Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
BERÁNEK MTX - už to je vyskladněné a peníze odeslané. Vyskladnili tentokrát opravdu jen -30g, takže jsem každému sebrala 10 cm a sobě 20 cm a vyšlo to dobře. Může se stát, že po přeměření to bude jinak (ty metry), ale cena by se měnit neměla🙂
Zkusila jsem vypočítat poštovné podle váhy balíčku, snad by to tak mělo vyjít - Takže v podstatě můžete platit.
Ti z vás, kdo to mají nad 500 Kč prosím o vybrání jedné ceny poštovného (pojištěně nebo obyčejně).
A všechny prosím o doplnění adresy pro zaslání.
Měla bych dotaz ohledně přebytků z hromadných objednávek. Hned na začátku říkám, že nechci do nikoho rýpat, prudit nebo tak něco, za možnost objednání jsem vděčná, jen si to chci ujasnit, neb můj vykojený mozek si to nějak nedovede přebrat. 😀
Takže dotaz - komu jdou peníze za přebytky, resp. proč se přebytky platí?
Si totiž říkám, že když objednám 1kg, do kterého se podle prodejce vejde třeba 2m, ale v reálu mi přijdou metry 3, tak stejně platím cenu za dva, tudíž je ten tředí metr zadarmo. Tím by se teda měla cena za objednané snížit (vlastně podělit tu cenu třemi, nikoliv dvěma, aby by mi vyšla cena za metr) a buď vybrat méně peněz (pokud jsem platila já a od ostatních budu teprve vybírat) nebo něco vrátit (je-li už placeno).
Přebytek bych si tedy buď mohla nechat nebo ho rozdělit spravedlivě mezi ty, které si ten konkrétní objednaly (měly by ho zdarma) nebo ho nabídnout všem k odkupu, čímžto by peníze šly do kapsy mě. V tomhle případě mi přijde trošku nadbytečné chtít ještě peníze za střihání a odeslání, i když chápu, že je s tím hodně práce a je to dost pruda (řečeno slušně 🙂
Prosím, znovu říkám, že nechci nikoho urazit, nařknout z nekalých praktik nebo tak, ráda zaplatím ceny, které jste v objednávkách uvedly, ale toto mi vrtá hlavou a vás prosím, abyste mi v tom udělaly jasno. 🙂
Díky!
@stassy Ono to chodí takto:
objednáš 12 kg beránka, oni pošlou objednávku do skladu, tam paní od oka ustřihne 12 kg (protože ona neví v té roli, kde přesně těch 12 kg končí🙂, takže to nějak odměří, hodí to na váhu a na té váze se ukáže 12,5 kg beránka. Pošle ti 12,5 kg beránka a ty zaplatíš ne za 12 kg beránka, ale za 12,5kg beránka. Tzn. ten přebytek se platí!
Objednávka je jen předběžná a platí se pak konkrétní cena toho materiálu, který ustřihnou a naváží. Dělá se to takto ve všech obchodech, které prodávají metráž na kg.
To samé by bylo s úbytky, kdybychom zaplatili za 4 kg vaflí a poslali 2 kg, asi bychom byly víc rozlícené 😀
Takže s přebytky se to má tak, že vlastně ten, kdo objednává bere na triko to, co je navíc - buď si to musí nechat (A zaplatit) a nebo to musí odprodat dál (není problém, že 😀 )
@ivuska.h aha, to už je na mě asi vyšší dívčí 😀 Na mě to mluví anglicky a to já nemám ráda a nepřišla jsem na to, jak to naučit česky. Jednou jedinkrát to na mě mluvilo česky, a bylo to asi tím, že jsem byla odhlášená z Gmailu, ale jak se přihlásím, už to mluví jen AJ, přitom Gmail mluví česky. Nevíš, kde se to dá změnit? 😀
@stassy Podle mě se ty metry zas o tolik neliší, rozhodně ne tak, aby to na kile udělalo rozdíl 1 metr. Moraviatex bere objednávky za kila, cena za metr je přepočítaná z udávané gramáže materiálu. Pokud by tedy dejme tomu v součtu za všechny vyšlo, že daný počet metrů odpovídá 10 kg látky, Moraviatex poslal 10 kg a po nastříhání pro všechny by zbylo půl metru (opravdu si nemyslím, že víc, spočítej si, o kolik by se musela lišit gramáž, to už by pak byla prostě jiná látka a bylo by to na reklamaci), tak se skutečně metr látky zlevní, ale tak nepatrně, že to snad ani nemá cenu brát v potaz...
@caramilla Aby ti to šlo česky, musíš mít buď v prohlížeči nastavené české locales (máš celý prohlížeč česky nebo anglicky?) nebo to nastavit ručně, což by mělo jít tady -- https://docs.google.com/settings?hl=cs.
@stassy Oni nejedou na metry, prostě nic neměří, baj oko ustřihnou kus - zváží - spočtou váhu krát cenu za 1kg a je to. Nikdy se nestane, že by Ti poslali na cm přesně třeba dva metry od produktu.
Ten kdo dělá hromadku, tak musí nejprve změřit, kolik toho vlastně poslali a ty metry vydělit částkou, kterou naúčtovali a pak vyjde cena za metr. Aspoň já jsem to tak dělala. Jestli je teď jiná praxe, to nevím. To se musí přiznat ostatní.
Třeba u beránka se mi stalo, že metr vycházel mnohem dráž a nakonec jsem zjistila, že je to proto, že udělali větší šířku látky než mají uvedeno na webu, tudíž beránek víc vážil na metr délky a proto byl dražší.
Ještě je možnost udělat hromadky průhlednější vyfocením reálné faktury, aby každy věděl, kolik která látka stála na kila, ale stejně metry naměří jen ten kdo objednává.
Teď se alespoň zavedlo nějaké střižné a balné - na pipkárně je třeba střižné 5Kč za kus a balné někdy nic a někdy kolem 10Kč (tady na MK se to zavedlo dražší)+ plus kdo co pošle navíc. Ale ze začátku se to nedělalo a třeba já když dělala hromadku pro víc ja 20 lidí za 12.tis látky, ještě se takhle ofiko nic nedávalo, takže jen kdo co sám poslal a za celou práci mi zbylo 110Kč. Což Tě tedy taky naštve, když to děláš 14 dní po nocích poctivě jak blbec a vůbec nic z toho nemáš.
@stassy přesně tak, jak psala Caramilla - zaplatíš váhu, kterou oni pošlou a ne to, co jsi reálně objednala 😉. Např. já objednala 4kg patentu natur a oni poslali /ted nevím přesně) asi 2,5kila - tak prostě vyfakturují 2,5kila - o to se prostě sníží doplatek holek, co danou látku chtěli, ale nebuď naivní, že by podnik dal něco zadáčo 😀...
@ivuska.h Děkuji za odpověď! Vznesu dotaz a uvidím ...😉
Jinak včera jsem nastříhala berana, patent natur, finerib oříšek a petrol...tfuj...dneska mě čeká Climayarn a ňuchňání s Mylly - dnes ho mají přivézt 😀....
Jinak udělala jsem v tabulce nový list "realita", kde si můžete sledovat, co opravdu dostanete - co už jsem nastříhala, pak tam napočítám reálnou cenu...A prosím Vás o kontrolu, abyste tam neměly nějaký artikl navíc...Stalo se mi totiž, že se mi sesypala kupa /čí asi, že Caramillo ? 😀/, tak aby to nebylo pomíchané...I tabulku jsem měla vytisknutou vcelku malou, tak by se mohlo stát, že jsem ujela ve sloupečku a dala něco někomu jinému...Jinak ty metry - jak víte většiny přišlo méně, tak jsem musela krátit, takže pokud budete s množstvím nespokojené, tak naštěstí je tu hromada MTX 5 😀DD
@ivuska.h Aha, tak to mě nenapadlo, že to myslí @stassy takto 🙂 Podle mě, ale ty přebytky, co nabízela @crawler bylo to, co poslali navíc - jako, co si nikdo z nás neobjednal, poslali toho víc a zaplatilo se to. Ale samozřejmě to nevím.
Vidím, že střižné je celkem revoluce 😀
Čas, který jsem strávila třeba jenom nad editováním tabulky pro wendy a objednáváním - a to editovala ještě medvi a ještě ona bude stříhat a posílat, už je teď asi u mě několik hodin času. Já nechci razit heslo, že čas jsou peníze, ale času je málo a když to člověk dělá jen pro dobrý pocit, tak si nejen pak sám nadává, ale nadává mu i manžel. Střižné 10Kč na metr a nějaké balné je ještě symbolické (proto, aby bylo únosné) na to, jak strašná je to práce, což myslím potvrdí každý, kdo to někdy dělal 😉
Jinak já mám střižné od 5 do 10 Kč za metr. Třeba PUL se mi stříhá dobře, takže tam mám méně, patent mám taky 5 Kč, to je hned hotový, ale třeba beran, co to pruží do všech stran, je to neskutečně šikoroký a nikam se to nevejde, tak tam dávám 10.
A jinak Somi taky zavedla 10 Kč/m - kartel!!! 😀 😀 😀
Jestli se tady najde někdo, kdo to bude dělat jen pro dobro lidstva, má u mě svatozář 😀 Klidně my "střižovný" půjdeme do konkurenčního boje s těmi "nestřižovnými" 😀 😀 😀
Osobně radši někomu zaplatím obrstřižné za tu "pohodu" vybalit si to z balíčku a nemít s tím starosti.
@crawler 😀 😀 😀
Díky všem, už je mi to jasné. Mi právě vůbec nedošlo, že oni to "nějak" střihnou, zváží a podle toho se pak odvíjí celý proces. Díky. 🙂
@crawler koukám, za chvilku poputují látečky k nám 🙂 už se těším... na záložku realita jsem raději neměla koukat 😕 zjistila jsem, že ocel. modrý výplněk, kterýžto jsem inciovala a spolu s finerib proužkem jsem zrovna krátit nechtěla, mi byl zkrácen, no což, tepláky si už z toho neudělám, popřemýšlím co z toho a případně nabídnu jako přebytek 😒
No s tím střižným a balným... Já bych fakt doporučovala udělat tu yahoo skupinu (můžu ji klidně založit), tam pak může mít každá "vedoucí" objednávek soubor, kde bude mít napsané, kolik je střižné, balné atd. a každý bude vědět, jestli je to pro něj dobrá cena nebo ne. Práce je to opravdu náročná a nevděčná a zadarmo se to dělat nedá, už jen ty obálky, izolepa atd. něco stojí, že (jen já jsem na to u Mylly zapomněla 😀 a to ještě u balíků nad 3 kg byla dražší pošta, ale kolik přesně, to budu vědět až na konci měsíce podle faktury od PPL).
@caramilla střižné je revoluce a Dobrá revoluce. 10Kč za položku a 20Kč za balík se mi zdá férové.
Ono to fakt nejde dělat, kdo co dá, protože je s tím práce jak na kostele. Aspoň, že jsou ty tabulky. To je taky novinka.
Já to ještě dělala tak, že každej psal, co a kolik chce, já pořád musela lítat do diskuze, pročítat a připočítávat, hrůza děs.
@ivuska.h Mno, například u té mé hromadky mají špatně uvedeno na webu patent šedé melé a černý patent - do kila se vejde jen 3,5m a ne uváděných 4,5m :-/ ...mě to bylo hned divný, když jsem oba měla v ruce a srovnala je s těmi patenty "fineribovými"
@marcelkad ano to teda naštve...já bych si teda nic sama neřekla, ale holky to tak navrhly samy a odsouhlasily a teď jsem teda ráda, protože stříhat látky za skoro 50tis....ještě mi zbývá cca 70metrů látek a to mám drtivou většinu za sebou, takže dělat to zadarmo mi teď přijde absurdní, protože to dělám po nocích a když malý spí... ani nevařím...předtím jsem si to nějak nedokázala představit, že je to až tak náročné...😝
@crawler ono je právě dobré, když se postupně o hromadky vystřídáme, aby si to každy zkusil a uvěřil. Fakticky to není sranda a Tvoje hromadka je fakt maxi.
Já to taky dělala hlavně po nocích, když malej spal, hlídání nebylo a ještě jsem od manžela dostala vynadáno, co jsem si to vzpomněla 😒 Ještě, že mám na šití extra pokoj, tak jsem si to tam rozložila, ono je z toho i dost bordelu a prachu.

@medvi11 jj, už jsem to pak taky objevila🙂
Takže WENDY OBJEDNÁNO, DO TABULKY NEHRABTE POD TRESTEM SMRTI (je otevřená, páč v ní "hrabe" medvi a dělala jsem ji já, takže musí být odemčená🙂
Někdo tam vložil royál flíz, ale ten měl žlutý puntík = není skladem, takže není
Dorovnala jsem něco do minima nebo když bylo 2.5 m, tak aby měl i ten jeden nebožák, co chtěl nakonec jen 0,5 m, toho svého 0,5m, tak mě fakt teda nedělá problém přihodit pár Kč na půlmetr navíc🙂 A dorovnala jsem mátový welur, páč při mých 2m, už byl třetí metr při snížení ceny vlastně zdarma 😀 A neodolala jsem šedé lamě.
BERÁNEK Z MTX také objednán. 12 kg, když pošlou méně, tak někoho deportujeme k Somikovi 😀