

caramilla
3. feb 2014

@jancasoch no, já jsem kvůli tomu nechtěla děti vůbec 😀 Protože jsem od doby, kdy se narodila ségra věděla, že děti jsou fakt náročná stvoření. Ale právě jsem si říkala, že člověk nad tím moc přemýšlet nesmí. Ono jak to přijde, tak to nějak člověk přežije a někdy mu to ani nepřijde 😀 Ale je pravda, že si každý den každou chvilku říkám "užívej klidu", pro mě to bude fakt šok, Mína je už samostatná, sama si dojde na WC, sama si dojde umýt ruce, vyndá hračky, uklidí hračky, prostě se obstará a mě už moc nepotřebuje. V noci se budí výjimečně, už ani čurat nechodíme. Takže to bude fakt šok 😀 Člověk ví, co ho čeká a bojí se, že to bude horší jak s Jasmínkou, protože ona spala vždycky dobře, jen se nakojila a zase spala a jestli Oskárek nebude spavec a bude mít prdy, což jasmí nikdy neměla, tak to bude kolotoč 😀 Pro mě nejhorší na prvních 3 měsících byly večerní breky, v 5 začala a ječela až do 8mi. A já chodila po bytě se šátkem a houpala a pak jsem byla už fakt hysterická. Tak na to se prostě netěším, nekonečné breky.
Ale zase to bude mít sladké stránky, těším se třeba na kojení a doufám, že si ho užiju víc jak u Jasmínky, protože s ní jsem se neustále stresovala, že mám málo mléka a tak, to byl horor to kojení, ale bylo to o psychice...

caramilla
3. feb 2014

@zabza40 když tě vidím, došla obálka? Využiješ? 😉

jancasoch
3. feb 2014

@caramilla to je právě ono. Člověk pak ví do čeho jde. Uvidíš, že to bude v pohodě. Hlavně se tím teď nestresovat, protože to stejně nezměníš.
Zrovna dneska tam byla maminka, úplně na zhroucení. 4 týdenní škvrně. Pořád ječí, jen ječí. Ona úplně vyšťavená, povídala jsem tam s ní skoro hodinu. Hrozně fajn ženská. Jenomže tady nikoho nezná, rodiče jsou daleko a je na všechno sama. A pak mi říká, že si to takhle nepředstavovala. Vím, že to zvládne, pomůžu jí. Doladíme to kojení a mimčo bude spokojený a ona taky a začne si to užívat. Když jsem si mimčo chovala, tak jsem si řekla, že bych ho hned chtěla, ale pak jsem si přesně uvědomila, to řvaní, noční vstávání, nekonečné kojení, odsávání,... no řekla bych dobrá antikoncepce.

arlette
3. feb 2014

ahoj holky, přidávám výtvory posledních dní a při cvhíli vás musím dočsít, to je nehorázné, tolik stránek 😀

Kalhoty jsou pro sousedovic děti a pyžamka z jednolícu z MTX pro jednoho klučinu

koki_melo
3. feb 2014

@saaralota Onehdá jsem tu dávala fotku tepláků s dotazem, kolik bych si za ně měla říct a nikdo mi neodpověděl 😝 . Nicméně, kamarádkám a těm, o kterých vím, že nemají na rozdávání a nebudou toho zneužívat šiju za cenu materiálu a něco málo za práci. Ale i tak jsem slyšela, že v tescu je to levnější...no jo, levnější než čong nikdy nebudem. Takže i těm kamarádkám, kterým neúčtuju plné ceny řeknu přede za kolik to bude a klidně rozpočítám do poslední gumičky, aby viděly, že ve finále za tepláčky s lemovanýma kapsičkama beru vtřeba 50Kč za práci, což je směšné. Co se týče fleru, tak tam je to dost ode zdi ke zdi...některé věci dost předražené a naopak, když tam vidím třeba softové soupravy za šest stovek, tak taky nechápu...Jo a těm, kterým šiju za levno říkám, že to mají za levno, tak ať o tom nekrafou nikde, jinak že cena obvyklá je o xy% vyšší.

arlette
3. feb 2014

@evaon krásné šatičky! 🙂 taky se chystám na nějaké takové, mám spoustu zbytků a věcí k recyklaci. Mikča taky super, líbí se mi, že je taková pestrá 🙂
@caramilla krásné bodýčka aj s cedulkama, to se mi líbí 🙂 i kojo triko 🙂 Já sice nikdy žádné neměla a jen jsem vyhrnula triko, ale pěkné to je, to jo 🙂
@bettyna84 moc pěkné 🙂
@sinala krásný dárek od dcery 🙂 Věřím, že potěšil, je moc šikovná 🙂 JInak mě taky potěší vždycky všechno. Já říkám, že i kdyby mi do krabice nas... a zabalili, tak mám radost, že si na mě vzpomněli 😀
@macin73 háčkovaná šálka je krásná!
@winnyfred miminčí komplet je moc povedený
@mitape super výtvory a modelka, ta je prostě nejlepší 🙂
@sufik1 krásné věci 🙂
@zuzkasim jé, to je supéér, to je jakože na domeček?

arlette
3. feb 2014

@petkaach krásná kapsa 🙂
@rina76 naprosto bezkonkurenční svert!!!
@saaralota já šiju pro nejbližší a nejlepší přátele jen za materiál. Pro vzdálenější známé podle obtížnosti - např malé tepláčky tak do vel. 116, materiál + 50,- kč, Za střihově obtížnější a velké kusy třeba tu 100,- za ušití plus matroš. No a cizím to normálně osolím, se neseru 😀 Ale pro cizí prakticky nešiju. Jen občas těm kamarádům, když někdo něco chce. Těší mě, když se třeba někdo ozve, komu jsem už šila, že chce zase něco. Tak to je taková zpětná vazba, že byl spokojen 🙂 to moc potěší.

arlette
3. feb 2014

ve středu jdu do MTX zase 😀 tak kdyby někdo něco potřeboval ... 😉

arlette
3. feb 2014

oprava: ve čtvrtek, neb ve středu mají zavřeno 🙂

caramilla
4. feb 2014

@jancasoch to je úplně boží profilová fotka, fakt nádherná, snad nejlepší, co jsem tu viděla. Ty barvy! Paráda! Kdo vás fotil?

Ono nemá smysl se dopředu stresovat, spíš s tím tak nějak počítat. Já se asi nejvíc bojím toho, jak zareaguje Mína a zda při té únavě budu mít dost trpělivosti se jí hodně věnovat, aby si nepřipadala odstrčená. U mě je to tak, že když jsem hodně unavená a ve stresu, tak jsem na okolí nevrlá a hnusná a ona si to nezaslouží a bojím se, aby nebyla hromosvod. Takže nejvíc se bojím sama sebe. Ale jinak se zatím ničím extra nestresuju. Moje hlavní přání je, aby moje porodní asistentka mohla být u mého porodu a aby byly sjízdné silnice a střízlivý manžel po ruce 😀 , k tomu se ubírají moje modlitby teď.

palosek
4. feb 2014

@caramilla Peti, neboj se a důvěřuj .... 😉 Copak jsi to nestudovala??? 😀 😉 Jsi silná žena a vše zvládneš...stejně jako tvoje maminka to zvládla....zvládneš to i ty.... 😉

allymally
4. feb 2014

@zabza40 promin,Ty jsi od vcera na ceste 🙂 ty mensi jsem vzala do batuzku,ale ty krabice jedine autem a dnes jdu na kontrolu.

jancasoch
4. feb 2014

@caramilla jéé děkuji. to potěší. Byli jsme už na podzim u jedné fotografky. V podobném stylu mám ješě jednus malým, ale tu by mi sem dát nedovolili, neb jna ní nejsem moc dobře vidět. Paní byla moc šikovná. Máme hromadu pěkných fotografií. Tyhle barevné jsou za mě nejlepší, takové veselé. Večer když si vzpomenu tak ti hodím do vedlejší diskuze ještě nějaké. Jsou prostě takové veselé.
Co se týká únavy,...ono to zvládneš. Třeba zezačátku to bude větší zápřah, ale ona ti Mína určitě pomůže a zvládnete to společně. Vždyť ona bude velká sestra. Hlavně si nedávej na sebe přehnané nároky. Že musíš tohle a tohle,..... prostě nic, v klidu se zajet a přidávat věci postupně. Pro děti je nejdůležitější spokojená mamka a ne vynervovaná a vyčerpaná osoba. A hlavně tedy nepochybuji, že zrovna ty bys to nezvládla.

mamata
4. feb 2014

já, když se někdo v dnešní době diví, jestli se vyplatí šít, to přirovnávám k marmeládám, dělat si domácí marmeládu se taky nevyplatí, ale víš co jíš a to je pro mě důležitější,
k čemu mi je spodní košilka, která se po prvním praní smrskne tak, že ji ani kalhotky nezachytí; když koupím bundu, nemusím nikde shánět čepici do barvy, nebo kalhoty, to je pro mě ta výhoda, kterou nikdo nevidí

lanka
4. feb 2014

@mamata já bych teda řekla že se šít vyplatí, ale sama těm "domácím" tedy ve chvíli kdy nepočítám práci a koukám na to že tričko v obchodě pořídím za xy a přitom za materiál, nitě a elektřinu je to ... Práci mě nikdo nezdaní a sama sobě si ji platit nebudu, takže ve výsledku mi to vychází finančně do plusu. To že mi zbyde i na stejně barevnou čepici už je jen takový bonus. 🙂. Marmeláda a jídlo je pro mě jiný level - když chci aby to bylo v rozumné kvalitě, je nejlepší se spolehnout na vlastní, aspoň u toho co se tu dá vypěstovat, zavařit, připravit....

bordino
4. feb 2014

Zdravím po delší době, byla jsem trochu mimo, úplně nenávidím realitní servery 😀 nicméně vypadá to dobře, tak cse chci zeptat: dá se udělat pracovna na 6m2 (2*3m, s oknem). Případně nějaký odkazy pro inspiraci, neměly byste? 😀

petkasv
4. feb 2014

@bordino máte domeček??? Gratulujuuu!!!! na 6m2 určitě dá 🙂 a bude krásná!!!!!!!!!!! Sufi má vedle v diskuzi svojí a ta je menší 🙂

sinala
4. feb 2014

@koki_melo když vidím ceny oblečení v Lidlu, tak tam se do těch cen někdy vlezu ( počítám pouze materiál) a někdy není vůbec šance 😀 . ALe když pak vlezu do obchodu s dětským oblečením, kde mají hlavně české případně polské výrobce, tak to ušiju levněji ze srovnatelných materiálů.

bordino
4. feb 2014

@petkasv ještě není náš, ale snad brzy bude, díky