icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

animal
14. okt 2011

@aerin udělej na ten "zadní" díl ještě sedlo a tím se ti to zvýší

medvi11
14. okt 2011

@aerin no jestli se ti podařilo nastříhat dva stejné přední díly, jsi šikulka ☹ ale naštěstí je Z.malý a mohlo by ti ještě na jeden díl vybýt soft...

animal
14. okt 2011

jo jinak dnes zaplacena faktura za první várku softu z baleriny. Zítra ještě budu připisovat další příchozí transakce na můj účet. Tahle banka to má tak debilní, že připisují transakce až večer, takže to na účtě vidím se spožděním jednoho dne. V pondělí objednám čiperku a v průběhu dalšího týdne zbytek baleriny a tu galanterii z baleriny. Jinak jsem objednávala černý soft a v naši verzi 5/10 ho nemaj momentálně s černým flízem, ale se šedým, tak jsem ho zatím nebrala. Skladem bude do konce října. Pak taky paní z baleriny je divná, protože mi na fakturu naúčtovala poštovné, tak jsem ji to otřískala o hlavu, že v obchodních podmínkách při odběru nad 5000kč zadáčo pošta, takže mi posílala ještě opravenou fakturu. Fakturu už mi mimochodem měla vystavit včera, ale nějak mi ji neposlala, poslala až dnes a ještě tam má plno chyb. 😀

aerin
14. okt 2011

kdepak, strihla jsem normalne dva predni, strihla jsem je dobre, ale pri sesivani jsem ty spodni casti (na ktery pak navazuje laclik) otocila vzhuru nohama😀 ono se to blbe takhle vysvetluje, proste ve vysledku mi lita par centaku a nevim co s tim...zitra se na to dojde podivat profik (maminka😀), tak snad se to jeste nejak zachranit☹

aerin
14. okt 2011

proste jak jsem sesivala ty dva predni dily k sobe, sesila jsem je misto v miste sedu tema nohavicema...🙂 zas abych nevypadala jak uplny pako, on ten strih k tomu fakt dost svadi a ani ted vlastne nevim, jak je to spravne☹ (strih nakreslenej od tety na letacich s mizivyma popiskama)

medvi11
14. okt 2011

@aerin rozpárat a přešít, ovšem se pokusit to neořezávat...

aerin
14. okt 2011

@medvi11 jo, tak to asi dopadne, akorat je to proste na prd, tan lacl je uz podle toho zastrizenej (haha, ze nam neprislo divny, ze je jaksi sirsi😀), je na nem aplikace, cely je to uz i stepovany...chjooooooooooo

medvi11
14. okt 2011

@aerin ☹ to je tak, když šijí jedny gatě dva 🙂

aerin
14. okt 2011

@medvi11 😀 😀 😀

caramilla
14. okt 2011

Tak mi dneska byla venku zima a šla jsem do sebe a ušila si něco na sebe, celej den jsem šila sobě světle modrou softshellku s kytičkama a špičatou kapuckoua je úplně úža!!!! V Jizerkách v ní zapózuju 😀
Jen k hnědému softu na ŠD nemají žádné patentky ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

sufik1
14. okt 2011

@caramilla no na hnědý patentky jsem taky koukala, že nejsou ☹ a neřikej mi, že šiješ světle modrou softshelku, mám jí v merku, akorát na sebe ladím střih. Akorát mě neberou špičatý kapucy....

a asi má po stroji. Nevěřila bych, jak je šití životu nebezpečný 😨 😕 😨 . Napřed pedál. To Terezita dala nový (starý) a dokonce pasuje, ale asi nějak probíjí stroj, protože začal šít sám 😖 . ten první pedál se mi spálil a já myslela, že je to pedálem, ale evidentně ne. Pak mi něco asi muselo vypadnout u držáku patky, takže je dost na volno. Dneska jsem zlomila průhlednou patku a asi 3 jehly, ta poslední se mi špičkou zapíchla lehce vedle oka jak se odrazila od hýblé patky ☹ . Naštěstí bez následků. Psycho. takže nešiju a čekám až máma přiveze další stroj z chaty. Chlap mi dal pracovní brýle (takový ty chránící), ale jsou žlutý a v tom prd vidím. Asi si napíšu ježíškovi.... o stroj, ne o brýle

season
14. okt 2011

@sufik1 😀 😀 😀 no to je neskutočné!!! Tak sekaj dobrotu, inak Ježiško donesie brýle a nie stroj 😉

season
14. okt 2011

@caramilla Tak to sa teším, Ty vždy nejako prekvapíš 😉 ale to bude až po víkende, pekne nás šponuješ!

season
14. okt 2011

ivuska, tak zatial nič, škoda že sa nedá sledovať aj na území SR

caramilla
14. okt 2011

@season Tahle bunda nebude nic extra objevnýho, prostě taková moje klasika 😀 ve velkym vydání
@sufik1 Teda neskutečný!!!! To bych se asi zhroutila s tou jehlou skoro ve voce. Mě tuhle taky vystřelila z OL jehla a vůbec jsem ji nenašla, tak se jen modlím, aby se Jasmí nezabodla do nějakýho plyšáka ☹ Objížděla jsem tu asi půl hodiny všechno silnym magnetem a nic ☹
A s tou softshellkou, no vidiš, začínáme mít stejné uvažování🙂 Já už ji mám ušitou, se střihem jsem se vůbec nepárala, chtěla jsem ji volnou na 2 tlustý svetry v zimě, takže ač jsem ji šila v ženském střihu, tak je volná a nemuselo to teda asi být dokonalé. Střih jsem nakreslila prostě tak jako od oka a základně vzala podle jedný bundy, co vím, že pod ni dám ten svetr 😀
Mě teda zaše špičatý kapuce hrozně berou 😀 😀 😀 A už několik let, myslím, že z toho nikdy nevyrostu 😀

caramilla
14. okt 2011

JInak se tu mějte přes víkend pěkně a moc toho nenakecejte, kdo to má pak číst (i když když tu bebudu já, tak by to nemuselo být 10 stran, ale jen 3 😀 😀 😀 )

kuna
15. okt 2011

Holky, já vás absolutně nestíhám, max to vždycky dočtu při kojení/uspávání na mobilu, ale na psaní nemám kdy. Obdivuju vaše výtvory, já jsem včera šila recy mikču na chalupu - no hrůza, předek je celý křivý, fuj, chytá mě amok, jen to vidím. Asi s tím tady dcera vytře podlahu a místo do pračky to pak poletí do koše.

Je tu další hromadka softu, nebo už mám halušky? Prosím prosím o link na tabulku. A když šijete soft gatě pro děti, jak řešíte pas? Na druky či zip, nebo na gumu? Nemohli byste mi to někdo popsat či nejlépe vyfotit? A jestli na gumu, tak není to pak moc namačkaný nahoře, nebo jak to popsat? Jakože ten soft je takový tužší, víte, jak to myslím?

PO včerejšku si připadám jako absolutní dement-nemehlo a asi už nikdy nic hezkého neušiju, jen plenu....no a nějaké ty softí gatě, až se mi zase to sebevědomí trošku otřepe 🙂

caramilla
15. okt 2011

@kuna Kuno, nezoufej!!! 😉 Každá z nás si poplakala a párala a vztekala se a něco ušila křivě. Teda nevím, jestli každá, ale já teda hodně! Ale každá další věc, kterou ušiješ nebo vypáráš, tě posouvá dál, budeš mít časem už svoje vychytávky, na co si dát pozor a co jak ušít, neboj, bude jen lépe. Ale samozřejmě jen postupně 😉

Soft už je uzavřen, bohužel. Nevím, jestli by šel ještě kousek přihodit, zeptej se Animal, ale už moc šance asi není. Pas u softshellek já řeším nápletem a do nápletu gumu. Jde i klasická guma do tunýlku, ale mě se to moc nelíbí. Fotky najdeš na ekozahradě 😉

zikie
15. okt 2011

@medvi11
Ahoj, odrzle jsem se připsala k objednávce VTC. Nevadí to? Můj mail je zikie@seznam.cz.

daisyr
15. okt 2011

@sufik1 Ty máš teda nebezpečný stroj, tak snad nebudeš mít další nehody. Jehlu u oka bych teda nechtěla mít. A napiš si, ještěže Jéžišek přijde brzy, že? Si vem, že by to bylo třeba v únoru 😉
@caramilla
no holky, mamka, když byla se ségrou na mateřské, tak si přivydělávala šitím spacáků a taky neuhlídala všechny špendlíky a tak.... tak jsem jednou na jeden šlápla, píchlo mě to do palce, ale po špendlíku ani vidu. Druhý den jsem nemohla chodit, pak ještě pár dní to bolelo, jsem si říkala, co se děje z jednoho pichu.... pak to byla ok. No a asi za 2-3 měsíce mě zase palec začal bolet a trochu hnisat, tak jsem zjistila, že mi v noze zůstal kus špendlíku bez hlavičky a teď šel ven 😒 bylo to asi 15mm ....

denisocka
15. okt 2011

baby,aka je to streč ihla,tosi mi ju odtial poradil na tie teplaky a zaplaty

alinn
15. okt 2011

Ahoj, nemáte prosím některá zkušenosti s touto reflexní nažehlovací páskou http://www.vtc.cz/cs/vyrobek/70142/paska-reflex... ? Klidně i s tou užší (teda předpokládám, že jsou jinak stejný) zajímá mě jestli se po ustřižení třepí nebo jestli se může přižehlit na látku jakoby obdélníček, tedy že nemusí být ustřižený okraj ve švu. A ještě jak vypadá ten dlouhý okraj té pásky. Teda jako jestli je nějaký pevnější, nebo jestli lze rozstřihnout ta páska i podél aniž by se to třepilo nebo aby to blbě vypadalo....Tak nevím jestli jsem to napsala pochopitelně..no snad ano. 🙂

medvi11
15. okt 2011

@alinn Teď to přišlo v balíku VTC. No je to tenší než ty zažehlovačky od engrossu, ale to je jen pocit z té pásky, přes co se to zažehluje. Stříhala jsem @jarakr 1m, střihnout to šlo hladce, jednodušeji než engrossky, ale třeba ten 5m dlouhý okraj byl místy "odrbaný" - jak je ta podkladová páska tenká. Na střihu se to neodrbává a čtverec nebo obdélník by z toho měl jít úplně v pohodě. Stříhala jsem teda jen tu 50mm, ale večer pro @daisyr budu chystat těch 25mm (to mám i pro sebe, takže to i večer zažehlím na gatě poreferuju 🙂 ) Budu zažehlovat na již ušité gatě, ještě nebyly reflexní paspulky 🙂

medvi11
15. okt 2011

@denisocka streč jehla je na špičce "kulatá" a nedělá do úpletů dírky, jehla se "strefuje" nezi nitě a netrhá látku. Bez ní bych úplety nešila...

denisocka
15. okt 2011

@medvi11 diky,asi taku nemam,lebo ta čo mam mi prešila palec-tak gulata určite nebola . musim kupit,ešte raz díky

medvi11
15. okt 2011

@denisocka no ona je ostrá taky, ale míň 🙂 takže ti ten palec propíchne taky, ale trochu větší silou...ona je kulatá jen trochu...no to je teda popis 🙂

denisocka
15. okt 2011

http://www.ebay.co.uk/itm/High-Intensity-Gloss-... baby,ked a už bavite o reflexnych paskach,ja už davno hladam niečo "lacne" a aby sa to dali prizehlit, alebo prišit,nalepit - neviete čo je toto? kto vie anglicky ? lebo za 4 libry 10metre nieje vela

denisocka
15. okt 2011
denisocka
15. okt 2011

no už som našla asi tie na šitie . čo to stoji z tej českej stranky?
@alinn

http://www.ebay.co.uk/itm/3M-SCOTHLITE-REFLECTI...

kuna
15. okt 2011

@caramilla dik za uklidneni 🙂 Na ekozahrade ja smiruju furt 🙂 A s tim softem neva, nespecham, pridam se k dalsi objednavce, nebo si kousek objednam nekde sama holt za vic.

Prisity prst uz jsemmela, nic moc 🙂

@denisocka ta paska asi na nasivani nebude, spis je to jakoze si z toho udelas pasek a navliknrs na ruku ci nohu, aspon tak to tam pisou...