icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
20. feb 2014

@allymally Ally - se dopéká 😀 Já jsem taky přenašečka, tak soucítím,ale neboj,jistě brzy vykoukne - musí a jinak taky doporučuju ricinový koktejlek 😉 já začala rodit díky němu 😵

kuna
20. feb 2014

@ucitelka70 nakonec jsem skončila u toho, že nejlepší je kapucu podšít a tam se šev schová. To jsem tě asi nepotěšila, co? 😒

caramilla
20. feb 2014

@allymally já už jsem si taky myslela, že už konečně. Přeji ti, aby to opravdu už bylo brzy, aby tě malý už netrápil. Se na ten svět nějak chystá 😉

sufik1
20. feb 2014

@terezita přepadněte, přepadněte... po večerech jsme překvapivě doma...
@jitu22 který jsou podzimní? ty do hněda?

jieff
20. feb 2014

tak nějak věřím, že si zimní dovolenou užijeme aspoň s břečkou. Ušito podle @bordino, jen jsem zapomněla našít gumičku i horní díl🙂 Každopádně Kristý si je nechce oblíct...proč taky v tomhle teple... 😉

jieff
20. feb 2014

@saaralota mě to tvoje lemování ani jako prasárna nepřijde - máš to hezký! Já to nemám ráda a hodně hustě špendlim, jinak to nedam...

allymally
20. feb 2014

@caramilla
@crawler Holky, já doufám, že to bude brzy, je to mazec 🙂 Nikomu nepřeju, a sama jsem to taky nechtěla a mám to 😀 Snad to nebude moc velký "šampónek" 😀 Někdy uvažuji, zda to fakt nebude holka, když furt nic 😀 Ale ten pinďula byl tak zřetelný, že snad nééé 🙂 Jdu gůůůglit, co je to ten koktejl.

Holky, ještě opravdu blbý dotaz. Musí se, nebo je vhodné malé dítko zavinovat? Já jsem to u prvního nedělala, ani nevěděla, že se mají děti zavinovat. Je to lepší? Jsem divná, ale mě tyhle mateřské "samozřejmosti" docházejí až po funuse.

kuna
20. feb 2014

@allymally pokud se nechá, tak jo, já jsem si to u první moc pochvalovala, líp spala. Zato druhorozený rarach nechtěl o zavinování ani slyšet, řval, jen jsem mu přiložila packy k tělu. Zkus to a uvidíš, ono se mimi ozve, kdyby se mu to nelíbilo 😀

petkasv
20. feb 2014

@allymally Bětka taky nechtěla, vykroutila se z toho 😀 Rozárka to vyžadovala do tří měsíců, hrozně jí to pomohlo 😀

jemi
20. feb 2014

@allymally je to vhodné, dítě se neleká svých nekoordinovaných pohybů...cítí se příjemněji a lépe spí. Nám balili děti v porodnici, tak jsem to pak dělala stejně (2 plenky trojuhelníky na těsno a pak přes to jaká koli zavinka). Doma ted balím do velké elastické deky a vevnitř mám ručičky ještě pojištěné obyč plenkou.
Elu jsem balila cca 2měsíce.

crawler
20. feb 2014

@allymally o ricinu je tu diskuze,ale to dřív porodíš než ji přečteš. V lékárně koupíš 10g ricinového oleje pro vnitřní použití /ubezpečíš je, že víš,jak s ním zacházet),doma to smícháš se 100%meruňkovým džusem či kompotem z meruněk a přileješ k tomu lžíci slivovice či v mém případě becherovky a do 3 hodin nastanou kontrakce vedoucí k porodu - podmínkou je, aby bylo mímo i tělo připravené - já měla CS 0,ale šlo mi o to, že bych mohla skončit automaticky pod druhou kudlou a to jsem fakt nechtěla...no a necelé 3 hodiny po vypití mi opravdu začly silná kontra😉

crawler
20. feb 2014

@allymally zavinovala jsem obě děti - oba to milovali - lépe usínali,jak psala @jemi 😉

allymally
20. feb 2014

@kuna @petkasv @jemi děkuju za radu. Mě to právě nikdo neporadil a nemám k sobě žádnou kamarádku maminu, od které bych třeba brala info 🙂 Já to ani nevěděla. U nás v nemocnici dítka dávali do takových fleesových zavinovaček, ale mládě mělo ruky hned venku. Něco podobného jsem měla doma, ale je pravda, že on neměl a nemá rád, když má ruky pod peřinou apod. Tak uvidíme. Zkusím to a prcek si sám řekne a napoví 🙂 Snad to pro mě bude srozumitelné a jasné 😀 Už se těším na ten blázinec, uáááá 😀 😀

jemi
20. feb 2014

@allymally ono každé dítko v tu první chvíli kdy mu ručičky svážeš protestuje, ale většina dětí se pak vzápětí uklidní

sufik1
20. feb 2014

@allymally já sice zavinky měla, ale ani jedno dítě zavinovačku moc nechtělo. Párkrát jsme plínou stáhla A., ale stejně jsme během měsíce zavinky zrušili... teda mělo to tu (ne) výhodu, že jakmile zjistili, že se můžou pohybovat, tak se začli rychle hýbat, otáčet... prostě jsou napřed oproti "normě" a to i když jsou to dvojčata a ty jsou normálně spíš pomalejší. tak u nás teda neeee. Už jsou jak žížnivá čára

saaralota
20. feb 2014

@jieff různě mi to tam ujíždíj, ono je to vidět zblízka...no já jsem asi dost puntíčkář, klidně bych to vypárala, přešila...ale prostě nějak vůbec není v mých silách to i na x-tý pokus ušít rovně. Jak je to maličké, hodně to natahuju, snažím se, aby mi někde nevyklouzla látka z lemu...prostě tisíc úkolů, neřešitelné 🙂.

elixia
20. feb 2014

@allymally ja som prenasala 12 dni,tak drzim palce,aby sa tvojmu chcelo skor 😀 A k tomu zavinovaniu, tu v UK deti hned po narodeni balia az po krk, ten nas pol hodinu po narodeni uz trepal ruky von, nechcel byt zavinuty, reval ako pavian..takze je to individualne urcite 🙂

crawler
20. feb 2014

@sufik1 však mají být po kom, když jejich maminka je taky tryskomyš 😉

allymally
20. feb 2014

@elixia ajejej 🙂 Tak já jsem zatím jenom 2 dny po 🙂 Sice jsem měla termín 15., ale druhý (podle MS) jsem měla 18. února. Docela by se mi líbilo i pondělí. To má moje babička narozeniny a prvňáček je taky 24. 😀 Ale stejně tvrdohlavec vymyslí něco speciálního 😀 Tak aspoň došiju trika na prvňáčka 😀

crawler
20. feb 2014

@kuna hele a tak to tedy ten šev schováš tak,že střihneš kapucu z podšívky delší a podhrneš? Já že totiž i když jsem ji podšívkovala, tak jsem vždy střihla ty kapucový díly stejně velký a pak musela stejně extra začišťovat 🙄

ucitelka70
20. feb 2014

@crawler máš pravdu,,,,a k tomu má ešte aj také výstižné logo....

ucitelka70
20. feb 2014

@crawler a čo ked šiješ kapucnu bez podšívky?

crawler
20. feb 2014

@ucitelka70 no popravdě,to jsem šila jen tu první Fanouškovi se slonama a to jsem byla ráda i za ty nezačištěný švy😀ále jinak bych to udělala tak,že když na černém podkladu použiješ černé nitě OL a pak to ještě rovnostehem prošiješ,aby šev netrčel,tak to je myslím naprosto ok...ale nevím, jak takhle vypadají prodávané značkové - jsem to nezkoumala,jak to mají řešené...

terezita
20. feb 2014

@ucitelka70 ja bez podsivky jen sesiju na OL a prosiju. kdyz mas nite stejne barvy jako ten flis v bunde, tak to neni skoro videt. mam to tak i na jedne kupovane softshellce od hannahu. na druhe je to jak to tady ma na fotce crawler..

lucylucy1
20. feb 2014

Maminky, nemate nikto strih/navod na usitie ulitky?

kuna
20. feb 2014

@crawler ano, střihnu trošku delší, podehnu a prošiju. Nebo minule jsem zkoušela způsob, jakým to má popsané na blogu @caramilla u její bundy - všít tělo mezi kapucu a podšívku (jako sendvič), pak je šev schovaný.

majka1981
20. feb 2014

ahojte, chcela by som synovi usit nieco take ako mini mei tai alebo mini manducu, ked sa narodi surodenec aby aj on mohol babu nosit v mini nosici. nemate neake rozmery? strih/navod?

maryol
20. feb 2014

@allymally ja mám obe deti nezavinovacie, pokusy boli, ale staršiu som zavinovala necelý mesiac - potom už akákoľvek zavinovačka bola malá a ona sa z nej vykopala, zistila,som že spí spokojnejšie, keď zavinutá nie je a mladšia nebola zavinutá ani toľko, tá mi spala najspokojnejšie na brušku, lebo tak si vedela odgrgnúť aj počas spánku, len zodvihla hlávku a potom spala ďalej
@ucitelka70 ja som začisťovala niektoré veci pri krku ručne, aby to vyzeralo pekne - skryté šitie, iné strojom, hlavne tie flísové sa tak dajú ľahko začistiť, keď podšívku nedávaš

crawler
20. feb 2014

@kuna šmankote co to?jaký tělo? - juknu se ke Car 😅

kuna
20. feb 2014

@crawler no tělo dítěte, aby nevypadlo 😀 😀 😀 Myslím tělo - zbytek té bundy, prostě tu část bez kapuce, neumím to líp napsat 😎 😎