icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bury
23. feb 2014

@zuzkasim - já si na tebe v týdnu vzpomněla, že jste frčeli na hory a měla jsi strach, že nebude vůbec sníh... tak jste si to užili, to je paráda 😉 jsem ráda, že píšeš, že softshell takhle fungoval 😉 já se k tomu moc hezky nechovám - suším dokonce i v sušičce a zatím taky drží 😉

mikulka45
23. feb 2014

@papajka7 neprestava ma udivovat drzost nietorych ludi! najhorsie, ze jej to ani nepride ako kradez, no hnus ☹

papajka7
23. feb 2014

@daisyr ano nezistim to len ak neakou sprostou nahodou .ona by mi ani nepisala ale ta kamoska ktora predala ten mei tai videla jej stranky na ktorej mala napisane ze to je podla JEJ strihu keby ju neupozornila tak to nikdy neviem tak zosnovali plan ze mi podakuje a padlo ja netusim co si myslela ze ja jej za to budem tlapat po pleci ja som s toho v soku

mikulka45
23. feb 2014

@bordino,@terezita, @ucitelka70, @danielahe, @evaon, @papajka7, @daisyr
uzasne vytvory, sa tu kocham nad fotkami 🙂

koki_melo
23. feb 2014

@terezita jsem zvědavá, co řekneš po čase na ten hnědý úplet s motýlky a šnečky, já měla růžový a po vyprání šíleněj hadr, barvy hnusný. Možná jsem udělala chybu v procesu, ale byla jsem docela zklamaná ☹

koki_melo
23. feb 2014

@danielahe to bodyno a dupky jsou slaďoučké! Krása 🙂

terezita
23. feb 2014

@koki_melo tak on byl dost levny, neocekavam od toho zadne zazraky.. stal me snad 4 eur/m.. ale zas kupodivu i dalsi, co mam podobne, tak zatim drzi.. ale ja je peru naruby a na 30.. kazdopadne diky za echo, budu si davat tuplem bacha.

koki_melo
23. feb 2014

Já ho kdysi koupila u V., určitě stál přes dvě stovky...prala jsem ho na 40 a ne naruby a fakt děs. Ale třeba to byla "blbá šarže" 🙂.

a_lexa
23. feb 2014

@papajka7 no to je naprosto neuvěřitelná drzost, nehoráznost, sprosťárna............... 😝 😝 😝 😝
No nejspíš budeš muset nosítka začít šít na kšeft ve velkém objemu, nádherném designu a udělat si daleko lepší stránky, propagaci a prostě tím to její "podnikání" rozbít. Z některých lidí mi je fakt na bli.í. 😝 😝

terezita
23. feb 2014

@koki_melo to je mozny, on tam ma dost latky druhe jakosti.. jinak to prani upletu naruby dost pomaha, se ty barvy jinak odiraj..

arlette
23. feb 2014

@papajka7 teda, nevím, co na to říct ☹ to je fakt síla! Já vůbec nevím, co bych dělala ve tvé situaci, ale asi bych se obrátila na právníka, jak psaly holky. Je to hnus 😝

caramilla
23. feb 2014

@papajka7 Teď čtu to s tím nosítkem, to je síla! Je neskutečné, že někdo to obšlehne a ještě ti na stránkách "poděkuje", mě to přijde fakt jako výsměch... Bohužel se obávám, že bránit se můžeš jen apelem na morálku. Resp. můžeš ji vyhrožovat žalobou, ale reálně ji nemáš za co žalovat... Bohužel apel na morálku končí většinou tak, že ten člověk ti napíše, že neví, co děláš a že přece máme svobodu trhu a svobodu tvorby a každý si může prodávat, co chce. Bohužel lidem není trapné být za kopírku, teda těm, co to už jednou udělají, tak na ty pak nepomůže nic. Oni si umí omluvit všechno...
Myslím, že Ivuška by v tomhle ohledu mohla fakt vyprávět ☹

@daisyr Jasmínka měla 3,25 a když jsem přišla z porodnice a měla vše od 56 (protože jsem si řekla, že menší velikost nemá cenu pořizovat), tak jí bylo všechno hrozně velké. První 3 týdny by potřebovala právě tu 50, což jsem doma toho moc neměla. Takže teď po té zkušenosti jsem si našila pár bodýček 50, i když možná jsou o chlup větší. Zbytek si chci našít 56, to jsme nosily pak od toho 1. měsíce až do konce 3. Ona byla dlouhá, měla 52 cm, ale byla hrozně hubeňoučká a ve všem mi plavala 😀 No, uvidíme, co Oskárek, švagrová, když přišla s druhým z porodnice, tak 56 hezky odnesla na půdu, první 2 týdny nosily 62 a pak musela dávat už 68. V tom případě bych doma na něj neměla fakt nic 😀 Protože od 62 mám všechno růžové nebo s kytičkama 😀

caramilla
23. feb 2014

@papajka7 tak pokud ona tam prve měla, že to je podle jejího střihu, tak je to svině nom plus ultra, nechutné. A bohužel je to osoba s velmi otupeným svědomím, takže můžeš zkusit vyhrozit, že se obrátíš na právníka, ale reálně ...
Nejhorší je, že se člověk prostě nemůže vůbec bránit. Je mi z toho smutno ☹ Bohužel svět se dělí na ty, co jsou kreativní a pracovití a věci vymýšlí a pak na ty, co ty nápady kradou a na tom si staví svůj byznys. Chodí to tak všude, v tom našem šití je to ještě jakoby "slabý odvar", i když to mrzí o to víc, že to, co vymyslíme a vytuníme a ušijeme, tak je vlastně naše dítě a když ti někdo ukradne tvoje dítě, tak to hodně bolí ☹

caramilla
23. feb 2014

@papajka7 ještě jsem si teď přečetla ten první odstavec "o mě" o té lásce ke všemu a všem, fuj, to je fakt síla. Ještě tam píše, jak vyvíjela střih s láskou k dětičkám maminkám, kočičkám, celému světu a přitom kradla...

caramilla
23. feb 2014

@sinala ten článek o dětském oblečení je fakt smutný ☹

snowwitch
23. feb 2014

@papajka7 To je teda hodně silná kává. Já jsem srab, tak vím, že bych s tím nedělala nic...ale pokud na to máš aspoň trochu náturu, tak se jí postav, toto si lidi přeci nemůžou dovolit!!!!

bury
24. feb 2014

@caramilla - no hele náš první prcek byl mrňous 2,95 a 50 cm a druhej rovnou 4 kg a 53 cm.... 😕 😕 to jsem taky ani 56 moc neužila.... 😀

snehovavlocka
24. feb 2014

@papajka7 no, ale to ked napise, ze sije podla tvojho strihu a ze ti za to dakuje, tak by ti mala dat urcite percento zisku (samozrejme, ze po dohode s tebou) a mat ho od teba kupeny za ucelom dalsieho podnikania, nie? to som teda v soku aj ja.... najlepsie je, ze na tej istej strane ma napisane "... Začala som navrhovať nosiče pre bábätká a vložila do nich kúsok seba...." a o kusok nizsie "...mei taie šijeme podľa jej strihu, ktorý vyvinula vďaka dlhoročnému testovaniu a zdokonaľovaniu..." no prajem ti pevne nervy, neviem, co by si s tym mala urobit, ale z jej strany je to ozaj drze 😒

evaon
24. feb 2014

@caramilla Moje baby boli tiez okolo 3,2kg a tiez som prev tri tyzdne davala body c.50, ktore bolo pekne na telicku. Dupacky uz boli vacsie, ale to mi uz tak nevadilo. A bola som rada, ze mam take male, mal som z toho lepsi pocit, ako ked sa topili v dvoch velkych vrstvach - takze ja ti sitie mini body schvalujem 🙂 Ale podla mojho pozorovania chalani naberaju rychlejsie, tak mozno si budes nadavat, naco si sa s tym tolko parala...

koki_melo
24. feb 2014

Záleží na co všechno máš @papajka7 žaludek, ale ta paní asi na hodně, když ji není blbé střih bez problémů používat a až po upozornění milostivě přidat zmínku o tobě...ani si neopraví staré texty, kde píše, že jej vyvinula ona. Obávám se, že právně se nedá nic, nehledě na to, že ti může říct, že jsi to taky obšlehla od světoznámých výrobců a jen lehce upravila. Jak říkám, pustit se do takového boje znamená nechat na sebe nakydat taky tunu špíny. Mírně ji otrávíš život, když na různé komunitní servery napíšeš příběh o tom, jak ti to ukradla, pošleš pár stížností na různé obchodní inspekce, živnostenský úřad, finanční úřad (ano, je to k ničemu, ale oni to budou muset řešit, ona se k tomu bude muset vyjadřovat a vysvětlovat, minimálně jí to otráví život)...ale reálně je to asi k ničemu, jen se s tím smířit. Mě se stalo kdysi něco podobného, ovšem v daleko děsivější podobě, bývalá kolegyně se začala stylizovat do mně, začala nosit stejné obroučky jako já, stejné oblečení, vlasy, završila to silikony v mé velikosti...

danielahe
24. feb 2014

@zikie
@caramilla děkuji holky 🙂 , po tom mem lezeni jsem mela sici abstak 😀 😀 😀 a mam v planu rodit tento vikend 😀 , tak jsem potrebovala neco holciciho, aby ta nase kraska nebyla jen v modrem 😅
@papajka7 mne by se taky nelibilo, kdyby nekdo pouzil muj vlastni strih 😔 , a ani za stavu, ze ta dotycna se zminila, ze neni jeji, ale tvuj....je to tezke 😢 , ale na druhou stranu spousta holek sije na zakazku ( netvrdim, ze tady v teto diskuzi 😅 ) nebo prodava na fleru a myslim si, ze urcita cast jich urcite pouzila nejkay strih od kamaradky, z burdy, ci ottobre..... 😎, uricte bych se s ni zkusila nejak domluvit 😉 . Preji hodne stesti, aby ta pani byla ochotna k nejake diskuzi 🙂 😉

danielahe
24. feb 2014

@mikulka45 dekuji 😉

evaon
24. feb 2014

@danielahe
Ja som sa o tom to bavila so svagrinou, ona konci modne navrharstvo na vyske a dusevne vlastnictvo riesi hodne.....
....hovori, ze aj oni pouzivaju univerzalne "holostrihy", z kt. vychadza - nekonstruuje ich vzdy naanovo - je to napr. predny plus zadny diel s rukavom

...ja som tiez na uplny zaciatok pouzila strih z ottobre - hl. ten otvor rukavu, ostatne si uz clovek namodeluje ale prisla mi zbytocna strata casu to robit z nuly, hoci by som to vedela, ale dopracovala by som sa k niecomu takmer totoznemu... myslim si, ze toto je plus minus v poriadku 😒

danielahe
24. feb 2014

@evaon nebudu tu radeji moc konkretni 😅 , moje mama sije pro modni navrharku, a co jsem od ni slysela, tak ty strihy nektere taky nebyly uplne koser 😅 ............to obleceni bych nejak moc neresila, proste polodupky budou vypadat porad jako polodupky 😅 , ale to nositko 🤐 , to uz je podle me jiny level, musis si byt fakt jista strihem, aby jsi neublizila detatku 😔 atd., no me by hamba fackovala, kdybych treba obkreslila manducu a zacla to prodavat pod svoji znackou a tvrdila, jak jsem cely zivot s laskou.... 😖 😝

petkasv
24. feb 2014

Hezké ráno, moje včerejší rychlovka 🙂 tunika vyrobená na zakázku ke kalhotovce 😀 tu sem fakt nešila 😀 tu má na svědomí někdo jiný, kdo asi, že 😀 ale paní si přála tuniku na léto, vtip je v tom že její roční dcera nosí skoro stejnou velikost jako moje tříletá 😀

evaon
24. feb 2014

@danielahe
Nositko je brutal, to nemam slov...to je vyssia liga...

..oblecko ma tu vyhodu/nevyhodu, ze toho tak vela, ze clovek ma pocit, ze uz nema co nove velmi vymysliet, hl. ak sa bavime o tom na bezne nosenie....takze vela kopirovania ja vsade, len je to menej okate ale princip je rovnaky ☹

snehovavlocka
24. feb 2014

@papajka7 skus si toto precitat: http://www.sashe.sk/dominika.vavrekova/journal/...
neviem, ci ti to nieco pomoze, ale mozno hej 🙂

caramilla
24. feb 2014

@evaon S těmi střihy by to podle mě správně mělo být tak (teď myslím v návrhářství), že si nakonstruuješ ty sama základní střihy a z nich pak vycházíš. Na druhou stranu, pokud děláš konstrukci základního střihu třeba právě na halenku a používáš konfekční míry, tak se dokreslíš přesně k tomu samému, jako celá třída, takže pak si myslím, že není nic špatného ty střihy prostě brát konfekční základní střih na halenku jako hotový a z toho vycházet. Ale kdo to studuje, tak konstrukci stejně umí. Ostatní všechny střihy na šaty, trička, kabáty, saka, vychází z toho základního střihu na halenku, tak je v pořádku ho používat a nekonstruovat vždy znovu, to je blbost, pokud se šije konfekce. Pokud se šije zakázka na míru, tak se to dělat musí, případně pokud se míry lehce liší od konfekce, tak se to jen upraví ve výsledku.
Myslím, že co jsi psala ty, je úplně v pořádku, něco jiného je pomoci si profistřihem, abys věděla, jak se zhruba dělá rukáv a něco jiného je obšlehnout celý střih i s jeho jedinečným stylem. Bohužel ale na Fleru to není výjimka, to k Fleru prostě asi patří. Já jsem si po mnohých zkušenostech řekla, že jediná cesta z toho ven je to, že musím být vždy o jeden krok napřed před těmi, co napodobují, resp. jak oni říkají "inspirují se".
Až mě to přijde cynicky vtipné, že vždy, když někdo ukradne nápad, tak to vydává za inspiraci, přesně jak ta paní s těmi nosítky, inspirace... Převlečou krádež na inspiraci a myslí si, jak jsou dobré... Kdyby si třeba přeložili slovo in sporo.... ach jo, darmo mluvit...

@koki_melo Jinak si myslím, že na FÚ je jim ale úplně úplně šumák, že někdo někoho kopíruje, podle mě to pro ně není podnět k řešení. ČIO řeší práva spotřebitelů, takže tam by musela hlásit to, že si koupila nosítko a třeba nedostala fakturu a nebo že ty látky nemají atest pro děti do 3 let. Na živnostenském úřadě by musela nahlásit zase něco, co se jich týká, třeba že podniká na manžela, ač podniká sama atp. Podle mě se právě tomuhle bránit nedá. A já jsem i přesvědčena, že by se jí to nevrátilo v dobrém, on většinou kdo koho udá, tak se mu to vrátí udáním zpět a podle mě by nic nevyřešila a jen by si způsobila problémy. Ale jen můj názor, k čemu jsem dospěla zatím já, ale třeba ho taky jednou změním...

caramilla
24. feb 2014

@evaon Já razím teorii, že lepší je mít a nepotřebovat než nemít a potřebovat, takže v nejhorším zabalím na půdu na další dítě a nebo budu dávat jako dárky malým miminkům nebo to prodám 😉 Doufám, že stihnu našít i pár 56 a doufám, že nebudu mít teda větší dítě jak 56, Jasmínka 56 nosila do 3 měsíců 😀

caramilla
24. feb 2014

@snehovavlocka zajimavy clanek, ale v komentari o obleceni pise prave tohle: Z pohladu zakona je kopia kopia, to znamena nieco co vyzera presne tak isto. Treba si precitat vsetky moje zurnaly a potom to dava zmysel. V prvom rade nie vsetko co sa na sashe predava je dielo podla autorskeho zakona. Niesu nimi textilne/odevne veci (patri tu len moda typu haute couture od Dior napr.), ak sa nekopiruje znacka, niesu nimi klasicke bizuterne doplnky ako brosne, nausnice a podobne, ked su vyrabane beznym sposobom (musia byt vyrabane specialnymi sperkarskymi technikami), cize ak niekto vyraba podobne brosne ci podobne nausnice, ktore neisu dielom neporusujete autorsky zakon....