Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahoj holky, mám prosbu, doporučily byste mi nějakou knížku o šití, kde jsou pěkně vysvětlené naprosté základy - jak přišít zip, jak udělat rukáv, jak stříhat látku, jaká látka se na co hodí apod.? Něco, co by má smysl mít doma a člověk se k tomu vrací, když si není jist... Díky.
@rebelie Já mám tuhle http://www.bookdepository.com/Sew-Serendipity-K... a přijde mi fajn. 🙂 Teď ji má půjčenou Lukrecia, tak třeba poreferuje, jak to vidí ona. 😉
@stassy Díky za tip, já bych ale jako úplný začátečník možná přeci jen měla radši jednu knížku v češtině - sice v reálu taky ledacos hledám v Aj a asi bych tomu rozuměla, ale přijde mi, že ty základy by bylo lepší mít v rodném jazyce - taky abych věděla, jak se co jmenuje, když jdu do galanterie, nebo kupuju látky, neb zatím si připadám jak úplný blb...
@rebelie Tak v tom případě myslím, že tahle by mohla být ok http://www.neoluxor.cz/knihy/popularne-naucna/h...
@terezita Tak v galanterce jsem taky za blba, ale nevím teda jestli spíš já nebo oni, bo tam seženu jen málo věcí, co potřebuji, zbytek musím kupovat přes net. Hlavně oni u spousty věcí ani netuší, že existují.
Já teda při šití vždy důkladně studuji něco podobného ušitého original a pak to napodubuji.
Já bych potřebovala podadit, jestli na tom VTC mají i ty overlokové nitě/kony a za kolik, myslím toto jestli jsou to ty správné:
http://www.vtc.cz/cs/vyrobek/75562/nite-asfil-9...
A ještě tápu v overlokových jehlách, ty jsou jiné než na normální stroj nebo ne? Mám v návodu k půjčenému stroji, že používat jehly INSPIRA Elx705
Ještě se chci zeptat na normální jehly k čemu se hodí jehly 80 a 90, potřebuji dokoupit jehly, tak jestli je lepší brát stretch na vše a jaký rozměr, nebo jaké jehly se na co hodí. Díky.
@mooncaa ja mam do overlocku uplne stejne jehly jako do normalniho stroje.. jen zas davat pozor a uplety sit strechovyma jehlama.. normalni latky siju tim, co me zrovna pod ruku padne, mam taky vic druhu standardu 😀 a kdyz prosivam vic vrstev latky, tak dam jeste radsi jeansovou, bo ty standard to nekdy neprosijou nebo se ohnou nebo i zlomi..
a ty nite jsou do overlocku.
Holky, právě jsem zjistila, že bych nutně potřebovala pár kousků suedeclothu, tak na 4-6 plenek. Máte nějaký zdroj i tady v ČR? Nechce se mi čekat na objednávku z USA a pak to mít za dlouho...našla jsem toto http://www.fler.cz/zbozi/suedecloth-tmave-modra..., tak možná objednám těch pár kousků tady, ale nechci něco prošvihnout.
@crawler - teda, smekám a máš můj obdiv, já mít tohle doma, tak asi začnu plakat z představy, jak se tím probojovat 🙂.
@caramilla - já našívám aksamitové aplikace úspěšně právě tou kráčející patkou, co už jsem tady o ní básnila. Sedí to, jak má, nikde se nevytahuje a netřepí. Já s ní teda našívám i třeba plátno na teplákovinu, protože se mi pak zase nevytahuje ta teplákovina. Já ji miluju, jen škoda, že je tak objemná, jinak bych s ní šila snad všechno.
@kuna Jiný zdroj na SD než MaM na Fleru neznám🙂
Ad kráčející patka - já si ji pořídila, protože jsi o ni básnila právě ty🙂)) A hele - když našíváš aplikace, nevadí ti, že přes ni jakoby nevidíš? Je to OK? Je stejná jako klasická patka nebo ještě méně "průzorná"🙂))
A našíváš teda cikcakem?
No, uvidím, až mi přijde, jestli budu nadšená jako ty, nebo půjde do krabice s přískušenstvím je stroji na h... Tam je právě třeba lemovací patka pro oboustranné podehrnutí 😀
@dankakk pozri, čo som našla, možno Ti to pomôže http://www.rabatin.sk/stroje/pfaff/sk/hobby_f.htm
ahoj holky🙂 tak dnes v noci asi nic moc nenasříhám, protože malý má reakci po očkování a ještě k tomu zadeček v jednom ohni - pořád kaká (asi rostou zoubky) a má to agresivní řidinu:-/ je mi ho líto, pláče a nemůže usnout :-/
včera v noci jsem nastříhla pár teplákovin celkem tak 25metrů...a víte jak jsem zničená??? bolí záda, namožený stehna, lýtka, ruce...no jako kdybych dřela v posilovně 😅 😝 Jinak ty látky, co jsou v tubuláru, tak se stříhají fajn, není to taková šíře, tak je to vcelku rychle naměřený, nalajnovaný, ale např. cihlová teplákovina - tu jsem měla pomalu ode zdi ke zdi 😅 a to je nadlouho jen než to poskládám, urovnám, abych mohla měřit...Celkově to jde o dost pomaleji než bych si myslela...Nicméně budu se snažit, jak jen to půjde - v zájmu nás všech, abysme mohly brzy šít 😉
@caramilla co se týče vaflí ocelových, tak dle prvotního měření by mělo chybět cca 80cm, tak snad to nebude tak hrozné...nastříhám to pokud možno dnes a během zítřka ti písnu - uberu ti teda maximálně metr...Ale mám u tebe problém s tou oranž.teplákovinou - nechala jsem si Tě nakonec, protože jsi psala, že budeš i ráda za míň než těch 2,3m...jenže ono se stalo to, že na poslední šmik zbylo jen 1,1metru :-/ Takže se ptám - stačí Ti to? nebo uděláme change s někým komu jsem jí stříhala? písni mi - ostatní v tabulce jí mají tolik kolik si ji objednali...Jinak já jsem takhle přišla o výplněk bordó - nechala jsem si sebe nakonec,ale ono to vyšlo úplně tak akorát, že chyběl ten můj 1,5metr ☹((chtěla jsem to pro manžu...no co naplat...Až se bude dělat další hromadka, tak fakt o kilo víc...:-/ Jsme pro příště moudřejší...
@caramilla s tou patkou se šije dobře, nezdá se mi, že bych přes ni viděla míň, než přes klasiku, je to tak nějak nastejno. Vždycky si hlídám, aby mi rantl té aplikace vjížděl mezi ty zobáčky na patce, aby to prostě bylo uprostřed...no a je to. Spíš je škoda, že je tak objemná vzadu, takže s ní nemůžu šít třeba úzké dětské rukávy, atd. (když je to z nějakého pružného materiálu). Jo a ty aplikace našívám cikcakem.
Určitě se ti bude líbit, do krabice určitě nepůjde, taky ji mám plnou patek 🙂 A to jsem při nákupu stroje měla radost, že k němu mám x patek, že se mi budou hodit...pchá, využívám kromě základní ještě tu na knoflíkovou dírku, a to je vše 😉
@kuna my používáme sudokrém...máme ho osvědčený, ale dnes mu dávám hnusky, protože látkovky jsou na tohle sado...měnit několikrát za den totálně zadělanou, navíc mu to kolem nožiček několikrát proteklo a byl zaťaplaný až u kolen...takže pro komfort ted dávám hnusky, ale zase to nedýchá :-/...ale ještě dokupy se stoupající teplotou po očkování mi přijde lepší, když bude mít na noc hnusku.... 😝 😢 je mi ho tááák líto...asi jako každé mámě, když miláčka něco bolí...
PRUŽNÉ ÚPLETY-----------jaké na ně používáte nitě a napětí nití u stroje? na tom prý strašně moc záleží...že prý steh má mít velkou rezervu nitě...a nitě mají být pružné...Zajímalo by mě, jestli takto ušité by to šlo bez OL - tzv.řetízkovým stehem? četla jsem toto doporučení na netu, ale máte s tím zkušenost? jak je řetízkový steh na stroji značený?
@crawler vřele doporučuju přečíst toto http://blog.veselajehlicka.cz/?p=2689
a moje osobní zkušenost - mám obyč šicí stroj stroj, šila jsem mikinu, s napětím a délkou jsem si musela trošku pohrát, vyzkoušet, co vypadá nejlíp. Steh jsem nezvolila overlockový podle výrobce, ale jemu podobný. Vypadá totožně, jen ty "šipky", které se tvoří ve vzoru, jsou obráceně a vzhledově mi přišel hezčí. Jo a pak je ještě dobré projet šev znovu rovným stehem, ten overlockový totiž není tak pevný.
Jen doufám, že je to aspoň trošku pochopitelné. 😀
Malému posílám pohlazení, ať je mu brzy lépe, u nás to začíná vypadat podobně - starší dneska celý den hicuje a teď večer začala i průjmovat..
@crawler Přeji ať je malý co nejdříve OK.
Já mám ten cykl kámen objednaný 0,6 m a maximálně bych chtěla 1m ale chci to v celku. Ale netrvám na tom zvýšení, spíš jako kdyby zbylo a nemohla jsi to udat, tak bych se "obětovala" a vzala si to (teda spíš Ti to komplikuji, že). Takže pokud máš jiného zájemce a neklade si tolik podmínek co já, tak mu dej přednost.
Mých 0,6 bordó Ti asi nepomůže pro manžela.
A zbytečně nechvátej, ať si úplně neodděláš záda, ještě je budeš potřebovat. My počkáme.
Holky a díky za rady s těma špulkama, asi je nakonec objednám na tom odkazu od Terezity. Jenže už nevím za co, pořád nějaké hromada a já sysel neodolám.
@caramilla @ivuska.h Já jsem se teda orientovala podle tohoto http://www.brother-czech.cz/shop/prod.php?id_kat=8 a nepřijde mi to úplně kompatibilní, ty patky... Ale možná to pasuje, já to jen četla 🙂
@crawler Chudák malý, myslím na něj a na tebe ☹ Někdy se to nakumuluje a je to k pos...
Tak ať je brzy v pohodě.
Jinak cihlový výplněk mi napiš, kolik ti zbylo, v pohodě, netrap se tím. A bordó mám 1,5, chtěla jsem to na mikinu pro sebe, ale můžu bez ní žít, tak si ten 1,5 m pro manžu vezmi (já si dám bordó do další hromadky a do té doby bych to stejně asi nestihla ušít, takže mi to nebude vadit 😉 ) A příště určitě první mysli na sebe, máš s tím tolik práce, že by bylo záhodno, aby ty jsi měla od všeho tolik, kolik potřebuješ!!!🙂
A rozhodně nespěchej, počkáme🙂
Je hrozný, že se to tak vleče, ale třeba získáš grify a taktiku a půjde to rychleji, já už to celkem mám v ruce, takže mě přijde, že jsem se v čase pak už o 50% zlepšila. A ty s MTX budeš teda úplná královna střihání🙂))

@lukrecia jasné, klidně scuknout 😀 já už něco v objednávce napsané mám, ale ty zipy jsem teda přehlídla, musím na to kouknout, jestli náhodou něco nutně nepotřebuju 🙂